۱۲۱ میلیون گوشی موبایل در بازار ایران
حجم واردات گوشی موبایل در سال ۹۲، حدود ۱۸۶ تن یا به عبارتی ۱۸۶ هزار کیلو (۴۶۵ هزار دستگاه) نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.
بازار خرید و فروش گوشی مانند سایر کالاهای حوزه دیجیتال طی ۲ سال گذشته تحتتاثیر نوسانات نرخ ارز قرار گرفت و دچار تغییر و تحولاتی چون رشد شدید قیمت، به هم خوردن تعادل در عرصه و تقاضا شده است. اما با این حال این کالای جیبی دوست داشتنی همچنان پرمخاطب، پویا و پرتنوع است.
بررسی آمارهای ارائه شده از سوی گمرک، گویای این امر است که حجم واردات گوشی موبایل از مبادی رسمی با نیاز بازار و آنچه در بازار مشاهده میشود همخوانی ندارد، چرا که بر اساس اعلام بخش آمار گمرک، حجم واردات گوشی موبایل در سال ۹۲، حدود ۱۸۶ تن یا به عبارتی ۱۸۶ هزار کیلو (۴۶۵ هزار دستگاه) نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. این در حالی است که طبق بررسی های میدانی که انجام شده است حدود ۸۰ درصد از گوشی های تلفن همراه از طریق قاچاق وارد کشور می شود.
چنین اتفاقی با توجه به اظهارنظر تحلیلگران اقتصادی در مورد رشد حجم تقاضا در بازار گوشی کمی عجیب است، چراکه کارشناسان معتقدند هر سال بازار گوشی با رشد حداقل ۱۵ درصدی از لحاظ تقاضا مواجه است که با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی، حتی اگر رشدی برای تقاضا در بازار این کالا در نظر نگیریم، باز هم کاهش حجم واردات سوالبرانگیز است. در چنین شرایطی به هیچ عنوان نباید منکر حضور پررنگ گوشیهای قاچاق در بازار شد.
افشار فروتن لاریجانی، رئیس انجمن فروشندگان سیم کارت و گوشی تلفن همراه بر این باور است که حدود ۹۰ درصد گوشی های تلفن همراه موجود در بازار از طریق قاچاق وارد کشور می شوند. فروتن لاریجانی در ادامه گفت:« بازار تلفن همراه با توجه به اینکه عمده واردات موبایل کشور از طریق مبادی غیررسمی(قاچاق) صورت می گیرد و تامین آن نیز از محل ارز آزاد است، می توان گفت که نوسانات نرخ ارز تاثیر به سزا و مستقیمی روی قیمت گوشی تلفن همراه دارد و متاسفانه علیرغم اینکه حتی ممکن است در مقاطعی نوسانات ارز در بازار هم تاثیرگذار نباشد اما با توجه به اینکه این گروه از فعالان در بازار، فعالان غیر رسمی هستند از این قضیه سو استفاده می کنند و در زمان های که نرخ ارز افزایش پیدا می کند به نوعی قیمت این کالا را نیز افزایش می دهند.»
رئیس انجمن فروشندگان سیم کارت و گوشی به طور کل نوسانات بازار موبایل را نشات گرفته از قیمت نرخ ارز در بازار آزاد می داند و بر این باور است که با توجه به چند وقت اخیر که شاهد روند کاهشی نرخ ارز بودهایم به تبع آن قیمت گوشی تلفن همراه هم متاثر از این بازار روندی کاهشی را تا حدودی تجربه کرده است.
فروتن لاریجانی درخصوص آمار واردات موبایل ابراز داشت: واردات موبایل از طریق مبادی غیررسمی انجام می شود و برآورده های ما، برآورده میدانی است و نمی توان آمار دقیق و قابل اطمینانی از میزان واردات اعلام کرد زیرا بسیاری از واردات موبایل از طریق گمرک وارد نشده است که بتوان آماری جامع ارائه داد.
وی در ادامه به نیاز سالانه بازار داخلی به گوشی تلفن همراه که حدود ۱۵ میلیون دستگاه است اشاره کرد و گفت:« با توجه به سیم کارت های واگذار شده تعداد موبایل فعال نیز حدود ۱۲۱ میلیون دستگاه برآورد می شود.»
رئیس انجمن فروشندگان سیم کارت و گوشی بر این باور است که اگرتعرفه واردات گوشی تلفن همراه به میزان منطقی کاهش پیدا کند حتی در شرایط فعلی جای امیدواری است که شاهد بازاری باثبات تر و کاهش قیمت ها باشیم.
با این حال در شرایطی که قیمتها در بازار گران است و شرایط واردات نیز سخت، واردکننده و فروشنده باید راهی برای تامین موجودی بیابد که این راه يا از طریق مسافری است یا وراردات غيررسمي.
نظر کاربران
قبلا نوددرصدازطریق قاچاق میامد پس خیلی گوشی دربازارکم هستش..باید ۹برابربشه واردات گوشی تاقیمت سروسامان بگیرد..