۱۲۰۸۱۸۰
۳۳ نظر
۱۸۱۴
۳۳ نظر
۱۸۱۴
پ

کدام ۸۰میلیارد دلار، آقای وزیر نفت؟

این نوشته مطلقا نمی‌خواهد اصل مصرف بی رویه را تأیید و پایین بودن قیمت بنزین با توجه به افزایش قیمت دلار را انکار کند اما به لحاظ فنی عدم‌النفع یا یارانۀ پنهان به این معنی نیست که به معنی واقعی یارانه پرداخت می‌شود چرا که اگر چنین بود در سند بودجه انعکاس می‌یافت.

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: «اگر میزان مصرف سوخت کشور- نفت، گاز و بنزین- نصف شود، تعهد می‌دهم سالانه ۱۵۰ میلیارد دلار به دولت تحویل دهم.» این جمله را آقای جواد اوجی وزیر نفت گفته و توضیح داده:‌ « هر سال ۸۰ میلیارد دلار یارانۀ سوخت پرداخت می‌شود و اگر میزان مصرف سوخت نصف شود...»

  چنانچه از جملۀ دوم پیداست، پایۀ چنین سخن و ادعایی این است که سالانه ۸۰ میلیارد دلار «یارانۀ سوخت» پرداخت می‌شود.

  دربارۀ این دو مدعا البته باید معاون اقتصادی رییس جمهوری، رییس سازمان برنامه و بودجه و رییس سازمان هدف مندی یارانه‌ها توضیح دهند. از معاون اول محترم رییس جمهوری هم که همواره به او ارجاع می‌شود می‌توان جویا شد اما عجالتا اشاره به نکات زیر می‌تواند مفید باشد:

   ۱. وقتی هشتاد میلیارد دلار ادعایی از کل درآمد نفتی کشور بیشتر است چگونه پرداخت می‌شود در حالی که هیچ بازتاب و جلوه‌ای در سند مادر دخل و کشور – بودجه – ندارد؟

  یارانه‌ها یا مستقیما و بر اساس قانون هدف‌مندی پرداخت می‌شود یا به صورت غیر‌مستقیم. ارز ترجیحی هم نقش یارانه ای دارد. هر چند دولت بر آن است با اجازه‌ای که از مجلس دریافت کرده حذف کند. در قانون بودجه اما ۸۰ میلیارد دلار یارانۀ سوخت نداریم.

۲. مراد آقای مهندس اوجی از یارانۀ سوخت، در واقع همان «یارانۀ پنهان انرژی» است یعنی: «مابه التفاوت حداکثر درآمد قابل تحقق با قیمت های جهانی با درآمد فعلی».

  این یارانۀ پنهان، به تعبیر درست‌تر همان «عدم‌النفع» است نه این که واقعا یارانه‌ای در کار باشد.

کدام 80میلیارد دلار، آقای وزیر نفت؟

  مثل این است که رستورانی چلوکباب خود را به مشتریان هر پرس 50 هزار تومان بفروشد و چون هر روز 100 پرس غذا به قیمت 20 هزار تومان به یک خیریه می‌دهد ادعا کند هر روز 3 میلیون تومان به آن خیریه می‌پردازد چون اگر به مشتری می‌فروخت 5 میلیون تومان درآمد داشت و حالا که به خیریه می‌دهد سه میلیون تومان کمتر دریافت می‌کند!

  درست است که بابت این 100 پرس سودی دریافت نکرده و سه میلیون تومان نگرفته اما به لحاظ حسابداری نپرداخته بلکه نفع نبرده است. اگر سهام‌دار رستوران همان خیریه باشد البته ماجرا جالب‌تر می‌شود!

3. مبنای محاسبه «مابه‌التفاوت ارزش نرخ صادراتی یا فوب خلیج فارس است با درآمد حاصل از فروش داخلی» که در دی 97 و در سازمان برنامه و بودجه برای اولین بار 900 هزار میلیارد تومان برآورد شد. اگر از 900 هزار میلیارد تومان سال 97  به این عدد رسیده‌ایم به خاطر افزایش نرخ دلار است.

   وزیر نفت می‌خواهد بگوید اگر نفت را کمتر به مردم بفروشیم و صادر کنیم درآمد آن بیشتر است. اگر چنین است چرا برای توافق برجام تعلل می‌کنند تا بتوانند هم در داخل بفروشند هم در خارج؟

   درست است که فروش نفت بسیار بیشتر و دو نیم برابر شده اما با توافق و استفاده از شرایط جدید پس از تحریم روسیه می‌توان بیشتر هم فروخت بی‌آن که از سفرۀ مردم بزنند. نانوا باید نان بیشتری پخت کند و بفروشد نه آن که روی نان خانه هم به عنوان منبع درآمد حساب کند.

