۱۳۷۹۷۴۰
۴۷۶
۴۷۶
پ

پشت‌پرده ۲۰تن زباله در خانه‌ای در اکباتان

درحالی‌که همه از زباله فراری هستند و از آن دوری می‌کنند، عده‌ای عاشق زباله هستند و به‌خاطر همین عشق کثیف، زباله‌ها را در خانه‌های‌شان جمع می‌کنند، درست مثل زنی میانسال که در خانه‌اش در شهرک اکباتان به مرور حدود ۲۰تن زباله جمع کرده و باعث ایجاد بوی تعفن و جمع‌آوری سوسک و موش شده بود.

همشهری: درحالی‌که همه از زباله فراری هستند و از آن دوری می‌کنند، عده‌ای عاشق زباله هستند و به‌خاطر همین عشق کثیف، زباله‌ها را در خانه‌های‌شان جمع می‌کنند، درست مثل زنی میانسال که در خانه‌اش در شهرک اکباتان به مرور حدود ۲۰تن زباله جمع کرده و باعث ایجاد بوی تعفن و جمع‌آوری سوسک و موش شده بود. اما چرا برخی دست به چنین کاری می‌زنند و پشت پرده آشغال‌های دوست داشتنی چیست؟

پشت‌پرده 20تن زباله در خانه‌ای در اکباتان

 چند روز قبل تصاویری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد یکی از ساکنان شهرک اکباتان خانه‌اش را به انباری از زباله و ضایعات تبدیل کرده است. باورش سخت بود، اما این تصاویر واقعیت داشت. زنی میانسال که از سال‌ها قبل در این خانه زندگی می‌کرد به‌تدریج در آنجا زباله و ضایعات جمع‌آوری کرده بود. طوری که ساکنان ساختمان از این ماجرا شاکی شدند و بوی تعفنی که از آنجا به مشام می‌رسید زندگی را برای آنها مختل کرد. در این شرایط بود که پای پلیس و شهرداری وسط کشیده شد و آنها چند روز قبل با مجوز قضایی راهی این خانه عجیب و غریب شدند و در آنجا صحنه‌هایی باورنکردنی دیدند.

کوهی از زباله

شهرام اسدی، شهردار ناحیه 6منطقه 5تهران که رسیدگی به این ماجرا را برعهده داشت درباره این ماجرای عجیب و غریب می‌گوید: ساکنان یکی از بلوک‌های فاز 2شهرک اکباتان به پلیس شکایت کرده بودند که از خانه یکی از واحدهای طبقه سوم بوی نامطبوعی به مشام می‌رسد که مأموران پلیس همراه با عوامل شهرداری با مجوز قضایی راهی آنجا شدند.

او درباره آنچه در آنجا دیده می‌گوید: آنجا یک واحد آپارتمان 180متری بود که انواع و اقسام زباله مثل شیشه، لباس، کفش، تخته، پتو، حتی پول نقد و هرچیزی را که فکرش را بکنید در آن پیدا می‌شد. صاحب خانه که زنی میانسال بود در سال‌های سال این وسایل را جمع کرده و همین ماجرا باعث ایجاد بوی نامطبوعی شده و آنجا پر از سوسک و... بود، طوری که در آپارتمان به سختی باز می‌شد و از کف تا سقف پر از زباله بود و ما تخمین زدیم که در آنجا حدود 20تن زباله دپو شده باشد.

او درباره سرنوشت این زباله‌ها می‌گوید: بررسی‌ها نشان می‌دهد که این ضایعات از لحاظ بازیافت ارزش چندانی ندارند و تخلیه این وسایل به سادگی ممکن نیست و قرار است در چند مرحله از آنجا تخلیه و توسط پلیس معدوم شود تا آسایش به آنجا برگردد و موضوع آلودگی برطرف شود.

بررسی ماجرای زنی که در شهرک اکباتان در خانه‌اش زباله جمع می‌کرد و پرونده‌های مشابه، این سؤال را ایجاد می‌کند که چرا عده‌ای عاشق جمع‌آوری زباله در خانه‌شان هستند و آیا این کار یک اختلال روانی است؟  ساحل گرامی، روانشناس در این‌باره به همشهری می‌گوید: این موضوع یک اختلال روانی به نام اختلال احتکار و مبنای آن اضطرابی و وسواسی است. در این اختلال شخص چیزهایی را که از دید سایر افراد زباله است و مصرف و کارایی ندارد نگه می‌دارد و استدلالی که دارد این است که این را نگه می‌دارم و یک روزی به درد می‌خورد. این وسایل معمولا وسایلی مثل روزنامه باطله، ظرف نوشابه، جعبه و... است. این افراد معمولا زمانی که می‌خواهند زباله‌ای را از خانه بیرون ببرند دچار اضطراب می‌شوند که نکند این وسیله بعدا به کارم آید. ریشه این موضوع در وسواس است و این افراد میل به جمع کردن دارند و از دست دادن هر چیزی برای‌شان سخت است. چنین افرادی معمولا فقط دچار یک مشکل نیستند و در کنار آن ریشه‌هایی از اضطراب و افسردگی هم دیده می‌شود.

او ادامه می‌دهد: ماجرای جمع کردن و احتکار زباله معمولا تا جایی پیش می‌رود که فضای زیادی از خانه این افراد را اشغال می‌کند و کار به جایی می‌رسد که انباری و حتی فضای داخلی خانه از زباله و وسایل بی‌مصرف پر می‌شود. طوری می‌شود که حرکت در خانه و رفتن از یک نقطه خانه به نقطه دیگر سخت می‌شود؛ چرا که فضای خالی باقی نمانده و همه جا را زباله پر کرده است. نکته مهم‌تر اینکه این ماجرا باعث می‌شود عملکرد اجتماعی این افراد خیلی پایین بیاید و رفت‌وآمدهای خانوادگی‌شان کمتر شود. به این دلیل که هم فضای کمی برای‌شان وجود دارد و هم اینکه از نظر آلودگی و بهداشت دچار مشکل می‌شوند و به‌خاطر این مسئله به مرور افراد کمتری ترجیح می‌دهند با آنها در رفت‌وآمد باشند و معاشرت کنند. آنطور که این روانشناس می‌گوید این اختلال افراد را دچار حادثه می‌کند. او می‌گوید: نکته مهم دیگر اینکه جمع کردن وسایل و زباله در خانه خیلی اوقات باعث می‌شود که این افراد از نظر بهداشتی هم دچار مشکل شوند. یا آتش‌سوزی و حادثه‌ای برای‌شان اتفاق می‌افتد یا خودشان ممکن است پای‌شان به وسایل گیر کند یا روابط‌شان محدود و آنها طرد می‌شوند و در نتیجه به اضطراب و افسردگی‌شان دامن زده می‌شود.

منشاء اختلال

اما این اختلال از چه سنی شروع می‌شود ومنشا آن چیست؟ گرامی در این‌باره می‌گوید: اختلال احتکار معمولا از سن کم و اوایل نوجوانی شروع می‌شود و افراد از جمع کردن وسایل ساده مثل کاغذ، بطری، جعبه و... شروع می‌کنند و شاید خانواده، افراد را در این سن بتواند تا حدودی کنترل کند اما در سنین بالاتر این عادت پررنگ‌تر و درمان آن هم سخت‌تر می‌شود. احتکار ریشه ژنتیکی دارد یعنی پدر، پدر بزرگ یا یکی از اعضای خانواده دچار چنین اختلالی بوده و از لحاظ ژنتیک به فرد منتقل شده است.

راهکار درمان

اما اگر چنین افرادی در نزدیکی‌مان زندگی می‌کنند برای درمان آنها چه راهکاری وجود دارد. گرامی در پاسخ به این سؤال می‌گوید: برای درمان این اختلال باید بررسی کرد و دید که علت شروع این ماجرا چیست و معمولا رفع اضطراب و راهکارهای شناختی و رفتاری می‌تواند برای این افراد مؤثر باشد. اما فرد باید در درجه اول قانع شود که با اضطراب از دست دادن روبه‌رو شود. وقتی بتوانیم اضطراب را حل کنیم احتکار را هم می‌شود کاهش داد.

زندگی  با زباله

قصه جمع آوری زباله سر درازی دارد و پیش از این نیز بارها انبوهی از زباله در خانه های دیگر نیز کشف شده است. یکی از این خانه ها، خانه زن 60 ساله بوکانی بود که در مدت 10 سال در خانه اش حدود 100 تن زباله جمع آوری کرده بود. بعد از آنکه همسایه‌ها از این زن شکایت کردند و پلیس و شهرداری دست به کار شدند از خانه او که در خیابان سیمسنه بوکان قرار دارد 24 کامیون انواع زباله به وزن حدود 100 تن تخلیه شد.  

دفن شدن پراید در زباله ها

افراد زباله جمع‌کن معمولا از اختلالات روانی رنج می‌برند. درست مثل راننده تانکری که بعد از جدایی از همسرش دچار مشکلات روانی شد. او که به تنهایی زندگی می‌کرد شروع به جمع‌آوری زباله کرد و در مدت کوتاهی

خانه اش را که در یکی از مناطق بیرجند قرار دارد پر از زباله کرد. با شکایت همسایه‌ها ماموران پلیس و شهرداری راهی آنجا شدند و بیش از 20 تن زباله کشف کردند. در زیر زباله‌ها یک دستگاه پراید کشف شد که سال‌ها در آنجا مدفون بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج