لیلاز: شاید ترامپ سریعتر با ایران به جمعبندی برسد
زمان زیادی از آغاز فعالیت دولت دوازدهم نگذشته بود که قیمتها روند افزایشی به خود گرفتند و تاکنون هم دولت نهفقط موفق به مهار آنها نشده بلکه فهرست کالاهای دچار گرانی یا اختلال در توزیع، طولانیتر هم شده است.
اکونگار: زمان زیادی از آغاز فعالیت دولت دوازدهم نگذشته بود که قیمتها روند افزایشی به خود گرفتند و تاکنون هم دولت نهفقط موفق به مهار آنها نشده بلکه فهرست کالاهای دچار گرانی یا اختلال در توزیع، طولانیتر هم شده است.
رئیسجمهور، ریشه مشکلات کنونی کشور را تحریمها و فشار حداکثری آمریکا میداند. موضعی که مورد تأیید اغلب اقتصاددانان نیست زیرا آنان معتقدند باید ریشه اصلی مشکلات اقتصادی را در داخل جستجو کرد.
سوای این تفاوت ارزیابیها، اکنون، نگاه بسیاری از ایرانیان به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است و پیگیری خبرها و بهویژه، نظرسنجیها درباره میزان محبوبیت بایدن و ترامپ به موضوع روز مردم در اغلب کوی و برزنها تبدیل شده است. زیرا دیدگاه غالب در کشورمان آن است که پیروزی هر یک از دو نامزد جمهوریخواه یا دمکرات میتواند، نتایج متفاوتی بر تحریمها داشته باشد و اوضاع اقتصادی ایران را بهتر یا بدتر کند.
سعید لیلاز، ازجمله اقتصاددانانی است که تأکید دارند پیروزی بایدن یا ترامپ، تأثیری جدی بر وضعیت اقتصاد ایران نخواهد داشت. به اعتقاد او، چالشهای اقتصادی کشور، نه در حوزه دیپلماسی بلکه در ضعف برنامه و مدیریت در داخل ریشه دارد. گفتوگو با لیلاز را بخوانید:
فردا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار میشود. انتخاب بایدن برای بهبود اقتصاد ایران بهتر است یا ترامپ؟
هیچ فرقی نمیکند، ریشه مشکل اقتصاد ایران در داخل است و انتخاب ترامپ یا بایدن هیچ تأثیری در اقتصاد ایران نخواهد داشت. مشکلات ما بیانضباطی مالی وعدم انسجام در درون حاکمیت و اعوجاج در تصمیمگیریهای دولتی و درنهایت بحث ترخیص کالاست. اطلاعات دقیق دارم که هر گز در کشور ، به اندازه الان ، کالا در گمرک وجود نداشته است. در حال حاضر ۱۲ میلیون تن کالا در گمرک دپو شده که ۵/۴ میلیون تن آن، کالای اساسی است. اگر این کالاها در تنگه هرمز، گیر کرده بود میتوانستیم بگوییم ترامپ یا بایدن روی آن اثر میگذارند.
اصلیترین مشکلات مدیریت داخلی چیست؟
ما نمیتوانیم در داخل تصمیم بگیریم و این موضوع حتی به عدم انسجام بین دولت و حکومت هم ربط ندارد. این مسئله داخلی دولت است. آقای روحانی یا نمیتواند و یا نمیخواهد. دولت در مورد واردات و انتقال ارز یا ارزهای ایرانیان مقیم خارج که به داخل ایران نمیرسد، تصمیم روشنی ندارد. در یککلام، سیاست وارداتی و صادراتی و بازرگانی خارجی منسجمی نداریم و فساد سراپای سیستم اداری و دولتی و حکومتی ایران را گرفته و ضعف بهرهوری، بیداد میکند. این چالشها به امریکا چه ربطی دارد؟ این چالشهای درونزا هستند و با آمدن ترامپ یا بایدن حل نخواهد شد.
برداشت من این است که نقش و تأثیر دیپلماسی در حل بحرانهای اقتصادی ایران را انکار میکنید …
نگفتم دیپلماسی هیچ تأثیری ندارد، حتماً تأثیر دارد ولی این تأثیر جزئی و محدود است و اصلاً تعیینکننده نیست و آثار آن هم بیشتر روانی و کوتاهمدت است و نه عینی و مانا. اصل ماجرا این است، دموکراتها اقدامات ضدایرانی خود را با پنبه و دستکش مخملی انجام میدهند و جمهوریخواهان با مشت آهنی و بدون دستکش، مشابه همان اقدامات را انجام میدهند.
طیفی از کارشناسان معتقدند، اگر ترامپ، مجدداً رئیسجمهور شود، احتمالاً، تحریمها را تشدید و روزنههای مذاکره را مسدود میکند. این ارزیابی را واقعبینانه میدانید؟
شاید ترامپ، سریعتر با جمهوری اسلامی به جمعبندی برسد. به همین دلیل است که ایران رادیکالها و راستگرایان کشورمان، ترامپ را به بایدن ترجیح میدهند و اصلاحطلبان به دلایل متفاوتی، نتیجه پیروزی بایدن را بهتر میدانند اما باز تأکید میکنم، و تأثیر انتخاب هر یک از این دو نامزد بر اقتصاد ایران و سفره مردم، اصلاً مهم و تعیینکننده نخواهد بود.
امکان تشدید تحریمها را چقدر جدی میدانید؟
آمریکا تمام فشنگهای تفنگ خود را شلیک کرده و چکاندن ماشه تفنگش ، جز صدای خالی نتیجهای نخواهد داشت. گزینه جنگ هم منتفی است، پس، چه ترامپ بیاید و چه بایدن، رویکرد آمریکا در قبال ایران حتماً تغییر خواهد کرد…
مستند و استدلال شما برای تغییر حتمی سیاست کاخ سفید درباره ایران چیست؟
مقاومت اقتصادی و مقاومت نظام سیاسی ایران، جواب داده و آمریکاییها یقین پیدا کردهاند، جمهوری اسلامی با فشار تحریم سرنگون نمیشود. البته یک گزینه جایگزین، جنگ است اما به دلایل مختلفی از دستور کار آمریکا خارج شده و تحقق آن، امکانپذیر نیست، بنابراین، آمریکاییها راهی جز مذاکره با ایران ندارند. من یقین دارم که رویکرد دولت امریکا صرفنظر از اینکه چه کسی به کاخ سفید برود در قبال ایران بعد از انتخابات تغییر خواهد کرد و این برخاسته از مقاومت ماست نه برخاسته از تفاوت دموکراتها و جمهوریخواهان. هر کس در ایران چنین تصوری دارد اشتباه میکند.
با فرض انعطاف موضع رئیسجمهور بعدی آمریکا، تکلیف مواضع نامنعطف ایران چه میشود؟ با مواضعی مانند «مذاکره نمیکنیم» تهران، چگونه امکان گفتوگوی طرفین فراهم میشود؟
موضع «مذاکره نمیکنیم» تهران ناظر به شرایط فعلی است، طبیعی است، وقتی تحریمها و فشارهای ضدایرانی آمریکا، روزبهروز تشدید میشوند، مذاکره فایده ندارد و خروجی چنین مذاکرهای، عقبنشینی و تن دادن به یک قرارداد ترکمانچای دیگر است که اما اگر آمریکاییها گامبهگام به سمت عادیسازی روابط برگردند، یقین دارم جمهوری اسلامی هم به همین سمت حرکت خواهد کرد.
نظر کاربران
روی معیشت که نه ، اما روی مسئولینی که برای معیشت مردم تصمیم می گیرند تاثیر دارد.
پاسخ ها
مرگ بر دولت ودزدهای
جیب ملت
روی دزدی مسئولان هم تاثیر دارد چون اگه بازهم ترامپ رای بیاره کفگیر مسئولان به ته دیگه می خوره و چیزی برای دزدی ندارند.
ترامپ و بایدن مجری دستورات لابی صهیونیستن
این آقا یه بار گفت مشکلات ما شهریور تمام میشه.
این تجلیل ها کشک ه.
تحریم و ترامپ بهانه کاسب تحریم بود مذاکره نکنه برای گرون کردن همه چی
نفوذ
امکان مذاکره علنی نیست.
مگر دو طرف به شرایط قبل از برجام برگردند.
بیشتر از انتخابات اینجا...
بیش تر از انتخابات داخل کشور تاثیر داره ...انتخابات داخلی تاثیری نداره ...اگه ترامپ برنده شه دهنمون سرویسه
پاسخ ها
اینطور که ای آقا میگه هر واحد تحریم کم بشه ده واحد مطالبات مردم اضافه میشه یعنی اینکه ملت باید تو تحریم و فشار باشند مبادا که حرفی بزنند و مطالباتی داشته باشند اینم از اقتصاد دان ما
نخیرتاثیرنداردماخیلی بیشترازطرف مسئولین تحریم هستیم تاامریکا
مرگ یکبار شیون یکبار..ماکه چیزی برا ازدست دادن نداریم.آس پاستر از الان
ما باید آمریکا رو تحریم کنیم تا بفهمه با کی طرفه
پاسخ ها
از اول انقلاب تحریم کردیم که
شوخش نکن بعضیها جدی میگیرن
خیلی خنده دار بود
هرچی هست بهوته خوبی بوده واسه مسئولین طی این سالها واسه گرون کردن وسرکیسه کردن مردم
پاسخ ها
اقای لیلاز برای جمع اوری نقدینگی بهتر نیست که سالانه درصدی از حقوقها بجای اضافه شدن کسر گردد یا مثلا بجای پاداشها سکه به افرادداده شود ویا کارخانه هایی درهر شهر باسرمایه گذاری مرد م ونظارت دولت ایجاد شود ومردم بجای بورس سهام دارکارخانجات تولیدی وموردنیاز کشور شوند لطفا جواب بدین
اقامشکل مادرونی نه برونی اینجاهیچکس دلسوزنیست چه ازمسیولین گرفته چه ازمردم.مابامردم ژاپن چه فرقی داریم که بعدجنگ کشورشونوساختن الان هم شدندمستقل ارزش پولشونو هم که نگو.حالایاال بشه ریس جمهوریابل!!!
پاسخ ها
درستهرمسولین کار بلد نیستن فقط حرف میزنن ومردم هم اون عرق وجوانمردی گذشته را ندارن
ژاپن مستقله ؟؟؟
تنها چیزی که ژاپن نداره استقلاله
۱۸:۰۳ گرامی. عدم استقلالی شبیه ژاپنم آرزوست!!!
مگه سوزن چرخ خیاطی تولید می کنیم؟!!!
درونی را بهانه کردن هم درونی و هم بیرونی است ۵۰ به ۵۰ است ولی دزد درونی بیشتر از خارجی است
ژاپن نوچه ی اربابش آمریکاس
بعدجنگ جهانی دوم هم اخته ی
نظامیش کردن ولی فرق مردمش
باشماها اینه که پرکاروکم حرفن
اینجاکم کاروحراف
کاربر ۱۸۰۳ عوضش کره شمالی استقلال داره. حالا شما دوس داری ژاپن باشی لنکروز سوارشی یا بری کره شمالی زندگی کنی؟ اون استقلالی هم که شما مدنظرته حتی خود آمریکا هم نداره دنیای امروز دنیای تعاملاته و همه کشورها با هم ارتباط و تعامل دارن و میبینن چی به نفعشونه نه این که با یک استقلال موهومی زندگی یک ملت رو به آتش بکشن
از ژاپن چیزی نمیدونید لطفا نطر الکی ندین
کشورنابودشده شمامیگیدتاثرنداره عجب روی درید
پاسخ ها
وقتی روحانی آدرس ترامپ رو میده، میشه همین دیگه
برایاینآقایان فرقی نداره چون حقالنساس میخورند فربه میشند
آفرین موافقم ولی چی رو میخوای تحریم کنیم
چه تاثیری داره
یعنی اگه ما دوباره بیشتر مردمو چپاول کردیم کارانتخابات آمریکاست
پاسخ ها
ببین ماهیت آمریکای وامونده چپاول
است اگرچپاول نکندآمریکانیست دیگر
ولی کشورما۷۰درصدمشکلات ازرییس
جمهوروتیم اقتصادیش است آقاجان
روحانی کاری باکشورومردم ندارد
رهاکرده چشم به غرب دوخته
انتخابات آمریکا بر تمام دنیا تاثیر گذار است
اونقدری که انتخابات امریکا روی ما تاثیر داره انتخابات خودمون نداره انتخابات ما بیشتر شبیه شوخی و جوک هست
پاسخ ها
مال ما انتصاباته.سه تا قوه هست بین خودشون تقسیم می کنن
نه اتفاقا برعکسه انتخابات ما روی معیشت مردم آمریکا تاثیر داره دلم به حالشون میسوزه چون باید گرسنگی بکشن گناه دارن؟؟؟؟؟؟
خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
گوسفند در عروسی و عذا سر میبرند.....
جالبه ۴۲ساله تعدادی دارید برای کشور تصمیم میگیرید چرا نباید نسل مسولین عوض بشه تحلیلهای شما یک جانبه واز روی تعصب است آمریکارا اگر راست میگید بزارید کنار مشکل از روسای داخلیه که دانش مملکت دا
ری ندارن آزاد بزارید دلسوزان کشور که غز ترس فرار کردن بر گردن کشور را از این فقر وبد بختی نجات بدن راهش اینه نه اینکه جای افراد عوض بشه
۱۷۰۸تو چی در دنیا دست کسی داری فقط میتونی سوزن چرخ خیاطی را تحریم کنی که کسی نتونه بخیه بزنه
هیچ تاثیری نداره ...مسولین کثیف بهانهاشون همینه
استاد محترم
شما نظر بدهید چکار کنیم تا از این
بن بست خارجدشویم
رئیس جمهور جدید امریکا با ملت ایران.ملت ایران.نباید دشمنی کند.ملت بیچاره شدن تو ایران .اقا زاده های ایرانی در امریکاراهم شناسائی واخراج کند مسئولین ایرانیکه تابعیت امریکا دارند سلب تابعیت شوند
امریکا باید مسئولین ایرانیکه تابعیت ایران دارند سلب تابعیت کنه .ارو پاهم باید این کار رو بکنه .اقازاده های ایرانی هم باید از امریکا و اروپا اخراج بشن واینا برن چین وکره شمالی تابعیت بگیرن.
اقای لیلاز نظر شما درست ولی عجیب است که دولتمردان مملکت فکر این نبوده اند که مردم وکشور را وابسته به بیگانه نکنند ویک تورم هم برای تجملات زندگی شده است ما مردم می بایست عشایری زندگی می کردیم رفتار وافکار یک عده خارجی باعث این وضع شده
این مسئولینی که تابعیت امریکا واروپا را دارن واقازاده هاشون ملت بد بخت رو چاپیدن و به اونجا رسیدن
هیچ تاثیری نداردچون باعث تمام گرانی ها ،اشخاص انحصار گر داخلی هستن.
انتخاب رئیس جمهور اوگاندا هم روی اقتصاد ما تاثیر داره.
اگر ترامپ بیاید فشار بر مردم خیلی زیاد میشوددیگر مردم تحمل تورم و گرانی را نخواهند داشت آنوقت شما می گویید ما با جمهوری خواهان بهتر کنار می آییم درصورتی که ما بادموکراتها بهتر کنار می اییم شما بر عکس نظر داده اید دموکراتها ارامتر هستند
چه تحریم باش چه نباش دولت مجلس باعث این مشکلات شدند همش اختلاس میکند
هرچیزی با گفتمان حل میشه
پاسخ ها
فقط مقاومت درمقابل دشمن جواب خواهد داد..حتی اگرنان خالی بخوریم.وازطرفی هم کسی اختلاس کردباید گردن بزنند تادرس عبرت شود.مملکت نباید دزد بازارباشد برای یک عده خاص..یک عده ازخدابیخبر خوب زندگی کنن.ویک عده زجر بکشن.مسولی که کاربلد نیست فورااخراج کنن..اگرجایی بوی خیانت آمدفورا برخوردکنند..مملکت ماچهارفصل هست..خداراشکر نعمت زیاد داریم.متاسفانه مدیرواقتصاد دان خوب نداریم.
دولت غربزده کدخداپرست لیبرال وابسته وابسته و از ظرفیت خودی
این آقا خودش ... درجه یکه.
