چرا نظامیان اسرائیلی لباس زنان لبنانی را به تن میکنند؟
رسانههای اجتماعی مملو از تصاویر نظامیان اسرائیلی است که در غزه یا جنوب لبنان اقدامات خلاف قوانین بینالمللی مرتکب میشوند و آن را مستندسازی کرده و در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند.
شفقنا: رسانههای اجتماعی مملو از تصاویر نظامیان اسرائیلی است که در غزه یا جنوب لبنان اقدامات خلاف قوانین بینالمللی مرتکب میشوند و آن را مستندسازی کرده و در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند، نظایر این قانونشکنیها پیشتر هم به طور مثال در زندان ابوغریب از سوی ارتش آمریکا تکرار شده بود اما این اقدامات ناخواسته به رسانهها درز پیدا میکرد ولی اکنون نظامیان صهیونیست خود با تمام جزئیات دست به انتشار جنایات و اقدامات غیر قانونی میزنند و به آن افتخار هم میکنند.
به نقل از الجزیره، شاید عجیبترین چیزی که به ذهن نظامیان اسرائیلی خطور کرده، احساس غرور آنها به پوشیدن لباس زنانه در غزه و لبنان باشد. تصاویر و فیلمها نشان میدهد که سربازان مغرور اسرائیلی در خانههای خانوادههای فلسطینی یا لبنانی پس از کشتن یا آوارهکردن خانوادههایشان به داخل خانهها رفته و کمدها را جستوجو میکنند و لباسهای زنان خانهدار و حتی گاهی لباسهای کودکان را میپوشند.
مهمترین سوال این است: چرا سربازان این کار را میکنند؟ آیا این یک پدیده فردی است؟ یا در دل ساختار ایدئولوژیک ارتش این رژیم قرار دارد که ادعا میکند اخلاقیترین ارتش جهان است؟ قوانین بینالملل و انسانی درباره چنین اقداماتی چه میگوید؟
تحلیل این تصاویر در خانههایی که طی درگیریهای مسلحانه مورد هجوم قرار گرفتهاند، ابعاد پیچیده روانی و اجتماعی را نشان میدهد که نشاندهنده سبکی تهاجمی است که دربردارنده تمسخر و انتقال حس تحقیر است. این رفتار مفاهیم عمیقی در ارتباط با مفهوم قدرت و سیطره دارد به طوری که ارتش اشغالگر به دنبال تحقیر جامعه آواره و اشغال شده و سلب نمادها و حیثیت فرهنگی آن در چارچوب مکانیسمهای روانی با هدف تخریب روحیه قربانیان است.
تصاویر چه می گویند؟
تحلیل این تصاویر از منظر روانشناختی و اجتماعی ابعاد متعددی را در رابطه با رفتار سربازان اسرائیلی در موقعیتهای اشغالگری و تجاوز و همچنین تأثیر زورگویی و درگیری بر رفتار انسانها آشکار میکند. نگاهی عمیقتر به این تصاویر چندین چیز را آشکار میکند:
اظهار قدرت و هیمنه: پوشیدن لباس زنانه در خانههایی که مورد یورش قرار گرفته ممکن است نوعی تعبیر کنایهآمیز و اظهار قدرت و هیمنه باشد که هدف از آن، ارسال این پیام به آوارگان است که شما مورد تمسخر قرار گرفتهاند و حریم خصوصی و اموالتان نقض شده و به تاراج رفته است. این رفتار نشانگر نوعی خودبرتربینی فرهنگی و تلاش برای تضعیف حیثیت صاحبان منزل یا سرزمین است.
تحقیر و سلب انسانیت: در این گونه درگیریها، برخی از سربازان ممکن است به عنوان بخشی از جنگ روانی به رفتارهایی با هدف تحقیر و استهتزای قربانیان متوسل شوند. پوشیدن لباس زنانه قربانیان، تلاشی برای نشان دادن برتری نظامی از طریق اهانت روحی و روانی به قربانیان است، به طوری که فرد آواره احساس کند حتی لباس و حریم خصوصی او دیگر در امان نیست.
رهایی از فشار روانی: اغلب اوقات، نظامیان حاضر در درگیریها به رفتارهای غیرعادی متوسل میشوند تا خود را از تنش ناشی از جنگ و فشارهای روانی ناشی از آن رها کنند. تمسخر و استهزا ممکن است به عنوان یک مکانیسم دفاعی روانی برای تسکین احساس ترس یا گناه استفاده شود.
جنگ رسانهای: گرفتن و انتشار عکسهایی از این نوع یک دارای تاثیر رسانهای است به طوری که نظامیان یا کسانی که این تصاویر را منتشر میکنند به دنبال تقویت تصویری از قدرت و تحقیر جامعه اشغال شده برای مخاطبان خود هستند.
استفاده از نمادهای فرهنگی: در فرهنگهای عربی، پوشش زنان نماد شرافت و عفت است، نظامیان اشغالگر در اینجا از آن به عنوان ابزاری برای تمسخر استفاده میکنند که نشانگر تلاش برای به تمسخر گرفتن نمادهای فرهنگی و بهرهبرداری از آنها به منظور تحقیر طرف مقابل است.
آیا این رفتار نظامیان اسرائیلی مغایر با قوانین بینالمللی و موازین بشردوستانه است؟
با بررسی بندهای قوانین مربوطه مشخص میشود که رفتار نظامیان اسرائیلی که در تصاویر نشان داده شده است از بسیاری جهات مغایر با قوانین بین المللی و موازین بشردوستانه تلقی میشود. قوانین و پیمانهای بینالمللی تصریح دارد که به هنگام جنگ باید حقوق غیرنظامیان و کرامت و عزت آنها صیانت شود:
کنوانسیونهای ژنو (۱۹۴۹): کنوانسیونهای ژنو، به ویژه پروتکل ۱ آن بر حفاظت از غیرنظامیان در برابر هرگونه تعرض به حیثیت و کرامت آنها از جمله توهین، تمسخر و رفتار تحقیرآمیز تصریح دارد. هر اقدامی که شامل آسیب رساندن به غیرنظامیان یا اموال آنها یا نقض حریم خصوصی آنها باشد، نقض این کنوانسیونها قلمداد میشود. ماده ۲۷ کنوانسیون چهارم به طور خاص «احترام به ناموس و حقوق خانواده» را ملزم میکند و هر عملی را که اهانت به غیرنظامیان تلقی میشود، مانند تعدی به اموال آنها یا تحقیر نمادهای فرهنگی آنها ممنوع میکند.
قوانین بینالمللی حقوق بشر: قوانین بینالمللی حقوق بشر بر حفظ کرامت انسانی تاکید دارد و هر اقدامی که توهین یا تعدی به شخص یا جامعه باشد را ممنوع اعلام کرده است، رفتارهایی مانند تمسخر لباسها یا اموال شخصی قربانیان بیانگر نوعی تعدی به کرامت و حریم خصوصی شخص است.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC): کمیته بینالمللی صلیب سرخ چنین اقداماتی را نقض اخلاق نظامی تعریف میکند که اعضای نیروهای مسلح را موظف میکند به حیثیت و کرامت غیرنظامیان احترام بگذارند و دست به رفتارهای تحقیرآمیز یا غیرانسانی نزنند.
خلاصهوار میتوان گفت که اقدامات نظامیان اسرائیلی که شامل به سخره گرفتن لباس و غیرنظامیان فلسطینی و لبنانی و اموال آنهاست مغایر با قوانین بینالمللی و موازین بشردوستانه تلقی میشود و میتوان آن را نقض کرامت انسانی و حقوق غیرنظامیان در چارچوب درگیریهای مسلحانه تلقی کرد.
ارسال نظر