محاسبه نرخ مهريه در سال ۹۳
تعيين مهريه به نرخ روز، همواره از جمله مواردي بوده که اطلاعرساني دقيق و شفافي در زمينه آن صورت نگرفته و به طور معمول،کمتر کسي از چگونگي محاسبه آن اطلاع دارد. گاه اين ناآگاهي نيز سوءبرداشتهايي را بهدنبال دارد.
شايد کسي تاکنون بداند که براي محاسبه مهريه خود به نرخ روز هر ساله، بانک مرکزي جدولي از شاخصهاي مختلف را منتشر ميکند که براساس آن، مهريه محاسبه ميشود. البته اين فرمولي كه بانك مركزي در سايت خود ارايه ميدهد، مربوط به مهريههايي است كه براساس پول نقد تعيين شده است.
مهريه در اواسط دهه ۶۰
در سالهاي اخير ميزان مهريه در عقدنامهها براساس تعداد سکه تعيين ميشود؛ اين در حالي است که تا اواسط دهه ۶۰ پول نقد حرف اول را در مهريهها ميزد و در دورهاي رقم مهريه به ۳۵۰ هزار تومان تا يک ميليون تومان هم رسيد. تقريبا از نيمه دوم دهه ۶۰ تعيين مهريه به صورت سکه باب شد و اغلب در حدود ۵۰ تا ۱۰۰ سکه بود. البته از دهه ۷۰ به بعد اتفاق جالبي افتاد و اينکه تعداد سکه روندي افزايشي به خود گرفت و در سال ۷۸ حتي ديده ميشد که برخي از افراد ۷۰۰ سکه را براي مهريه دختر خود تعيين ميکنند.
دهه ۸۰ نيز کلا اتفاقات عجيب و غريبي در تعيين مهريهها مشاهده ميشد؛ اگرچه همه روزهاي اين دهه در تمام زوايا عجيب و غريب بود. در اين دوره مهريههايي به مقدار سال تولد به صورت يک رسم درآمد و همين موضوع در دهه ۹۰ زوجها را به دردسر انداخت؛ زماني که قيمت سکه به يک ميليون و ۵۰۰ هزار تومان افزايش پيدا کرد.
پرواز نرخ محاسبه مهريه
حالا از ميزان مهريهها در طي سالهاي گذشته که بگذريم، نگاهي به جداول بانک مرکزي نشان ميدهد که عدد شاخص تورم که مهريه با آن محاسبه ميشود، در ۳۰ سال گذشته از عدد ۷۹/۰ در سال ۶۲ به ۸۸/۱۷۵ در سال ۹۲ افزايش يافته است. اين گزارش حاکي از آن است که عدد شاخص تورم در دهه ۸۰ روند صعودي در پيش گرفت؛ بهطوري که از ۳۸/۲۳ در سال ۸۰ به ۱۰۰ در سال ۹۰ رسيد.
البته تغيير اين شاخص طي سالهاي ۹۱ و ۹۲ بسيار جالب است؛ چراکه عدد شاخص تنها طي اين دو سال، در سال ۹۲ به ۸۸/۱۷۵ افزايش يافت که اين موضوع هم بيشتر بهدليل تغيير و تحولات اقتصاد کشور و اجراي طرحهايي بود که نتيجهاي جز رشد شديد تورم نداشت.با توجه به اين آمار، ميشود ارزش روز مهريه را محاسبه کرد؛ البته براي مهريههايي كه با پول نقد تعيين شده است؛ چراكه قيمت سكه و قيمت زمين براساس تورم هر ساله رشد پيدا كرده و تنها پول نقد به صورت ثابت در يك رقم مانده است.
براساس ماده ۲ آييننامه اجرايي قانون الحاق يک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدني مصوب مورخ ۱۳ ارديبهشتماه ۷۷ هيات وزيران، نحوه محاسبه و فرمول ارزش فعلي مهريه به اين صورت است که متوسط شاخص بها در سال قبل، تقسيم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد، ضربدر مهريه مندرج در عقدنامه ميشود.
براي نمونه، اگر ازدواجي با مبلغ مهريه ۲۰ هزار تومان در سال ۵۲ صورت گرفته و قرار باشد اين مبلغ در حال حاضر، يعني سال ۹۳ تاديه شود، براي محاسبه مبلغ مهريه بايد عدد شاخص ۸۸/۱۷۵ که مربوط به سال ۹۲ است، تقسيم بر عدد شاخص ۱۷/۰ درصد سال ۵۲ شود و سپس عدد حاصله در رقم مهريه که ۲۰ هزار تومان بوده، ضرب شود. در نهايت عددي که به دست ميآيد، ۲۰ ميليون و ۶۹۱ هزار و ۷۶۵ تومان است. يعني ارزش مهريه ۲۰ هزار توماني در سال ۵۲، امروز و بعد از ۴۱ سال ۱۰۳۴ برابر شده است.
وقتي ۳۰۰ هزار تومان ۶۶ ميليون تومان ميشود
همچنين فردي که در سال ۶۲ با مهريه حدود ۳۰۰ هزار تومان ازدواج کرده و اگر بخواهد مهريه خود را به روز محاسبه کند، بايد عدد شاخص ۸۸/۱۷۵ سال ۹۲ را تقسيم بر عدد ۷۹/۰ سال ۶۲ کند و عدد حاصله در رقم مهريه که ۳۰۰ هزار تومان است، ضرب شود. عددي که براي ارزش روز اين مهريه به دست ميآيد، ۶۶ ميليون و ۷۸۹ هزار و ۸۷۳ تومان ميشود.
براساس گزارش بانک مرکزي، تا پايان سال ۹۳ صورت کسر شاخص سال ۹۲ يعني عدد ۸۸/۱۷۵ خواهد بود و بعد از اتمام سال و ورود به سال ۹۴، شاخص سال ۹۳ جايگزين ميشود.
در اين ميان، اگر فردي بخواهد به صورت دستي نسبت به محاسبه مهريه اقدام نكند، ميتواند مراجعهاي به سايت مركز ارتباطات مردمي قوهقضاييه داشته باشد. در سمت چپ سايت لينكي به عنوان «محاسبه مهريه» وجود دارد كه با ورود به آن و وارد كردن سال عقد، سال قبل از وصول مهريه و مبلغ مهريه به عدد، ميتوان ارزش روز مهريه را مشاهده كرد.
ارسال نظر