آخرین اخبار از کاندیداتوری جلیلی، قالیباف و رضایی
اصولگرايان تا اينجاي كار يك مينيبوس كانديداي آماده از رستم قاسمي گرفته تا ضرغامي و محسن رضايي و مهمانپرست و ... رديف كردهاند و اين طور كه معلوم است، همه چهرههاي اصلكاري و مهم خود را نيز به ميدان خواهند فرستاد.
روزنامه اعتماد: اصولگرايان تا اينجاي كار يك مينيبوس كانديداي آماده از رستم قاسمي گرفته تا ضرغامي و محسن رضايي و مهمانپرست و ... رديف كردهاند و اين طور كه معلوم است، همه چهرههاي اصلكاري و مهم خود را نيز به ميدان خواهند فرستاد. فرقي ندارد آنطور كه خودشان مدعي هستند، اين يك انتخاب آگاهانه و تاكتيكي باشد يا ناشي از يك بلبشو و كنار نيامدن آقايان با هم؛ نتيجه يكي است و آن هم ورود سه نفره سعيد جليلي، محمدباقر قاليباف و ابراهيم رييسي به عرصه انتخابات.
چند كانديدايي به گفته بسياري از تحليلگران در هر دو جريان اصلاحطلب و اصولگرا سهم مهلك است و ميتواند اين بازي برنده را براي اصولگرايان به يك باخت بدل كند اما اين طور كه به نظر ميرسد، ميل به رييسجمهور شدن در هر كدام از سه گزينه پيش گفته جديتر از آن است كه تن به ائتلاف دهند. برايش هم عناوين زيبايي يافتهاند، مثلا تاكتيكي براي كاستن از فشارها بر يك نفر، يا ايجاد دوقطبي و شور دادن به انتخابات در صورت غيبت يك نامزد جدي اصلاحطلب و...
واقعيت قضيه اما فارغ از دليل آن، اين است كه نه جليلي و نه قاليباف و رييسي؛ هيچ يك حاضر نيست كه كرسي پاستور را با دست خود به ديگري تقديم كند. نگاهي به اخبار انتخاباتي رسمي و غير رسمي، اين مدعا را تاييد ميكند.
ورود جليلي
اولين نشانه آن است كه سعيد جليلي اگرچه پيشتر گفته بود كه در صورت كانديداتوري رييسي وارد رقابت نخواهد شد، اكنون مشغول برگزاري جلسات خصوصي است و عزم خود را جزم كرده كه وارد ميدان شود.
او به خصوص حالا كه از يك سو سياست خارجي به پشتوانه تحولات بينالمللي و منطقهاي اخير ظرفيت تبديل شدن به محور اصلي انتخابات را دارد و از سوي ديگر محمدجواد ظريف به خاطر انتشار فايل صوتي جنجالي به حاشيه رفته است؛ عرصه را بيش از هر وقت ديگري براي خود مهيا ديده و اصلا خيال ندارد كه فرصت را از دست بدهد.
فعال شدن حاميان وي در فضاي مجازي و افزايش فعاليتهاي خودش اعم از لايو اينستاگرامي و جلسات خصوصي، شاهد اين مدعاست. به اضافه اينكه سايتهاي خبري و كانالهاي تلگرامي اصولگرا از كانديداتوري او خبر ميدهند. مثلا «نامه نيوز» نوشته بود: « جلسات فشردهاي براي نامزدي سعيد جليلي برگزار شده است. ديدار مهمي نيز در اين مورد هفته گذشته انجام شده و توصيه به حضور او در اين انتخابات صورت گرفته است. برخي چهرههاي رسانهاي پيرامون سعيد جليلي يك كار تشكيلاتي محاسبه شده و دقيق را براي ساماندهي طيف انقلابي و حزباللهي فضاي مجازي انجام دادهاند كه به نظر موفقيتهايي هم در اين مورد داشتهاند».
تصميم قطعي قاليباف
مشاهده نشانههاي كانديداتوري جليلي، همزمان با جدي شدن ورود رييسي به انتخابات اما تمام ماجرا نيست. آشفتگي در جبهه اصولگرايي آنجايي نمايانتر ميشود كه خبر ميرسد آقاي رييس مجلس عزم خود را جزم كرده تا وارد ميدان شده و شانس خود را بيازمايد.
اين طور كه رسانههاي اصولگرا خبر ميدهند، قاليباف بنا به خواسته برخي اصولگرايان نزديك به شوراي ائتلاف عزم كانديداتوري دارد. حتي گفته ميشود كه آقاي رييس مجلس به زودي سفرهاي و سخنرانيهاي انتخاباتي خود را كليد خواهد زد. دليل ديگري كه سبب ميشود كانديداتوري قاليباف را جدي بگيريم، آن است كه بر اساس برخي شنيدهها، اخباري كه قبلا درباره نامهنگاري چهرههاي بانفوذ اصولگرا با او و توصيه به كانديداتوري منتشر شده بود، صحت دارد.
رسانههاي اصولگرا تصميم قاليباف براي ورود به رقابتها را تاكتيكي براي تعامل بيشتر نيروها ميدانند، اما رسانههاي اصلاحطلب تا اينجاي كار تعبير ديگري از اين رويه داشتهاند. مثلا امتداد در اين باره نوشته بود: «اگرچه قاليباف از طريق فرد معتمدش (محسن پيرهادي) پيام داده بود كه در صورت حضور ابراهيم رييسي در انتخابات شركت نخواهد كرد، اما شواهدي در دست است كه پلن دوم تيم قاليباف اين است كه نه فقط خودش، بلكه ديگران را نيز به ثبتنام در انتخابات بكشاند تا به اين طريق در صورت استعفاي ابراهيم رييسي از قوه قضاييه با او به رقابت بپردازد.»
آمدن رييسي جدي شده؟
همه اينها در حالي است كه گمانه كانديداتوري ابراهيم رييسي، جديتر از هر وقت ديگري است. زمزمههايي به گوش ميرسد كه آقاي قاضيالقضات تصميم خود را گرفته و برخي را نيز از اين موضوع مطلع كرده است. در پي بالا گرفتن همين شايعات است كه سيدمحمد حسيني وزير اسبق ارشاد در يك گفتوگوي كلاب هاوسي گفت: «امروز همه شواهد و قراين بر آن است كه رييسي خواهد آمد» و در عين حال تاكيد كرد كه «در نظرسنجيها آقاي رييسي بالاتر از همه هستند و از ظريف هم فاصله زيادي دارد».
كانديداتوري رييسي در جبهه اصولگرايي به قدري جدي گرفته شده كه حتي شايعاتي نيز درباره كابينه او مطرح است. مثلا كانال تلگرامي خبرهاي داغ نوشته بود: « بعد از آنكه بعضي از شخصيتها از قطعي شدن حضور آيتالله رييسي در انتخابات خبر داده بودند، شنيدهها حاكي از آن است كه رايزني با رستم قاسمي به عنوان معاون اول و سعيد جليلي به عنوان وزير امور خارجه دولت آيتالله رييسي جدي شده و از ميركاظمي و فرهاد رهبر به عنوان ديگر افراد احتمالي كابينه احتمالي آيتالله رييسي ياد ميشود.»
اين كانال تلگرامي با اشاره به اينكه «پيش از اخباري در مورد افطاري سرنوشتساز براي حضور يا عدم حضور آقاي رييسي در انتخابات اخباري منتشر شده بود» سعي كرده اين را القا كند كه در آن ديدار تصميم نهايي گرفته شده و رييسي آمدني است.
نكته قابل توجه اما آنجاست كه همزمان با اين اخبار و شايعات، تكذيبيهها و توصيههاي قابل اعتنايي منتشر ميشود. مثلا علي نادري مدير روابط عمومي قوه قضاييه در يك اتاق كلاب هاوسي كه اين روزها محلي براي داغترين مباحث انتخابي است، تلويحا سخنان وزير اسبق ارشاد را تكذيب كرده و گفته « چيزي كه رسما از جانب ما اعلام شده، اين است كه آقاي رييسي با هيچ شخصيتي درباره انتخابات گفتوگويي نكرده است.» گفتوگو نكردن رييسي با هيچ شخصيتي اما انگار به قدر كافي گويا نيست و خيال ساير طيفهاي اصولگرايي را بابت نيامدن رييسي راحت نميكند. همين است كه ميبيند بعضا به او توصيه ميكنند كه نيايد. به فكر جايگاه خود در قوه قضاييه يا به فكر ماموريت مهم خود در اين نهاد باشد.
مثلا فريدون عباسي، رييس اسبق سازمان انرژي اتمي كه خودش نيز نامزد رياست جمهور شده، ميگويد: «منتظر آمدن آقاي رييسي نيستم و توصيه بنده به ايشان اين است كه قوه قضاييه را اداره كند، ايشان در قوه قضاييه بمانند نظام بهره بيشتر ميبرد تا اينكه به قوه مجريه وارد شود.»
گفتني است او از يكسو تاكيد ميكند كه خودش بناي كنار كشيدن به نفع ديگري را ندارد و از سوي ديگر در حمايت از قاليباف ميگويد: «قاليباف توانمندي اجرايي دارد اگر سابقه نيرو هوايي سپاه و نيروي انتظامي او را در نظر بگيريم، ميبينيم در اجرا موفق است، دوره شهرداري او هم قابل نقد است، قاليباف خودش را اجراييتر از قانونگذاري بايد بداند و همين گونه هم هست و به همين علت، داوطلب رياستجمهوري است.»
ورود رضايي
خلاصه آنكه اكنون و در شرايطي كه كمتر از دو هفته تا آغاز ثبتنام نامزدهاي رياستجمهوري باقي است، وضعيت اصولگرايان حسابي به هم ريخته است. از يكسو گمانه كانديداتوري رييسي تقويت شده و در عين حال ورود او موافقاني چون حسيني و مخالفاني چون فريدون عباسي دارد. از سوي ديگر قاليباف و جليلي كه پيشتر گفته شده بود در صورت نامزدي رييسي وارد ميدان نميشوند، گفته ميشود كه اكنون پاشنهها را وركشيده و آماده هستند كه حتي با وجود كانديداتوري رييسي، وارد ميدان شوند. ادعايشان حركت هماهنگ، تعاملي و تاكتيكي است اما در عالم سياست هيچ چيزي غيرممكن نيست خاصه اگر وسوسه رياستجمهوري هم در ميان باشد. در اين ميان اعلام نامزدي محسن رضايي هم به تكثر درون جناح راست ميافزايد.
نظر کاربران
این مملکت احتیاج به یک رییس جمهوردانشمندباعرزه دارد.وبایدبه علم وعلوم سیاست کامل واردباشدوتحصیل کرده دانشگاه سیاست وریاضت باشد.نه کسانیکه به غیرازگردن کلفتی ودیکتاتوری چیزی نمیدانند....به عنوان یک فردازاین جامعه ایشان میخواهم کناربروند.....والسلام
پاسخ ها
گفتن باشه بخاطر حاجی
هر سه باید خجالت بکشند اگر کمی غیرت و انسانیت سرشون میشه . واقعا عاجزم از درک این همه قدرت طلبی
هرسه تاسرشونوبزارندزمین وبمیرند