۱۱۸۳۰۴۵
۴۳ نظر
۵۰۱۸
۴۳ نظر
۵۰۱۸
پ

گشایش بحث‌برانگیز؛ خلیج‌فارس هم چینی شد؟!

معاون اول رئیس‌جمهور، مصوبه دولت درخصوص گشایش سرکنسولگری چین در بندرعباس را ابلاغ کرد.

برترین‌ها: معاون اول رئیس‌جمهور، مصوبه دولت درخصوص گشایش سرکنسولگری چین در بندرعباس را ابلاغ کرد.

هیئت وزیران در جلسه مورخ ۸ دی ۱۴۰۰، به پیشنهاد وزارت امور خارجه و به استناد ماده واحده قانون کنوانسیون وین درباره روابط کنسولی، با صدور مجوز برای گشایش سرکنسولگری جمهوری خلق چین در شهر بندرعباس با رعایت عمل متقابل و سایر قوانین و مقررات مربوط موافقت کرد.

با امضای محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهور، مصوبه دولت در خصوص گشایش سرکنسولگری چین در بندرعباس ابلاغ شد.

ماه گذشته بود که هیات وزیران به پیشنهاد وزارت امور خارجه و به استناد ماده واحده قانون کنوانسیون وین درباره روابط کنسولی، با صدور مجوز برای گشایش سرکنسولگری جمهوری خلق چین در شهر بندرعباس با رعایت عمل متقابل و سایر قوانین و مقررات مربوط موافقت کرده بود.

گشایش بحث‌برانگیز؛ خلیج‌فارس هم چینی شد؟!

در همین رابطه رضا غبیشاوی در عصر ایران در این خصوص نوشت:

* دولت ایران به تازگی با تاسیس کنسولگری چین در بندرعباس موافقت کرده است. تصمیم چین برای افتتاح کنسولگری در بندرعباس، بیش از آنکه مربوط به فضای داخلی ایران باشد ناشی از برنامه چین برای افزایش حضور در خلیج فارس است. بندرعباس بزرگترین و مهمترین بندر در شمال خلیج فارس است. چین در جنوب خلیج فارس و دریای عمان 4 سفارتخانه و یک کنسولگری دارد اما در شمال این دریا تاکنون هیچ نمایندگی نداشته است.

* خلیج فارس روز به روز برای چینی ها مهمتر می شود و در مقابل، پکن نیز تلاش می کند حضور خود را در این منطقه تقویت کند. اقتصاد جهانی در 20 سال گذشته و 20 سال آینده شاهد تغییرات بزرگی بوده و خواهد بود. تغییر بزرگی که در دو دهه اخیر روی داد شامل تغییر امریکا از کشور خریدار و واردکننده بزرگ نفت به تولیدکننده و صادرکننده بزرگ نفت خام جهان است. تا قبل از این، امریکا بزرگترین واردکننده نفت خام جهان بود اما با خودکفایی این کشور در تولید نفت، امریکا هم اکنون در کنار روسیه و سعودی، یکی از سه تولیدکننده بزرگ نفت خام جهان است.

* با خروج آمریکا از اردوگاه واردکنندگان نفت خام، چین در مقام بزرگترین واردکننده نفت خام جهان قرار گرفت. این جابجایی را می توان تغییر بزرگی در عرصه نفت و انرژی و اقتصاد جهان توصیف کرد که تبعات آن قطعا به دایره سیاست نیز کشیده می شود. خودکفایی امریکا در زمینه نفت در نتیجه پیشرفت علمی برای کاهش هزینه های برداشت نفت صخره ای / شل / شنی است به این معنی که در شرایط عادی هم برداشت این نوع نفت غیرعادی، اقتصادی شد.

* خلیج فارس 30 درصد نفت جهان را تامین می کند. اگر تا قبل از این امریکا محتاج نفت خلیج فارس و کشورهای ساحلی آن بود حالا آنها باهم رقیب شده اند و بر سر فروش نفت خود و پیدا کردن مشتری مسابقه می دهند. اشاره به این نکته هم مهم است که تحریم صادرات نفت ایران به سود مستقیم صادرات نفت امریکا زیرا این کشور توانست بخشی از صادرات نفت ایران را به وسیله نفت خود جایگزین کند. تحریم صادرات نفت ایران به سود مستقیم تولید و صادرات نفت امریکاست.

* در نتیجه خلیچ فارس دیگر اهمیت گذشته را برای امریکا ندارد و نخواهد داشت. این موضوع در کنار تغییرات اولویت های سیاست خارجی امریکا هم قابل توجه است. امریکا در جهت گیری سیاست خارجی خود به دنبال تمرکز بر چین است و همزمان، موضوع خاورمیانه و خلیج فارس، به اولویت های پایین منتقل می شوند. خروج امریکا از افغانستان، انعقاد پیمان ابراهیم برای عادی سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی از جمله 2 کشور جنوب خلیج فارس (امارات و بحرین)، توافق برجام، پیمان کواکس (تقویت همکاری امنیتی نظامی انگلیس، امریکا و استرالیا با هدف تمرکز بر تهدید چین)، از جمله این نشانه هاست.

* همچنین واکنش امریکا به بحران سوریه، جنگ یمن و تنش های میان ایران و سعودی از دیگر موارد است. دوره ریاست ترامپ بر دولت امریکا نشانه های زیادی از کاهش تمرکز امریکا بر خلیج فارس بروز کرد. یادواوری سخنان ترامپ به هنگام حملات علیه چند نفتکش در خلیج فارس و دریای عمان همزمان با اوج گیری تنش میان ایران و امریکا از یک سو و تنش میان تهران و ریاض از سوی دیگر مهم است.

* ترامپ در سال 2019 و به دنبال افزایش تنش ها با ایران توییت کرده بود: "چین ۹۱ درصد نفت خود را از تنگه (هرمز) می‌گیرد و ژاپن ۶۲ درصد، و بسیاری از کشورهای دیگر هم همین طور. پس چرا ما (سال‌‎هاست) بدون هیچ پاداشی از خطوط کشتیرانی کشورهای دیگر حفاظت می‌کنیم. تمام این کشورها باید از کشتی‌های خودشان حفاظت کنند. ما حتی احتیاج نیست آنجا باشیم چرا که آمریکا (با فاصله) به بزرگ‌ترین تولیدکننده انرژی در سرتاسر جهان تبدیل شده است."

* در سال 2020 هم ترامپ گفته بود آمریکا تولید کننده اول نفت در جهان است و نیازی به نفت خلیج فارس ندارد.رفتارهای سیاسی امریکا درباره خلیج فارس با کاهش وابستگی این کشور به این منطقه ارتباط مستقیم دارد گرچه ثبات و امنیت خلیج فارس همچنان به دلایل سیاسی و امنیت و ثبات جهانی انرژی / اقتصاد جهانی برای امریکا ارزشمند است.

* تغییر بزرگ دیگر که به احتمال بسیار حداکثر در 20 سال آینده روی خواهد داد این گونه است: چین به جای امریکا، بزرگترین اقتصاد جهان خواهد شد.این روند یعنی میزان مصرف نفت چین بیشتر می شود و به رتبه اول جهان می رسد. چین هم اکنون بزرگترین واردکننده نفت جهان است. این تغییرات نه تنها نفت و انرژی بلکه همه چیز را دگرگون خواهد کرد. در نتیجه این تحولات، نیاز و وابستگی چین به واردات نفت به ویژه نفت خلیج فارس افزایش می یابد.

* با نگاهی به تحولات بالا می توان گفت در 20 سال آینده، از اهمیت خلیج فارس برای آمریکا کاسته می شود و همزمان این منطقه برای چین، مهم تر می شود. کشورهای جنوب خلیج فارس از سال ها قبل با درک پیشروی چین در رتبه بندی اقتصاد جهان، همسویی با این روند را آغاز کرده اند. ساخت و خرید پالایشگاه های نفت در چین و مالکیت شبکه های توزیع سوخت در این کشور از جمله این اقدامات است. هدف از این اقدامات، تضمین صادرات نفت به دومین اقتصاد بزرگ جهان و بزرگترین اقتصاد جهان در آینده است.

