۱۲۵۴۷۰۶
۳۰ نظر
۶۵۹۵
۳۰ نظر
۶۵۹۵
پ

مردی که صدای مردم را شنید و در تاریخ ماندگار شد

​شخص ابتدا باید یاد می‌گرفت چگونه به سخن مردم گوش بدهد و احساس آنها را در قبال طرح‌ها و نیات ما احساس کند این که ما از حمایت گسترده برخوردار بودیم یا به فریادی در یک بیابان می‌ماندیم.

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: برای دومین بخش از آنچه با عنوان «یک شخصیت- یک خاطره» سراغ کتاب «خاطرات میخاییل گورباچف» آخرین رهبر اتحاد شوروی رفتم که نهم شهریور امسال درگذشت و همان موقع در یادداشتی با عنوان «چی می خواست و چی شد» دربارۀ او نوشتم.

   کتاب خاطرات او در ایران ۲۳ سال پیش و با ترجمۀ روان فریدون دولتشاهی و به همت مؤسسۀ اطلاعات منتشر شد و چاپ های متعددی داشته و در صفحات نخست کتاب متن کامل پیام امام خمینی به او در اواخر عمر رهبر فقید انقلاب نیز درج شده است.

مردی که صدای مردم را شنید و در تاریخ ماندگار شد

   در صفحۀ ۲۸۸ دربارۀ «پروسترویکا» می‌نویسد:

   «پروسترویکا – روند تغییر در کشورمان- آغاز شد و در یک کشور خودکامه به روش دیگر نمی‌توانست باشد. اما تجربه گذشته نشان داده بود اگر جرقۀ اصلاحات توده‌ها را دربرنگیرد محکوم به شکست است. یا باید جامعه را هر چه زودتر از خواب رخوت و بی تفاوتی بیدار می‌کردیم و مردم را در روند دگرگونی ها شرکت می‌دادیم. من به این امر به عنوان تضمین موفقیت پروسترویکا نگاه می‌کردم و درباره‌اش در پلنوم آوریل صحبت کردم. هدف من از سفر به سرایر کشور نیز همین بود.

   .... ارتباط قبل از هرچیز در یک جهت حرکت می‌کرد. از بالا به پایین. از این رو شخص ابتدا باید یاد می‌گرفت چگونه به سخن مردم گوش بدهد و احساس آنها را در قبال طرح‌ها و نیات ما احساس کند – این که ما از حمایت گسترده برخوردار بودیم یا به فریادی در یک بیابان می‌ماندیم.

مردی که صدای مردم را شنید و در تاریخ ماندگار شد

    در 15 ماه مه به لنینگراد رفتم.... مردم لنینگراد فقط صمیمی و میهمان‌نواز نبودند. آنها از تصمیم‌های پلنوم ماه آوریل اطلاع داشتند و به توضیحات من با دقت گوش کردند، سؤال کردند، توصیه کردند و تشویقم کردند و وقتی یک نفر فریاد زد "ادامه‌اش بده" واقعا از صمیم قلب بود.

      مطبوعات در اینجا و خارج شروع کردند روش دبیر کل جیدد را شناختن و نوشتند: "گورباچف عاشق دیدار با مردم است.". در حقیقت من همیشه نیاز به این نوع ارتباط مستقیم را احساس کرده بودم و به هیچ وجه این کار برای کسب محبوبیت نبود. صحبت و مصاحبه‌های کوتاه در یک کارگاه، کارخانه، در مزرعه های کالخوز [اشتراکی]، در تالار کنفرانس یک کالج و از همه بیشتر در خیابان‌ها از ارزیابی های جامعه شناسی برای من مهم‌تر بودند.

   البته در ابتدا مردم را به حرف کشیدن دشوار بود. آنها اندکی وحشت داشتند و خود را عقب می‌کشیدند.می‌توانستم احساس کنم آنها زیاد به جدی بودن نیات ما اعتماد نداشتند. قول و قرارهای زیادی شنیده بودند اما پس از آن زندگی‌شان تغییر نکرده بود.

   در پایان ماه ژوئن به اوکراین رفتم. با کارگران هوانوردی کی‌یف که هواپیمای حمل و نقل معروف "روسلان" را طراحی کرده بودند دیدار کردم... از کی‌یف به "پرو پتروفسک"ا رفتم. زادگاه برژنف.  پرسیدم: ممکن است از خود بپرسید آیا همه چیز را به سرعت در هم نمی‌ریزم؟ شما چه فکر می‌کنید؟

   جمعیت حاضر پاسخ داد: این کار درست و لازم است. باز سؤال کردم: این نظر چند نفر است؟ این بار همه یک پارچه پاسخ دادند: نظر همه‌مان.

   ...... نخستین سفرهایم به سراسر کشور به من کمک کرد تا متوجه شوم برای تشریح سیاست پروسترویکا نمی‌توانم روی دست‌یارانم حساب کنم و باید به ارتباط مستقیم با مردم ادامه دهم. زمان را ازدست ندادم. برای سفر به سیبری غربی آماده شدم تا ببینم مردم در آنجا چگونه زندگی می‌کنند.....امروز آن گرد‌هم‌آیی بزرگ در پیش چشم من است. همه ساکنان شهر در خیابان‌ها بودند. مردم خوش‌حال بودند که "رییس" سرانجام برای دیدن‌شان آمده است. صحبت‌مان صریح و سخت بود. چرا ما باید در زاغه‌ها یا واگن‌های کهنۀ قطار زندگی کنیم و در همه چیز کمبود وجود داشته باشد؟.... من تحت تأثیر این واقعیت قرار گرفتم که مردمی که به سیبری آمده بودند به خود به عنوان "کارگر موقت" فکر نمی‌کردند. آنها از این که سازمان‌دهندگان کارشان بی‌‌رحمانه جنگل و رودخانه و خاک را نابود می‌کردند خشم‌گین بودند..... در تیومن در جمع کارگران میدان‌های نفتی از واکنش تالار احساس کردم این مردم از اعلامیه‌های توخالی خسته‌اند....حزب اما همچنان روش‌های کهنه را به کار می‌گرفت و مقررات نوشته شده و نشده قبلی را دنبال می‌کرد. حال آن که کودکانه بود اگر فکر می کردیم بدون تغییرات در رأس، می‌توان تغییراتی در جامعه به وجود آورد.....

   حادثه نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل من و همکارانم را واداشت تا دوباره به بسیاری از چیزها فکر کنیم. به این نتیجه رسیدم که مشکل را نمی‌شود تنها با فشار اداری و جریمه های حزبی و توبیخ حل کرد. باید پروسترویکا را جلو می‌بردیم....حمایت مردمی از پروسترویکا قوی‌تر شده بود اما ساختارهای حزبی و دولتی حرکتی نمی‌کردند... پروسترویکا کافی نبود و با گلاسنوست ادامه  یافت. گام بعدی تشویق رسانه‌ها به انتفاد از اشتباهات و سوء‌استفاده ها بود که در گذشته نمی‌شد با صدای بلند از آنها یاد کرد. آزادی بیان اجازه داد رؤسای تشکیلات حزب را دور بزنیم و به طور مستقیم سراغ مردم برویم...»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • محمد

    روحانی هم همینارو میگفت🙂

  • م بهرامی

    اشتباه نکن صدای امریکا را شنید وامروز روسیه به این روز افتاده وتلاش میکنند به قبل بر گردند

  • ناشناس

    اره حرف مردم (آمریکا) رو شنید و کشورش رو هزار پاره کرد

  • ناشناس

    این جناب خواسته یا ناخواسته با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خدمت بزرگی به آمریکا کرد .بعد از فرو پاشی کار به جایی رسید که مردم سطل ها زباله رو‌ واسه پیدا کردن غذا می‌گشتند و پایگاه فضایی میر رو‌ هم خواستند بفروشند .

  • ناشناس

    برترینهاازاین چیزها بیشتربذار
    خیلی دارم کیف میکنم وحاال

  • ناشناس

    نوشته های امثال خدیر اگر خوب است و راه گشا،،چطور در زمان دولت روحانی صداشون در نمیاده.تا از اون اوضاع سکه،مسکن،بورس، در بیاییم

  • ناشناس

    مردی که با سیاستهای اشتباه پر از غلط خود باعً جنگ امروز اوکراین شد و دنیا را با بدبختی و آوارگی روبرو کرد بله این مرد بی تدبیر را تاریخ هرگز فراموش نخواهد کرد .

  • آذری نیا مناطق تغییری است

    روزی که گورباچف به رهبری شوروی رسید خانم تاچر در انگلیس جشن گرفته بود و در آمریکا هم همین حالت بود . آنروز ما مطمئن شدیم گورباچف ساخته و پرداخته سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس است . و در نهایت هم آمریکا بدون شلیک یک گلوله کلیه جماهیر زیر چتر شوروی را تسخیر کرد و امروز کل اروپای شرقی و آسیای میانه و قفقاز از زیر یوغ شوروی خارج و به زیر یوغ آمریکا در إمده و به پایگاههای نظامی آمریکا تبدیل شده اند . زندگی مردم این کشورها تغییر چندانی نکرده فقط اربابشان تغییر کرده است

  • م

    مردی که صدای مردن را شنید و موجب فروپاشی شد!!!! اگر چه به پیش بینی امام خمینی در هر حال شوروی مسیر فروپاشی را طی می کرد

  • ناشناس

    گورباچف توان اداره تغییرات را نداشت و باعث فروپاشی کشورش هرچند برای ما خوب بود ولی باعث شد آمریکا دو دهه تنها ابرقدرت جهان شود و کشتار فراوانی بکند .

