هشدار درباره احتمال تکرار حوادث آبان ۹۸
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب طی یادداشتی در روزنامه اعتماد درباره تکرار حوادث آبان ۹۸ هشدار داد.
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب طی یادداشتی در روزنامه اعتماد درباره تکرار حوادث آبان ۹۸ هشدار داد.
عبدی:
* سال گذشته در چنين روزهايي شاهد خطيرترين اتفاقات در چهل سال گذشته بوديم.
* از ديماه سال 1396 و سپس آبان 1398 مساله به كلي تفاوت كرد. حوادث و درگيريهاي قبلي خودشان مساله بودند، اگر حل ميشد، مساله تمام ميشد. در حالي كه اعتراضات سه سال اخير، خودشان مساله نيستند و حتي مطلوبيتي براي عوامل خود ندارند و اين برخلاف گذشته است كه ترور مقامات و مردم مطلوب و هدف افراد و گروههاي تروركننده بود، در حالي كه اين اعتراضات چنين نيست. مساله چيز ديگري است و اعتراضات نمود آن مساله است. مثل تب كه بروز بيروني بيماري و عفونت است و اتفاقا بايد از آن استقبال كرد، چراكه علامت خوبي براي پيشگيري و درمان است.
* انتظار ميرفت كه حوادث دي ماه سال 1396، آغازي باشد براي شناخت مركز توليد عفونت و درمان آن، ولي آن تب به علل گوناگوني خفيف تلقي شد و به سرعت اقدام به رفع آن كردند. در نتيجه گمان كردند كه بيمار درمان شده است، در حالي كه فقط علامتش كنترل شده بود. دو سال گذشت و اين بار تب با شدت بيشتري خود را نشان داد. تقريبا و با اطمينان ميتوان گفت كه در فاصله اين دو سال، اقدام عملي و ريشهاي براي شناخت و درمان صورت نگرفت، هر چند مطالعات و گفتوگوهاي غيرعلني يا عمومي درباره آن انجام شد، بدون اينكه يك گزارش جامع و كامل از علل و چگونگي شكلگيري اين رويدادها و نيز اقداماتي كه براي حل ريشهاي آنها بايد انجام داد، ارايه شود.
* در غياب اين درسآموزي، زمان زيادي نگذشت كه شاهد اعتراضات آبانماه بوديم. شورشي كه به ظاهر تحت عنوان اعتراض به افزايش قيمت بنزين رخ داد. اگر چه درباره نحوه عمل دولت در افزايش قيمت بنزين انتقادهاي فراواني وجود داشت و دارد از جمله بنده مثل بسياري ديگر معتقد بودم كه افزايش قيمت بنزين نهتنها مشكل را حل نميكند، بلكه به اين نحو درست هم نيست. مشكل را حل نميكند، به اين دليل ساده كه اكنون و تا يكي، دو سال ديگر دوباره ميرسيم به همان جاي سال گذشته و شكاف قيمت بازار جهاني و داخلي زياد و زيادتر خواهد شد. درست هم نيست، زيرا منافع آن به جيب مردم نميرود و هدف تامين كسري بودجه دولت است. بنابراين از توزيع بنزين و ساير حاملهاي انرژي ميان خانوارها دفاع ميكردم كه كلا مساله قيمتگذاري انرژي از اختيارات و وظايف دولت خارج شود، ولي نپذيرفتند و آنچه شاهد بوديم، انجام دادند.
* با وجود اين بايد گفت كه يك خطاي ديگر ديده شد كه ماجرا را بدتر ميكند. اينكه گمان كنيم اعتراضات فقط ناشي از افزايش قيمت بنزين است. بله اگر آن تصميم نبود آن اتفاقات در آبان سال 1398 رخ نميداد. همانطور كه اگر از انداختن يك كبريت روشن در انبار پنبه جلوگيري كنيم، آن انبار آتش نخواهد گرفت، ولي از آنجا كه ظرفيت آتشسوزي همواره وجود دارد، مساله حل نشده است و دير يا زود حادثه ديگري ميتواند اين انبار را شعلهور كند. بنابراين بايد به فراتر از آن تصميم رفت و از اين اعتراضات درس گرفت. تقليل اين رويداد به افزايش قيمت بنزين خطرناك است و نشان ميدهد كه بايد منتظر تكرار اين حوادث باشيم، چون با اين حد از رشد نقدينگي و كمبود توليد همچنان با افزايش قيمتها مواجه خواهيم بود.
ارسال نظر