تخممرغ ترکیهای بازار را تنظیم نکرد
با وجود رشد تولید داخل و واردات بیش از نیاز تخممرغهای ترکیهای، عرضه چندنرخی و گرانی تخممرغ به رویهای عادی در بازار تبدیل شده و مشتریان اقبال چندانی به تخممرغهای وارداتی نشان نمیدهند.
روزنامه همشهری: با وجود رشد تولید داخل و واردات بیش از نیاز تخممرغهای ترکیهای، عرضه چندنرخی و گرانی تخممرغ به رویهای عادی در بازار تبدیل شده و مشتریان اقبال چندانی به تخممرغهای وارداتی نشان نمیدهند.
مشاهدات میدانی خبرنگاران ما در مراکز عرضه مستقیم و خردهفروشیهای سطح شهر تهران، بیانگر تداوم عرضه چندنرخی تخممرغ و ناتوانی واردات تخممرغ از ترکیه در کاهش فاصله بین نرخ مصوب خردهفروشی و قیمت بازار این ماده پروتئینی است. اکنون هر شانه ۳۰عددی تخممرغ تولید داخل یا وارداتی به نرخ ۴۳، ۴۵، ۵۰ و حتی ۵۵هزار تومان به مصرفکنندگان عرضه میشود.
این فاصله در انواع تخممرغ بستهبندی بهمراتب بیش از تخممرغ فله است که در برخی موارد قیمت فروش تخممرغ به دوبرابر نرخ مصوب اعلام شده میرسد. از سوی دیگر تولیدکنندگان داخلی با اشاره به تکافوی تولید داخل برای تامین نیاز بازار تخممرغ، علت نوسان قیمت خردهفروشی این ماده پروتئینی را رشد ۱۰ تا ۱۵درصدی تقاضای آن در نیمه دوم امسال بهدلیل افزایش قیمت سایر مواد پروتئینی مانند گوشت و مرغ قلمداد میکنند.
رنگپریدگی نرخ مصوب تخممرغ
براساس قیمت مصوب اعلام شده وزارت جهادکشاورزی برای کالاهای اساسی، حداکثر قیمت مصوب خردهفروشی هر شانه تخممرغ فله ۳۰عددی تولید داخل و وارداتی ۴۳هزار تومان و نرخ هر کیلوگرم تخممرغ ۲۲هزار و ۵۰۰تومان و حداکثر قیمت مصوب هر شانه تخممرغ ۳۰عددی بستهبندیشده ۵۱هزار تومان اعلام شده است. همچنین نرخ مصوب تخممرغ بسته ۴عددی ۷هزار و ۶۰۰، بسته ۶عددی ۱۱هزار و ۴۰۰، بسته ۹عددی ۱۷هزار و ۱۰۰، بسته ۱۵عددی ۲۸هزار و ۵۰۰، بسته۲۰عددی ۳۸هزار، بسته ۲۴عددی ۴۵هزار و ۶۰۰ و بسته ۳۰عددی شیرینگ پکشده با درب رو ۵۱هزار تومان تعیین شده است اما نرخ فروش انواع تخممرغ بستهبندی درخردهفروشیهای سطح شهر و برخی فروشگاههای بزرگ بهمراتب بیش از نرخ مصوب اعلام شده است. اکنون در خردهفروشیهای سطح شهر هر عدد تخممرغ به نرخهای متفاوت ۲هزار تا ۲هزارو ۵۰۰ الی ۲هزار و ۷۰۰تومان به مشتریان عرضه میشود.
اشباع بازار مرغ منجمد و تخممرغ
بهتازگی نشست بررسی و ارزیابی عملکرد هفتگی دستگاههای متولی بازار تخممرغ برگزار شد. دبیرکل اتاق اصناف ایران درباره نتایج این نشست، گفت: در این نشست مسافت زیاد واحدهای صنفی با انبارها و سردخانهها بهعنوان یکی از چالشهای اصلی توزیع مرغ منجمد و تخممرغ با نرخ مصوب اعلام شد.
محمدباقر مجتبایی افزود: از آنجا که قبلا وزارت جهادکشاورزی آمادگی خود مبنی بر توزیع این اقلام در واحدهای صنفی را اعلام کرده بود، در این جلسه پیشنهاد شد تا ثبت درخواست واحدهای صنفی در سامانهای انجام و شرکت پشتیبانی امور دام مرغ منجمد و تخممرغ را در واحد صنفی تحویل و نسخهای از گزارش تحویل این اقلام را به اتاقهای اصناف ایران، تهران و سازمان تعزیرات حکومتی ارائه کند. او افزود: سیستمیشدن فرایند توزیع مرغ منجمد و تخممرغ مزایایی ازجمله افزایش سرعت توزیع، بهبود دسترسی و کاهش قیمت مصرفکننده و افزایش نظارت و ترغیب واحدهای صنفی به توزیع این اقلام را بهدنبال خواهد داشت و موجب اشباع بازار این اقلام میشود.
عوامل کمبود و گرانی تخممرغ
رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن هم در گفتوگو با همشهری از ثبتسفارش واردات ۱۰هزار تن تخممرغ ترکیهای از مسیر شرکت پشتیبانی امور دام خبر داد. او در مورد علت عرضه چندنرخی و گرانی تخممرغ، گفت: قیمت تخممرغ یکروزه افزایش نیافته و از سال گذشته تعلل و ضعف تصمیمگیری دستگاههای دولتی برای رفع مشکلات تولید و تنظیم بازار تخممرغ موجب شده تا از نیمه دوم امسال با مشکل تولید و افزایش قیمت تخممرغ مواجه شویم.
