بازی سیاسی علیه دولت روحانی در آستانه ۱۴۰۰
سید جلال ساداتیان، سفیر پیشین ایران در انگلستان در روزنامه آرمان ملی نوشت: اکنون تــقریبــا یــک مــاه است که رئیسجمهور جــدید ایالات متحده در کاخ سفید مستقر شده است، اما در همین یک ماه اقدامات مثبتی، هم در منطقه مانند جنگ یمن را در دستورکار قرار داد و هم از آنسو پیرامون ایران و توافق هستهای سه اقدام را در پنجشنبه هفته گذشته عملیاتی کرد.
سید جلال ساداتیان، سفیر پیشین ایران در انگلستان در روزنامه آرمان ملی نوشت: اکنون تــقریبــا یــک مــاه است که رئیسجمهور جــدید ایالات متحده در کاخ سفید مستقر شده است، اما در همین یک ماه اقدامات مثبتی، هم در منطقه مانند جنگ یمن را در دستورکار قرار داد و هم از آنسو پیرامون ایران و توافق هستهای سه اقدام را در پنجشنبه هفته گذشته عملیاتی کرد.
آن چیزی که سخت است صبر، هوشمندی و دقت سیاسی و دیپلماتیک برای مدیریت شرایط است. گویا آقایان فراموش کردهاند که لابیهای صهیونیستی و سعودی به دنبال کوچکترین فرصت برای به حاشیه کشاندن برجام و سیاسی و امنیتی کردن پرونده فعالیتهای هستهای ایران در آژانس و شورای حکام هستند. در چنین شرایطی چرا باید با دستان خود این فرصت را برای صهیونیستها و سعودیها ایجاد کنیم؟ چرا نباید به جای آن با یک تعامل سازنده فرصت لازم را به طرفهای اروپایی و آمریکایی برای لغو تحریمها بدهیم؟ ضمن اینکه قرار نیست در این سه ماه امتیاز خاصی به آنها داده شود. فقط یک فرصت سه ماهه را در اختیار آنان قرار میدهیم که حسن نیت خود را نشان دهند.
این مساله ضمن اینکه چهره مثبتی از ایران در برابر اقدامات جو بایدن نشان میدهد، دوباره توپ را در زمین آمریکا میگذارد. از آن گذشته تهران این فرصت مهم را در اختیار آنها قرار میدهد تا نشان دهند در مواضع و حسن نیت خود تا چه اندازه مصمم و جدی هستند. اگر در این مدت اقدامی عملی برای لغو تحریمها شکل گرفت که مطلوب نگاه ایران است. اگر هم باز به دنبال فرصتسوزی بودند که ایران حجتی برای تداوم همکاری و همراهی با آنها ندارد.
اقدامات بعدی ایران هم مشروعیت پیدا میکند. اما متاسفانه موتور محرکه رفتارها و اقدامات نمایندگان مجلس به مساله انتخابات پیش رو بازمیگردد و به هر دری میزنند که در این مدت، احیای برجام، حداقل تا قبل از برگزاری انتخابات شکل نگیرد. لذا آقایان بدون در نظر گرفتن این شرایط و اقتضائات صرفا بر مواضع خود پافشاری میکنند و خواهان افزایش تنش و تقابل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و طرفهای برجامی هستند.
به واقع تصویب مصوبه و رفتار روز دوشنبه نمایندگان در اعتراض به توافق با آژانس بیش از آنکه رنگ و بوی تلاشی برای حفظ استقلال، عزت و کسب منافع ملی داشته باشد ناشی از منافع حزبی، سیاسی و جریانی در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ است. در عمل آنچه شاهد آن بودهایم این است که دولت حسن روحانی به عنوان مقصر تمام کاستیها، مشکلات، چالشها و بحرانهای جامعه شناخته میشود، بدون آنکه در یک تحلیل و ارزیابی دقیق، سهم دیگر نهادها و ارگانها مشخص شود.
بنابراین حتی اگر در نهایت توافق سازمان انرژی اتمی با آژانس ملغی شود و ایران پروتکل الحاقی را به طور کامل کنار بگذارد، تبعات آن در هر درجه با هر چه شدتی متوجه دولت خواهد بود. یعنی نمایندگان مجلس، دولت را مقصر شرایط خواهند دانست، حتی اگر دولت در بیانیه خود انگشت اتهام را به سمت مجلس نشانه رود و اعلام کند که مجلس باید تمام تبعات خروج از روتکل الحاقی را بپذیرد. برخی نمایندگان به دنبال یک بازی سیاسی هستند تا از یک طرف مانع از احیای برجام در آستانه انتخابات شود و بدین صورت اعتبار سیاسی آن به جریان رقیب نرسد و هم اینکه با این تلاشها تنشهای دیپلماتیک و حقوقی برجامی برای دولت حسن روحانی پررنگتر شود، بدون آنکه مجلس و جریان حامی آن مقصر این شرایط شناخته شود.
معتقدم دولت باید به جدیت مقاومت کند. چون اگر توافق سازمان انرژی اتمی با آژانس به دلیل فشارهای مجلس ملغی شود رافائل گروسی به عنوان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارشی را به شورای حکام ارائه خواهد کرد که میتواند سبب شکلگیری احیای اجماع جهانی در خصوص پرونده فعالیتهای هستهای ایران شود.
ارسال نظر