ایران در خطر است؛ تصمیمات شجاعانه بگیرید
در چنان وضعیتی، آشوب و غارت خطری است قریب الوقوع است. فرودستان بی آن که دارای لیدر داخلی یا خارجی باشند، بی آن که شعار ایدئولوژیک یا سیاسی داشته باشند، بی آن که نمایندگانی برای مذاکره داشته باشند، بی آن که طرح یا ساختاری برای جنبش یا انقلاب داشته باشند، همانند سیلی خانمان برانداز، فاصله خالی بین طبقه فقیر و ثروتمند را (که زمانی محل طبقات متوسط بود) طی می کنند تا به کاخ ها برسند و به زعم خود حقوق از دست رفته و نان دزدیده شده شان را پس بگیرند.
جعفر محمدی در عصر ایران نوشت: در چنان وضعیتی، آشوب و غارت خطری است قریب الوقوع است. فرودستان بی آن که دارای لیدر داخلی یا خارجی باشند، بی آن که شعار ایدئولوژیک یا سیاسی داشته باشند، بی آن که نمایندگانی برای مذاکره داشته باشند، بی آن که طرح یا ساختاری برای جنبش یا انقلاب داشته باشند، همانند سیلی خانمان برانداز، فاصله خالی بین طبقه فقیر و ثروتمند را (که زمانی محل طبقات متوسط بود) طی می کنند تا به کاخ ها برسند و به زعم خود حقوق از دست رفته و نان دزدیده شده شان را پس بگیرند.
ساده ترین تقسیم طبقاتی جامعه از منظر اقتصادی این است:
۱ - طبقه بالا (ثروتمندترین افراد جامعه)
2 - متوسط رو به بالا (افرادی که تمکن مالی خوبی دارند و وضعیت اقتصادی بهتری نبست به طبقه متوسط دارند)
۳ - طبقه متوسط (افرادی با درآمد متوسط و زندگی قابل قبول)
4 - متوسط رو به پایین ( افرادی که چرخ زندگی شان ولو با دشواری هایی می چرخد)
۵- طبقه پایین ( مستمندانی که پایین ترین سطح درآمدی را دارند و معیشت شان درگیر سختی های روزمره است)
البته تقسیم بندی های دیگری هم هست که مثلا به ۷ طبقه قائل هستند ( بالای متوسط و پایین آن، هر کدام یک طبقه دیگر وجود دارد). به طور کلی هر چه تعداد طبقات بیشتر باشد، با جامعه سالم تری مواجه هستیم چرا که حرکت طبقات پایین به سمت بالا، روان تر خواهد بود. (همچین هر چه دو سر طبقات، کم جمعیت تر باشند (فقرا و اغنیا) و طبقه متوسط تعداد بیشتری از جمعیت را به خود اختصاص دهد، جامعه بهتری خواهیم داشت.)
برای این که موضوع بهتر تبیین شود، هر طبقه را به یک پله تشبیه می کنیم. اگر برای رفتن به یک ارتفاع ۱۰ متری، ۱۰ پله داشته باشیم، بالا رفتن از آنها سخت تر است ولی اگر ۳۰ پله وجود داشته باشد، راحت تر می شود به ارتفاع بالاتر رسید.
حالا بر می گردیم به جامعه فرضی مان که دارای ۵ طبقه است. فردی را در نظر بگیرید که در طبقه فقیر است. او احتمالا می تواند با تحصیلات بیشتر، یادگیری یک مهارت، تلاش فردی و شاید اندکی خوش شانسی، ارتقاء مالی پیدا کند و ظرف چند سال معقول به طبقه متوسط رو به پایین صعود کند و همین روند را در ادامه عمرش طی کند و در طبقه متوسط یا حتی بالاتر تثبیت شود.
یا فردی از طبقه متوسط به همین منوال به بالاترین نقطه صعود کند. مهم این است که همیشه برای صعود، امید وجود دارد. به بیان دیگر، وجود طبقه فقیر در یک جامعه، هر چند رنج آور است اما اگر راهی برای این طبقه باز باشد که بتوانند ارتقا پیدا کنند، با جامعه سالم تری مواجهیم.
اما اگر همه یا بخش از پله های میانی (بین طبقه فقیر و طبقه ثروتمند) از بین بروند چه می شود؟ مثل این می ماند که در یک نردبان، فقط پله اول باشد و پله آخر و ای بسا چند پله رها در وسط های آن.
قطعاً صعود از پلکان سخت تر و حتی غیر ممکن می شود.
در جامعه ناسالم که امکانات و فرصت ها به طور غیر عادلانه توزیع می شود، طبقات متوسط، متوسط رو به بالا و متوسط رو به پایین در گذر زمان از بین می روند؛ تعداد اندکی از افراد این طبقات میانی به خاطر تلاش و شایستگی فردی یا شانس (مثلا بالا رفتن ناگهانی زمین کشاوزی اش بر اثر ویلا سازی) و یا رانت به طبقه ثروتمندان می پیوندند و اکثریت به طبقه پایین و پایین تر سقوط می کنند.
کارمندی که تا دو سال قبل می توانست یک خانه ۱۰۰ متری در وسط شهر اجاره کند ولی سال گذشته در همان محل، توانسته خانه ۷۰ متری اجاره کند و امسال چند محله پایین تر خانه ۵۰ متری اجاره کرده است و برخلاف گذشته، دیگر نمی تواند هفته ای یک بار خانواده اش را به تفریح و رستوران ببرد، کلاس تابستانی فرزندش را لغو کرده و خبری هم از مسافرت داخلی سالانه نیست، مصداقی از فردی است که بی سر و صدا به طبقه پایین سقوط کرده است.
اگر خوب دقت کنید، افراد زیادی را با این مشخصات می بینید که مدام زندگی بر ایشان سخت تر می شود و ای بسا محل سکونت شان هم عوض نشود ولی با افزایش هزینه های زندگی، از کیفیت آن می کاهند.
ادامه این روند، جامعه را از چند طبقه که در همسایگی هم هستند، به جامعه ای فقط با دو طبقه اصلی تبدیل می کند: طبقه ثروتمند - طبقه فقیر.
در واقع، با از بین رفتن طبقات میانی، شکافی عمیق بین دو طبقه بالا و پایین ایجاد می شود و نتیجه این دو طبقه شدن بسیار وحشتناک است: اگر تا دیروز، طبقه فقیر، خود را با طبقه متوسط رو به پایین مقایسه می کرد و امید داشت که بتواند با یک پله ارتقا، سر و سامانی به معیشت اش بدهد، امروز با همسایه ای کمی غنی تر سر و کار ندارد بلکه اطرافش را پر از فقرایی چون خود می بیند و سر که بلند می کند، آن دور دست ها، کاخ هایی می بیند که ثروتمندانی را در خود جای داده اند؛ جایی که برای رسیدن به آن، دیگر پله ای وجود ندارد.
اولین نتیجه چنین مقایسه و چشم اندازی ناامیدی مطلق است. ناامیدی معمولاً این مسیر را طی می کند: ابتدا «در خودماندگی و بی انگیزگی و تبدیل زندگی به زیستن صرف» سپس «انباشت کینه و خشم» و در نهایت «انفجار».
طبقه فقیر در جامعه بدون طبقات متوسط بر آن است که حقش توسط طبقه ثروتمند تضییع شده است (و البته این گزاره درباره افرادی که با رانت یا از رهگذر توزیع ناعادلانه ثروت و امکانات وارد طبقه ثروتمند شده اند، صحیح است) ؛ این باور مادام که هنوز امکانات اولیه زیست برای طبقه فقیر مهیاست، صرفاً یک امر درونی است اما وقتی شکاف بیشتر می شود و بخش مهمی از افراد طبقه فقیر، حتی در تامین خورد و خوراک یا درمان عزیزان شان دچار مشکل می شوند و این مشکل ادامه می یابد و عمومیت می یابد، انفجار رخ می دهد.
در چنان وضعیتی، آشوب و غارت خطری است قریب الوقوع است. فرودستان بی آن که دارای لیدر داخلی یا خارجی باشند، بی آن که شعار ایدئولوژیک یا سیاسی داشته باشند، بی آن که نمایندگانی برای مذاکره داشته باشند، بی آن که طرح یا ساختاری برای جنبش یا انقلاب داشته باشند، همانند سیلی خانمان برانداز، فاصله خالی بین طبقه فقیر و ثروتمند را ( که زمانی محل طبقات متوسط بود) طی می کنند تا به کاخ ها برسند و به زعم خود حقوق از دست رفته و نان دزدیده شده شان را پس بگیرند.
در چنان حالی، تر و خشک با هم می سوزند؛ هم تاجری که دهها سال با شرافت و درستکاری سرمایه اندوخته، هم آقازاده ای که از رانت بی انتهای پدر، به آلاف و الوف رسیده است و در جزء جزء اموالش، حق محرومان نهفته است.
چنین سیلی را هیچ نیروی قاهره ای نمی تواند مهار کند چرا که قطرات این سیل، چیزی برای از دست دادن ندارند.
نتیجه اش، فروپاشی بیش از پیش جامعه خواهد بود با تبعات سهمگین تری که این مقال، جای پرداختن به آن نیست.
اصلاحات اساسی به ویژه در ساختارهای تصمیم گیری و بنیان های اقتصادی، تنها راه مانع شدن از چنین اتفاق بدفرجامی است. اگر تا چند سال پیش می شد سر چشمه را با بیل بست، امروز تنها تصمیمات بزرگ، شجاعانه، تاریخی ، مردمی و صد البته فوری است که می تواند ایران عزیز ما را از دچار شدن به چنان سیلاب مهیب و خوفناکی نجات دهد.
مسوولان نظام جمهوری اسلامی ایران!
بی آن که صورت مساله را پاک کنید، این هشدار را جدی بگیرید و "ایران" را نجات دهید.
نظر کاربران
من الان در مرحله انفجارم
پاسخ ها
تو مرحله انفجار اومدی زیر این مطلب پست گذاشتی؟
به چه روزی افتاد ایران
من نه!!! ما !!!!!!
ملت در مرحله انفجاره
کو گوش شنوا؟؟؟؟؟
ما بازی خورده و در حال انفجاریم
باز یک انشاء ضعیف دیگر
هر آنکس که دندان دهد نان دهد
چی میگید شما
بعد از ۵ هر چی هس من همونم
حتی یه روزم این وضع را نمبتوونم تحمل کنم
واقعا" همینه دیگه کاسه صبرمون داره لبریز میشه
مانسل بازی خورده ایم
پاسخ ها
انتخاب نسل ما این وضعیت محرم نیست
خیر نسل مفت خورید. پدرهاتون از نوجوانی کار می کردند هر نوع کاری
شما اصلاح طلب ها ملت بازی دادین
اصولگرا نیستم
۲۱:۳۷ واضح مشخص بود اصولگرا نیستی ، احمدی نژاد این آش را کاسه ملت پخت که الان جا افتاده، دولت خاتمی که هزاران تهمت و تهدید شد ولی تصمیمی که زندگی مردم خراب بشه نگرفت
داداش من اینارو۹۰ درصد مرذم ایران میدونن.متاسفانه ۱۰ درد اصلی چون غنی هستن و همه کاره درک نمیکنن
هشداری خردمندانه که باید جدی گرفته شود.
مردمو نابود کردن
تا فلسطین و لبنان و عراق هست کی به فکر ایرانه
پاسخ ها
بابا خسته نشدین تا کی میخواین خودتونو گول بزنین...
نوش جونشون
متاسفانه مسئولین ما که گوش شنوای ندارند .پس هر ایرانی به اندازه توانش به هر شکلی که میتونه باید در جهت درست کردن این شرایط اقدام کنه ، این کشور مال همه ایرانی ها هستش . اگر کشتی ایرانمان غرق بشه ، همه سرنشینان غرق خواهند شد ، نه فقط قشر فقیر .
پاسخ ها
چرا چرت میگی
تا رمانی که مردم بفکر منافع شخصی باشند وهم دیگر را درک نکنند فاصله طبقانی بیشتر خواهد شد فقیر و غنی باید بفکر منافع باشتد وشرایط کشور را درک کنند وپشت همدیگر واتحاد وهمدلی باشه تا کشور به نابودی کشیده نشه ما حتی توان اعتحاد یک هفته را نداریم مثلآ یک هفته مرغ و لبنیات را تحریم کنیم و نخوریم ببینید درست میشه یا نه امتحانش مجانیه
موافقم
واقعاً خطر جدی را میشود در جامعه ایران احساس کرد
امیدوارم خیلی سریع فکری به حال این اوضاع بشود
پاسخ ها
چجوری؟؟؟؟
من سه ,طبقه افتادم پایین
ابنها همش توهمه
پاسخ ها
کرونا هم توهم بود مرفه بی درد
موافقم همش توهمه
حرف خودمونو به خودمون زدن که هنر نیست ما چیزی اضافه نمی خواهیم خدا وند به سر زمین ما ثروت فراون داده روزی ماست در امد ماست اما بجای ما دیگران می خورن ما فقط نظاره گریم ومفلس
عجب
اینا عین واقعیته ، وقتی فاصله طبقاتی زیاد بشه کسی که در زمستان از سرما و در تابستان از گرما امکان تهیه وسیله ای نداره یا تو بیمارستان از مخارج عمل همسر یا فرزندش بر نمیاد ، دیگه هیچی برای از دست دادن نداره و دنبال احقاق حق خود دست به هر کاری میزنه
کارت فقط کامنت گذاشتن مخالف اکثریت هست.همه جا میبینمت....
چون توی ثروت غوطه میخوری این چیزا رو محال میدونی ولی حقیقته محضه
مثبت اشتباهی زدم- - - - - - - -
خداباعث وبانیشوبه عذاب الهی مبتلا کنه هرکی که میخواد باشه فرق نمیکنه
پاسخ ها
باعث و بانی هر کشور و مملکت که پیشرفت کنه یا اینکه بدبختی به باربیاره مشخصه دیگه همه میدونن الا خودش
به. امید خدا
اصلا نمیتونن تصمیم درست بگیرن هنگ کردن
مسئول نداشتیم خوشبخت تر بودیم
برای سه میلیون تومان وام سه ماهه معطل هستم شاید باور نکنی!!!!!
مذاکره را تمام کنید
بپذیرید
با این حرفهای مایوس کننده و دشمن شاد کن برای رسانه های وابسته به مثلث غربی_عبری_عربی و ضد انقلاب فراری مقیم خارج از کشور و دشمنان قسم خورده اسلام و انقلاب خوراک تبلیغاتی فراهم نکنید
کو گوش شنوا
مرغ یه پا داره جرات داری بگو دوتا پا داره!
باید فکری به حال مردم کنند هفتاد درصد مملکت به سختی زندگی میکنند گرانی بیداد میکند
مسئولین کشور از خواب خرگوشی بیدارشین اگرفکری نکنید وفکرکنید همه چیز خوب است اشتباه میکنید....هشدار راجدی بگیرید کارد به استخوان رسیده
ما تو طبقه ۳ بودیم ولی الان ۴ هستیم اگر وضعیت به همین منوال پیش بره ۵ که هیچ میرسیم ۱۰
اینها همه واقعیته مسولان هنوز در خوابند
دولتمردان باید فکر اساسی بکنند برای مردم،تصمیم درست بگیرند تا شرایط اقتصاد کشورمان خوب شود،مردم ایران روز به روز فقیرتر میشوند،تنها دست مسولین کشوری میباشد که ایران را باید. نجات بدهند،مردم همکاری میکنند،هیچ فردی دوست ندارد کشورش ویران شود اما تصمیم با دولتمردان است تصمیم درست،،،،،
علی .ع.میفرماید.شکم گرسنه دین و ایمان ندارد.حالا خودتان تفسیر کنید.خیلی طبقات اجتماعی با هم فاصله گرفتن.
آفرین حرف حساب رو زدی ولی آقایان ظاهرا خواب تشریف دارن
اینا تا وقتی صورت مسله رو پاک میکنن یعنی مشکلی وجود نداره، واین انبار شدن مشکلات و روزی انفجار ک زیاد دور نیس
انرژی هسته ای حق مسلم ماست.
خدا یا خود کمکون کن
ایران خیلی وقته در خطره
چراپول کشورمونو به فلسطین ولبنان وسوریه افغان وعراق میدن مردم خودمون محتاجترن تواین گرونی گرونیومهارکنن گرون فروشا رومجازات کنن دیگه کسی جرات گرون کردن نکنه
سوریه باید بدست ایران بازسازی شود ،برادران عراقی چشم به کمک ایران دوخته اند.
این بدبختی ها نتیجه ی ویژه خواری های افساد طلبان دزد و بی دین است
خدالعنت کنه تمام ظالمین رو تو هرلباسی که هستن وهر شعاری که میدهند.خدایا به قدرت وعظمت خودت بساط ظالم را هر کجاکه هست با خاک یکسان کن.
درود بر شرف وانسانیت این تحلیلگر //
من وآن برادر روزی در جبهه باهم بودیم
امروز ماشین زیر پای دخترش یک میلیارد واما من توان پول کشیدن دندان بچه ام راندارم
او شقلش حقوق بگیر ولی من کارگرم
رضای خدا که گفتند همین بود
تمام این بدبختی ها نشعت گرفته از تحریمهای ظالمانه است باید تمام مردم کمک کنیمو راهی پیدا لبکنیم تا این تحریمهای ظالمانه خنثی بشود ولی نه. به قیمت گردن خم کردن در مقابل ظالم.
هر که رو میبینم ناراضیه
رئیسی نتونی کاری کنی مملکت از دست رفته
احسنت باید طرحی نو دراندازیم
خود کرده را تدبیر نیست
یادتون باشه که همیشه حکومتها طرفدار قشر ثروتمندن وسرمایه دارها طرفدار حکومتها بنابراین کسی به فکر شکاف وفقر و بدبختی نیست مگر خود مردم به فکر خودشان باشند سرنوشت هیچ مردمی عوض نمیشود مگر به خواست خودشان
میگفتند چی فکر میکردیم چی شد !
به هر دلیل برخی سمتگیریها منجر به فروپاشی ارزش پول ملی شد
خیلی باید توجه و کار کرد که این فاصلۀ طبقاتی غیر قابل قبول از بین برود
باید آقای رئیسی اولین گامش افزایش قدرت خرید آحاد ایرانی است
فقط باید به فکر فلاح و آسایش ایرانیان باشند و از تمرکز به دیگر کشورهائی که به هر دلیلی پول میدادند دست بردارند وگرنه ایران آبستن حوادث جبران ناپذیر.
زمان را دریابید
قبلا گرفتن اینم نتیجه شه
از ناتوانان و نابخردان انتظار اصلاح داری؟
ساعت خواب! مسئولین ما، مسئولین ما نیستند.مسئولین لبنان و عراق و سوریه و یمن و ... هستند!
با وام ندادن و سیستم کاداکس مشکل
کشور ماندگار است ، چون نه بانک مرکزی
وام اسان میدهد و نه کسی زمین میدهد
برای کار و تولید .
کاسه صبرمردم خییییییلی وقته لبریزه
چرا انقدر تفاوت طبقاتی تا این حد زیاد است. به چشم خود در خیابانهای شمال شهر ماشینها و نحوه زندگی عجیب و غیر قابل تصوری را دیدم. باور نکردم که در این زمانی افرادی که لنگ پول نان ساده روزانه هستند، اینطور هم باشد. چرا اینطور شده
بهتره گوش کنن
تا وقتی که بعضی ها از زندگی فقط دندان میخوان و نان،اوضاع همین هست،یعنی انقدر درمانده که حتی برای خود ساده ترین حقوق زندگی اجتماعی را متصور نیستند...
ایران کره شمالی نیست ونزوئلا نیست اونایی که نمی فهمن بفهمن
ایران همیشه قدرتمند شجاع بود هست ولی دراین هشت سال قارت کردنند سرمایه ایران رابرباددادنندنتیجه هشتساله
بابا چرت نگید الکی تقسیم بندی میکنید چرا آخه کلا دوجور قشر دازیم یک پولدار دوم فقیر کشور ما دقیقا همین شده
تحلیل درست ولی برای مسولان غیرقابل باوراینها هنوز درک صحیحی ازتوضاع ندارند