۱۱۷۵۰۸۰
۵۰۱۰
۵۰۱۰
پ

در صورت شکست مذاکرات، طرح ایران چیست؟

مذاکرات وین فعلا متوقف و به هفته بعد موکول شده است. طرف‌های مقابل می‌گویند مذاکرات خوب پیش نرفته اما ایران می‌گوید توافق در دسترس است. اما اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، طرح جایگزین ایران چیست؟

تجارت نیوز: مذاکرات وین فعلا متوقف و به هفته بعد موکول شده است. طرف‌های مقابل می‌گویند مذاکرات خوب پیش نرفته اما ایران می‌گوید توافق در دسترس است. اما اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، طرح جایگزین ایران چیست؟

محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کننده ایرانی گفته اگر آمریکا به برجام برنگردد، طرح جایگزین ایران این است که برنامه هسته‌ای خود را تقویت کند و روابط خود را با کشورهای آسیایی توسعه دهد.

محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران است که در مذاکرات وین هم همراه مذاکره‌کنندگان در وین حضور داشت. او در گفتگویی با شبکه المیادین توضیحاتی درباره روند مذاکرات وین داده است. آنگونه که او اعلام کرده ایران دو پیش‌نویس به طرف غربی ارائه داده و منتظر است طرف‌های غربی ظرف هفته آینده واکنش خود به این دو پیش‌نویس را نشان دهند.

اگرچه به گفته مرندی «طرف اروپایی نارضایتی خود را از این دو پیش‌نویس نشان داده است.» حالا مشاور تیم مذاکره‌کننده ایران گفته پیش‌نویس سومی هم وجود دارد که هنوز به طرف‌های غربی ارائه نشده است.

طرح جایگزین برجام

اما گویا ایران طرح دیگری هم دارد. آن هم توقف کامل مذاکرات است و از سر گرفتن برنامه هسته‌ای خود.

مشاور تیم مذاکره‌کننده ایرانی هم گفته در صورت عدم‌بازگشت آمریکا به برجام طرح جایگزین ایران ادامه برنامه هسته‌‌ای و تقویت روابط با کشورهای آسیایی است.

به عبارتی گویا طرح جایگزین ایران، متوقف کردن مذاکرات و بازگشت به برنامه هسته‌ای خود است.

اما سوالی که وجود دارد این است که در صورت شکست مذاکرات، کدام کشورها روابط تجاری و اقتصادی خود را با ایران ادامه می‌دهند؟

کارزار فشار حداکثری ترامپ که از سال ۹۷ آغاز شد، اکنون به اوج خود رسیده است. ایران نه می‌تواند نفت بفروشد و نه می‌تواند دلارهای نفتی خود را وارد کشور کند. کشورهای بسیاری روابط اقتصادی خود را با ایران قطع کرده‌اند چون هزینه این روابط برای آنها بالاست.

ایران با کشورهای معدودی در ارتباط است و برای معاملات تجاری با این کشورها، مجبور است هزینه بالایی بدهد. آنگونه که حمید حسینی، رئیس اتحادیه ؟؟ گفته بود نفت ایران با نام کشورهای دیگر می‌فروشد و محاسبات نشان می‌دهد ایران روی فروش هر بشکه نفت به چین ۵ تا ۶ دلار تحفیف می‌دهد. تخفیفی که سالانه به ۳۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد! عددی معادل کل یارانه معیشتی مردم.

از طرف دیگر، واردات کالا به ایران دشوار شده است. پدرام سلطانی، فعال بخش خصوصی گفته بود تحریم‌های بانکی سبب شده که برخی از تجار برای تجارت با کشورهای هم‌مرز، «پول را لب مرز و به صورت دستی جابجا کنند. اما در کشورهای دیگر مشکلات جابجایی پول زیاد است و تحریم بانکی سبب شده که ایران عملا بازارهای دیگر را از دست بدهد.»

احتمالا طرح جایگزین ایران بر تجارت‌ با چین استوار است. کشوری که بر اساس آمارهای رسمی در هفت ماهه نخست سال میلادی تنها ۱۱ میلیون دلار از ایران نفت خریده است.

در دوره‌ای که ایران فقط ۱۱ میلیون دلار نفت به چین صادر کرده، عربستان ۲۳ میلیارد دلار نفت به چین فروخته که دو هزار برابر میزان صادرات نفت ایران به چین بوده.

این تفاوت درباره دیگر کشورها هم وجود دارد. ، عمان و عراق ۱۳ میلیارد دلار، امارات و کویت هم ۹ میلیارد دلار نفت به این کشور صادر کرده‌اند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج