۱۳ /۴/ ۱۴۰۲؛ امروز در تاریخ چه گذشت؟
امروز سیزدهم تیرماه ۱۴۰۲ است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است.
برترینها: امروز سیزدهم تیرماه ۱۴۰۲ است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است.
امروز: "سهشنبه"
۱۳ تیر ۱۴۰۲ هجری خورشیدی
مهر تشتریا ۳۷۶۱ زرتشتی
۴ ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی
۱۵ ذوالحجّه ۱۴۴۴ هجری قمری
بهرام شید ۱۳ تیر ۲۵۸۲ شاهنشاهی
روز ملّی "دماوند".
روز "مبارزه با بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان".
کار ساختن "بند امیر" کاملاً به پایان رسید. "عضدالدّوله دیلمى" (فناخسرو) از دودمان بوئیان ایران، این بند را بر روى رود "کُر" در استان فارس ساخته است. (۳۵۸ ه.ش.)
"مشیرالدّوله" رئیس الوزراء، طی اعلامیهای متذکّر شد لغو یا تنفیذ قرارداد ۹ اوت ۱۹۱۹ بستگی به نظر مجلس شورای ملّی دارد. (۱۲۹۹ ه.ش.)
پیمانی که در سال ۱۹۱۹ میلادی میان دولت بریتانیا با دولت وقت ایران پس از هفت ماه مذاکره پنهانی با وثوق الدوله و با پرداخت ۴۰۰ هزار تومان رشوه بسته شد. بر اساس این قرارداد تمامی امورات کشوری و لشکری ایران زیر نظر مستشاران انگلیسی و با مجوز آنان صورت میگرفت. بر اثر مخالفتهای داخلی و خارجی و مغایرت آن با قانون اساسی مشروطه، این پیمان هرگز به اجرا درنیامد.
امضای عهدنامه بین ایران و عراق در مورد اختلافات مرزی دو کشور، تحت فشار انگلستان. (۱۳۱۶ ه.ش.)
برغم مخالفت شدید "دکتر مصدّق" و یارانش، مجلس بر نخست وزیر شدن "سپهبد رزم آرا" صحّه گذارد که نمایندگان مخالف، از فرط خشم صندلیهای مجلس را شکستند. (۱۳۲۹ ه.ش.)
درگذشت استاد "دکتر محمّد معین"، ادیب برجسته معاصر، پدیدآورنده ی فرهنگ معین. (۱۳۵۰ ه.ش.)
درگذشت "صادق چوبک"، نویسنده ی معاصر، بسیاری او را همراه صادق هدایت و بزرگ علوی، پدران داستاننویسی نوین ایرانی میدانند. (۱۳۷۷ ه.ش.)
زیارت پیر پارس بانو در آیین زرتشتی.
زیارتگاه پیر پارس بانو یکی از زیارتگاههای زرتشتیان است که در نزدیکی شهر یزد در محلی به نام زرجو و در کوههای آن واقع است. به عقیده زرتشتیان زنی به نام خاتون بانو در هنگام فرار از دست اعراب به کوهی پناهنده میشود. خاتون بانو در خواب فرد نابینایی میآید و پس از شفای چشم فرد به وی میفرماید که پیر بانو را بنا نهد. زرتشتیان هرساله از تاریخ ۱۳ تا ۱۷ تیر به زیارت پارس بانو میروند و اهورامزدا را نیایش میکنند.
اصلاحات اداری "داریوش بزرگ" و قراردادن مصر به عنوان یک ایالت ایران. (۴۸۹ پ.م.)
داریوش بزرگ پدر ناسیونالیسم ایرانی که بر تمرکز امور و ایرانی بودن هر کار تعصّب میورزید و پیدایش ناسیونالیسم نیرومند ایرانی را به او نسبت میدهند، تصمیم گرفت که قلمرو ایران به ۳۹ ایالت تقسیم شود و هر ایالت را ساتراپی نامید. مصر یکی از ساتراپیهای ایران آن زمان بود که داریوش توجه خاصّی به آباد کردن آن داشت. داریوش در همین روز دستور داد که با تاسیس پست خانه ارتباط مردم این ایالتها با هم تامین شود و داد و ستد با پول انجام گیرد. سکههایی که ضرب کرده بود در جهان به "داریک" معروف بود. "داریوش" همچنین دستور داد که میان شهرهای شوش و سارد یک شاهراه ارابه رو ساخته شود (این راه به طول ۲۷۰۰ کیلومتر کشف شده است). داریوش سه سال بعد درگذشت و استخوانهای او، پس از دخمه گذاری، در آرامگاهی در "نقش رستم" که از قبل آماده کرده بود دفن شد.
پایان جنگ "کاپادوکیه" و پیروزی ارتش ایران. (۲۳۲ م)
جنگ ۱۶ روزه ارتش امپراتوری ایران با ارتش روم در کاپادوکیه (ترکیه امروز) با پیروزی قاطع ایران پایان یافت و "سه وروس" امپراتور روم پس از این شکست به اروپا بازگشت. در طول جنگ فرماندهی ارتش ایران را "اردشیر پاپکان" مؤسّس دودمان "ساسانیان" شخصاً برعهده داشت. بیرون راندن رومیان از مشرق زمین یکی از هدفهای وی بود.
مرگ "ساموئل ریچاردسون" نویسنده و داستانسرای معروف انگلیسی. (۱۷۶۱ م.)
روز ملّی و استقلال "ایالات متحده آمریکا" از انگلستان. (۱۷۷۶ م.)
درگذشت "فرانسوا شاتوبِریان" نویسنده، ادیب و محقق شهیر فرانسوی. (۱۸۴۸ م.)
تولّد "جوزف گاریبالدی" میهن پرست و آزادیخواه معروف ایتالیایی. (۱۸۸۲ م.)
وقوع زلزله مهیب در ایالت "کانسو" چین و مرگ دویست هزار نفر. (۱۹۲۰ م.)
درگذشت "مادام کوری" فیزیکدان فرانسوی، کاشف عنصر "رادیواکتیو" و برنده ی جایزه نوبل فیزیک در سال ۱۹۰۳ میلادی. (۱۹۳۴ م.)
آغاز قیام "ابومسلم خراسانی" علیه حکومت اُمَوی. (۱۲۹ ه.ق.)
ولادت پیشوای دهم شیعیان "حضرت امام علی النقی الهادی (ع)" در مدینه. (۲۱۲ ه.ق.)
آغاز حکومت "محمّد خدابنده" معروف به "الجایتو" ایلخان مغول. (۷۰۳ ه.ق.)
ارسال نظر