کدام 80میلیارد دلار، آقای وزیر نفت؟

4. این نکته هم جالب است که وزیر نفت دولت آقای رییسی در حالی چنین ادعایی را مطرح می‌کند که کمتر از 6 ماه قبل رییس سازمان هدف‌مندی یارانه‌ها به عنوان «مسؤول تهیه و تدوین منابع و مصارف هدف‌مندی یارانه ها» مشخص شد و مأموریت یافت «‌امکان شناسایی و بازنگری کلی در وضعیت یارانه‌های پنهان» را بررسی کند و هنوز گزارشی نداده است.

5. ظاهرا چون اصرار دولت بر نگاه به داخل به جای جذب سرمایه خارجی و شعارها و تصورات برای دولت به پول بدل نشده اول به این فکر افتادند که یارانۀ مستقیم عده‌ای را حذف کنند و به دیگران بپردازند و حالا به اسم یارانۀ پنهان در فکر افزایش قیمت سوخت‌اند تا درآمد آن را هزینه کنند.

  شاید گفته شود از افزایش قیمت هیچ سخنی گفته نشده اما وقتی مدام خودرو تولید و فروخته و بر افزایش جمعیت تأکید می‌شود چگونه انتظار دارند مصرف سوخت نصف شود؟ پس رویای آقای اوجی جز با افزایش قیمت محقق نمی‌شود و می‌توان ایدۀ نصف شدن مصرف را به دو برابر شدن قیمت تفسیر کرد!

6. مگر قرار نبود یارانۀ آشکار و پنهان سوخت با هدف‌مندی یارانه‌ها منتفی شود و به جای آن یارانۀ مستقیم پرداختند. هرچند در همان مرحلۀ اول 45 هزار و 500 تومانی مانده‌اند؟ آیا طرح هدف‌مندی یارانه‌ها شکست خورده است؟

  مقایسه با قیمت فوب خلیج فارس هم از این نظر جالب است که بر پایۀ افزایش قیمت دلار صورت می‌پذیرد. اگر قیمت واقعی دلار همین است خوب دستمزدها را هم به دلار بپردازید. اگر نیست و باید کمتر شود چرا آن را مبنای محاسبۀ یارانۀ پنهان قرار داده‌اید؟

7. با منطق وزیر نفت و کمی بزرگ‌نمایی، وزیر آموزش و پرورش هم می‌تواند ادعا کند در مدارس دولتی یارانۀ پنهان می‌پردازند! چرا؟ چون مدارس غیر انتفاعی (با قیمت فوب خلیج فارس) سالی 20 میلیون تومان شهریه می‌گیرند ولی دولتی‌ها سالی دو میلیون تومان. پس 18 میلیون تومان یارانه می‌پردازند و اگر تعداد دانش آموزان نصف شود یا همۀ مدارس غیر انتفاعی شوند  می‌توانند کیفیت را بالا ببرند!

8. در سال 84 که مرحوم هاشمی رفسنجانی سه باره نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد خبرنگار یو‌اس تودی از او پرسید «درآمد متوسط ایرانیان 200 دلاری است ولی سبک زندگی شان 700 دلاری. من راز این را نمی‌فهمم». آقای هاشمی پاسخ زیرکانه‌ای داد و گفت: اگر به قیمت برق و بنزین و گاز توجه کنید بخشی از پاسخ خود را دریافت می‌کنید. منظور او این بود که بخشی از فاصلۀ دستمزد پرداختی با سطح مطلوب رفاهیات با یارانه تأمین می‌شود. ( هنوز هدف‌مندی اجرا نشده بود). بنا بر این حذف و کاهش مصرف به معنی تقلیل سطح زندگی است که با صعود دلار همین حالا هم به شدت آسیب دیده است.

9. این نوشته مطلقا نمی‌خواهد اصل مصرف بی‌رویه را تأیید و پایین بودن قیمت بنزین با توجه به افزایش قیمت دلار را انکار کند اما به لحاظ فنی عدم‌النفع یا یارانۀ پنهان به این معنی نیست که به معنی واقعی یارانه پرداخت می‌شود چرا که اگر چنین بود در سند بودجه انعکاس می‌یافت.

   بله، کودکی که روزی 10 هزار تومان پول توجیبی از پدر می‌گیرد و یک ساندویچ به ارزش 10 هزار تومان هم مادر برای او آماده می‌کند در واقع 20 هزار تومان از خانه به مدرسه می‌برد اما اگر آن ساندویچ نباشد باید به جای 10 هزار تومان 20 هزار تومان پول توجیبی بگیرد. بنا‌بر این پدر و مادر در واقع به اقتصاد خودشان کمک می‌کنند و منتی ندارند! مادر ساندویچ می‌دهد تا پدر 10 هزار تومان کمتر بپردازد.

10. این را هم در نظر داشته باشیم که اعدادی که دربارۀ یارانۀ پنهان اعلام می شود در حد برآورد است و واقعی نیست و به خاطر نرخ دلار بالا رفته است.

صریح‌تر این که اگر بنزین 1500 تومانی سهمیه‌ای و 3000 هزار تومانی آزاد باعث شده دولت نتواند درآمد بیشتری از آن داشته باشد که همان عدم‌النفع است (نه یارانۀ پنهان) و سر به 1400 هزار میلیارد تومان می‌زند عدم‌النفع یک ملت بابت سیاست‌های نادرست و مدیران بی‌تجربه و حذف و رماندن و کوچاندن متخصصان و تحمیل هزینه‌های کلان چقدر است و این را چگونه باید مطالبه کرد؟

بله، یارانۀ پنهان یا عدم‌النفع هست اما تنها نه در سوختی که به قیمت زیر قیمت فوب خلیج فارس به خلق‌الله می‌فروشند. در واقع مردم ایران‌اند که یارانۀ پنهان کشورداری به این سبک را به کار به دستان می‌پردازند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتی ۹/۸ ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت برترین ها هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نظر کاربران

    • ویران

      قرار بود بنزین ۳برابر شد یارانه فلان بشه، نرخ آب و برق بالا بره یارانه فلان بشه . همه چی عوض شد الا نرخ یارانه! ناف مملکت با دروغ بریدن

    • ناشناس

      بلوف چرت و چرک میزنه

    • ناشناس

      منظورش اینه ایران سالی800 میلیارد دلار دارد نفت بجهان صادر میکند در حالی که مردم یکصد ملیونیش بخاطر سه میلیارد دلار واردات دارو باید به گدایی دولت رییسی بیفتند در کشورهای همسایه خصوصا عراق کاسه گدایی به دست بگیرند؟؟؟!؛!!!!!!!

    • امیر

      یعنی این میدونه وزیر نفت هست یا فکر میکنه وزیر خنداندن مردمه

    • طاهر

      باشه اقای وزیر ماشین های بر قی خوب ومجانی وارد کنید به مردم بدید صرفه جویی بشه .دلارها هم نوشجانتان

    • ناشناس

      رئیسی و وزراش روی روحانی و وزراش و سفید کردن

    • ناشناس

      عجب تحلیلی
      افرین

    • ناشناس

      دولت داماد ها دولت بیسواد ها

    • ناشناس

      فقط تويوتا وارد كن با قيمت مناسب براي همه مصرف سوخت مياد پايين
      والسلام

    • مرادبیک

      به جای اینکه چرت وپرت تحویل ملت بدیدراهکاررویایی تحویل ملت دهدکاری کنیدتواین موقعیت حساس که بهترین وقت براکمک به ملت راهکاردرست تحویل بدهیدکه به نفع سفرمردم باشه نه اینکه بااین فکرهای عجیب وغریب مردم بدبخت کنید

    • ناشناس

      نفت مال ملته چه منتی هم میذارن!!!
      تازه پولشم دارن میگیرن ازمون فقط ناراحتی شون اینه چرا به قیمت دلار نمیگیرن پول نفت و بنزین از این ملت!!!
      خیلی رو میخاد
      خیلی رو میخاد

    • ناشناس

      دروغ، شعار، پنهان کاری

    • ناشناس

      ماشین درست حسابی تحویل مردم بدهید ماشین شما مصرفشون بالا هست با این گرونی شایدیه خانواده درسال یه مسافرت 1000 کیلومتری بطور رفت برگشت میبره

    • ناشناس

      دقیقاهمینطوره وانت پیکان که سهمیه سوختش هرماه۱۲۰لیتربودوکردند۷۰لیتربعبارت دیگه ازسهمیه بنزین وانت بارمیزنن به چندنفربه اسم یارانه معیشتی میدن

    • ناشناس

      چرند و چرت کفتن تمومی نداره

    • یا حق

      بدون حساب کتاب حرف می زنند مدیریت جهادی به گاف جهادی تنزل پیدا کرده.

    • بی نام..

      آفرین ب حرف حق و مستدل...ولی کو‌گوش شنوااا؟؟!؛

    • ناشناس

      اگه به دلاره همه چیز باید به دلار باشه
      جنس با دلار حساب میشه
      اما موقع حق و حقوق میشه واحد پول میشه ریال

    • ناشناس

      اقایان بدرد وزارت در زمان ناصرالدین شاه میخورند و در همان زمان مانده اند .
      جواب من را لطفا بدهید: مگر احمدی نژاد همین کار را نکرد؟ و دلار هزار تومن بود و بنزین را یک دلار و نان و برق و همه چیز را به قیمت تمام شده به مردم فروخت درازای ۴۵ هزار تومن ماهیانه یعنی ۴۵ دلار .خب همان مبلغ را دریاب به مردم بدهید میشود حدودا ماهی یک میلیون و دویست هزار تومن هر نفر .
      گناه مردم چیست دلار گران میشود؟
      اگر فردا دلار صد هزار تومن شود بازهم این داستان تلخ را تکرار خواهید کرد.
      ملت مظلوم و صبور ایران بی جهت به شما دلخوش کرده اند حتی اگر زاهد هم باشید کار بلد نیستید و بهمین دلیل هرگز اتفاق مثبتی نخواهد افتاد.

    • ناشناس

      وقتی سود اون جایگاه را نداشته باشی مجبوری فقط حرف مفت بزنی

    • ناشناس

      خوبه از جیب پدرت نیست ؟؟؟؟

    • ناشناس

      آفرین
      یعنی هیچ کس تو این کشور هزینه چرند گویی و یاوه سرایی و شعار رو نمی‌ده فقط این مردم هستند که هزینه ها رو بر گرده میکشند

    • ناشناس

      اگر خرجکرد بحساب دلاره ولی باید درامد مردم هم دلار باشد بعدا نفت مال مملکت خودم هست نه میخرن که بگن پای ما مروم تو خلیج فارس مثلا ۱۰۰ دلار هست ولی چرا کشورهای خلیج فارس نه گاز دارن نه معدن ونه معدن طلا ومس وغیره ولی به مردمانش یارانه ۴۵۰۰۰۰۰۰ میدن فقط حرف که نمیسه زد الان وقت عمل هست چرا کارخانه وتکنولژی و چیزای بدرد بخور مملکت نمیارن مردم کار ودرامد داشته باشن

    • محمود

      اینا فقط چیزایی رو که به نفعشونه با سایر کشورا مقایسه میکنن! مردم کدوم کشور ماهانه ۱۰۰ دلار حقوق میگیرن؟ در ضمن میخواید مصرف سوخت پائین بیاد با الکترونیکی کردن خیلی از خدمات میتونین از ترددهای غیرضروری جلوگیری کنین، همچنین با راه اندازی زیرساختای ماشینای برقی کلی تو مصرف سوخت صرفه جویی کرده و هوای کشور هم کمتر آلوده میشه

    • به توچه

      این مسولین دنبال راهکارنیستند چون فهم و درکی که جامعه امروز می‌خواهد راندارند توهز ارسال قبل زندگی میکنند

    • ناشناس

      آقایون وزرا وقاحت هم حدی داره، کشورداری بلد نیستید و مملکت رو به نابودی کشوندین تازه طلبکارم هستید؟؟؟؟ هر قطره از این نفت و آب و هر ذره از این خاک حق الناس این ملت و تمام نسلهای بعدی هست که به گردن شماست. چنان گناهکارید که ...

    • ناشناس

      ۸۰میلیارددلاریارانه منهان اب برق گاز معلوم شدکسری رودجه مملکت وبی ارزشی پول گرانی ازکجاس همین پول تقسیم به یک پنجم یاچهارم تعدادافغانیاکنیدمیش ۲۰میلیارددلارفقط یارانه برق گاز میش به یارانه بهداشت داروتحصیل حمل نقل اردگندم ارز۴۲۰۰وارداتهههه به حزنلیونها شغلامون

    • بدون نام

      وزیر نفت _وزیر کار با قول های دروغ به حجت الاسلام رئیسی پست وزارت گرفتند.

    • بدون نام

      تو کجا بودی نابغه دور امدی ....

    • بچه ی این آب و خاک

      ماشین برقی نمیخاد ،الان ماشینهای داخلی از ۱۰ لیتر بیشتر در صد کیلومتر مصرف میکنند ،اگه هر ماشین ۳ لیتر کمتر مصرف کنه در روز حدود ۳۰ میلیون لیتر صرفه جویی میشه که اونم مافیای خودرو اجازه واردات نمیدن

    • ناشناس

      مگه اون اقازاده که تو کشور اوراپای داره زندگی میکنه خرجشو از کجا بیاره

    • ناشناس

      ببین چطوری دارن ب ریش مردم میخندن

    • زینال

      اقای وزیر خواهشا یکم یواشتر.....اینقدر بلوف نزن....نمیدونی مگه خیلیا نارحتی قلبی دارن.....

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج