شکست اولین ماموریت نمونهبرداری در مریخ
سازمان فضایی آمریکا، ناسا، میگوید یک سنگ نرم غیرمعمول عامل شکست ماموریت نمونهبرداری هفته گذشته در مریخ بوده است.
یورو نیوز: سازمان فضایی آمریکا، ناسا، میگوید یک سنگ نرم غیرمعمول عامل شکست ماموریت نمونهبرداری هفته گذشته در مریخ بوده است.
مریخنورد «پشتکار» (Perseverence) در اولین تلاش برای جمعآوری نمونه از سنگهای این سیاره با مته مکانیکی خود یک گودال کوچک حفر کرده بود. با این حال هرچند در ابتدا تصاویر گرفته شده خوب به نظر میرسیدند، اما به سرعت مشخص شد لولهای که قرار بوده سنگ را به درون کاوشگر منتقل کند خالی مانده است.
مهندسان ناسا میگویند سنگ هدف به دلیل سست بودن، آن قدر انسجام نداشته که بتوان آن را یکتکه برداشت و به اندازه کافی استحکام نداشته تا وارد لوله شود.
در تصویری که ناسا از عملیات حفاری منتشر کرده است، سنگ در عمق گودال حفر شده مشاهده میشود.
لوئیز جاندورا، مهندس ارشد واحد نمونهگیری کاوشگر پشتکار، روز چهارشنبه گفت: «تصویربرداری توسط مریخنورد و «نبوغ» (هلیکوپتر همراه آن) نشان میدهد که سنگ رسوبی برای نمونهبرداری بسیار بهتر است.»
او اضافه کرد: «سخت افزار طبق دستور عمل کرد اما سنگ همکاری نکرد. این بار دیگر مرا به یاد ذات پدیده اکتشاف میاندازد؛ مهم نیست که چقدر آماده هستید، دستیابی به یک نتیجه خاص هیچوقت تضمینشده نیست.»
دانشمندان ناسا در پی اتفاق هفته گذشته تصمیم گرفتهاند مریخنورد را در جستجوی یافتن نشانههای زندگی در مریخ به محل نمونهبرداری بعدی بفرستند. مریخنورد پشتکار احتمالا اوایل ماه آینده به آنجا خواهد رسید.
ناسا میخواهد دستکم ۳۵ نمونه از مریخ را طی یک دهه آینده از طریق فضاپیماها به زمین برگرداند و با ابزارهایی بسیار پیچیدهتر از آنچه روی کاوشگر مریخ نصب شدهاند، آنها را در آزمایشگاههای پیشرفته خود مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
این اولین بار نیست که کاوشگرهای مریخی به این شکل به مقاومت زمین به برخورد میکنند. پیشتر یک مته آلمانی در کاوشگر«اینسایت» ناسا (که در سال ۲۰۱۸ روی سطح مریخ آغاز به کار کرده بود) در دستیابی به هدف خود ناکام مانده بود. در آن مورد خاک متراکم سطح مریخ اصطکاک کافی برای تولید حرارت، به نحوی که دستگاه گرماسنج متوجه آن بشود، ایجاد نکرده بود و در نتیجه دانشمندان پروژه پس از ماهها تلاش برای حل مشکل سرانجام در ماه ژانویه تسلیم شدند و آن ماموریت را رها کردند.
حفاری سطح مریخ و تحقیق بر روی سنگهای زیرین سیاره سالهاست که یکی از اهداف اصلی دانشمندان ناسا به شمار میرود. انتظار میرود انجام مراحل نمونهبرداری از لایه زیرین مریخ حدود ۱۱ روز به طول انجامد.
دانشمندان میگویند ممکن است نمونهها از سنگهای این لایه، که زمانی بستر یک دریاچه را تشکیل میدادند، نشانههای از زندگی میکروبی را در خود داشته باشد.
«پشتکار» در تاریخ ۱۸ فوریه در دهانه «جزرو» مریخ فرود آمد. این گودال که حدود ۲۵۰ متر عمق دارد، از برخورد یک شهاب سنگ آسمانی به وجود آمده است. دانشمندان این ناحیه را منطقه خوبی برای جستجو در خصوص حیات میکروسکوپی تصور میکنند، چرا که حدس میزنند سه تا چهار میلیارد سال پیش در این مکان یک دریاچه وجود داشته است.
شکست در پروژه جمعآوری نمونه سنگ مریخی در گام اول در حالی است که هلیکوپتر کوچک کاوشگر همچنان توانسته عملکرد خوبی را از خود به جای بگذارد.
این پرنده کوچک تا کنون ۱۱ پرواز آزمایشی انجام داده است که آخرین آنها بیش از ۲ دقیقه طول کشید.
ارسال نظر