حقوقها ۴برابر شود به قدرت خرید سال ۹۰ میرسیم!
یک کارشناس اقتصادی گفت: اگرحقوق مردم ۳ تا ۴ برابر شود به قدرت خرید سال ۹۰ بر میگردیم؛ متاسفانه اصل برنامه این بوده که ارزش دستمزدها را تا جای ممکن کم کنند.
اقتصاد ۲۴: آمارها نشان میدهد که رشد اقتصادی در دهه اخیر چیزی نزدیک به صفر بوده است.
با اینحال وضعیت قدرت خرید مردم به مراتب از این هم بدتر و به طور میانگین ۳ تا ۴ برابر بدتر از ۱۰ سال پیش شده است. در واقع نه تنها وضعیت اقتصاد هیچ بهبودی نداشته است، بلکه رشد بالای نقدینگی که شهریور ماه امسال به رقم بیسابقه ۴۰۶۷ هزار میلیارد تومان رسیده، اثرات مخربی بر تورم نیز داشته است.
اما سوی دیگر ماجرا شرایط رکودی حاکم بر اقتصاد است که در نتیجه سیاستهای پولی و بانکی در کنار عقب نشاندن دستمزدها ادامه یافته است. شرایطی که در اوضاع و احوال کاهش شدید درآمد نفتی و بودجهریزی انقباضی دولتها نمود پیدا میکند و قدرت خرید پایین این شرایط رکودی حاکم بر اقتصاد کشور را هرچه بیشتر تشدید میکند.
سیاستهایی که عملاً ضریب فزاینده خلق نقدینگی را به رقم بیسابقه ۷.۶۸ در سال ۹۹ رساند. در چنین شرایطی دولتها به بهانه مقابله با تورم دستمزدها را به شدت پایین نگهداشتهاند. احسان سلطانی، کارشناس اقتصادی معتقد است که این دست استدلال دولتها حاکی از نوعی فرافکنی است.
به گفته او؛ درست است که نقدینگی با تورم ارتباط دارد، اما اینطور نیست که تنها عامل موثر بر تورم در ایران باشد. دولتمردان به این دلیل بر تاثیر عامل نقدینگی بر تورم تاکید میکنند که تاثیر متغیرهای دیگر مثل افزایش قیمت دلار، ناکارآمدی دولت در کاهش هزینهها، فساد و غارت اقتصاد توسط گروههای خاص را کمرنگ جلوه دهند.
او این پرسش را مطرح میکند که چطور است که در ۴ سال رشد قیمت فولاد ۳ برابر رشد نقدینگی و رشد قیمت مسکن ۲ تا ۳ برابر نقدینگی بوده است.
سلطانی معتقد است که رابطه نقدینگی با تورم یک به یک نیست. اینطور نیست که رشد ۴۰ درصدی نقدینگی موجب رشد ۴۰ درصدی تورم در کشور شود. در این حالت فرضاً ۱۵ درصد تورم به علت نقدینگی داریم.
او میافزاید: تورمهای سنگین ربط یک به یکی به رشد نقدینگی ندارند. به ویژه که نقدینگی تاثیر لحظهای و آنی بر تورم ندارد، بلکه در فاصله زمانی اثر میکند.
این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: عدهای میگویند اگر دستمزدها افزایش یابد، تورم سنگین خواهیم داشت. اما توجه نمیکنند که یکی از دلایلی که اقتصاد ما دچار چرخه مخرب رکود میشود، از دست رفتن قدرت خرید مردم است. بنگاههای تولیدکننده نیز هم به علت سرمایهگذاری های نادرست و مدیریت ضعیف و هم به علت اینکه به دنبال رانتجویی هستند، دچار مشکل هستند.
سلطانی معتقد است که بنگاههای اقتصادی ما بازار جهانی ندارند و عمدتاً بازار ایران و نهایتاً عراق و افغانستان را در اختیار دارند که برد کمی دارند؛ بنابراین این بنگاهها نیز وقتی مردم قدرت خریدشان را از دست میدهند، دچار مشکل میشوند.
او خاطرنشان میکند: الان اقتصاد ایران به شدت دچار رکود است. در این رکود کسی خریدار اجناس نیست. اگر در خیابانها حرکت کنید، به چشم میبینید که مردم خرید نمیکنند و فقط سعی میکنند به نحوی هزینههای اولیهشان را تامین کنند. ۴ سال متوالی است که رشد هزینهها به شدت از رشد دستمزدها بیشتر بوده است. چیزی که در تاریخ ایران بیسابقه بوده سرکوب مزدی بالا طی این ۴ سال یک واقعیت انکارناپذیر در اقتصاد بوده است.
