چه چیزی باعث آخرین سقوط ارزهای دیجیتال شد؟
برخی در فضای رمزنگاری حدس می زنند که این یک حمله سازمان یافته برای تضعیف شهرت استیبل کوینها بوده است. اما ارزهای دیجیتال نیز با شرایط در حال تغییر اقتصاد جهانی دست و پنجه نرم میکنند.
دویچه وله: پس از آن که یکی از قابل اعتمادترین ارزهای دیجیتال، یعنی ارز تررا، سقوط کرد، سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال از این دارایی پرخطر فرار کردند. کاهش قیمت طولانی مدت ارزهای دیجیتال میتواند بازارهای تجاری نوظهوری مانند بازار کشور السالوادور را بی ثبات کند.
میلیاردرهای ارزهای دیجیتال بیش از نیمی از ثروت خود را در طی هفتههای گذشته از دست دادهاند، زیرا سرمایهگذاران بدذات پول نقد سرمایه گذاری شده خود را از این دارایی ناپایدار بیرون کشیدند.
طبق گزارش وب سایت تعیین قیمت کوین مارکت، با فروش بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار (۱۹۲ میلیارد یورو) در روز پنجشنبه تنها در ۲۴ ساعت این حجم پول از بازار ارزهای دیجیتال حذف شد. اما ثروتمندان تنها کسانی نیستند که در معرض خطر هستند.
آخرین رکود به دلیل رفتارهای عجیب و غریب به اصطلاح استیبل کوینها (ارزهای رمز پایه) به وجود آمد. منظور از استیبل کوینها این است که یک دارایی خارجی مانند طلا یا دلار آمریکا آنها را پایدار نگه دارند.
این امر باعث میشود آنها نسبت به سایر ارزهای دیجیتال، مانند بیتکوین (محبوبترین ارز رمزنگاریشده جهان، که بهخاطر ریسکهای بزرگ و پاداشهای بزرگش شناخته میشود) از نوسان قیمتی کمتری برخوردار باشند.
پشتوانه یک دارایی خارجی یا الگوریتمی که عرضه ارز دیجیتال را کنترل می کند، قیمت یک استیبل کوین را ثابت نگه می دارد.
وعده تررای USD، که همچنین به نام UST شناخته می شود (سومین استیبل کوین بزرگ جهان) این بود که همیشه نرخ برابری با دلار آمریکا را حفظ کند. در زمان انتشار این گزارش، ارزش این ارز دیجیتال به طور کامل کاهش یافته است.
این اتفاق پس از برداشتهای گسترده داراییهای نقدی از ارز دیجیتال تررا رخ داد که ترس از سقوط سکه را برانگیخت و باعث شد تا معاملهگران بیشتری از آن خارج شوند. بزرگترین استیبل کوین جهان، تتر، نیز برای مدت کوتاهی بدون پشتوانه شد و قیمت آن به کمتر از ۱ دلار آمریکا کاهش یافت.
توطئه یا ظاهرسازی؟
برخی در فضای رمزنگاری حدس می زنند که این یک حمله سازمان یافته برای تضعیف شهرت استیبل کوینها بوده است. اما ارزهای دیجیتال نیز با شرایط در حال تغییر اقتصاد جهانی دست و پنجه نرم میکنند.
اولریش لوشتمن، رئیس بخش ارز در کامرز بانک به دویچه وله گفت: «ما در زمان عدم اطمینان بیشتر هستیم. شما میتوانید این را در بازار ضعیف سهام ببینید. و این را در تمام داراییهای دیگر، که در حال حاضر نیز نوسان دارند، میبینید. بنابراین ارزهای رمزپایه اکنون به شدت در نوسان هستند – و از این اتفاق رنج میبرند.»
مردم در بازار رمزنگاری به نوسانات بزرگ عادت دارند. اما محیط اقتصادی غیر معمولی که اکنون در آن هستیم، حتی سرمایهگذاران سنتی را هم نگران کرده است.
هفته گذشته پس از اینکه فدرال رزرو ایالات متحده نرخ های بهره را افزایش داد، شاخصهای عمده سهام در ایالات متحده شاهد فروش بودند که بخشی از طرح آن برای مبارزه با افزایش قیمتهای مصرف کننده بود.
در بسیاری از کشورها، سالها نرخ بهره بانکی بسیار پایین همراه با محرکهای دولتی که در طول همهگیری منتشر شده است، جریانهای نقدی را به سمت سرمایهگذاریهای پرخطرتر، مانند سهام فناوری و ارزهای دیجیتال فرستاد.
اکنون این ابتکارات در حال از بین رفتن هستند و پتانسیل تورم که بر رشد اقتصادی تاثیر می گذارد، بسیاری را به سمت سرمایه گذاری مطمئنتر از گذشته سوق داده است.
اسوار پراساد، استاد اقتصاد در دانشگاه کرنل در ایالات متحده، گفت: «مفهوم ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز مانند بیتکوین که به عنوان محافظ تورم عمل میکنند، به وضوح با کاهش شدید قیمتهای آنها در مواجهه با افزایش تورم در سراسر جهان رد شده است.»
زمستان ارزهای دیجیتال در راه است…
بیت کوین همچنین به زیر سطح مهم ۳۰۰۰۰ دلار سقوط کرد و در روز پنجشنبه تقریباً به ۲۵۰۰۰ دلار رسید، قیمتی که در ۱۶ ماه گذشته بی سابقه بوده است.
در آن بازه زمانی، جهان شاهد بود که خودروسازی تسلا ۱.۵ میلیارد دلار بیت کوین به ترازنامه خود اضافه کرد و کشورهای السالوادور و جمهوریهای آفریقای مرکزی این ارز دیجیتال را به نوعی ارز قانونی تبدیل کردند.
شرکتهایی مانند Starbucks و PayPal شروع به پذیرش آن به عنوان پول نقد کردند.
مجموعه این اقدامات به مشروعیت بخشیدن به بیتکوین و بازار ارزهای دیجیتال کمک کرد، که در طول همهگیری شاهد دستاوردهای بزرگی بود. این ارز دیجیتال در نوامبر (آبان) ۲۰۲۱ به بالای ۶۸۰۰۰ دلار رسید.
انفجار در دنیای رمز ارز در این هفته و کاهش تدریجی منتهی به آن، اکنون صحبتهای زیادی را در مورد ایجاد بالقوه یک «زمستان رمزنگاری» مطرح کرده است.
طبق گزارش فایننشال تایمز، بازار جهانی داراییهای دیجیتال نیمی از ارزش خود را از زمان اوج خود در نوامبر (آبان) سال گذشته از دست داده است.
ریسک برای بازارهای نوظهور
این امر به ویژه برای بازارهای نوظهور مانند السالوادور که سرمایه گذاری زیادی روی ارزهای دیجیتال انجام داده اند، نگران کننده است. طبق گزارش بلومبرگ، این کشور که از سپتامبر (شهریور) گذشته حداقل ۱۰۵ میلیون دلار در بیت کوین سرمایه گذاری کرده است، از ماه مارس (فروردین) حدود ۴۰ میلیون دلار ضرر کرده است.
این نگرانی بیشتر ناشی از بدهی السالوادور برای پرداخت اوراق قرضه خارجی بعدی خود در ماه ژوئن (خرداد) است.
پراساد گفت: «پذیرفتن یک دارایی مالی سوداگرانه به عنوان ارز قانونی ملی یک اقدام احمقانه است که می تواند عواقب شدیدی برای اقتصادهای در حال توسعه و شهروندان آنها داشته باشد، که برخی از آنها در حال حاضر آشکار می شوند.»
گزارش سال ۲۰۲۱ بانک آمریکا نشان داد که پس از ایالات متحده، بازارهای نوظهور پیشتاز تجارت، استخراج و خرج ارزهای دیجیتال بودند. رهبران این جریان چین، کلمبیا، هند، قزاقستان، کنیا، نیجریه، آفریقای جنوبی، اوکراین و ویتنام بودند.
به گزارش فایننشال تایمز، در ژانویه (دی)، صندوق بینالمللی پول هشدار داد که نوسانات ارزهای دیجیتال تأثیر «بیثباتکننده» بر جریان سرمایه در بازارهای نوظهور دارد و استفاده از آن بهجای ارزهای سنتی «خطرات فوری و حاد» دارد.
مقررات در کارت
هنوز مشخص نیست که آیا این سقوط ارزش ناشی از ترکیدن حباب رمزنگاری است که از مدتها پیش توسط شکاکان پیش بینی می شد یا خیر. بنیانگذار تررا USD در حال تقلا برای تامین مالی خارجی جهت بازگرداندن برابری دلاری سکه است.
این درحالیست که تتر، استیبل کوین اصلی که برای خرید بیت کوین استفاده میشود، مجدداً پیوند خود را به دست آورد. به نظر میرسد که مدیریت این ارز دیجیتال تا حد زیادی از این بحران بیتفاوت بود.
لوشتمن میگوید: «در مورد ارزهای دیجیتال، هنوز این خطر وجود دارد که این یا آن ارزهای دیجیتال، یا در کل ارزهای دیجیتال، ناگهان به یک طبقه دارایی تبدیل شوند که دیگر هیچکس به آنها علاقهای ندارد. بنابراین، ما همیشه این خطر را داریم که شاهد یک سقوط بزرگ در این یا آن ارز دیجیتال باشیم، زیرا سرمایهگذاران سوداگر دیگر برنمیگردند.»
آنچه واضح است این است که وضعیت متزلزل اقتصاد جهانی باعث شده است که یک کریپتوکراش (تصادف در ارز دیجیتال) نیز برای تنظیمکنندهها محتملتر شود.
جانت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا این هفته برای تنظیم دارایی های دیجیتال تلاش کرد.
او گفت با توجه به “خطرات فراوان مرتبط با ارزهای دیجیتال” مقررات استیبل کوینها تا پایان سال ۲۰۲۲ “بسیار مناسب” خواهد شد.
ارسال نظر