  • ناشناس

    در مجموع جدا شدن دوا زده کشور کوچک از شوروی کار درستی نیود مکانی شدن برای تسلط امریکا وانگلیس وتشنج در منطقه که هر چند وقت ی در گیری مثل اوکراین که به ضرر هردو کشور بلکه کل منطقه است تفرقه بینداز وحکومت کن

  • ا

    سپاس

  • ناشناس

    کاش اینجا هم صدای مردم را بشنوند...

  • نیروانا

    شما بهتر می دانید یا خود مردم اروپای شرقی که فرو ریختن دیوار برلین را جشن گرفتند؟؟؟شما اون موقع اونجا بودید!!!!! تحلیل امروز شما از روی عقده و بیسواد ی هست تاریخ را حتما بخوانید چیزهایی مهم دستگیرت میشه

  • ناشناس

    صدایی مردم را نشنید بلکه خوب فریب خورد

  • ناشناس

    کاشکی مسولین ما هم حرف مردم را می شنیدند

  • حسین

    شما مطمئنی که اوضاع شوروی خوب بود؟یه کشور ورشکسته که هیچ چاره ایی جز فروپاشی نداشت.سیاستهای اشتباه،تحمیل هزینه های کمر شکن به اقتصاد کشور.یه چیزی یاد گرفتین هی آمریکا،آمریکا میکنین

  • کوروش

    چرا اونوقت شما صدای مردم را نمیشنوید ؟؟؟؟؟

  • ناشناس

    اون موقع قبول نیست
    اینها فقط موقع حرف زدن قبول هستن
    موقع عمل یه سر سوزن قبول ندارن حرفهای خودشون رو

  • ناشناس

    آخه آمریکا بود و نبودش برای من و شما چه فرقی می کنه
    آمریکا هرجا رفته رونق اقتصادی ، پیشرفت ، آسایش و رفاه برده
    الان همین گوشی که دستت است ، از وجود آمریکاست.
    مگر آمریکایی ها چه کسانی هستند
    ایلان ماسک اهل افریقای جنوبی است
    و...
    همه نخبه ها جمع شده و یک حکومت ایدهال لیبرال ساخته اند
    هرکس که رفتوآمریکا و یا دیگر کشورهای غربی ، خود را شناخت دنیا را شناخته و بار کارو تلاش به منژل مقصود رسیده.

  • ناشناس

    اگه راه نجات مردم از ظلم تجزیه شدن کشور باشه بزار تجزیه بشه
    حداقل مردم روسیه بعد یک دهه وضع زندگیشون به مراتب بهتر از زمان شوروی شد
    کشورشون کوچکتر شد خب به درک

  • ناشناس

    حتما مردم شوروی سابق قبل از فروپاشی چلوکباب میخوردند .مردم شوروی سابق هم مثل مردم کره شمالی گرسنه وبدبخت بودند.

  • ناشناس

    شوروی سابق یک نظام سرکوبگر وضد ازادی وبا مردمی فقیر مثل کره شمالی

  • حسین

    این جناب نویسنده شوخی می کنند. حتما دخالت غرب و به قدرت رسیدن یلتسین را در تاریخ خوب مطالعه نکرده اند.

  • ناشناس

    بهانه ای برای تسلیم...

  • ناشناس

    صدای امام خمینی را نشنید و ذلیل شد.

  • ن

    واقعا" آمریکا هر جا رفته رفاه برده؟؟؟؟!!!
    اگر منظور ازرفاه نابودی است شما درست می گوییدعراق وافغانستان وسوریه ویمن پاناما شیلی و......آیینه تمام قد عملکرد وحشیانه آمریکا وناتو ست.
    غارت کشورهای ثروتمند عربی و آفریقائی را هم فراموش نکنید

  • ناشناس

    در گذشته امریکا قانونی داشت به نام قانون مارشال که میگفت بروید در کشورها صنعت راه بیندازیدوبا سرمای خود کشورها سازندگی کنید وشما هم سود بگیرید اما بعد ازکشتن کندی کلا قانون بر داشته شد گفتن نابود کنید وغا رت کنید که کشورها همیشه محتاج شما باشند و رشد نکنند

  • ن

    ناتوانی دراجرای اصلاحات عمیق فرهنگی و سیاسی واقتصادی توسط حزب کمونیست شوروی ودرراس آنها برژنف و یلتسین و گورباچف و فشار میلیتاریسم غربی سبب فروپاشی شد وگرنه قهرمان سازی از گورباچف کار غربیهابود

  • ناشناس

    آمریکا تو کجاها رفته و آبادانی آورده ؟؟؟؟آفغانستان؟برای عراق یا لیبی و‌ویتنام؟؟؟ ...

  • ناشناس

    گرباچوف اصلا رو پیشانیش نقشه امریکا بود

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج