۱۱۹۷۸۸۴
۵۲ نظر
۵۰۱۰
۵۲ نظر
۵۰۱۰
پ

خبرگزاری دولت: توافق در وین قطعی نیست

افکار عمومی و نخبگانی که پیگیر موضوع مذاکرات بوده‌اند، پرسش‌هایی را درباره وضعیت گفتگو و همچنین مشخصه‌های توافق احتمالی دارند.خبرنگار ایرنا با پیگیری‌های خود تلاش کرده است تا برخی از ویژگی‌های مهم چنین توافق احتمالی را استخراج کرده و آن را با مخاطبان خود در میان بگذارد.

ایرنا نوشت: افکار عمومی و نخبگانی که پیگیر موضوع مذاکرات بوده‌اند، پرسش‌هایی را درباره وضعیت گفتگو و همچنین مشخصه‌های توافق احتمالی دارند.خبرنگار ایرنا با پیگیری‌های خود تلاش کرده است تا برخی از ویژگی‌های مهم چنین توافق احتمالی را استخراج کرده و آن را با مخاطبان خود در میان بگذارد.

مذاکرات ایران و ۱+۴ برای رسیدن به توافقی در خصوص اجرای کامل برجام همچنان در جریان است. اما ضمن پیشرفت‌های قابل توجه در گفتگوها، چند موضوع محدود اما بسیار مهم و حیاتی باقیمانده است که عمدتا نیاز به تصمیم گیری طرف‌های غربی دارد.به همین دلیل، گفتگوها هنوز با نقطه پایان فاصله دارد.

خبرگزاری دولت: توافق در وین قطعی نیست

شنیده های خبرنگار ایرنا حکایت از آن دارد که نه تنها توافق قطعی نیست، بلکه در حال حاضر احتمال توافق با احتمال عدم توافق برابری می کند. زیرا هنوز برخی خواسته‌های حداقلی ایران باقی مانده که مربوط به انتفاع عملی از توافق می شود و در صورت عدم تحقق آنها، توافقی در کار نخواهد بود.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان چندی پیش در گفتگوی تلفنی با امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه بر لزوم حل مسائل باقیمانده تاکید کرد و گفت که هرگونه توافقی در وین باید شامل «لغو تحریم‌ها»، «ارائه تضمین معتبر» و «بسته شدن مسائل و ادعاهای سیاسی» باشد.

گزاره فوق هم تلویحا به موضوعات باقیمانده در مذاکرات اشاره می‌کند و هم اینکه به صراحت تبیین می‌کند که هنوز مذاکرات به خط پایان نرسیده و درباره موضوعاتی که به نوعی جزو خطوط قرمز ایران محسوب می‌شوند، ادامه دارد و توافق هنوز نهایی نیست و در نقطه سر به سر برای توافق یا توقف به دلیل عدم همکاری آمریکا است.

تیم مذاکره کننده ایرانی با هدف حصول اطمینان از انتفاع اقتصادی ایران از توافق، تا کنون بر اصل اجرای کامل و نه ناقص برجام و رفع حفره‌های قبلی در این توافق تاکید و ایستادگی کرده است.

تمام تلاش باقیمانده ناظر بر این است که طرف غربی برخی موارد را استخوان در گلوی نگه نداشته و دوباره آن را در آینده خفه نکند. تاکید طرف ایرانی برای بستن پرونده ادعاها در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز ناظر به چنین گزاره‌ای است. تا اینکه طرف غربی اجرای توافق احتمالی را دوباره به گروگان نگیرد.

علاوه بر این، دیگر خبری از برجام پلاس نیست و تیم ایرانی خطوط قرمز تعیین شده را توانسته است حفظ کند. اصرار به جا برای حل مسائل باقیمانده نیز در همین راستاست.

در همین حال گمانه زنی‌ها درباره توافق یا عدم توافق در جریان است. آنچه مشخص است این است که احتمال توافق، همانطور که چند ماه گذشته نیز وجود داشت، الان هم وجود دارد و طبیعی است که با گذر زمان به میزان آن افزوده شده باشد. اما این به معنای قطعیت نیست. تجربه عملکرد طرف‌های غربی هم بر چنین گزاره‌ای مهر تایید می‌زند. بنابراین، بحث درباره توافق احتمالی آتی می‌تواند صرفا مبتنی بر احتمالات موجود باشد. رسانه‌ها که هیچ، بلکه حتی دیپلمات‌ها یا مذاکره کنندگان یک طرف هم نمی‌توانند یکجانبه از قطعیت موضوعی خبر دهند.

شنیده‌های خبرنگار ایرنا هم تا لحظه تنظیم این گزارش نشان می‌دهد که چند موضوع محدود باقیمانده به اندازه‌ای مهم است که تعیین تکلیف آنها می‌تواند سرنوشت توافق را رقم بزند.

در طرفی دیگر، افکار عمومی و نخبگانی که پیگیر موضوع مذاکرات بوده‌اند، پرسش‌هایی را درباره وضعیت گفتگو و همچنین مشخصه‌های توافق احتمالی دارند.

خبرنگار ایرنا با پیگیری‌های خود تلاش کرده است تا برخی از ویژگی‌های مهم چنین توافق احتمالی را استخراج کرده و آن را با مخاطبان خود در میان بگذارد.

توافق در قالب تصمیم کمیسیون مشترک

اینکه یک توافق احتمالی در صورت وقوع در چه فرمت و قالبی خواهد بود، سوالی است که بعضا مطرح می‌شود. شنیده‌های خبرنگار ایرنا حکایت از آن دارد که این توافق احتمالی در قالب یک «تصمیم کمیسیون مشترک برجام» خواهد بود.

اما اینکه این تصمیم یا توافق شامل چه مواردی است می تواند سوال بعدی باشد. سه دسته موضوع یا محور همواره در گفتگوها مطرح بوده است. دسته اول مربوط به دغدغه‌های طرف ایرانی است که مربوط به موضوعات رفع‌ تحریمی است. دسته دوم ناظر به دغدغه‌های طرف مقابل است که مربوط به موضوع هسته‌ای است. موضوع سوم هم مربوط به این بوده است که اگر توافقی حاصل شد چگونه اجرا شود. بنابراین توافق احتمالی (در قالب تصمیم کمیسیون) مشتمل بر سه ضمیمه خواهد بود: 1) ضمیمه رفع تحریم‌ها، 2) ضمیمه اقدامات هسته‌ای، 3) ضمیمه برنامه بازاجرا (reimplementation)

اجرای مشروط توافق احتمالی

اجرای توافق احتمالی، اگر نه به لحاظ اسمی بلکه به لحاظ کارکردی و ماهیتی مشروط خواهد بود. چرا که این توافق بر امکان استناد به بند ۲۶ برجام (مربوط به شرایط توقف اجرای تمام یا بخشی از تعهدات ایران) تصریح کرده است. بر این اساس، این اطمینان حاصل شده است که پایبندی ایران به مفاد توافق در ازای و منوط به پایبندی طرف مقابل خواهد بود. این موضوع همچنین می‌تواند وجهی از یک تضمین ذاتی برای بقای توافق و موثر بودن آن باشد. این تضمین ذاتی علاوه بر مشروط کردن اجرای تعهدات ایران، مبنای حقوقی و توان عملیاتی برای بازگشت‌پذیری و احیای سریع ظرفیت هسته‌ای ایران را در صورت نقض عهد طرف مقابل فراهم می‌کند.

احصای مولفه‌های راستی‌آزمایی و تضامین

دولت سیزدهم از زمان صدارت خود تاکید بر حصول توافقی قابل اعتماد و پایدار داشته است. توافقی می‌تواند قابل اعتماد باشد که در عمل به طور کامل توسط همه طرف‌ها اجرا شود. اما عملکرد آمریکا چه در گذشته و در حال کارنامه خوبی را برای این کشور رقم نزده است. به همین دلیل تهران برای رفع موثر تحریم‌ها که بخش مهمی از توافق است، بر راستی‌آزمایی تاکید می‌کند. یکی از مواردی که شاهد پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در دورهای اخیر گفتگوها در وین بود، مربوط به بحث راستی‌آزمایی می شود.

راستی آزمایی در حوزه‌های عملیاتی و حقوقی

فرآیند راستی آزمایی قرار است در حوزه عملیاتی و حقوقی و همزمان با اجرای مراحل مختلف تصمیم کمیسیون مشترک، اجرایی شود. همچنین آمریکا تا پیش از انجام تمام تعهدات خود و راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها از جانب ایران، عضو برجام و کمیسیون مشترک نخواهد بود. مضاف بر این، فاصله زمانی مزبور قابل توجه و معنادار خواهد بود.

به بیان ساده‌تر و خلاصه کلام اینکه، در تمامی مراحل اجرای توافق احتمالی، اولین اقدام از جانب طرف‌های مقابل انجام می‌گیرد و در هر هیچ مرحله‌ای، ایران طرف شروع‌کننده نخواهد بود.

موضوع تضمین‌ها از جمله دشوارترین موضوعات مذاکراتی بوده‌اند. طرف‌های غربی به ویژه آمریکایی اساسا این موضوع را در گذشته نمی‌پذیرفتند و آن را رد می‌کردند. شاید در مقایسه با سایر موضوعات بتوان گفت که این موضوع به سختی و کندی پیش رفته است.

طبیعی است که در نظام بین‌الملل، به دلیل آنارشی موجود نمی‌توان بر قول و تضمین‌های کشورها اتکا کرد. عملکرد آمریکا در قبال برجام یا سایر توافق‌های بین‌المللی این کشور به صراحت این گزاره را اثبات می‌کند. بنابراین بزرگترین تضمین در قراردادها و توافق‌های سیاسی بین دولت‌های مختلف، را توازن قدرت و اهرم‌های موجود شکل می‌دهند. یعنی ظرفیت‌های هر کشوری به عنوان عامل بازدارنده در زمینه‌های مختلف عمل می‌کنند تا از وقوع بحران‌ها جلوگیری کنند.

بر این اساس، حفظ تضمین‌های ذاتی در توافق وین می تواند یکی از مهمترین و محکم‌ترین تضمین‌ها برای پایداری برجام و پایبندی طرف‌های مقابل باشد. حفظ ظرفیت برگشت‌پذیری سریع ایران در حوزه هسته‌ای می‌تواند ستون محکمی برای سازه توافق باشد. تیم مذاکره کننده ایران توانسته است در این زمینه دستاوردهای خوب و قابل توجهی را کسب کند. هر چند که تضمین‌ ذاتی به معنای نادیده گرفتن سایر اشکال تضامین نیست. مذاکره کنندگان کشورمان در وین همچنان به دنبال اخذ تضمین های سیاسی و اقتصادی هستند و در برخی حوزه‌ها توانسته‌اند گام‌هایی را بردارند.

منع سوء استفاده از مکانیزم حل اختلاف

در حوزه مربوط به مکانیزم حل و فصل اختلافات که در قاموس رسانه‌ای غرب از آن به عنوان «مکانیزم ماشه» یاد می‌شود نیز اتفاق مهمی رخ داده است. با توجه به سابقه عملکرد آمریکا، در توافق احتمالی، تعهدی فردی و جمعی برای مقابله با سوء استفاده از این ساز و کار ایجاد شده است.

شاید به جرات بتوان گفت که مذاکره کنندگان ایرانی با اقدامات و دستاوردها در دو حوزه مهم راستی آزمایی و تضمین‌ها، ضمن برطرف کردن برخی حفره‌های توافق اصلی، این توافق را در راستای بهره‌مندی هر چه بیشتر ایران ارتقا داده‌اند. این ارتقا نه به مفهوم تغییر برجام، بلکه در راستای اجرای موثر آن است.

دامنه تحریم‌های رفع شده

در حوزه رفع تحریم، علاوه بر رفع تمامی تحریم‌هایی که ذیل برجام رفع و در دوره ترامپ بازاعمال شده بودند و همچنین تمام تحریم‌های ناسازگار با برجام که در دوره ترامپ وضع شدند، طرف مقابل پذیرفته در جهت تسهیل انتفاع ایران از رفع تحریم‌ها و همچنین جلوگیری از تزاحم قوانین دیگر در فرآیند رفع مؤثر و پایدار تحریم، تعهدات ضروری تازه‌ای را بپذیرد که الزاما در برجام قید نشده‌اند.

افزایش توان بالقوه هسته‌ای در توافق احتمالی

یکی از درخواست‌هایی که طرف‌های مقابل به ویژه غربی در مذاکرات داشته‌اند، درخواست‌های فرابرجامی در حوزه هسته‌ای بوده است. آنها به دنبال این بودند که توان بالقوه هسته‌ای ایران در توافق احتمالی به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش یابد تا اینکه هم برگشت‌پذیری برنامه‌ هسته‌ای ایران کندتر شده و تضمین ذاتی مد نظر ایران تضعیف شود. به همین دلیل بود که مقامات ایران بارها در گذشته اعلام کرده‌اند که جبهه غربی به دنبال دریافت تعهدات فرابرجامی از ایران است، اما در ازای آن به ایران امتیازات فروبرجامی می‌دهد.

اما پس از مذاکرات فشرده در وین، تیم مذاکره کننده ایران توانسته است در حوزه تعهدات هسته‌ای، ظرفیت بالقوه هسته‌ای صلح آمیز ایران در قیاس با قبل از خروج آمریکا را به میزان چشمگیری افزایش دهد. از اینرو، در متن توافق احتمالی از پیشرفت‌های هسته‌ای به دست‌آمده که در سالهای اعمال تحریم های همه جانبه بر مردم ایران به دست آمده، حراست می‌شود.

حفظ موعدهای زمانی تحقیق و توسعه

یکی از وجوه مهم پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران، انجام اقدامات مهمی در حوزه تحقیق و توسعه بوده است. از جمله اینکه ایران، به همت دانشمندان کشورمان، در زمینه تولید سانتریفیوژهای پیشرفته گام‌های بلندی را برداشته است. یکی از دغدغه های و تلاش‌های کشورهای غربی به عقب برگرداندن پیشرفت‌های ایران در این حوزه بود. این خواسته هم با مقاومت تیم مذاکره کننده ایرانی مواجه شد و هم اینکه بخشش مربوط به دانش کسب شده، عملا قابل بازگشت به عقب نیست. شنیده‌های خبرنگار ایرنا حاکی از این است که در حوزه تحقیق و توسعه ماشین‌های سانتریفیوژ، موعدهای زمانی تحقیق و توسعه منطبق با برجام حفظ شده و در عین حال از منظر تولید انبوه سانتریفیوژهای پیشرفته، ایران در وضعیتی قرار می‌گیرد که بر اساس برنامه زمانی برجام تا یک دهه آینده نیز امکان رسیدن به آن وجود نداشت. بنابراین، در توافق احتمالی ظرفیت‌های بالقوه در این حوزه حفظ می شوند.

حفظ‌ تایم‌لاین‌های برجامی

طرف غربی همواره مدعی رسیدن به توافق وسیع‌تر و طولانی‌تر با ایران بوده است. به این مفهوم که محدودیت‌های وضع شده علیه ایران، هم به لحاظ بازه زمانی و هم دامنه توافق افزایش یابند. مقامات غربی بارها به صراحت گفته‌اند که در پی افزودن موضوعات غیرهسته‌ای به توافق هسته‌ای هستند. اما این درخواست آنها همواره پشت چراغ قرمز ایران متوقف مانده است.

در حوزه‌ای دیگر، طرف‌های غربی به دنبال توسعه و طولانی‌تر کردن «بند غروب» برجام بوده‌اند تا ایران فراتر از تایم‌لاین‌های برجامی محدود بماند. اما با وجود فشار طرف‌های مقابل، موعدهای زمانی برجام در توافق احتمالی حفظ شده است و هدف کشورهای غربی برای رسیدن به یک توافق با محدودیت‌های هسته‌ای «طولانی‌تر» محقق نشده است. بر این اساس، محدودیت‌های موجود بر برنامه هسته‌ای ایران از دو سال دیگر به مرور کاهش خواهد یافت.

مشخصه‌های فوق الذکر، خواسته های حداقلی ایران در مذاکرات است. همانطور که پیشتر گفته شد، تا زمانی که موضوعات باقیمانده حل نشود، حصول توافق امری بعید خواهد بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    خودشان میگویند همه چیز برای امضا آماده است...!
    اینهمه ترس یا بی اراده گی یا اجازه عموپوتین؟!!!!

    پاسخ ها

    • بدون نام

      صددرصد توافق انجام میشه اینا اخبار جعل

    • ویران

      ۴۰نفر رفتن اونجا که تهش بگن هیچی؟!

    • جعفر عبافروش

      هیچ ایرادی نداره که برجام به کرسی نشیند، ایراد اصلی اختلاف طبقاتی و بی عدالتی در ایران است.
      80 درصد ثروت ایران تو جیب 20 درصد اونهاست و این یعنی بیشرمی....

  • بدون نام

    مثل روز روشن بود ای کاسبان تحریم

  • بدون نام

    از همان اولش هم مشخص بود که کاسبان تحریم تا صدساله دیگه هم نمیزارند توافقی انجام بگیره

    پاسخ ها

    • بدون نام

      فقط بهانه حرف زور

  • بدون نام

    این خط این نشان
    توافقی صورت نخواهد گرفت
    لطفا چاپ کن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      من بارها گفتم اصلا بااین اوضاع قطع نامه ای صادر نخواهد شدو هیچ عاید ملت جز فقر نخواهدشدایران فقط دنبال محکوم کردنه و بس

  • بدون نام

    باید روسیه اجازه بدهد!!!!!
    که در این شرایط نخواهد داد

    پاسخ ها

    • بدون نام

      خخخ فعلا که روسیه غربی ها رو نابود کرده خخخ

  • بدون نام

    بفکرمردم باشند
    چون مردم دارند نابود میشوند بااین گرانیهای وحشتناک

  • مهدی

    اینها همه بهونه است این کاری که آقای باقری انجام میدهد همان کار است که جلیلی انجام می داد میخوان بگن ما می خواستیم توافق بشه ولی غربی ها نگذاشتند حالا برگردید به افتضاح مقاومتی یعنی ملت برو بمیر ما از خطوط قرمزالکی عبور نمی کنیم

    پاسخ ها

    • بدون نام

      به آمریکا جون بگو تحریم های ظالمانه برداره

  • بدون نام

    گرونی نشه

  • بدون نام

    خودشان که ماشاله سیرند ولی مردم له له گرسنگی میزنند

  • بدون نام

    خواسته های مردم ایران مورد توجه شماها نیست فقط بفکر منافع خودتان هستید اگر بفکرمردم بودید خیلی وقت پیش انجام میشد ولی چه فایده بعد ازمرگ سهراب صد افسوس

    پاسخ ها

    • بدون نام

      توافق کردن زدن زیرش
      الانم باج میخوان

    • بدون نام

      به آمریکا جون بگو تحریم های ظالمانه برداره

  • بچه کارگر

    کاسبان تحریم عروسیشونه

  • حق طلب

    ما از اولین روز دولت جدید میدانستیم که حل نمیشود

  • خوشا شیراز

    ان چیزی که در سرزمین ما قطعی است برق وآب در تابستان است. خخخ

  • کرم

    امکان ندارد توافقی صورت گیرد از اولش. هم می‌دانستیم که اگر آمریکا تمام شروط ایران را بپذیرد باز اولیانوف اجازه ی این توافق را به ایران نمی‌دهد ما می‌دانیم اینان که مامور شده آن نه توان دیپلماسی دارند ونه اجازه دارند اینان دکورنو

  • م ر

    چقدخوش خیالیدفکرمیکنیداگه توافق بشه همه چی ارزون میشه

  • بدون نام

    مگه فریاد نمیزدید که برجام کلاهی بود که سر ایران رفت. حالا به مفاد همون برجام استناد میکنید؟ جواب اینهمه سنگ اندازی رو کی باید بده؟ جواب اینهمه فشاری که مردم بدبخت تحمل کردن و نابود شدن رو کی باید بده؟

  • الف

    خدایا خودت کمک کن دیگه خسته شدیم، از اینهمه بدبختی و بی سرانجامی، از اینهمه گرانی و فقر، و ... دیگه بسه

  • بدون نام

    امروز همسایه ما به خاطر افزایش اجاره اسباب کشی کرد واقعا عم انگیز بود این صحنه ، نه دولت جلو افزایش بدون ملاحظه اجاره رو میگیره نه از مستاجر حمایت میشه ، تورو خدا یک مطلب از این روزگار سیاه مستاجران بنویسید

  • ۱۱۰

    قابل توجه مسئولین محترم برای رسیدن به توافق عجله نکنید.چون اصلا نباید به این کشورهای اروپائی وامریکای ریا کار ومتقلب وجنایتکارو زورگو ودیکتاتور اعتماد کرد....!!
    امریکا فقط با تهدید وتحریم ودروغ وپشت خالی کردن دیگران که بهش اعتماد کردن برنامه های خودشو پیش میبره........!!!!!

    پاسخ ها

    • بدون نام

      باشه چشم فقط بگو چجوری ابن اقتصاد ویران رو که پدر مردم رو درآورده درست کنند.

  • جعفر

    به درک

  • بدون نام

    سرگرمی مردم که ۱۲ ساله قطعییه .بازی ندید مردم را

  • سیروس فتحی

    فدای سرمان میدانیم که شما نمیخوهید انجام بگیرد فقط پول ملت را در هتلهای خارج نفله میکنید

  • بدون نام

    انشاالله که توافق نشود تا بلکه تکلیف ملت وشماها روشن شود چون واقعا ملت دیگر تحمل گرانی ها را ندارند.

  • بدون نام

    توافق نشه ایران پاش تو جنگ باز میشه

  • بدون نام

    تنها راه نجات ملت ایران ،عدم توافق است تا بلکه تکلیف غارتگر ان داخلی را ملت روشن کنند.

  • بدون نام

    شما ملت رو یه جا جمع کنید یه شیمیایی بزنید روشون و تمام. بعد خودتون میمونید و این ثروتها و عمو پوتین تون

  • بدون نام

    کشتید مارو با این برجامتون بمیرید

    پاسخ ها

    • بدون نام

      آیا مسولین کشور این پیامک‌ها رو نمیخونن آیا بدبختی مردمو تو این مطلبا نمیخونن یااگه میخونن بهحالشون گریه ملت تاثیری نداره آه ملت یه روزی شمارو میگیره آقایان ریس وروعسا خودتونو دامن روسیه نندازیدکه روسیه تنهاتون میزاره

  • بدون نام

    سره کاریه

  • بدون نام

    خودمون می دونستیم دولت نمی گذاره با نماینده ها اون ها به فکر منفع خودشونند

  • بدون نام

    باسلام ، آن خسارتی که به ایران تحمیل کردن هم باید جبران کنند

  • بدون نام

    حالا اگه به یه توافقی هم برسن چی میشه؟بابا مردم بیچاره شدن بخدا.

  • بدون نام

    به خاطر منافع شخصی خودشون منافع مردم و تو خطر میندازن

  • عبدالرضا رضایی

    تا زمانیکه ما با واسطه مذاکره میکنیم هیچ تاثیری ندارد،باید مستقیم با امریکا مذاکره بکنیم ،

  • بدون نام

    تا برادر پوتین اجازه صادر نکنه برجام درست نمیشه

  • بدون نام

    یه روز خبر از توافق روز دیگه به هم خوردن توافق وسالها همچنان میگذرند و همچنان در حال مذاکره

  • بدون نام

    سلام حق همه کشورها است از فناوری هسته ای استفاده نمایند و نباید محدود به چندکشورخاص شود نگذاریم آیندگان مارا انسانهای ترسو وذلیل که نتوانستند ازحق مسلم خود دفاع کنند خطاب کنند

  • بدون نام

    چی شد؟روسیه تلفنی بهتون چی دستور داد؟

  • بدون نام

    به درک

  • بدون نام

    تا ارباب پوتین دستور نده ایرلن اجازه نفس کشیدن نداره. پوتین ایران روهم با خودش پایین خواهد کشید و ایران در ویرانه فرو خواهد رفت.

  • بدون نام

    حیف که ظریف نیست یکم بخنده بعد هر چی اونا بگن بگه چشم هرچی شما بگید بعد توافق که چه عرض کنم ... با همون نیش بازش برگرده

  • بدون نام

    اینم بدونید مامردم هم دیگه ازگرونی تحمل نخواهیم کرد چون راهی برای ما نمونده

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج