نمک کمسدیم مانع مرگ میلیونها نفر میشود
بر اساس یک تحقیق، اگر نمک معمولی روی میز غذا جای خود را به نمک کم سدیم بدهد، میزان سکته مغزی، سکته قلبی و مرگومیر کاهش مییابد.
ایندیپندنت فارسی: بر اساس یک تحقیق، اگر نمک معمولی روی میز غذا جای خود را به نمک کم سدیم بدهد، میزان سکته مغزی، سکته قلبی و مرگومیر کاهش مییابد.
محققان در تلاشاند دولتها را ترغیب کنند تا با همکاری صنایع غذایی، نمکافزایی به موادغذایی را کاهش دهند تا بتوان «هر چه بیشتر از مرگومیر بیهوده مردم جلوگیری کرد».
فشار خون بالا در صدر عوامل مرگومیر در جهان است و مرگ سالانه بیش از ۱۰ میلیون نفر را سبب میشود. فشار خون بالا و افزایش خطر سکته مغزی، بیماریهای قلبی و مرگ زودرس با مصرف زیاد سدیم و مصرف کم پتاسیم پیوند دارند.
این تحقیق که بررسی «نمک جانشین و سکته مغزی» نام دارد، روی ۲۱ هزار روستایی بزرگسال انجام شده است. همگی این افراد سابق سکته مغزی داشتهاند یا فشار خونشان را به خوبی کنترل نکردهاند.
در این تحقیق، نمک کمسدیم در اختیار شرکتکنندگان گذاشته شد تا به جای نمک عادی در پختوپز از آن استفاده کنند. در بازه زمانی پنج سال، بیش از سه هزار نفر سکته مغزی کردند و محققان دریافتند که خطر سکته مغزی به میزان ۱۴ درصد، عوارض کلی قلبی-عروقی (مجموع سکتههای مغزی و قلبی) ۱۳ درصد و مرگ زودرس به میزان ۱۲ درصد در مصرفکنندگان نمک کم سدیم کاهش یافته است.
نتایج این بررسی در مجله پزشکی نیوانگلند چاپ شده و به گفته محققان یکی از بزرگترین دخالتهای تاکنونی در برنامه خورد و خوراک بوده است.
طبق یافته این محققان، مصرف نمکی که بخشی از کلرید سدیم آن جای خود را به کلرید پتاسیم داده باشد، بر فشار خون اثر چشمگیری میگذارد. این در حالی است که هیچ زیانی در این اقدام مشاهده نشده است.
تاکنون مشخص شده بود که نمک کم سدیم فشار خون را کاهش میدهد اما اثر آن بر بیماریهای قلبی، سکته مغزی و مرگومیر معلوم نشده بود.
به گفته بروس نیل، استاد ارشد موسسه بهداشت جهانی جورج در سیدنی و سرپرست این پژوهش، با مصرف نمک کم سدیم به جای نمک عادی میتوان از مرگ زودرس میلیونها نفر جلوگیری کرد.
او میگوید: «کمابیش میتوان گفت که در جهان همه بیش از آنکه باید نمک مصرف میکنند. اگر مغازهها چنین نمکی عرضه کنند، همه میتوانند به جای نمک عادی از آن استفاده کنند. حسن دیگر این نمکها هم این است که از نمک عادی اندکی گرانترند. البته افزایش هزینه چندان نیست و فقط سالی چند دلار میشود.»
این موسسه هم اکنون تولید انبوه نمکهای کم سدیم و عرضه آن به بازار را خواستار شده است.
این موسسه از دولتها هم خواسته است تا با تدوین خطمشیهایی، مصرف نمکهای کم سدیم را ترویج کنند تا مردم نمک عادی را کمتر مصرف کنند و از مصرفکنندگان بخواهند از نمک کم سدیم برای پختوپز، طعمدهی و حفظ مواد غذایی استفاده کنند.
گراهام مکگرگور، استاد ارشد پزشکی قلب و عروق در دانشکده پزشکی و دندانپزشکی بارتز و لندن و رئیس گروه اقدام جهانی نمک و سلامت، میگوید: «در بریتانیا با آنکه در گذشته برنامه واداشتن صنعت به کاهش نمکافزایی به مواد غذایی خیلی موفقیتآمیز بود، بیعملی دولت در الزام صنعت مواد غذایی برای کاهش بیشتر نمکافزایی سبب شد تا این خطمشی متوقف شود. وزارت سلامت و مددکاری اجتماعی که مسئولیت سازمان سلامت عمومی انگلستان در این حوزه را به عهده گرفته است، باید فوری دست به کار شود و صنعت مواد غذایی را وادارد نمکافزایی به مواد غذایی را کاهش دهند تا بتوان هر چه بیشتر از مرگومیر بیهوده مردم بر اثر سکته مغزی جلوگیری کرد.»
سونیا پومبو، مدیر بخش کارزار گروه مقابله با نمک، میگوید: «همگی بیش از حد نمک میخوریم اما بسیاری از ما از این وضعیتی که داریم یا آسیبی که این وضع به سلامت ما میزند به کلی ناآگاهیم. مدتها است که ثابت شده نمکهای پتاسیمی جانشینی بیخطر برای نمک عادیاند و طبق همین تحقیق در درازمدت نیز میتوانند با کاهش فشار خون به نفع ما عمل کنند. با توجه به آنکه قسمت اعظم نمکی که مصرف میکنیم با خوردن غذاهای حاضری به بدن ما وارد میشود، از صنایع غذایی میخواهیم که توجه داشته باشند و بدون تاخیر بیشتر فوری وارد عمل شوند.
نظر کاربران
تصفیه کردن نمک اون رو تبدیل به سم میکند .والا نمک خودش ضد میکروب قوی است و نیازی به تصفیه نداره.