کیهان: برجام فقط سفره مردم را کوچکتر کرد
در شرایطی که رئیسجمهور ادعا کرده پس از برجام بهترین شاخصهای اقتصادی را داشتیم، آمارها نشان میدهد مصرف کالاهای اساسی بین سالهای ۹۵ تا ۹۸ بعضا تا حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده و سفره مردم کوچک شده است.
روزنامه کیهان نوشت: در شرایطی که رئیسجمهور ادعا کرده پس از برجام بهترین شاخصهای اقتصادی را داشتیم، آمارها نشان میدهد مصرف کالاهای اساسی بین سالهای ۹۵ تا ۹۸ بعضا تا حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده و سفره مردم کوچک شده است.
این روزها که معیشت مردم تحت فشار روزافزون گرانیها قرار گرفته است، این سؤال بیش از پیش در اذهان عمومی رواج یافته که دولت در حوزه اقتصادی دقیقا چهکار میکند!؟ در واقع، هر روز که از عمر دولت میگذرد، مردم به وضوحِ بیشتری میبینند که اولویتِ کاری دولت، حل مشکلات معیشتی نیست و گویا دولت قصد ندارد اقدام اساسی یا اصلاح ساختاری در حوزه اقتصاد داشته باشد.
بهنظر میرسد اصلیترین دلیل موضع دولت، امیدواری به مذاکرات مجدد است. به سخن دیگر، چشمداشت دولت به مذاکرات جدید، به بهای معطل شدن اقتصاد ایران و گره زدن تولید و رونق اقتصاد به خارج تمام شده است. اظهارات جدید حسن روحانی پس از خبر انتخاب بایدن به عنوان رئیسجمهور آمریکا، مبنی براینکه «ما هرکجا ببینیم شرایط برای لغو تحریم آماده است، از این فرصت استفاده خواهیم کرد... هیچکس حق ندارد فرصتسوزی کند.» یعنی حتی در شرایط کنونی هم دولت تمام تلاش خود را مصروف گره زدن اقتصاد کشور به غرب کرده است. تلاشی که یکبار کشور را در سال ۹۴ با رکود مواجه کرد و رشد اقتصادی آن سال منفی شد.
هرچند ایجاد انتظار برای توافق در آن دوره -علیرغم هزینههای اقتصادی، نظیر معطلی تولید و کسب و کارها- به انعقاد برجام منتهی شد اما این توافقنامه بهجز تسهیل فروش نفت و بازگشت به همان اقتصاد نفتی سابق، نتوانست گره دیگری بگشاید. در حقیقت، بعد از برجام نیز روند گرانیها و فشارهای معیشتی ادامه داشت، چون دولت بهجای اصلاح سیاستهای پولی و ارزی فکر میکرد همه مشکلات با برجام درست میشود. البته در کمال ناباوری رئیسجمهور هنوز هم معتقد است عملکرد برجام خیلی درخشان بوده! و میگوید «در طول هفت سال، در یک دورهای بر مبنای تعامل و مذاکره با دنیا پیش رفتیم. ملت ایران ثمره آن را در سال ۹۵ و ۹۶ دیدند.»
این ادعا در شرایطی ایراد شده که براساس آمارهایی که مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده، متوسط مصرف کالاهای اساسی در سالهای پس از برجام کاهش قابل توجهی یافته و به عبارتی برجام ،سفره مردم را کوچکتر کرده است! بهعنوان مثال مصرف «برنج خارجی» هشت درصد، «گوشت گوساله» ۲۰ درصد، «گوشت گوسفندی» ۲۹ درصد، «روغن نباتی» شش درصد و «قند و شکر» چهار درصد در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۵ کمتر شده است، این کاهش برای دهکهای پایین درآمدی نیز به مراتب بیشتر نیز بوده است.
نکته مهم اینکه، کاهش بیش از ۱۰ درصدی مصرف کالاهای اساسی (بهطور میانگین) پس از برجام به معنی این نیست که تورم یا گرانی به همین میزان بوده، در واقع، این آمار نشان میدهد براساس گرانیهای پسابرجامی، بهطور میانگین مصرف کالاهای اساسی مردم، ۱۰ درصد کمتر شده، وگرنه براساس بررسیهای انجام شده قیمت کالاهای اساسی طی مدت حدود دو سال (از فروردین ۹۷ تا مرداد ۹۹) بین ۱۴۴ تا ۲۰۲ درصد رشد داشته است!
با تداوم طرز فکر دولت، سال جاری نیز مشکلات معیشتی دوچندان شد، در جدیدترین نمونههای این مشکلات، میتوان به گرانی کالاهای صنعتی اشاره کرد که بر اساس آمار مرکز آمار ایران، مقایسه متوسط قیمت همه ۱۷۹ قلم مورد آمارگیری نیمه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حاکی از آن است که تیرآهن نمره ۳۰ با ۱۹۸.۶ درصد دارای بیشترین افزایش قیمت بوده است.
در نمونه دیگر، موضوع کمبود روغن را شاهد بودیم که البته گفته میشود در حال برطرف شدن است. در این زمینه، ابوالحسن خلیلی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران با بیان اینکه حدود ۵٠ هزارتن روغن خام در گمرکات رسوب کرده بود، درباره کمبود روغن نیمهجامد در فروشگاههای سطح شهرها افزود: «این کمبود بیشتر مربوط به احجام ۴.۵ کیلوگرمی و ۵ کیلوگرمی روغن نیمه جامد است که به دنبال کاهش تولیدی که اتفاق افتاد مردم تصور کردند خلأ بزرگی پیش آمده و برای خرید هجوم آوردند و بیش از نیاز معمول اقدام به خرید کردند.»
با وجود تداوم مشکلات معیشتی مردم در طول سالهای اجرای برجام، رئیسجمهور ادعا کرده: «در این سالها (۹۵ و ۹۶) شرایط ما بر مبنای شاخصهای اقتصادی جزو بهترین شرایط در ۴۰ ساله بعد از انقلاب بود، یعنی تورم ما یک رقمی و رشد اقتصادی ما در سال ۹۵، بالاترین رشد اقتصادی جهان بود، اشتغال در شرایط بهتری نسبت به متوسط دورههای قبل بود، رشد اقتصادی ما از متوسط دورههای قبل بهتر بود، رشد پایه پولی پایینتر بود و کاهش پیدا کرده بود.»
این سخنان در شرایطی ایراد شده که اولا رشد اقتصادی سال ۹۵ (که ۱۲.۵ درصد بود) بیشتر ناشی از فروش نفت بود و برهمین اساس رشد اقتصادی سال بعد (سال ۹۶) به حدود ۳.۷ درصد کاهش یافت. به عبارتی، این رشد اقتصادی نفتی به نوعی استفاده از ظرفیت خالی سال قبل بوده، نه تولید بیشتر؛ فلذا جای افتخار چندانی ندارد. از سوی دیگر، اینکه به واسطه فروش یا عدم فروش نفت اقتصاد ما رشد مثبت و منفی داشته باشد، نمیتواند بیانگر واقعیتهای اقتصادی باشد، اما آنقدر اقتصاد کشور را به خارج گره زدهاند که هر اتفاق برای نفت بیفتد، آنرا به کل اقتصاد تعمیم میدهند.
ضمن اینکه در ادبیات اقتصادی، اینکه در یکسال کشور بالاترین اقتصادی را کسب کند، نشانه پیشرفت نیست، چه اینکه معمولا کشورهای کمتر پیشرفته چنین رشدهایی را تجربه میکنند. مثلا چند سال پیش افغانستان رشد اقتصادی ۱۷ درصدی داشت در حالی که در همان سال آمریکا ۱.۵ درصد رشد کرده بود، بنابراین بهتر است رئیسجمهور در بیان این افتخار بزرگ کمی بیشتر تامل کند.
حتی تصویر کلی رئیسجمهور از اقتصاد ایران در سال ۹۵ و ۹۶ چندان هم منحصر بهفرد نیست؛ چه اینکه در سالهای۱۳۶۴ و ۱۳۶۹ نیز تورمهای تک رقمی داشتیم و در سالهای ۱۳۶۹ و ۱۳۷۰ نیز رشد ۱۴ و ۱۲.۳ درصدی را تجربه کرده بودیم. یعنی در سال ۱۳۶۹ نیز شاهد رشد دو رقمی و تورم یک رقمی بودهایم.
فرصتسوزی واقعی، بیتوجهی به ظرفیتهای داخلی و تولید ملی است، نه مذاکره و ارتباط با آمریکا. اگر این تفکر در میان مسئولان کشور جا بیفتد دیگر به هر بهانهای معطل کردن اقتصاد را دستاورد نمیدانند. اگر این روحیه که برای همه چیز چشم به غرب داشته باشیم از بین برود، حل مشکلات نیز امکانپذیر است.
نظر کاربران
تو رو خدا بزارین مردم هم یه روز خوش ببینن
پاسخ ها
سفره ی تو و امثال تو بزرگتر و رنگین تر شد
کیهان واقع بینه
خخخخخخخخخخخ
مطالب کیهان را دقت کن اکثرا فکاهی است
تنها حرف درستي كه كيهان زد همين است كه برجام سفره مردم را نابود كرد
پاسخ ها
شما دوخط فقط دوخط از برجام رو بلدی؟
کیهان همیشه کارش درست بوده
نه که تحریم بزرگش کرده بود
پاسخ ها
شما ها نزاشتید وگرنه برجام خوب بود
بمب اتم درست نکنید که تحریم نشیم
چه برجام باشه چه نباشه اون ترامپی که ازش دفاع میکنی عادت به تحریم ایران داره ...
کوچکیکی سفره مردم فقط مربوط به برجامه یا بی عرضه گی مسولین
پاسخ ها
به جون دنیا افتادین همینه دیگه
بر جام سفره مردم رد کوچک نکردناکارامدی مسئولین مارابیچاره کرد
کیهان لطفا دروغ کمتر بگو چشمهات نمدید چقدر اقتصاد رونق پیدا کرده بود نفت میخریدن ازمون الان چی نفت نمیخورن
مردم هر کسی را انتخاب کنند ،همین آش وکاسه هست،چرا که ...
پاسخ ها
باعثش شماها شدید دیگه
کاش مردم انتخاب میکردند
به خاطر اینکه یه سیستم دیگه و افرادی دیگه ولی قدرتمند تر از دولت وجو دارد که مانع از تصمیم هایی میشوند که به سود ملت تمام شود
طرز تفکر افرادی مثل شما سفره مردم رو کوچک کرده.
در ضمن در دنیای کنونی فقط به ظرفیت های داخلی نمیشه تکیه کرد که پی در پی به این مسئله اشاره میکنید.تعامل با دنیا و کشورهای مختلف لازم و واجب هست.
کاری به کیهان ندارم اما این دولت فقط یه برجام را توی چنته داشت و الان هم فکر می کنند بایدن همون روز اول به برجام برمیگرده!! یادم به جمله شاپوربختیار افتاد که گفت قیمت کبریت از تهران تا شهرکرد یک قیمت هست!!!
پاسخ ها
طرف مقابلشان چی بلده فقط مرگ بر آمریکا و پاره کردن پرچم آمریکا و اشغال سفارت که مال انگلیسش به زحمت رفع و رجوع شد ولی تبعات عربستان همچنان ادامه داره
نه اینکه سفره هامون بزرگه ؟ کیهان چی می زنی ساقی ات عوض کن
برجام مانند یک سپر بود که از تورم و جنگ جلوگیری کرد اما کارشکنی دوستان سردبیر کیهان سبب شد که برجام ثمره و میوه های خکدش را به صودت نارس به مردم نشان دهد تا اینکه قطع شود.
پاسخ ها
میوه بر جام راخواص خوردند
البته سپر کاغذی که با آمدن ترامپ سوخت
حرفهای بی ربط شما سفره مردم را خالی کرد آقای شریعتمداری!!!!!!!!!
کل قطعنامههای تحریمی شورای امنیت در زمان احمدینژاد بر علیه ایران تصویب شد
یار غار آقای شریعتمداری
لطفاً کمی به اینها هم بپردازید که بخاطر لغو همین 5 قطعنامه تحریمی کشور زیر برجام رفت
پاسخ ها
کسی که نمیفهمه میشه تا حدودی قانعش کرد اما کسی که خودشو به نفهمیدن زده هیچ وقت نمیفهمه...!!!
این گندیست که حسن کلید زده
مگه قرار نبود به قول حسن و ظریف در روز اجرای برجام تحریمها یکجا برداشته بشه...شد؟؟؟
بلکه بیشتر تحریم شدیم
برجامو ترامپ پاره کرد مقصر کیهانه!!!!
التماس کمی منطق
کمی فکر!!!!!!
عاقبت مرگ بر این وآن همینه که روزگارمان سیاه شده.
سلام
نمیدونم چرا بعضی از افراد اینقدر حماقت دارن... اصلا کاری به کیهان وسردبیرش ندارم با این حال که خداوکیلی فقط حرف حق رو میزنه..... اما آیا برجام هرچی چوب بود لای چرخ اقتصاد ومعیشت مردم نگذاشت؟؟ کی ما اینقدر فشار اقتصادی داشتیم تاقبل از برجام؟؟؟ بوسیله برجام تحریم ها رو کمی معلق کردن تا سوراخ های فرار ما رو شناسایی کنن که اونم توسط مسولین خدوم اصلاح طلب دو دستی تقدیم دشمنان شد وبا فاجعه ای به اسم برجام ضربه سخت وکاری به اقتصاد ومعیشت مردم زدن..... باز یه عده معلومالحال میان میگن مذاکره.... آخه از یه سوراخ چندبار باید نیش بخوریم که شما ول کنید؟؟؟!!
برام فقط حرف مفت زدن رازیاد کرد وماهی گرفتن از آب گل الود
برجام فقط تو یک دوره سفره شما رو کوچیک کرد والا سه سال هیچ تورم چشمگیری رو تو مملکت نداشتیم تا با لگد پراکنی داخلیا و ترامپ از اون خارج شد و افرادی مث شما فرصت رو غنیمت شمرد و شروع کردین به اخلال در نظام اقتصادی
برای شریعتمداری رئبس مادام العمر کیهان و کاسب تحریم و حامی روسها وچینیها که بد نشد. سفره اش بزرگتر ورنگارنگ تر از هر روز شد
ایدل بلائی دلبر بالا بلائی دلبر .در انتظارم کز در درائی دلبر
کی شما دکانت را تعطیل می کنی؟ دکان منفی بافی و مخالفت با همه چیز. من فکر می کنم شما با خودت هم مختلف باشی.
من می دونم ما موفق نمی شیم.
کی در این کیهان تخته میکنن
چرت گفتن هم حدی داری
برجام داخلی که دولت روحانی بود سفره مردم را کوچک کرد.
مسولان اینقدر حقوق فراوان باد اورده دارند که معنی زندگی با دومیلیون تومان را مانند معنی مساوات و عدالت برایشان مفهومی ندارد.
کوچک شدن سفره مردم ربطی به برجام ندارد.باعثش انحصار گرها،واختلاسگران هستن
آقای شریعتمداری توکه میگی برجام سفره مردم راکوچک کرد اصلآ اینجوری نبود ملت ایران چهارسال اول کاهش تورم را احساس کرد حرف اضافه هم نزن
برجام مردم را فقتر کرد.
این برجام مردم را به خاک سیاه نشاند ..مملگت را به گنداب کشاند ...اما برای مسئولین نون و آب بود .
آقای شریعتمداری تو و امثال تو میزاشتین تا برجام به سرانجام میرسید اونوقت اینطوری به ساز و کرنا میزدید ...
مگر برای فقرا دیگر سفره ای مانده که کوچکتر شود.
خفتگان را خبر از عالم بیداران نیست.
تاغمت پیش نیاید غم مردم نخوری.
کیهان بهترین روزنامه برای پاک کردن شیشه است..امتحان کنید
پاسخ ها
مردم حصوله خودشون هم ندارند چه برسه به خواندن روزنامه