گزارش نگران کننده رسانه آمریکایی از کاهش زعفران ایرانی
فایننشال تایمز در گزارشی به بررسی تاثیرات تغییرات آب و هوایی بر صنعت زعفران ایران پرداخته است.
دنیای اقتصاد نوشت: فایننشال تایمز در گزارشی به بررسی تاثیرات تغییرات آب و هوایی بر صنعت زعفران ایران پرداخته است.
او میگوید: خانواده من در این فصل فقط ۹۰۰ کیلوگرم برداشت کردند که نسبت به ۱۵۰۰ کیلوگرم سال گذشته کاهش نشان میدهد. بیش از ۹۰درصد زعفران جهان از ایران میآید، آن هم به دلیل توانایی کشاورزان ایرانی برای پرورش زعفران در آب و هوای خشکتر و به دلیل عطر قوی، طعم دلپذیر و رنگ عمیق آن که به عنوان «طلای صحرا» شناخته میشود. اما به گفته تولیدکنندگان و بازرگانان، تغییر الگوهای آب و هوا و کمبود آب تاثیر شگرفی بر صنعت تولید زعفران میگذارد که منجر به کاهش قابلتوجه بازدهی شده و قیمت گرانترین ادویه جهان را به بالاترین حد خود رسانده است.
کارشناسان هشدار میدهند که چنین برداشتهای افراطی از منابع آب صرفا اقدامات یکطرفه و آنی نیست، بلکه نتیجه تغییرات اقلیمی است که الگوهای آب و هوا را در سراسر جهان تغییر میدهد.
به گفته تامینکنندگان، همین مبلغ میتواند ۱۸۰۰ دلار در خارج از کشور باشد. استفادهاز زعفران یکی از ویژگیهای بارز غذاهای کلاسیک ایرانی است که در انواع دستور العملها از جمله ته چین، آش برنجی، خورشهایی مانند قیمه و دسرهایی از جمله حلوا و شله زرد استفاده میشود.
غلامرضا میری، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی گفت: تحریمهای آمریکا بر سر برنامه هستهای ایران و متعاقب آن محدودیت دسترسی به سیستم مالی جهانی نیز به تجارت غیرقانونی زعفران دامن زده است.
میری گفت: «قاچاقچیان زعفران ایران را با نرخ پایینتری به کشورهای دیگر میفروشند که در آنجا نام تجاری خود را تغییر میدهند و بهعنوان محصول خود میفروشند. افزایش قیمتها بر صادرات از جمله به چین، بزرگترین خریدار خارج از کشور زعفران ایران نیز تاثیر میگذارد. خریداران چینی ۴۵درصد از محصول زعفران ایران را به دست میآورند، در حالی که کشورهای عربی، اسپانیا و ایتالیا نیز مصرفکنندگان بزرگ هستند.
ارسال نظر