او میافزاید: البته افزایش دستمزدها اگر در شرایطی باشد که به قدرت خرید سال ۹۷ یا ۹۶ یا حتی ۹۸ برگردد، چون یکباره قدرت خرید خیلی بیشتری ایجاد شده، ممکن است افزایش مزد یک مقداری تورم ایجاد کند، اما بحث این است که امثال طبق آمارهای رسمی بیش از ۴۰ درصد و اگر آمار واقعی را ببینیم بالای ۶۰ درصد تورم داریم؛ بنابراین ۵۰ درصد هم که حقوقها بالا برود، تنها میتواند تورم امسال را پوشش دهد.
این کارشناس اقتصادی معتقد است اصل سوق دادن بحث تورم در ایران به افزایش دستمزدها، فرافکنی است.
به گفته او؛ چطور است که ۷ تا ۸ برابری شدن قیمت ارز به صورت ناگهانی، افزایش قیمت بنزین، حذف ارز ترجیحی، افزایش قیمتهای جهانی و ۱۰ برابری شدن قیمت کامودیتیها هیچ کدام باعث تورم نمیشود، اما بهبود اندک قدرت خرید مردم باعث تورم میشود؟
سلطانی تاکید میکند: اگر الان حقوقهای مردم ۲ تا ۳ برابر شود، تازه به قدرت خرید سال ۹۶ باز میگردیم. اگرحقوق مردم ۳ تا ۴ برابر شود به قدرت خرید سال ۹۰ بر میگردیم؛ بنابراین اصل برنامه این بوده که ارزش دستمزدها را تا جای ممکن کم کنند. سال ۸۹ معادل دلاری حداقل دستمزد در ایران ۶۰۰ دلار بوده و بعد از تحریمهای دور اول در سال ۹۶ به حدود ۳۰۰ دلار و الان هم به میانگین ۱۵۰ دلار (قیمت حقیقی دلار) رسیده است.
او ادامه میدهد: اگر آمار دولتی را قبول کنیم، ۱۰ سال است که با این سرکوب دستمزدها اقتصاد ما رشد نکرده است. GDP در کشور در این ۱۰ سال اتفاقاً به همین دلیل رشد نکرده است. این سرکوب دستمزدها توسط دولتها به بهانه مقابله با تورم انجام شده است، اما رکود بیسابقه در کشور ایجاد کرده است. هیچ اقتصادی به این شرایط نیفتاده است که اینهمه سال هیچ بهبودی نداشته باشد و دست و پا بزند.
نظر کاربران
چرت و پرت میگن باور نکنید
پاسخ ها
حقوق ها چندین برابرهم شه تاثیری نداره وقتی اجناس مصرفی چندین برابر حقوقا میشه خودشون دارن میگن چهاربرابر افزایش قیمت داشته همه چی
زمانی که پراید 6 میلیون بود حقوقا 200 هزار تومن بود. مشخصه مقاله چرت گفته
خدا نکنه حقوقها ۴ برابر شود، زیرا در ان صورت قیمتها دوباره، ۱۶ برابر خواهد شد، یعنی تصاعدی !
پاسخ ها
چقدر ساده ای چه اضافه کنن چه نکنن همیشه بعد از عید اجناس گران میشه انگار خوشحالی حقوق کارگر اضافه نمیشه
کلا مطلب و نخوندی
مشکل اینه اینجا ایرانه.حقوق چهار برابری واسه کارگر و شرکت خصوصی و قراردادی اعمال نمیشه.چون میگن حقوق همینه ک میخوای وگرنه هری.از اون طرفم فروشنده ها میگه ماهی پونزده میلیون تومن حقوق میگیرین یه نون نمیتونی بخری پونزده تومن.یا با پونزده میلیون حقوقته یه بستنی کیم شصت تومنی نمیتونی واسه بچت یخری و اینه که راحت همه چیز میشه هشت برابر.یخچال بیست میلیونی میشه صدو بیست میلیون.
لعنت برمسئولان ایران
پاسخ ها
بیش باد
خدا از سرشون نگذره
حذف دلالی و نظارت ارگان های مثل تعذیرات و جریمه های سنگین برای کارخانه جات و فروشگاه های متخلف تنها راه گرانیه مخصوصاً اولی .
پاسخ ها
اون وقت کارخانه دار ورشکسته داریم کلی فروشگاه ضرر ده، وقتی مواد اولیه و کالا در کشور وارد شود و عرضه نسبت به تقاضا بیشتر شود آن وقت تورم خودبخود کنترل می شود
لال بودین زمان دولت روحانی از حق کارگر دفاع کنید
پاسخ ها
دقیقا من نمیدونم موقع لاریجانی داشت از این بودجه ها تو مجلس دفاع میکرد اینا کجا بودن
شاید مسئول ها سروته دارن نگاه میکنن یکی یه تابی بهشون بده
خدا لعنت کند مسببین این فقر شدید اقتصادی را که ملت را به قهقرا کشانده و محتاج نان شب نموده
فکر کردن ندارد دیگر اقتصادی نمانده که بالا برود چنان بالا رفته به یکمیامتری رسیده تاب هیچ فشاری ندارن جابجا بشه مرگش رسیده ولی امید کمی هست قرار علما دستبکار شوند پناه برخدا
پاسخ ها
هرکاری کنن عاقبت حقوق بگیرکم میاره
شماهم که هر سری همین حرفارو میزنید
دست برداریدا
بزارید دولت کارشو کنه
به امید خدا ایران میتونه سربلند بلند باشه زیر سایه حق و رهبر
حالا شما که استادمسائل اقتصادی هستید
ومی دانیدکه مردم درتنگنای اقتصادی قراردارندووضع مالی خوبی ندارندنه می توانندخانه بخرندنه می توانندخودرو بخرند, تعدادمستآجرها روز به روز بیشتر تورم افسارگسیخته زیادتروسود دلالهاها فراوان ومردم بیشتری زیرخط فقرقرار می گیرندراه حل پیشنهادی شما چیست؟فقط عیبها را نبینید راه حل هم بدهیدهمه این مسائلی که شما گفتیدمردم عادی آنها را تجربه کرده اندهرکسی می آیدویا بیرون ازگود نشسته همه مسائل را می بیند دردها را می بینداما راه حل ودرمانی برای آنها نمی تواندپیدا کندواین دردمردم را بیشتر از مسائل اقتصادی رنج می دهد
پاسخ ها
راه حل داد حقوق کارگر باید 5 برابر شود که تازه به سال 86 برگردد
اینا میخوان مردم گشنه باشن تا از سحر تا شب فقط به فکر چکنم چکنم باشن تا اقایان بتوانند به اهداف بلند مدت خودشون برسن
پاسخ ها
دقیقا چکنم چکنم
تحلیل درستی است.
افرادضعیفوبازنشستهایمثل.منزیر۴میلونازسوراغزیرفقرهمردشدیمخدامسولانبیلیاقترالعنتکنهکهباعثفقرمردمشدن.
ای بنده خدا کو گوش شنوا......
پول می خوایم چکار به قولش عمل کرد فلانی همه چی رو مجانی داریم استفاده می کنیم .
دقیقا.فقط دستمزدها رو چندرغاز هر سال روش میذارن و بازم میگن زیاده
پاسخ ها
در اینکه تورم فقط ب خاطر اضافه کردن حقوق ها است شکی نیست. دلایل دیگر نیز وجود دارد.راهبردهای غلط علت است.
تا زمانیکه دزدی ودلالی تو مملکت هست اوضاع خوب نمیشه که متاسفانه همه گیر شده حق مونه
یعنی وضع اقتصادی مردم در دولت احمدی نژاد ۴ برابر بهتر از دولت روحانی است
ناهار خوردین
معاون توی متن جامع نیستند که چقدر کرفتارند
من سال ۹۰ با ۳۰۰۰ دلار بازنشسته شدم الان دریافتی من زیر ۳۰۰ دلار است رقم دقیق ان ده برابر است نه ۴ برابر
سرکوب دست مزدها به نوعی سرکوب نیروی کار و نهیتا فقر و فلاکت و بدبختیه
راه حل مشخصه اول.مسئولین برن وبجاشون افراد نخبه ی واقعی سیاستنزده بیاد ودوم تعامل بادنیا .همین وبس.ازشعارزدگی هم دوری کنیم.مردعمل درهمهی ازکان.
مگه تمام ملت حقوق بگیرن ک مدام زیاد کنن حقوقا رو؟؟
نصف ملت بیکارن..
نهار خوردین
این کارشناس درست میگوید مثلا من در سال۹۵ ۳میلیون و ۲۰۰ هزار تومان میگرفتم یعنی ماهی ۱۰۰۰ دلار حالا دلار ۲۸ هزار تومان است باید۲۸ میلیون به من بدهند نه ۸ میلیون تومان
دولت بجای کاهش بودجه سازمانی بی مصرف و ایجاد انضباط مالی و صرفه جویی در ریخت و پاشهای دولتی افزایش حقوق ها را سرکوب میکند ...!!!!!!!!در خصوص بودجه تمامی بودجه سازمانهای بی مصرف چندین برابر شده در حالی که حقوق کارگر هر روز کاهش پیدا میکند
حقوق کارمندا میره بالا حقوق ما کارگرا و فروشنده ها که تغییری نمکنه چون بیمه نیستیم