کروناویروس دلتا میتواند از اثر واکسن فرار کند!
پژوهشگران "دانشگاه گلاسگو" در بررسی جدید خود نشان دادهاند که کروناویروس دلتا میتواند با جهش یافتن، از ایمنی حاصل از واکسن فرار کند.
ایسنا: پژوهشگران "دانشگاه گلاسگو" در بررسی جدید خود نشان دادهاند که کروناویروس دلتا میتواند با جهش یافتن، از ایمنی حاصل از واکسن فرار کند.
به نقل از بیزینس استاندارد، واکسنها در کاهش دادن میزان بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ موثر هستند اما پژوهش جدیدی نشان میدهد که ظهور گونههای نگرانکننده کروناویروس ممکن است اثربخشی واکسنها را کاهش دهد.
این پژوهش که توسط دانشمندان مرکز پژوهش ویروس "دانشگاه گلاسگو"(University of Glasgow) انجام شده است، نشان میدهد که کروناویروس نوع دلتا ممکن است در فرار از واکنش محافظتی واکسنها موفقتر باشد.
جهشها، شکل پروتئین خوشهای کروناویروس را تغییر میدهند، از شناسایی پادتن جلوگیری میکنند و ویروس را قادر میسازند تا از ایمنی حاصل از واکسن فرار کند. میزان مصونیت گیرندگان واکسن در برابر نوع دلتا هنوز ناشناخته است.
پژوهشگران برای تعیین ظرفیت انواع گوناگون کروناویروس از جمله آلفا، بتا و دلتا در فرار از واکنش ایمنی محافظتی واکسنها، نمونههای جمعآوریشده از افراد سالمی را که واکسن "فایزر"(Pfizer) یا "آسترازنکا"(Astra Zeneca) دریافت کرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند.
۱۵۶ نفر دو دوز و ۵۰ نفر یک دوز واکسن را دریافت کرده بودند. آنها پروتئینهای "کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲"(SARS-CoV-2) را در یک سیستم مدل ویروس، در معرض نمونههای به دست آمده از افراد واکسینه شده قرار دادند و واکنش پادتن را مشاهده و اندازهگیری کردند. آنها دریافتند که پادتنها چگونه به طور مؤثر از آلوده کردن سلولها جلوگیری میکنند و به خنثیسازی ویروس میپردازند.
پژوهشگران دریافتند که واکسنها از بدن در برابر همه انواع کووید-۱۹ محافظت میکنند اما کاهش خنثیسازی پادتن در هر دو نوع بتا و دلتا را نیز خاطرنشان کردند. نوع دلتا در همه گیرندگان واکسن فایزر و آسترازنکا، واکنش ایمنی را به ترتیب ۴/۳۱ و ۵/۱۱ برابر کاهش داد.
اگرچه این پژوهش با یافتههای جدید سازمان "بهداشت عمومی انگلستان"(PHE) مبنی بر اثربخشی کمتر واکسن در برابر نوع دلتا مطابقت داشت اما برای بررسی مستقیم اثربخشی واکسن طراحی نشده بود. همچنین در مورد بررسی سرمشناسی افرادی که واکسن "مدرنا"(Moderna) یا "جانسون اند جانسون"(Johnson & Johnson) را دریافت کرده بودند، گزارشی ارائه نکرد.
به رغم اینکه واکسنها همچنان در پیشگیری از عفونت شدید و مرگ و میر، بسیار موثر هستند اما نظارت مداوم بر خنثیسازی در برابر انواع جدید نشان داده است که ویروس به مرور زمان، به تکامل خود به ویژه در گروههای آسیبپذیر ادامه میدهد.
واکسنهای تقویتکننده، احتمال ابتلا به انواع جدید کروناویروس را که در حال حاضر در گردش هستند، کاهش میدهند. به گفته پژوهشگران، احتمالا طرحهای جدیدتر واکسن نیز برای جلوگیری از ابتلا به انواع جدیدتر ویروس مورد نیاز هستند.
این پژوهش، در مجله "PLOS Pathogens" به چاپ رسید.
ارسال نظر