تصاویری از بقایای شهر نفرینزدۀ عربستان
منطقۀ «حجر» در کشور عربستان آثاری باستانی را در خودش جای داده است که به خاطر پیوندشان با روایات مذهبی، جاذبهای رازآلود و عبرتانگیز پیدا کردهاند.
فرادید: آثار باستانی همیشه به نوعی رازآلود و خیالانگیز هستند. در مواجهه با شهرها و ویرانههای باستانی همیشه این پرسشها به ذهن ما خطور میکنند که چه مردمانی و به چه شکلی در اینجا زندگی میکردهاند و چگونه به پایان کارشان رسیدهاند. اما وقتی این آثار تاریخی در پیوند با روایات نقل شده در کتابهای مقدس قرار میگیرند، جاذبۀ رازآلود آنها میتواند بیاندازه بیشتر هم بشود. بقایای باستانی منطقۀ «حجر» نمونهای از این نوع آثار است.
شهر «حِجر» یا «مدائن صالح» منطقهای باستانی در کشور عربستان است که در شمال استان مدینه قرار دارد و در عهد باستان یکی از توقفگاههای کاروانهایی بوده است که میان شام و حجاز تردد میکردهاند. در این منطقه بناهایی باستانی وجود دارد که به طور کامل از کوهها و صخرههایی سربرآورده در دل صحرا تراشیده شدهاند.
احتمالا این منطقۀ باستانی همان جایی است که در قرآن مجید به عنوان محل زندگی قوم ثمود از آن یاد شده است؛ مردمانی که از کوه بناهایی برای خودشان میتراشیدند و در نهایت در اثر طغیانگری و عدم قبول دعوت پیامبرشان حضرت صالح (ع) گرفتار عذاب الهی شدند و از میان رفتند. روایت شده است که در مسیر حرکت پیامبر صلوات الله علیه و یارانشان به سمت منطقۀ تبوک، آنها شبی را در این محل توقف کردند. در این توقف ایشان یارانشان را به عبرت گرفتن از این آثار فراخواندند.
بر اساس یافتههای تاریخی و باستانشناسی، این منطقه یکی از محلهای سکونت نبطیان بوده است که اطلاعات چندان قابل توجهی از تمدن و فرهنگ آنها وجود ندارد. آثار تراشیده شده در کوه که امروزه در حجر وجود دارد به احتمال زیاد مقبرههایی بودهاند که با نیرو و امکاناتی قابل ملاحظه ساخته شدهاند. مقبرههایی که قدمتشان معلوم شده است، اغلب متعلق به حدود دو هزار سال قبل هستند.
ورودی این مقبرهها به اشکال مختلف و با نقوشی از جانوران تزیین شدهاند و بقایای نوشتههای حکاکی شده روی سنگ نیز در این منطقه به جا مانده است. خط به کار رفته در بعضی از این کتیبهها، شکلی ابتدایی از خط عربی است. هنوز این منطقه مورد کاوشهای جدی و دقیق باستانشناسی قرار نگرفته است. شاید کاوشهای احتمالی آینده بتوانند اطلاعات بیشتری را دربارۀ فرهنگ و سبک زندگی ساکنان این سرزمین به ما بدهند.
نظر کاربران
چقدر زیباست
پاسخ ها
میتواند گوشهای از انپراطوری بزرگ ایران باستان باشد چون عربها امکانات غیر شتر نداشتن
الهی خدالعنتشون کند
پاسخ ها
خدا شما رو هم به راه راست هدایت کنه بجای نفرین دیگرانی که ندیدی
نشانههای واضحی از معماری یونانی داره و مشخصه که یا در عصر هلنیستی (فاصلهی ۳۲۳ تا ۳۰ ق.م) و یا حداکثر در روزگار امپراتوری روم ساخته شده. بخاطر تغییرات اقلیمی متروکه شده و بعدها قبایل وحشی بیابانگرد و بدوی در موردش خرافات و افسانههای زیادی ساختهاند
پاسخ ها
عالی بود
بسیار زیبا خیلی قشنگ مثل تخت جمشید
پاسخ ها
بسیار زیبا و جالب است اما این معماری با معماری تخت جمشید به هیچ وجه قابل مقاسه نیست. پیشنهاد می کنم هر زمان فرصت کردید حتما درموردش یه مطالعه ای داشته باشید.
جالب بود
عبرت برای کسی که قابلیت عبرت دارد وگر نه چرا جهنم آفریده شد
واقعاً جالب بود
بسیار زیبا ومتمدن
چه ظرافتی!
زیبا و شگفت انگیز ، بناهایی که در ورای آن دانش ، بینش و قدرت نهفته ست
ممنون از اطلاعاتتون
اونوقت یه عده بیشعور فکرمیکنن فقط خودشون تاریخ دارند واعراب اززیر بوته دراومدن
عربستان مهد راستین تمدنهای با شکوه و با عظمت جهان و مهد آخرین و کاملترین ادیان الهی
بادستگاه تراشیده شده سنگ کوه شنی مشکوک توی عربستان تمدن سنگی وجود نداره همیشه بادیه نشین یا بیابان نشینبودن طول کشیده خیلی خونه نشین شن وهمه موارددیگرزندگی عقب تر بودن ازکشورهای دیگر
باشکوه ...قشنگ ساختن .خدا میدونه با اون وسایل ابتدایی آن زمان چقدر زحمت کشیدن براش
این بناها نشان دهنده یک تمدن بزرگ است...که باید بیشتر مورد تحقیق و بررسی قرار بگیرد...
عالی
بسیااار زیباست... نقش گلها شبیه لوتوس تو تخت جمشید نیست ؟! فک نمیکردم عربها هم همچین سازه های باستانی داشته باشن . جالب بود
اولین گور دخمه های تاریخ در ایران بودنندولی این نوع معماری خاصه آسیا نیست چون آثاری از معماری مصری داردوتلفیقی کارشده
یکی اومده بود گفته بود این معماری متاثر از هلنیه بله درسته بعد حمله روم به نبطی ها اونها از معماری هلنی تاثیر میگیرند اما سازنده های مدائن الصالح خود بومی های عربستان و مردم عرب بدوی بودن که با شرایط آب و هوایی اون منطقه این بنا رو ساختن در ضمن مردم ثمود حکومت یک پارچه ای نداشتن و افسانه ایم نیست نقش هاشون روی سخره و کوه ها موجود هست! نبطی های عرب دو نوع معماری داشتن یه نوع به سبک خودشون یکی به تاثیر از هلنینی وگرنه اشکانیان و ساسانیان هم معماریشون متاثر از هلنیه! اگر به تاریخ نگاه کنیم هیچ هنری از خلع نمیاد هخامنشیان هم هنرشون رو از بابلی و اشوری و مصری ها گرفتن