حمیدرضا کاشانی تأکید کرد: پس از روی کار آمدن دولت جدید توانستیم با همکاری دستگاههای دولتی برخی مشکلات تولید را رفع و با تولکبری بخشی از گلههای مرغ تخمگذار که قرار بود از رده خارج شود، بخشی از نیاز بازار تخممرغ را تامین کنیم. او با بیان اینکه قیمت مصوب تخممرغ در مرغداری نسبت به نرخ این محصول در بازار بهمراتب کمتر است، افزود: نرخ هر شانه تخممرغ در مرغداری از ۳۶تا حداکثر ۳۸هزار تومان است، با این روند حداکثر نرخ مصوب خردهفروشی این محصول ۴۳هزار تومان خواهد بود.
همچنین تخممرغ با نرخ مصوب برای عرضه در میادین و فروشگاههای زنجیرهای به میزان مورد نیاز را تامین میکنیم. میزان تولید تخممرغ با رشد ۱۰درصدی از یک میلیون تن در سال گذشته به یک میلیون و ۱۰۰هزار تن افزایش یافته است.
کاشانی رشد ۱۰تا ۱۵درصدی تقاضای تخممرغ در نیمه دوم امسال را ناشی از افزایش قیمت سایر مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز، سفید و مرغ را عامل بالا ماندن قیمت و عرضه چندنرخی تخممرغ در بازار خردهفروشی دانست و افزود: معمولا در نیمه دوم سال، سرانه مصرف تخممرغ بالاتر میرود. نیاز روزانه بازار تخممرغ ۳هزار و ۲۰۰تن است که اکنون همین میزان تولید و عرضه میشود و از محل واردات تخممرغ از ترکیه نیز تاکنون ۱۰هزار تن تخممرغ ثبت سفارش و ۴هزار تن آن در یکماه گذشته در بازار عرضه شده است.
واردات مازاد تخممرغ ترکیهای
رئیس هیأتمدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن با گلایه از واردات مازاد تخممرغ ترکیهای گفت: متأسفانه میزان تخممرغ وارداتی از ترکیه بیش از نیاز بازار است. قبلا مقرر شده بود تا ۲هزار تن تخممرغ برای تنظیم بازار از ترکیه وارد شود که شرکت پشتیبانی امور دام با تخصیص ارزدولتی نسبت به ثبتسفارش واردات ۱۰هزار تن تخممرغ از این کشور اقدام کرد و تاکنون ۸هزار تن آن در بازار عرضه شده است.
کاشانی افزود: تخممرغهای ترکیهای که با ارز دولتی وارد شده به نرخ هر شانه ۴۳هزار تومان(معادل نرخ مصوب تخممرغ تولید داخل) در سوپرمارکتها و خردهفروشیهای سطح شهر عرضه میشود. او نسبت به لطمهای که واردات مازاد تخممرغ ترکیهای به تولید داخل وارد میکند، هشدار داد و گفت: تولید تخممرغ در داخل به روال عادی بازگشته است با این روند در نیمه نخست سال آینده صادرکننده تخممرغ خواهیم بود.
همیشه تولید تخممرغ در داخل از نیاز بازار بیشتر بوده است اما طی ۲سال گذشته بهدلیل شیوع کرونا میزان تقاضای تخممرغ در بازار افزایش یافته و این امر موجب نوسان قیمت و عرضه چندنرخی این محصول شده است.
بیمیلی مردم به تخممرغ ترکیهای
رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخمگذار میهن از اقبال نداشتن مشتریان و تأثیرگذاری ناچیز واردات و عرضه تخممرغ ترکیهای در تنظیم بازار خبر داد و گفت: تخممرغهای وارداتی بهدلیل سابقه سالیان گذشته در زمینه کیفیت، تاریخ مصرف، قیمت برابر با تخممرغ تولید داخل و... با اقبال چندانی در بازار ایران مواجه نشده، میتوان گفت واردات این حجم از تخممرغ ترکیهای تأثیر چندانی در تنظیم بازار تخممرغ نداشته است. همچنین طعم تخممرغ ترکیهای چندان مطلوب نیست. در سالهای گذشته نیز هزار و ۵۰۰تن تخممرغ وارداتی بهدلیل اقبال نداشتن مردم به خرید آن از بین رفت.
کاشانی با بیان اینکه طعم و کیفیت تخممرغ ایرانی نسبت به انواع تخممرغ وارداتی، حتی از تخممرغهای تولیدی در جمهوری آذربایجان بهتر است، افزود: این شرایط موجب رقابت ایران و ترکیه در بازار جهانی تخممرغ شده اما متأسفانه ایران که قبلا در رتبه هشتم جهانی تخممرغ قرار داشت، اکنون به رتبه دهم نزول کرده و جایگاه قبلی خود را به ترکیه داده است. او عرضه چندنرخی تخممرغ در خردهفروشیهای سطح شهر را ناشی از سودجویی برخی افراد دانست و افزود: عرضه تخممرغ با قیمت بیش از نرخ مصوب ۴۳هزار تومانی هر شانه ۳۰عددی قطعا گرانفروشی است و باید دستگاههای نظارتی با این تخلف برخورد کنند. زیرا قیمت مصوب تخممرغ در مرغداری ۳۸هزار تومان و حداکثر نرخ خردهفروشی هر شانه از این محصول ۴۳هزار تومان تعیین شده و هیچ محدودیتی در عرضه تخممرغ نداریم.
ارسال نظر