برید یه سرچ کنید متوجه میشید
مگه تیرماه نگفتی یه ماه تحمل کنیم همه چیز درست میشه حالا میخوای با ترامپ توافق کنی .... بابا تو آب حوضه کی رو میکشی ؟
آقای لیلاز تاکید دارد که مشکلات اقتصادی به تحریم زیاد مربوط نمیشه و دلیلش رو دپوی کالاهای اساسی در گمرک میدونن. ولی عزیز این دپودلیلش غیر مستقیم به تحریم برمیکرده چراکه دولت متوجه شد اختصاص دلار ۴۲۰۰ برای کالاهای اساسی به اشکال مختلف سودش میره تو جیب دلال و با دلار آزاد دست مردم میرسه نمونه اش همین برنج است که در کیسخ ایرانی میذه و بقیمت ایرانی فروش میره.
تحلیلتون در این مورد اشتباه است.
اگه تررررامپ شد امریکا میشه مثه ایران وقتیکه روحانی دوبار شد.خخخخخخخ
اگه اهل جمع بندی بود سردارمونو نمیکشت
ای بلا! تو هم فهمیدی ترامپ داره میبره...
کسانی که حرف از مذامره میزنند سر خودشونو کردن تو برف ،سردار رو شهید کردن ،هسته ایرو گرفتن ،میخوان موشک رو هم بگیرن تا راحت تر ایران رو نابود کنن چرا بیدار نمیشین از خواب ،اخه ذلیلی هم حدی دارد از هر چی بگذریم از خون سردار نباید بگذریم مگه غیرت نداریم ،
روحانی بدترین رعیس جمهور تاریخ ایران .. خیلی بد تراز احمدی نڗاد
هزار درصد به خاطر مدیریت داخلی است
آره.فقط کاش استخاره میکردی
نفش
سش از جای گرم بلند میشه
یه گوسفند نضر کردم عمو ترامپ رای بیاره تکلیفمون با دنیا مشخص بشه
من نمیدونم بایدن میخوادچکارکنه یاترامپ..ولی اینومیدونم وقتی آقاوسرورمان مقام معظم رهبری به آقای روحانی گفتن برجام فایده نداره گوش ندادن حالاهم فایده نداره.....
اکر امریکا با ایران مذاکره نکند تکلیف مردم بینوا چه میشود نه وضعیت داخل مملکت درست است نه سیاست خارجی وتمام این فشارها بردوش مردم بدبخت است وبس
ایشون همون کسیه که مردم رو گول می زد برن توی بورس و کلی دروغ گفت در این باره
مردم عزیز از یه سوراخ چند بار گزیده نشید
افرین.دقیقا قصه ب همین سادگیس دموکراتو جمهوریخواه تموم کرکاشون ریخته الان وقت بازی ماست فقط خواهشم ازدست اندرکاران دلسوز اینه که این مهرهای پیچنده دردل قدرت نظام اسلامی رو بدون هیچ ملاحظه ای جاروکش کنیدیکباربرای همیشه پاکسازی کنید امددارم بهمین زودی این اتفاق میوفته انشاله اونموقه میبینید زندگی درایران ارزوی خیلیهامیشه بخدامیسپارمتون
بطورخلاصه جنگ افروز ها، لشکرکشی ها، گسترش قلمرو، دخالت دراموردیگران، تهدید دیگرکشورها،دست ازدزدی، اختلاس... بردارند، ایران هیچ دشمنی نخواهدداشت، تحریمی هم نخواهد بود، صلح جهانی برقرار میشود، منطقه درآرامش فرومیرود، اقتصادووضع مردم هم خوب خواهدشد..
این یارو مثلا"سیاست مداره
بقال محله ما میگه امریکا دیگه روی ارامش به خودش نمیبینه این یارو میگه ایران با ترامپ زودتر به نتیجه میرسه بیچاره مردم که اینا سیاست مداراشن
این نظریه که از تئوری اصلاح طلبانی نظیر عبدی و حجاریان و زیبا کلام خیلی بهتره و به واقعیت سیاسی و اقتصادی حال حاضر نزدیکتره باید در داخل کار کرد عمده ترین مشکلات اصلی اقتصادی کشور داخلیه سو تدبیره و نتیجه رحم اجاره ای دانستن دولت از سوی اصلاح طلبان است که فرزند نامشروع ان تورم و گرانی خالی شدن سفره مردم است
هرکس فقط بعضی دیدگاههای ذیل همین صفحه روبخونه وببینه چطورذهن ماروباشعارهای پوچ ضدامپریالیستی شستشودادن میفهمه چراوضع مملکت روزبروزبدترمیشه
بگو صددرصد چرا شاید؟