افزایش قیمت بنزین، خیابانهای شیلی را شعلهور کرد
کشورهای زیادی، از لبنان گرفته تا اسپانیا و شیلی صحنه اعتراضات جمعی بودهاند. اعتراضاتی که اگر چه دلایل، روشها و اهداف متفاوتی دارند، اما برخی بنمایههای مشترک آنها را به هم مرتبط میکند.
برترینها: کشورهای زیادی، از لبنان گرفته تا اسپانیا و شیلی صحنه اعتراضات جمعی بودهاند. اعتراضاتی که اگر چه دلایل، روشها و اهداف متفاوتی دارند، اما برخی بنمایههای مشترک آنها را به هم مرتبط میکند.
با وجود صدها کیلومتر فاصله، اعتراضاتی به دلایل مشابه در نقاط مختلف جهان شکل گرفته و برخی از آنها با الهام از یکدیگر سازماندهی شده و در جهت رسیدن به اهداف خود گام برداشتهاند.
این مطلب نگاهی دارد به زوایای مختلف این رویدادها و دلایلی که مردم را به خیابانها میکشاند.
نابرابری
بسیاری از معترضان افرادی هستند که مدتهاست حس میکنند از ثروت کشور خود بی نصیب ماندهاند. در بسیاری از موارد، بالا رفتن قیمت خدمات اساسی کاسه صبر مردم را لبریز میکند.
وقتی دولت شیلی اعلام کرد در راستای کاهش هزینههای عمومی و طبق توافق با صندوق بینالمللی پول میخواهد سوبسید سوخت که چندین دهه سابقه دارد را حذف کند، مردم به خیابانها ریختند. این تغییر، افزایش شدید قیمت بنزین را به همراه داشت به طوری که بسیاری گفتند توانایی خرید آن را ندارند.
معترضانی که خواهان پایان یافتن ریاضت اقتصادی و بازگشت سوبسیدها بودند، بزرگراهها را بند آوردند، مجلس را به هم ریختند و با نیروهای امنیتی درگیر شدند. بعد از چند روز اعتراض عمومی، دولت عقبنشینی و دستور خود برای حذف سوبسید را لغو کرد.
در شیلی بالا رفتن هزینه حمل و نقل عمومی جرقه اعتراضات را روشن کرد. دولت افزایش بهای انرژی و کاهش ارزش پول کشور را دلیل تصمیم خود برای بالا بردن نرخ مترو اتوبوس دانست اما معترضان معتقد بودند این تازهترین ابزار آنها برای فشار آوردن به قشر فقیر جامعه است.
در حالیکه معترضان با نیروهای امنیتی درگیر بودند، تصاویر سباستین پینیرا، رییس جمهوری شیلی در حال صرف شام در یک رستوران ایتالیایی مجلل پخش شد. به عقیده عدهای این نشانهای است از وجود شکاف عمیق میان سیاستمداران رده بالای این کشور و مردمی که به خیابانها ریختهاند.
شیلی یکی از ثروتمندترین کشورهای آمریکای لاتین است اما از نظر نابرابری اقتصادی هم در منطقه پیشتاز است. شیلی در میان ۳۶ کشور عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی از نظر تساوی درآمد بدترین جایگاه را دارد.
نابرابری درآمد
دولت شیلی برای فرونشاندن اعتراضات عقب نشینی کرد و برنامه خود برای افزایش بهای حمل و نقل عمومی را به حالت تعلیق درآورد. اما اوضاع نه تنها آرام نشد بلکه نارضایتیها شکلی گستردهتری هم به خود گرفت.
یک دانشجو که در این تظاهرات شرکت کرده، به خبرگزاری رویترز گفته است: " این نه یک اعتراض ساده به افزایش قیمت بلیت مترو که فوران نارضایتی نسبت به سالها ظلمی است که بیش از همه به مردم تنگدست شده است."
ناآرامیهای مشابهی هم در لبنان شکل گرفت، وقتی تصمیم دولت برای مالیات بستن بر تماسهای تلفنی واتس اپ به اعتراضات گستردهتر نسبت به مشکلات اقتصادی، نابرابری و فساد منجر شد.
در پی افزایش بدهیها، دولت لبنان تلاش کرد با اجرای برنامههای اصلاح اقتصادی از کمکهای مالی بینالمللی بهرمند شوند. اما بسیاری از مردم عادی میگویند سیاستهای اقتصادی کشور صدمات زیادی به آنها وارد کرده و ضعف مدیریت دولت را دلیل اصلی مشکلات خود میدانند.
یکی از معترضان در بیروت گفته است: " ما برای واتساپ این جا نیستیم. همه چیز از بهای سوخت گرفته تا قیمت غذا و نان، همه اینها ما را به خیابان کشانده."
فساد
نارضایتی از فساد دولتها منبع اصلی بسیاری از اعتراضات بوده و پیوند بسیار نزدیکی با مساله نابرابری دارد.
معترضان لبنانی از این شاکی هستند که در حالی که آنها از بحران اقتصادی رنج میبرند، رهبران کشور از جایگاه قدرت خود برای اندوختن ثروت بیشتر از طریق گرفتن حق حساب و معاملات بزرگ سوءاستفاده میکنند.
رباب، یک معترض ۵۰ ساله گفت: " خیلی چیزها در لبنان دیدهام اما هیچوقت با دولتی تا این حد فاسد روبرو نبودهام. "
در تلاش برای خواباندن ناآرامیها، دولت لبنان اصلاحاتی را تصویب کرد که کاهش حقوق مقامهای دولتی هم بخشی از آن بود.
مردم عراق هم خواستار پایان نظام سیاسی شدهاند که به عقیده آنها ناکام بوده است. یکی از مهمترین دلایل نارضایتی روش دولت در دادن پست و مقام به افراد نه به دلیل شایستگی که بر اساس سهمیه بندی نژادی و فرقه آنهاست.
نارضایتی معترضان از این بابت است که این روش دست رهبران را در سوءاستفاده از منابع مالی عمومی برای پاداش دادن به خود و پیروانشان باز گذاشته، اتفاقی که به نفع اغلب شهروندان جامعه نیست.
در مصر هم مردم در اعتراض به فساد ادعایی دولت به خیابانها ریختند. تظاهرات کم سابقه ماه سپتامبر به فراخوان محمدعلی برگزار شد، تاجر مصری که در تبعید خودخواسته در اسپانیا زندگی میکند و رییس جمهور کشور، عبدالفتاح سیسی و همینطور ارتش را به فساد متهم کرده است.
ادعاهای او مبنی بر این که آقای سیسی و دولتش سرمایههای کشور را هدر میدهند خشم مردمی را برانگیخت که نارضایتیشان از تدابیر ریاضت اقتصادی کشور هر روز بیشتر میشد.
آزادی سیاسی
در بعضی کشورها معترضان از نظام سیاسی که حس میکنند در آن گرفتار شدهاند، خشمگین هستند.
اعتراضات تابستان امسال هنگ کنگ در مخالفت به طرح استرداد مجرمان به خاک اصلی چین آغاز شد. هنگ کنگ بخشی از چین است اما مردمش از آزادیهای ویژهای برخوردارند. بنابراین ترس زیادی وجود دارد که پکن بخواهد نظارت خود بر این کشور را افزایش دهد.
واکنش جمعی مردم در هنگ کنگ، درست مثل آنچه در شیلی و لبنان اتفاق افتاد، به تعلیق این قانون جنجالی منجر شد. اعتراضات اما متوقف نشدند. معترضان حالا خواستههای دیگری هم دارند که دستیابی به حق رای عمومی، انجام تحقیقات مستقل در رابطه با خشونت پلیس و عفو معترضان بازداشت شده از جمله آنهاست.
تاکتیکهای معترضان هنگکنگی الهامبخش مردم در آن سوی دنیا شد. در بارسلون صدها هزار نفر در خیابانها راهپیمایی کردند تا خشم خود نسبت به زندانی شدن رهبران جدایی طلب کاتالان را ابراز کنند.
تغییرات اقلیمی
طبیعتا بخش عمدهای از اعتراضات که اخیرا در موردشان میشنویم به محیط زیست و تغییرات اقلیمی مربوط میشوند. فعالان جنبش شورش علیه انقراض در شهرهای مختلف دنیا دست به تظاهرات زده و خواستار اقدام فوری دولتها شدهاند.
کشورهایی نظیر آمریکا، بریتانیا، آلمان، اسپانیا، اتریش، فرانسه و نیوزیلند صحنه این اعتراضها بودهاند. شرکتکنندگان در این تظاهرات خود را با چسب به خیابانها و خودروها چسباندند و سعی کردند رفت و آمد در مناطق مرکزی شهرها را مختل کنند.
در ادامه نگاهی کردیم به آخرین تحولات شیلی:
رئیسجمهوری شیلی پس از تظاهرات یک میلیونی: پیامتان را گرفتیم
* مقامهای شیلی میگویند بیش از یک میلیون نفر در تظاهرات مسالمت آمیزی در خیابانهای سانتیاگو، پایتخت این کشور شرکت کردهاند. رئیسجمهوری شیلی در توییتی گفته است "دولت پیام معترضان را گرفته است." او دستور افزایش حقوقها را صادر کرده اما معترضان میگویند کشور به اصلاحات بیشتری نیاز دارد.
* نارضایتی مردم از هزینههای زندگی به خصوص در سانتیاگو، شهری با شش میلیون نفر جمعیت افزایش یافته و بسیاری خواهان اصلاحات مالیاتی، قوانین کار و سیستم تامین اجتماعی هستند.
* سباستیان پینییرا رئیس جمهور شیلی کل اعضای کابینه اش را برای تشکیل یک دولت تازه و معرفی اصلاحات اجتماعی مورد درخواست معترضان برکنار کرده است.
رئیس جمهور شیلی، برنامه افزایش هزینه حمل و نقل عمومی مخصوصا مترو در پایتخت را در پی اعتراضات شدیدی که تردد در این شهر را فلج کرد معلق کرده است.
منایع: بی بی سی فارسی و دویچه وله.
نظر کاربران
ای خدا مردم ایران دلارشون رسیده به 30 تومن همچنان ساکتن
پاسخ ها
واسه گرون شدن بنزین اعتراض کردیم مگه اتفاقی افتاد؟؟
خب بخاطر اینه اینترنت قطع نمی کنن
پس همه جا گرونی باشه اعتراض هست برچسب هم نمیزنن
پارسال اعتراض کردن چی شد
تمام دنیا بیدار شدن به جز ما
به اینا میگن ملت زنده ما مردگانیم !
وضع اینا از ما بد تر نیس
ما کارتن خواب شدیم به لطف دولت مردا
پاسخ ها
از تو کارتون داری پیام میدی؟
آقا شما بدبختا انقدر میرید سفر و گردش ما پولدارا چیکار کنیم همش تو خونه ایم؟
کاری نداره ، به سر و پای مردم شلیک کنن ساکت میشن
ای کاش توایران اینجورمیزاشتن مردم سربنزین اعتراض بکنن دموکراسی یعنی این
پاسخ ها
چراتونموداراسم ایران نیست
يعني فرقي نميكنه جهان سومي ، خوشبخت ، پيشرفته ، عقب مانده ، در رفاه ، بدون رفاه در هر جاي جهان جلوي ظلم و بيداد و مال مردم خوري و استبداد وايميستن بجز كشور جهان چهارمي ما عجب
کی برسه که همین مستضعفان تو سراسر دنیا پولدار ها و ثروتمندان آتیش بزنن
مطمئن باشید دور نیست
پاسخ ها
فعلا که مستضعف ترین خودمونیم .هیچ بخاری هم از ما بلند نمی شه
واقعا زیبا گفتین
ایران عوضش گل بلبل هست همه بد هستن ما خوب
پاسخ ها
خخخخخ
چه جالب مگه به خاطر افزتیش قیمت باید تظاهرات کرد؟ خدایی بیان مملکت داری رو از مسیولین ما یاد بگیرن هر بلایی سرمون در میارن نهایت براش جوک میسازیم
پاسخ ها
دلار حباب مسکن حباب زمین حباب ماشین حباب
مرسی به چنین ملتی نه ما ولی ....
چرا این مطالب رو زمانی که تو ایران اتفاق افتاد و مردم همین حرفا رو میزدن اینجا ننوشتین و رسانه خودمون نگفت؟؟الان سرمایه اونا داره دزدی میشه سرمایه ما دزدی نمیشه؟؟
پاسخ ها
دمشان گرم خیلی مردن
با تمام این تفاسیر اونا عقلشون بیشتر از بعضیهاست، حداقل میفهمن که نباید به هر کس که اعتراض کرد بگن اغتشاش طلب، کی باید عقب نشینی کنند و اعتراف کنن که پیام اعتراض شما رو گرفتیم.
افسوس که اعتراضات بنزینی ایران به نتیجه دلخواه مردم نرسید.
خوش بحالشون دل و جرات دارن
پاسخ ها
آره اینجا باید مشکلات و غم غصه ها تو بریزی تو دلت تا بترکه
فکر کن اگر ایران هم شیلی بود الان بنزین صد تومان بود بلکه کمتر
دمشونگرم ایول به این همه غیرت
اینها ثابت کردن زنده هستن و وجود دارن
پاسخ ها
ما هم افتخار میکنیم که مرده ایم ولی متحرک
ببینید کاربران عزیز ناراحت نشید هر بلایی حتی قطعی کامل هم بیاید این مردم ترسو وبیخیال وراحت طلب که وفقط عشقشان شده برن شمال خیابان خوابی بکنند وبس هر بلایی سر این ملت بیاد حقشونه دست دولت هم درد نکنه مردمی که لیاقت هیچی رو ندارند همینم از سرشون زیادیه هرکی دوست نداره بره از ایران ایران اینه وسلام
پاسخ ها
ما از خداوند بریم با کدوم پول
عرضه به این میگن .......
تظاهراتشون هم خیلی با کلاس برگزار می کنند مثل اون گروه قرمز پوش بعد ما چه می کنیم فقط یه عده می پرن وسط بقیه هم فیلم می گیرن
پاسخ ها
چه چیزمون به آدمیزاد رفته که این دومی باشه؟
این تحریم ها اگه تو هر کشور دیگری اعمال میشد وضع طور دیگری میشد
شیرهستن بخدا ملت ایران ترسوهستند
پاسخ ها
شیر نیستند. انسان هستند
اتفاقا ملت ایران شیرن هیچ وقت کشورتو به بیگانگان نفروش
توایران که شدیم اراذل اوباش ونفوذی دشمن.. توشیلی شداعتراض مردم
باز دم دولت مرداشون گرم که بعد یه اعتراض به اشتباهشون اقرار کردن
اینجا که هیچ
چرانمیگن ارزال اوباشههه
پاسخ ها
مردن مرد
ما بَدیم اونا بَدن اینا بَدن دُنیا بَده اینا خوبَن
غیرت
باید مردم ما هم برای تورم وگرانی اقلام اساسی تظاهرات آرام وبدون حاشیه برگزارکنن
از اون روزی که توی ایران مردم برای بنزین توی خیابان اومدند دلار سه برابر شده. تمام هزینه های دیگه هم چند برابر. یعنی دولت اصلا حسابی نبرد از مردم.
اگه ایران بود جای شیلی،،، ...
اگه تو ایران بود میگفتن اغتشاشگر هستن همه رو دستگیر کنید
پاسخ ها
افرین
اونا غارت نمیکنن فقط تجمع کردن اوباش ایران غارت میکنن
ایول خوش غیرتا
میگن خودم کردم که لعنت برخودم بادهرچه بلاسرمون بیادمقصراصلی خودمان هستیم
اگه تو ایران بود میشد اغتشاش