توضیح دولت درباره بازگشت شرکتهای کرهای
با افزایش احتمال توافق درباره بازگشت آمریکا به برجام، بحث بازار ایران و احتمال ورود شرکتهای خارجی هم جدیتر شده است.
شرق: با افزایش احتمال توافق درباره بازگشت آمریکا به برجام، بحث بازار ایران و احتمال ورود شرکتهای خارجی هم جدیتر شده است.
در بازار لوازم خانگی با توجه به فعالیت شرکتهای کرهجنوبی و رفتن آنها، حالا این بحثها هم جدیتر شده و از تلاش کمپانیهای معروف این کشور برای بازگشت به بازار ایران خبرهایی میرسد که البته همین دیروز وزارت صمت این اخبار را رد کرد. روز گذشته مدیرکل دفتر صنایع برق، الکترونیک و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) با تأکید بر لزوم بهبود کیفیت و قیمت لوازم خانگی، از تشدید برخورد با قاچاق لوازم خانگی در سال جاری خبر داد و گفت وزارت صمت به دنبال ایجاد انحصار در بازار لوازم خانگی نیست.
دو سال پیش و با تشدید تحریمهای آمریکا، دو شرکت کرهای الجی و سامسونگ که در صنعت لوازم خانگی سرمایهگذاری کرده بودند، ایران را ترک کردند. در حال حاضر برند این دو شرکت در ایران به جیپلاس و سام تغییر کرده و قطعات آنها از کشورهای دیگری بهجز کره به ایران وارد میشود. وضعیت تقریبا مشابهی در صنعت خودرو با برند رنو و پژو نیز رخ داد. اما حالا با آغاز مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی و تقویت احتمال بازگشت برجام، گمانهزنیهایی از بازگشت شرکتهای خارجی به ایران مطرح شده که موافقان و مخالفانی دارد. معاون دادستان کل کشور گفته اجازه واردات هیچ محصولی را که مشابه داخلی دارد، نمیدهد و انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی نیز پیشنهاد ورود ممنوع و تنبیه برای خارجیهایی که ایران را ترک کردهاند، داده است.
بااینحال، یک عضو هیئتمدیره کنفدراسیون صنعت با این رویه مخالف بود. در این میان، موضع رسمی وزارت صمت نیز این است که ضرورتی برای بازگشت خارجیها نیست.
در این رابطه کیوان گردان در گفتوگو با ایسنا، درباره بازگشت شرکتهای خارجی تولید لوازم خانگی به ایران گفت: موضع وزارت صمت این است که بازگشت برندهای خارجی ضرورتی ندارد. وی همچنین در پاسخ به پرسشی در رابطه با وجود تقاضا در بازار برای محصولات کرهای و قاچاق این کالاها به کشور تصریح کرد: در سال جاری برخوردی جدی با قاچاق لوازم خانگی انجام میشود؛ بهطوری که با سامانههای خوبی که ایجاد شده، لوازم خانگی قاچاق قابل رهگیری است.
بنابراین بازرسان و دستگاه انتظامی میتوانند با حضور در مغازهها، به سرعت کالای قاچاق را تشخیص دهند. گردان با بیان اینکه شناسه کالا یک کد عمومی است که برای مثال همه یخچالهای ۲۰ فوت را شامل میشود، تصریح کرد: اما کد رهگیری که در سال جاری اجرائی میشود، مانند پلاک خودرو است که روی دستگاه لوازم خانگی نصب میشود. تولیدکنندگان مکلف هستند تا ۲۰ اردیبهشت کد رهگیری را دریافت و نصب کنند.
موظفیم از کالای داخلی حمایت کنیم
از طرف دیگر به گفته این مقام مسئول کالای ایرانی در حال حاضر با بهترین کیفیت و قابل رقابت با مشابه خارجی است؛ بنابراین هم مسئولان و هم مردم وظیفه دارند از تولید و سرمایه ایرانی حمایت کنند. کرهجنوبی نیز با حمایت داخلی خود توانست دروازههای جهانی را بگشاید.
وی افزود: در حال حاضر وضعیت مشابهی در حوزه لوازم خانگی در کشور در حال رخدادن است. مردم چند سال مشکلات را تحمل کردند، اما حالا تأکید داریم که کالاها باید با کیفیت، قیمت و خدمات پس از فروش مناسبتر عرضه شود و رقابت مناسب نیز بین بنگاهها شکل بگیرد تا مردم بتوانند واحدی را که کالای بهتری عرضه میکند، انتخاب کنند. مدیرکل دفتر صنایع برق، الکترونیک و لوازم خانگی تأکید کرد وزارت صمت به دنبال ایجاد انحصار در بازار لوازم خانگی نیست.
رفتن الجی و سامسونگ با یک پیام
اگر در حدود یک سال گذشته و حتی بیشتر سری به بازار لوازم خانگی در ایران زده باشید، حتما متوجه کمبود شدید یا نبود لوازم کرهای شدهاید. در بازار ایران دیگر اجناس و لوازم الکترونیکی شرکتهای کرهای ازجمله الجی و سامسونگ کمتر دیده میشود که این موضوع با پایبندی به فشارهای ایالات متحده برای قطع ارتباط با یکی از بزرگترین بازارها و پایان حضور خود در بازار ایران مرتبط است.
سالهاست سامسونگ و الجی ارائهدهنده بیشتر لوازم خانگی و تلفنهای همراه برای مصرفکنندگان ایرانی هستند که البته از ماهها پیش، بنرهای تبلیغاتی این دو شرکت از بسیاری از فروشگاههای لوازم خانگی در تهران برداشته شده و بنرهای تبلیغاتی با بنرهایی شامل مارکهای دیگر شرکای ایرانی جایگزین شدهاند. سامسونگ در ماه فوریه سال ۲۰۲۰، ارسال پیام برای تلفنهای همراه خود به کاربران ایرانی را آغاز و اعلام کرد آنها از ۲۵ فوریه دیگر نمیتوانند از فروشگاه گلکسی خود برنامهای خریداری کنند.
مقامات ایرانی با واکنش به کاهش فعالیت سامسونگ و الجی، آنها را متهم به تسلیم در برابر زورگوییهای آمریکا کرده و هشدار دادند بازگشت این شرکتها به بازار ایران دشوار خواهد بود. برخی از رسانههای کرهای بر این باورند که سود سامسونگ بیشتر از طریق اجسام نیمههادی حاصل میشود و بخش تلفنهای هوشمند آن نیز برای آن سودآور است، اما ایران احتمالا بخش کمی از این سودآوری را فراهم کرده است.
بازگشت سامسونگ و الجی ممنوع
همین چند هفته پیش هم معاون قضائی دادستان کل کشور درباره احتمال بازگشت شرکتهای الجی و سامسونگ به بازار لوازم خانگی ایران گفت: «این دو شرکت در شرایط سخت، مردم ایران را تنها گذاشتند. در حوزه قضائی اجازه نمیدهیم این نوع شرکتها بخواهند به کشور بازگردند و بهطور حتم امکان فعالیت برای این دو برند در ایران وجود نخواهد داشت». سعید عمرانی در بازدید از خطوط تولید گروه صنعتی انتخاب در اصفهان افزود: «از منظر حقوقی، دو برند لوازم خانگی خارجی در شرایط سختی ایران را ترک کردند. البته اتفاق خوبی بود؛ زیرا در صورت ادامه حضور و فعالیت آنها در ایران، هیچگاه شاهد پیشرفت فعلی کارخانههای ایرانی نبودیم». او با بیان اینکه شرکتهای کرهای جایی در ایران ندارند، گفت: قوه قضائیه به هیچیک از محصولاتی که نمونه داخلی دارد، اجازه ورود به کشور را نخواهد داد و با متخلفان برخورد خواهد شد.
مشابه این سخنان را البته مسئولان دیگری هم در هفته گذشته بیان کردهاند. در این زمینه، «مهدی صادقینیارکی»، معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت، پیشتر در گفتوگو با ایرنا تأکید کرده بود: کالاهایی که نیاز داخل را به صورت کیفی تأمین میکنند، دستکم نباید تا سه سال وارد شوند. به این ترتیب افرادی که در بدترین شرایط تحریمها نیازهای صنعت را تأمین و کشور را خوداتکا کردند، آسیب نخواهند دید.
این موضوع خواسته بسیاری از فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان است. در عین حال باید توجه داشت که استفاده از کالای باکیفیت خواسته عموم جامعه است. برخی کارشناسان معتقدند در سالهای گذشته ممانعت از ورود خودروهای خارجی، هرچند به بهانه نبود یا کمبود ارز اتفاق افتاد، اما در مجموع نفعی به حال مشتریان نداشت؛ زیرا بالاجبار به خرید محصولات تولیدی کمکیفیت داخلی روی آوردند. همین مسئله سبب شد تا خودروسازان داخلی در یک فضای شبهانحصاری بر تولید خودروهای قدیمی خود اصرار بورزند تا اینکه سال گذشته با اعمال استانداردهای سختگیرانه، بالاخره دو خودروی پراید و پژو ۴۰۵ با نزدیک به سه دهه تولید، از خطوط تولیدی کنار گذاشته شدند.
اکنون بسیاری از مشتریان و حتی تولیدکنندگان داخلی از احتمال تکرار چنین مسئلهای ابراز نگرانی میکنند. این در حالی است که بهویژه در یک سال گذشته، تولیدکنندگان لوازم خانگی ایرانی نیز پیشرفتهای درخور توجهی داشتهاند و محصولات متنوعی را روانه بازار مصرف کردهاند؛ دستاوردهایی که صیانت از آنها لازم و ضروری است.
در این زمینه، رئیس هیئتمدیره انجمن لوازم صوتی و تصویری ایران به ایرنا گفت: هرچند بدعهدی شرکتهای خارجی ناشی از مسائل سیاسی بوده و باید در جای خود بحث شود، اما مشارکت با خارجیها سبب ارتقای کیفیت تولیدات داخلی میشود. «علیرضا موسویمجد» افزود: جامعه نیازمند کالای باکیفیت است و هرگونه همکاری با خارجیها باید بهگونهای باشد که تولید با عمق ساخت داخل بالا انجام شده و کالای باکیفیت تولید شود تا رقابتی نیز در بین تولیدکنندگان شکل بگیرد.
به این ترتیب مردم از مزایای چنین مشارکتهایی منتفع خواهند شد. دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران نیز معتقد است: شرکتهای خارجی علاقهمند به بازگشت و حضور مجدد در بازار بزرگ ایران هستند، اما این بار باید هوشمندانه و مشروط با آنها مذاکره کنیم تا عمق همکاریها افزایش یابد. «عباس هاشمی» افزود: در سالهای گذشته خروج برندهای مطرح خارجی از کشورمان به اجبار و تحت فشار آمریکاییها اتفاق افتاد، این در حالی بود که اکثر آنها خواهان استمرار حضور در بازار ایران بودند. او بیان کرد: همین خروج اما برکاتی با خود به دنبال داشت که ازجمله آنها متحولشدن صنعت داخلی بود و توانست راه توسعه خود را بیابد».
نظر کاربران
بذارین این تولید کننده داخلی جون بگیره بسه به این چشم بادامی ها اعتماد نکنین
پاسخ ها
چه اشکالی داره اونها هم بیایند ولی تعرفه بزاریدبرای حمایت از کالای داخلی .این چه حمایتی است وقتی رقابت در کیفیت نباشد.به یاوه گویی چند تا تولید کننده تمامیت خواه لوس وننر داخلی گوش نکتید.
دقیقا؟در شرایط سخت ایران تنها گذاشت
تو این چند روز دلار پایین امده ولی تولید کننده داخلی 25درصد رو قیمت کشیده
دولت مردان ما اگر کمی عرق ملی و غیرت داشته باشند تحت هیچ شرایط شرکت هایی را که در شرایط سخت ما را تنها گذاشته اند را راه ندهند، اگر بفکر منافع ملی و پیشرفت کشورند باید از کالای و شرکت های داخلی حمایت شود ، کاشکی با دادن این همه تاوان و خسارت کمی تجربه و عزت نفس کسب کرده باشیم ......
پاسخ ها
درود
دقیقا
شرکت های داخلی تولید کننده ی لوازم خانگی با سو استفاده از این وضعیت کالای بی کیفیت را با قیمت بالا به مردم می فروشند. بازار باید رقابتی باشه
یک یخچال ساده پارس متعلق بمادرم که قبلااز رفتن کره ایها از ایران بقیمت نهصدهزارتومان خریدیم،جالبه ترموستاتش خراب شد وتعمیرکار میگفت که آلمانی است ،موتورکمپرسو رش تکامسه امریکایی است،صفحه دیجیتالش کره ای است، جالبتراینکه مواد اولیه اش ازخارج وارد میشود، قالبهای یخچال چینی است واینکه لاف وگزاف محصدلات ایرانی بخودکفایی رسیدند،و نکته جالبتر اینکه قیمت ترموستاتش ودستمزد یک میلیون تومان تمام،خیلی جالبه یک یخچال ساده مونتاژ چند ملیتی درایران بیش از ده ز
برابر قیمتش شده و پز میدهند کالای بنجل ویکبارمصرف وبدون گارانتی وبی کیفیت ایرانی را بخرید چونکه گزینه دیگری نیست والله حرام است اینطور ظلم وستم واجحاف
کاش نظر همه ثبت میشد و گلچین نمیکردین!
تولید کننده ی داخلی وقتی داره آشغال با قیمت گزاف میده وست مشتری چرا باید ازش حمایت کرد؟؟!
پاسخ ها
دقیقا
اگرم میارید امریکایی بیارید
دقیقا بفکر انحصارید مثل خودرو
اگه تولید کننده های ایزانی واقعا انصاف داشتن مشکلی نبود ولی از شرایط سو استفاده میکنند
در ضمن هیچ جنس ایرانی تولید اایران نیست فقط مونتاژه
با قیمت خیلی بالاتر از جنس اصلی
مگر رفته بودند ،،،
نون خ3 هم از ایشان فیلم ساخت ،،
جی پلاس G+ ساخت کجاست ؟؟؟؟؟!!!
بودند ،، اما زیر خاکی !!!!!
ضرورتشو باید از کف یازار متوجه بشی نه تشخیص فردی
مردم باید بین محصولات بازار حق انتخاب داشته باشند
الان اینها که تو بازاره اغلب مونتاژه بی کیفیته
یعنی شما مجبور هستید آشغال های مارا استفاده کنید
پاسخ ها
آخه چرا وارد نشه چون جنس ایرانی خیلی گران کردن شاید وارد بشه ا رزان شود
تو اين شرايط، و با نامردي كه كره اي ها كرذن ورود مجدد شركت هاي كره اي يعني نابودي اوليد كنندگان داخلی و بیکاری جوانان.
فقط بصورت تولید کامل محصولات کره ای در ایران و صادرات ان یه کشورهای منطقه شاید خوب باشد وگرنه صرف واردات محصولات کره ای یعنی خیانت
دلارارزان شد جنس گران شده چون جنس چینی وبنجل وارد بازار شد
اتفاقا شرکت های کره ای راضی به بازگشت به بازار ایران نیستند چون خودشان اعلام کردن ریسک سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی در ایران را دیگر نمی پذیرند چون در زمان تحریم چندین بار از طرف آمریکا جریمه شدن و چون لغو تحریم ها ثبات ندارد از حضور در ایران منصرف شدن .
اگه تولید کننده های داخلی فکر مردم اند چرا ۲۵درصد تولیداتشان را گران کردند ، چرا بعضی از تولید کننده های داخل کیفیت محصولاتشان را ارتقاء نمی دهند
شما کالای امریکایی وارد کن.شرکت امریکایی بیار .عمرا امریکا به منافعش لطمه بزنه.