* علاوه براین، گرچه کشورهای جنوب خلیج فارس در اردوگاه غرب هستند اما به راحتی می توانند در مقام شریک نزدیک در کنار چین قرار بگیرند. همچنین می توان پیش بینی کرد چین در آینده ای نزدیک به دنبال حضور نظامی غیردائم یا دائم (از طریق ایجاد پایگاه نظامی) در خلیج فارس و دریای عمان باشد. بعید نیست به زودی شاهد پایگاه نظامی چین در کشورهای جنوب خلیج فارس خواهیم بود. در همین ارتباط رسانه های غربی از تلاش های چین برای ایجاد تاسیسات نظامی دریایی در امارات خبر داده بودند که با مخالفت دولت امریکا روبه رو شد.

* می توان پیش بینی کرد در آینده ای که چین به اقتصاد اول جهان ارتقا یابد و در نتیجه، بیشترین مصرف نفت را در جهان به خود اختصاص دهد روابط غول شرقی با کشورهای حوزه خلیج فارس گرم تر و همکاری های اقتصادی نزدیک تر و پرسودتری تجربه کنند.

* البته احتمالا رقابت شمال و جنوب خلیج فارس نیز تحت تاثیر حضور چین قرار خواهد گرفت. کشورهای جنوب خلیج فارس نسبت به ایران از قاعده مندی، آینده نگری، توانایی اولویت بندی، توانایی عقب نشینی، واقع بینی و انعطاف پذیری بیشتری برخوردار هستند. در نتیجه آنها خواهند توانست موازنه سودمند و متناسبی در روابط میان امریکا و چین برقرار سازند و خود را با تغییرات جدید همسو سازند.

* علاوه بر این، خلیج فارس یکی از مسیرهایی است که چین تلاش می کند با احیای جاده ابریشم، تولیدات این کشور را با سرعت بیشتری به دست مشتریان در نقاط مختلف جهان برساند. امنیت خلیج فارس از این نگاه هم برای چینی ها اهمیت دو چندان دارد. بعید نیست در آینده ای نه چندان دور، چین برای برقراری امنیت در خلیج فارس، سازوکاری برای رفع اختلافات دو سوی شمالی و جنوبی این دریا ارائه و اجرا کند. شاید به این وسیله، تنش ها در این منطقه حیاتی از جهان کاهش یابد یا مدیریت شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    ما مردم ایران همگی پشت انقلاب هستیم واز آرمان هایش
    دفاع میکنیم

    پاسخ ها

    • بدون نام

      از طرف خودت حرف بزن دو سه درصدی

    • بدون نام

      آخرین امید غربگداها برای برگشت به دامن غرب هم نقش بر آب شد خخخخخخ

    • بدون نام

      آرمان هاش چی بوده‌؟
      نوکری چین و روسیه؟؟

    • بدون نام

      این مایی که میگی نهایتاً ۴ درصد هست . از طرف ملت ایران منبر نرو ‌ .

    • بدون نام

      تن ریس علی دلواری تو گور میلرزه از این وطن فروشان

    • بدون نام

      تو فقط از طرف خودت حرف بزن و همه رو جمع نبند چون فقط اختیار خودتو داری.

    • بدون نام

      ایران بدون توجه به سر و صدای خس و خاشاک راهش رو ادامه میده

    • ناشناس

      احسنت بر این همه درایت و بصیرت

    • بدون نام

      اصلاحطلب نیم درصدی دردش اومد

    • بدون نام

      از طرف خودت حرف بزن آرانهاتون هم دیدیم

    • بدون نام

      4 درصدیم و قدرت دستمونه؟ پس حتما وجودشو داریم برخلاف غرب پرستهای حقیر ههههه

    • بدون نام

      نظر عوام اصلا مهم نیست چون هر روز توسط رسانه های غربی به یه شکل تهییج میشن یه روز چین یه روز کریسمس یه روز دوچرخه و بوکس زنها ههههه

    • گرگعلی

      بیا پایین سرمون درد گرفت

      از طرف خودت تنها صحبت کن عرب پرست 4 درصدی
      گند زدین به ایران

  • بدون نام

    به درک

  • بدون نام

    حالا چه سودی برای ما داره این که همش شد آمریکا و چین .

  • بدون نام

    تبریک به اون سایبری شرق گدا که زیر هر خبر در افشانی می‌کنه

    پاسخ ها

    • بدون نام

      تسلیت به سایبریهای غربگدا

    • بدون نام

      اینجور وقتا گم و گور میشه بدبخت

    • بدون نام

      بسوز فعلا خخخ

  • وحید. ش

    قاجار در برابر شما هم رو سفید تاریخ شده

    پاسخ ها

    • فرهاد

      دقیقا ، واقعا تاریخ در مورد اینا چی خواهد نوشت ، چقدر بدشانس بود ایران که دقیقا زمانی که باید پول نفتش برای آبادی و سازندگی آیندش خرج میشد ، چپاول و حیف و میل شد... کاش نبودیم و این روزارو نمیدیدیم

  • بدون نام

    خلیج فارس فروختی به چینیها

    پاسخ ها

    • بدون نام

      خلیج فارس که فقط مال ما نیست، اسمش فارسه، چند کشور پولدار دیگه هم اونطرف هستن که به راحتی پایگاه در اختیار هر قدرت بین المللی قرار میدن. شاید نباید از رقابت و استفاده از بازیگرای بین المللی کم بیاریم، چ شرقی چ غربی. مفتی نیست. ی سودی داره لابد.!( البته امیدوارم برای ایران)

  • بدون نام

    جنوب چین شمال روسیه وسط هم اصولگرا

    پاسخ ها

    • شمالی

      شمالو قبلا غارت کردید دیگه چیزی نمونده روس ببره

  • بدون نام

    خلیج فارس با سو مدیریت شده خلیج عربی چینی بعد سر کلمه خلیج همیشه الکی شلوغ میکردن

  • بدون نام

    خلیج همیشه چینی

  • بدون نام

    اقتدار ملی !!!همینه همینه!!!!!ایران فروشان

    پاسخ ها

    • مرتضی

      موافقم

  • خدا

    کوروش بسه دیگه بیدار شو !!!

    پاسخ ها

    • بدون نام

      کوروش پاشو کریسمس شده خخخخخخ

  • هیچی

    ایران رو بفروشید به چین خیال خودتون هم راحت کنید

  • بدون نام

    خلیج و دریای چین

  • بدون نام

    ما از چین متنفذین این دلیل نمیشه از آمریکا خودمون بیاد ما شعارمون نه شرقی نه غربی بود ، ما چطور افتادیم در دامن کسانیکه خدارو هم قبول ندارند !

  • بدون نام

    خوب الحمدالله.دیگه هز این به بعد میگیم خلیج چینی.
    نه خلیج فارس نه خلیج عربی.

  • بدون نام

    فردا همین چین میشه دشمن خودمون.دیگه نمی تونی ثابت کنی این خلیج فارس هست نه خلیج چینی.هر وقت ایران هر کشوری و تحویل گرفته بعد یه مدت برای ایران شاخ شده.

  • بدون نام

    دیگه باید خلیج چین بگیم

  • بدون نام

    خلیج فارس را هم به چین دادید

    دیگه چیزی مانده است یا اینکه کرکره کشور را پایین بکشیم ؟

  • مجتبی نجاری

    بنابراین‌دعوای‌بین‌عرب‌وفارس‌سرخلیج‌تموم‌میشه‌کلا‌میشه‌خلیج‌چین‌‌به‌قول‌مهران‌مدیری‌‌خداراشکر

  • بدون نام

    بندر چین
    تبریک به کمونیست های گرامی

  • بدون نام

    دارن ایران را میبخشن

  • بدون نام

    تا وقتی ایران خریدار محصولات بنجل چینی که هیچ کجا جز ایران خریدار ندارد باشد، رابطه چین با ایران در راستای منافع خودشون خوبه، فقط کافیه مقامات ایران واردات محصولات آشغال رو از چین ممنوع کنند اونوقت معلوم میشه که مثلا شریک اصلی مسئولان ایران چقدر هوای ایران رو داره!

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج