جزئیات قرارداد ۲۰ ساله ایران و روسیه
نشریه «اویل پرایس» در یک گزارش تحلیلی به کشف اخیر یک میدان گازی در آبهای شمالی ایران اشاره و تأکید کرد که این کشور قادر خواهد بود حداقل ۲۰ درصد گاز مورد نیاز اروپا را تأمین کند و این موضوع جغرافیای سیاسی منطقه را تغییر میدهد.
خبرگزاری تسنیم: به نقل از «اویل پرایس»، هفته گذشته ایران از یک میدان گازی بزرگ در آبهای این کشور در دریای خزر رونمایی کرد. میدان گازی "چالوس" قرار است با هدف ایجاد یک قطب جدید گازی در شمال ایران برای تکمیل قطب جنوبی گاز این کشور با محوریت میدان عظیم پارس جنوبی احداث شود.
توسعهدهنده اصلی میدان گازی چالوس، شرکت نفت خزر (KEPCO) است اما کمکهای فنی و مالی نیز از روسیه و چین دریافت میشود.
اگر برآوردهای اولیه از ذخایر گاز موجود در میدان چالوس درست باشد، گاز ایران قادر خواهد بود حداقل 20 درصد گاز مورد نیاز اروپا را تأمین کند. با این حال، میزان صادرات، قیمت و مقصد این گاز با روسیه هماهنگ میشود و این موضوع بر تسلط مسکو بر اروپا در زمینه انرژی که در زمان حاضر یکی از موضوعات اصلی اختلاف بین اروپا و شریک خود در ناتو یعنی ایالات متحده است، میافزاید.
بهگفته «علی اصولی»، مدیرعامل شرکت نفت خزر، تخمین زده میشود که میدان چالوس دارای ذخایر گازی معادل یکچهارم میدان گازی عظیم پارس جنوبی یا حدود 11 فاز آن است.
پارس جنوبی دارای 14.2 تریلیون مترمکعب (Tcm) ذخیره گاز به همراه 18 میلیارد بشکه میعانات گازی است و در زمان حاضر حدود 40 درصد از کل 33.8 تریلیون متر مکعب ذخایر گازی ایران و حدود 80 درصد از کل تولید گاز این کشور را به خود اختصاص میدهد.
سایت پارس جنوبی به مساحت 3700 کیلومتر مربع بخشی از میدان 9700 کیلومتر مربعی است که با قطر مشترک است اما میدان گازی چالوس به طور کامل در آبهای ایران در دریای خزر واقع شده است.
این موضوع هنوز تحت تأثیر اختلافات اخیر بین پنج کشور ساحلی خزر که نفت، گاز و سایر حقوق خود را در آن تقسیم میکنند، قرار نگرفته است. این پنج کشور شامل روسیه، ایران، قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان میشود.
محور این اختلافات که به طور انحصاری توسط نشریه اویل پرایس پوشش داده شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته، تعیین نام رسمی خزر به عنوان "دریا" یا "دریاچه" در اوایل سال 2019 بوده است. این تعیین نام در نحوه تقسیم منابع نفت و گاز خزر بین این پنج کشور بسیار مهم بوده است.
بر اساس این گزارش، به صورت محافظهکارانه تخمین زده میشود که ذخایر ثبت شده و احتمالی میدانهای گازی و نفتی وسیعتر در منطقه خزر، که شامل میدانهای ساحلی و فراساحلی میشوند، دارای 48 میلیارد بشکه نفت و 292 تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی باشد.
روسیه تصمیم گرفته است که دریای خزر دوباره به عنوان دریا تعیین شود، نه دریاچه، که به طور اساسی تقسیم درآمد حاصل از آن را تغییر داده است.
در میان شرکا، سهم ایران از 50 درصدی که در توافق اولیه منعقد شده در سال 1921 (در مورد حقوق ماهیگیری) با اتحاد جماهیر شوروی تعیین شده بود و در سال 1924 اصلاح شد، با کاهش شدید به 11.875 درصد رسید. این بدین معنا است که ایران دست کم 3.2 تریلیون دلار از درآمد خود را از داراییهای مشترک منابع انرژی از دست میدهد.
به گفته نگارنده این تحلیل، دلیل اینکه ایران این تغییر وحشتناک در سهم خود از غنایم دریای خزر را پذیرفت این بود که در آن زمان در حال مذاکره برای توافق 25 ساله با چین بود که شامل یک توافق بزرگ مهم با روسیه نیز میشد.
این قرارداد با روسیه یک ضرورت حقوقی برای قرارداد 25 ساله با چین بود. به عنوان مثال این قرارداد اجازه میدهد که هواپیماها و کشتیهای روسی و چینی از سایتهای مشترک در سراسر ایران استفاده کنند. این قرارداد به توافقات موجود چند لایه و 10 ساله که ایران تا آن زمان با روسیه امضا کرده بود، اضافه شد.
ذکر این نکته ضروری است که «کاظم جلالی»، سفیر ایران در مسکو ماه گذشته اعلام کرد که این قرارداد معمول 10 ساله اکنون با یک قرارداد 20 ساله با روسیه که شامل همکاریهای سیاسی، امنیتی، نظامی، دفاعی و اقتصادی میشود جایگزین شده است.
با توجه به این تحولات، تهران ضرورتی نمیدید تا در مذاکرات، درباره سهم خود از منابع دریای خزر با کِرِملین بازی سختگیرانهای را آغاز کند.
یکی از عناصر کلیدی این توافقنامه 20 ساله جدید بین ایران و روسیه و دو توافقنامه 10 ساله قبلی این است که روسیه عملاً بر اینکه گاز ایران در کجا و به چه قیمتی فروخته شود، کنترل دارد.
یکی از دغدغههای اصلی مسکو طی سالهای متمادی، کنترل این تهدید احتمالی علیه تسلط خود بر عرضه گاز به اروپا و قدرت ژئوپلیتیک قابل توجه ناشی از آن و همچنین تواناییهای ایران در این زمینه بوده است.
ایران ذخایر اثبات شده گاز طبیعی خود را معادل 1193 تریلیون فوت مکعب (Tcf) برآورد کرده است که پس از روسیه، 17 درصد از ذخایر کل جهان و بیش از یک سوم ذخایر اوپک را به خود اختصاص میدهد.
بنابراین، برای روسیه همیشه مهم بوده است که اطمینان حاصل کند گاز ایران به اروپا سرازیر نشود و در نتیجه روسیه را تضعیف نکند.
نظر کاربران
بزنید جزییات فروش ایران نه قرار داد از کی تا حالا روسیه برای ما کاری کرده از ترکمنچای بگیر تا نیروگاه بوشهر
پاسخ ها
بسوز
همونه دقیقا هر کی به حقش میرسه بچه های اقایون هم تو کشورهای غربی
ملت هم که بدشون نمیاد تو صف باشن
همه چی خوبه هر کی هم ناراضیه جمع کنه بره
وای وای...سه هزار میلیارد دلار بخشش به روسیه
باز ایپ متوهمین توطئه آمدند...
احسنت
کل ایران رو دادن روس وچین کشورهای کمونیست
شرقگداهارونمیبینم#شرقگدانباشیم
آمریکا طوری تحریمتون کرده که در این ده دوزاده سال ذره ذره زجرکش شدید اما لحظه ای از دفاع کردن ازش دست نمی کشید خدا زده اید
به موقعش همش بر میگرده
دور نیست اون روز
مبارک لبنان وسوریه وفلسطین
پاسخ ها
شمال و جنوبی دیگه واسه ملت نداشتن ،همه رو دادن رفته
نفرین ملت ایران بر این کشورک ها
تحریمهای امریکا هم نوش جون دوستدارانش.الهی همیشه در تحریم باشید خخخخ
سهم ما از خزر از ۵۰ درصد به ۱۱ درصد کاهش و مجوز فروش گاز هم با روسیه؟؟؟؟؟ این همسایه عزیز!!!!!
چین بش نبود الان روسیه نصفش ببره
با این همه ثروت چرا بیکاریم، چرا ما بدبختیم ، چرا ما گرسنه هستیم ، انشالله دنیا روی سر مسولین و فرزندانشون خراب بشه
پاسخ ها
چون عقل که نباشه جان در عذابه
اتفاقا بچههای مسئولین دارند عشق و حالشون رو میکنند. اونیکه دنیا داره روی سرش خراب میشه، ما مات بدبخت هستیم که تمام دولتها، چه اصولگرا و چه اصلاح طلب سرشون کلاه میگذارن.
انشا الله امیدوارم
منافع ایران تو این قرارداد ها کجاست ؟
چی گیر ما میاد ؟
خودکرده را تدبیر نیست
ایرانو به فنا دادید !!!!!!!!
بعد تو کتاب های درسی می نویسن مداخله کشور های بیگانه و ....
اگه این مداخله نيست پس چیه ؟!
پاسخ ها
کجاشو دیدی ،تو کتاب درسی نوشتن ما کرونا را چنین کردیم و چنان کردیم،خخخخ
و بنویسید مردمانش هر روز فقیرتر و بدبختر
خوش بحال آقازاده ها شد
پاسخ ها
خلایق هرچه لایق
کل خاک این مملکت تبدیل به طلا شود باز هم فقیر خواهیم بود اگه گفتی چرا
فروش دوباره
نصفشو که به چین فروختید
بقیه شم بدید روسیه
اون سه تا کشور سهم شون رو باید از روسیه بگیرن نه از ما
آخرش دشمنی با غرب ایران را ضعیف کرد و محتاج روسیه و چین کمونیست شد.
تنها راه نجات ملت ایران تعامل و دوستی با امریکاست با چین و روسیه فایده ایی نداره لااقل برای ملت
چین کم بود روسیه ام سهم میخواد
اصولگرا نوکر حلقه به گوش روس
پاسخ ها
خخخخ درصد رای اصلاح طلب ها دو درصد بود خخخ
تبریک به روسیه
ترکمانچایی دیگر،سهم ایران ۱۰۰سال پیش ۵۰درصدبوده الان شده ۱۷درصدواین یعنی باج به روسیه
ننگینترین قراردادها معاصر قرارداد ایران وچین وایران و روس است که بعدها ابعاد بیشتری از این فاجعه وخیانت آشکارخواهد شد،از دام امریکا دورمان کردند تا در چنگال روس و چین گرفتارمان کنند.
ما نوکر حلقه به گوش چین وروسیه شده ایم
بله ایران بهشت لبنان و سوریه و یمن و........ایرانی حقشه....
مردم ایران هیچ کدام از این قراردادها را به رسمیت نمیشناسد .....چون پول ایتها فقط برای اقازاده ها و کشودهای عربی هست ....چهره پوتین میگوید که ما چقدر گوشهامون مخملی هست ....
بخاطر نبود سیاست خارجی قوی خیلی تمیز روسیه تو پاچه ایران کرد
به ماچه که شوروی ترکید برن سهم شون از روسیه سرتاپا دزدبگیرن نه ایران
ولی بزرگ اینکه تمام انرژی ایران صرف شد برای درافتادن با شیطان بزرگی که هر کاری خواسته کرده فقط ما تنها کاری کردیم گفتیم مرگ بر امریکا تا الان فقط مردم ضربه خوردن
این قراردادها از نظر ملت ایران هیچ اعتباری ندارند و دیر یا زود همان خواهد شد که مردم می خواهند.یعنی پایان باج دادن به روسیه و چین ...
پاسخ ها
احسنت، دقیقا همینطوره.
تاریخ قضاوت میکنه
تاریخ قضاوت خواهد کرد وفرزندان ما در کتاب ها این ننگ ها را خواهند خواند و بدترین لعنت ها را به ما خواهند فرستاد.
روسیه خوب داره میخوره
ننگ بر شما باد. مطمئن باشید خدایی هست و بزودی حساب فروش ایران را پس خواهید داد
اختیار فروش گاز مملکت
این که به کجا و با چه قیمت فروخته بشه در دست روسیه اس
بفرمایید اشغال شدیم . کسایی که اینقد از شهدا حرف میزدن دو دستی کشور را بدون 1 گلوله تقدیم روسا کردن
این قرارداد ها هیچ اعتباری ندارد چون ملت ایران مخالف است، روس کثیف این رو بفهم
نه شرقی نه غربی اشتباه نبود ولی شعار هم شرقی و هم غربی بهتر است نه اینکه حالا از اونور بوم بیفتیم چین و روسیه کشورهای کرسنه لاشخور تر از امریکا
ترکمنچای دیگر
گور پدر هر چی کمونیسته
تا باشه از خوردن ها
فروش مملکت دوباره خدایاخودت یه کاری کن مارواخته کردن
بالاخره نمیشه به چین حال داد و روسیه رو خمار نگه داشت
به سلامتی و میمنت . بعد از چین و روسیه ، قرارداد ۲۰ ساله سوم با کیه؟!
مردم هم تا کمر تو آشغالها هستن مملکت بی صاحب هست دیگه
نمیدونم ،نوشته سال ۱۹۲۴ تغییر کرده به ۱۱ درصد ؟ چه ربطی به الان داره!؟
هرچه بیشتر به آخرای این مقاله نزدیکتر میشدم احساس ننگ، حقارت ، بی پناهی و ....... شدیدی تمام وجودم رو بعنوان یک ایرانی بدبختی که دوتا کشور کمونیستی دیکتاتوری ای که با تمام دنیا سر جنگ دارن باید به اینصورت کشور عزیز ما را با قراردادهای ننگین ۲۵ و ۲۰ ساله ای که توسط یه مشت مثلاً ایرانی خائن به مملکت با آنها بسته شده تمام منابع ما را به یغما خواهند برد و ما هیچ کاری نمیتوانیم بکنیم و این خیلی زجرآور است. به امید آنروزیکه قدرت ملت بر قدرت دولت بچربد و مردم بتوانند برای مصلحت مملکتشان تصمیم بگیرند.
بعد هنوز میگن که چرا شاه ،بحرین رو واگذار کرد؟
یعنی روسیه میاد برا خودش رقیب گازی درست کنه .
یعنی میتونیم و اجازه داریم بریم ساحل خزر برای آب تنی یا باید از روسیه و چین اجازه بگیریم؟!
برامردم چه سود
تا میتونید نشر بدید و دولت و...باید مستندات دروغ بودن از دست دادن خزر که برای هر وجب ایران خون دادیم رو رو کنند
اینهمه ثروت هی شما تیتر بزن چه فایده ؟ دیگی که واسه ملت نجوشه سر سگ توش بجوشه !
مسه ی تیکه لنگ بچلونین ک هیچی دیگه ازش در نیا واقعا نسلای بعدی هیچ سهمی ندارن ک دارین کوه و دریا و زمین رو ی جا باهم میخورین از ما ک گذشت
پس انشاالله منتظر پراید 15 میلیون تومانی باشیم
یه ترکمن چای دیگه فکر کنم فردا پس فردا مارو هم به جای برده تو قرارداد بنویسن
هیچکدومتون متنو تا اخر نخوندید.
دریای کاسپین درست است نه نام جعلی و بیگانه خ ز ر
ما ملت جز سوختن چاره ای نداریم