فرهاد میثمی کیست و به چه جرمی در زندان است؟
انتشار تصاویر فرهاد میثمی پس از اعتصاب غذا بازتاب بسیار زیادی داشت. برای بسیاری این سوال مطرح شده بود که فرهاد میثمی کیست و چرا در زندان است. این گزارش شرح زندگی میثمی است.
رویداد۲۴: تصاویری از فرهاد میثمی پس از اعتصاب غذای او در زندان منتشر شده که از روز پنجشنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۱ در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود و افراد زیادی در حمایت از او مطالبی را منتشر کردهاند؛ برخی او را چهرهای استوار که نماد ایستادگی است، توصیف کردهاند و برخی نیز با دیدن تصاویر او استخوانهای بیرونزده، خواستار پایان دادن او به اعتصاب غذایش شدهاند. اما فرهاد میثمی کیست و به چه جرمی در زندان است؟
زندگینامه فرهاد میثمی
فرهاد میثمی متولد سال ۱۳۴۸ در تهران است. او سال ۱۳۶۵ در دانشگاه پذیرفته شد و در رشته پاتولوی دانشگاه تهران تحصیل کرد، با این حال تحصلات خود را نیمهتمام گذاشت و به عرصه چاپ کتاب و انتشارات وارد شد. میثمی در اولین گام موسسهای با نام «اندیشهسازان» تاسیس کرد که کارش چاپ کتابهای کمکدرسی بود. این موسسه البته در سال ۱۳۸۴ منحل شد و البته به انتشارات مبتکران واگذار شد.
اتهام فرهاد میثمی
فرهاد میثمی از مخالفان حجاب اجباری در ایران است که دیدگاههایش در اینباره را در شبکههای اجتماعی منتشر میکرد و به همین دلیل نخستین بار در تاریخ ۹ مرداد ۱۳۹۷ در کتابخانهٔ خانگی خود توسط وزارت اطلاعات بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.
آنگونه که گفته شده هنگام بازداشت میثمی، چند مدالیون و پیکسل (بج سینه) با نقوش مخالفت با حجاب اجباری در منزل او بوده که همینها به عنوان «مدرک جرم» ضبط شده و به پرونده او پیوست شده است! وکیل پرونده فرهاد میثمی، آرش کیخسروی بود که قاضی صلواتی قاضی رسیدگیکننده به پرونده وکالت او در این پرونده را نپذیرفته است و به همین دلیل برایش وکیل تسخیری گرفته شده است.
تفهمیم اتهام فرهاد میثمی در شعبهٔ ۷ دادسرای اوین صورت گرفته است و اتهامات «تبانی و اجتماع به قصد برهم زدن امنیت کشور با تحریک زنان به حضور خیابانی بهصورت سرلُخت، تبلیغ علیه نظام و توهین به حجاب بهعنوان یکی از مقدسات ضروری اسلام» به او تفهمیم شده است. آنگونه که خود میثمی گفته دلیل همه اتهامات، «پیکسلهای سینه» بوده که در منزل او وجود داشته است.
میثمی نخستین بار در اعتراض به قبول نکردن وکیل و همچنین در اعتراض به احضار نزدیکانش، دست به اعصاب غذای تر زده و تنها آب و نمک مصرف میکند. این خبر توسط مادر میثمی تایید شده که ظاهرا در تماسی تلفنی از اوین به او گفته شده است.
اعتصاب غذای فرهاد میثمی
فرهاد میثمی از سال ۱۳۹۷ تا کنون چندین بار اعتصاب غذا کرده است که در عمده موارد در حمایت از افرادی بوده که به زندان محکوم شدهاند. اودر بیرون از زندان در واکنش به درگذشت هاله سحابی و هدی صابر اعتصاب غذا کرد. هاله سحابی دختر مرحوم «عزتالله سحابی» است که در زندان به سر میبرد و برای مراسم تدفین پدرش به مرخصی آمده بود و در همان مراسم جان باخت. برخی گفتهاند او بر اثر درگیری ماموران جان باخته اما مقامات قضایی گفتهاند هاله سحابی بر اثر سابقه بیماری قلبی و گرمای هوا جان باخته و درگیری رخ نداده است. هدی صابر نیز از فعالان ملی-مذهبی بود که در زندان اعتصاب غذا کرد و تا رساندن او از زندان به بیمارستان جان باخت. درباره او نیز گفته شد به خاطر ضربات فیزیکی جان باخته اما مقامات قضایی توضیح دادند که او نارسایی قلبی داشته و هیچ ضربهای به او وارد نشده است.
در مورد دیگر، فرهاد میثمی در اعتراض به صدور حکم اعدام برای احمدرضا جلالی اعتصاب غذا کرد. احمدرضا جلالی شهروند ایرانی سوئدی و استاد دانشگاه و پژوهشگر مدیریت بحران و حوادث غیرمترقبه بود که در کشورهای بلژیک و سوئد و ایتالیا تدریس میکرد و در ایران به جرم جاسوسی برای دول متخاصم توسط قاضی صلواتی به اعدام محکوم شد.
بار دیگر فرهاد میثمی در اعتراض به عدم پذیرش وکیل در دادگاه، اعتصاب غذا کرد و در مورد آخر اعتصاب غذا که تا ماههای پایانی سال ۱۴۰۱ به طول انجامید، سه مورد را به عنوان دلایل اعتصاب غذای خود ذکر کرد که شامل ۱- اعتراض به اعدام معترضان، ۲- درخواست آزادی ۶ زندانی سیاسی شامل (محمد حبیبی فعال جنبش معلمان، ناهید شیربیشه مادر پویا بختیاری، رضا شهابی عضو سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی، بهاره هدایت چهره جنبش دانشجویی، مصطفی نیلی وکیل و نیلوفر حامدی خبرنگار) ۳- موضوع اجبار حجاب.
کتابهای فرهاد میثمی
میثمی علاوه بر کار چاپ و انتشار کتب کمکآموزشی، به ترجمه کتاب نیز روی آورد و چندین جلد کتاب نیز ترجمه کرد. بخشی از کتابهای او در زندان ترجمه شدهاند که تصاویر آن در شبکههای اجتماعی منتشر شده است. در این تصویر، میثمی کتابهایی که ترجمه کرده را در حالی در دست دارد که او اعتصاب غذا کرده و مشخص است چقدر وزن کم کرده است.
«مبانی مبارزه خشونتپرهیز» نوشته مایکل نیگلز از جمله کتابهایی است که توسط فرهاد میثمی ترجمه شده است. میثمی درباره این کتاب چنین میگوید: «جنبشهای اجتماعی از دو رُکنِ اصلی تشکیل میشوند: «سازنده» و «اعتراضی». غفلت از رکن «سازنده»، عامل شکستِ اغلب جنبشهای اجتماعی است. پرنده جنبش اجتماعی نمیتواند فقط با یک بال اوج بگیرد. تشکّلیابی در عینِ مؤثرتر کردن کنشهای اعتراضی، امکانِ کنشهای «سازنده» را نیز فراهم میکند. همین امر، اهمیتِ ایستادگی پای تشکلیابیِ مستقل از حاکمیت را برای حال و آیندهی ایران دوچندان میسازد.»
بخشی از کتاب مبانی مبارزه خشونتپرهیز ترجمه فرهاد میثمی
عمده شهرت فرهاد میثمی البته در کتابهای کمک آموزشی است که به گفته خوانندگان آن کتابها، بهترین بخش آن مقدمه کتابها بوده که توسط خود فرهاد میثمی به عنوان مدیر مسئول نوشته میشده و افراد به خواندن کتاب ترغیب میکرده است.
یکی از مقدمههای فرهاد میثمی در کتابهای اندیشهسازان
ارسال نظر