خط فقر ۱۰میلیونی، جیب خالی ما و به کجا چنین شتابان
با اظهارنظر هشدارآمیز یک فعال کارگری درباره رسیدن خط فقر به عدد ۱۰ میلیون تومان، یافتن راهکارهایی برای بهبود شرایط معیشتی کارگران و حقوقبگیران در کوتاهمدت، اهمیتی دوباره پیدا کرده است.
روزنامه اعتماد - ندا جعفری: با اظهارنظر هشدارآمیز یک فعال کارگری درباره رسیدن خط فقر به عدد ۱۰ میلیون تومان، یافتن راهکارهایی برای بهبود شرایط معیشتی کارگران و حقوقبگیران در کوتاهمدت، اهمیتی دوباره پیدا کرده است. اخیرا حمیدرضا امام قلیتبار، بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور خط فقر در جامعه برای خانوار ۴ نفره را ۱۰ میلیون تومان برآورد کرده و گفته است.
در چندسال اخیرآحاد جامعه و علیالخصوص کارگران کشورمان تحت تاثیر شدیدترین فشارهای اقتصادی همچون افزایش افسارگسیخته تورم، کاهش درآمد و کاهش قدرت خرید و افزایش فقر روبه رو بودهاند که در این اواخر مهمان ناخواندهای بهنام کرونا نیز به آن اضافه شده است. او معتقد است؛ این افراد در این شرایط توانایی تأمین مخارج دیگری، چون تحصیل فرزندان خود را ندارند، زیرا عوامل فوق منجر به سقوط این قشر به پایینتر از خط فقر و فقر مطلق شده است. امام قلیتبار نسبت به ترک تحصیل فرزندان خانوارهای کارگری هشدار داده و گفته است: «در سایه تبعیض و نبود هیچگونه حمایتی از قشر کارگر و قشرهای آسیبپذیر، اولین اولویت آنها زنده ماندن خواهد بود، نه تحصیل.»
در تعاریف اقتصادی، حداقل درآمدی است که برای زندگی در یک کشور خاص در نظر گرفته میشود. اما در ایران، هیچ یک از نهادهای مسوول اعداد دقیق و قابل اتکایی از خط فقر ارایه نمیدهند. در سال ۱۳۹۰ خط فقر کمی بیش از نیم میلیون تومان اعلام شد و در اردییهشت ۹۹ بنا به گفته مرکز پژوهشهای مجلس این رقم به ۹ میلیون تومان رسید و البته این مرکز عنوان کرد که «۳۰ تا ۴۰ درصد از مردم ایران، درآمدی پایینتر از این رقم دارند».
این افزایش ۱۸ برابری طی ۹ سال به زمانی بر میگردد که زمان گرانیهای پشت سر هم نبود و «ریال» نیز در مسیر سقوط قرار نگرفته بود. اما حالا با افزایش نرخ دلار به ۲۸ هزار تومان، شرایط سختی بر معیشت حقوقبگیران حاکم شده است. مقایسه خط فقر ۱۰ میلیون تومانی با حداقل دستمزد ۲.۸ میلیون تومانی، فقر مطلق جمعیت کارگری و دستمزدبگیران را نشان میدهد که ۶۰درصد از جامعه ایرانی را تشکیل میدهند. آن هم در زمانی که هزینه زندگی در کلانشهرها ۹ میلیون و در شهرهای کوچک بیش از ۷ میلیون تومان برآورد میشود. چه اتفاقی در اقتصاد ایران افتاده و راهکار چیست؟
سرعت ایجاد فاصله طبقاتی بیشتر شد
محمود جامسار کارشناس ارشد اقتصادی در خصوص خط فقر و تعیین آن معتقد است هیچ آمار دقیقی برای اندازهگیری این موضوع وجود ندارد و اغلب نتایج این دادهها نادرست به دست میآید. او با اشاره به سخنان روحانی در مورد سبد معیشتی به «اعتماد» میگوید: به گفته رییسجمهور حدود ۶۰ میلیون نفر در کشور افراد نیازمند به سبد معیشتی هستند که با توجه به جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور یعنی تقریبا بیش از ۷۰ درصد مردم جامعه به این سبد معیشتی محتاج هستند. جامساز معتقد است؛ اگر این گفته را با توجه به رشد تورم، کاهش قدرت خرید در جامعه و افزایش نرخ دلار معیار قرار دهیم تمامی این عوامل منجر به گسترش فقر در جامعه میشود.
این اقتصاددان در ادامه میگوید: در حال حاضر مساله اصلی خطر فقر نیست بلکه فاصله طبقاتی ایجاد شده بین فقیر و غنی است که باید گفت بین ۴ تا ۵ درصد افراد جامعه مالک ثروتهای بادآورده هستند و سایر دهکها و حتی دهک ۹ نیز در حال ریزش به سمت پایین و حرکت به سمت فقر هستند. جامساز با تاکید بر اینکه فاصله طبقاتی مشکلات زیادی به وجود آورده است و آثار روانی ناگواری نیز به دنبال دارد، میگوید: کشوری با این عظمت و با وجود درآمدهای عظیم گازی، نفتی و معادن و نیروهای اجتماعی چرا باید فقیر باشد؟ این موضوع نشان از توزیع ناعادلانه منابع به صورت غیراخلاقی و غیراصولی در کشور است که منجر شده تعداد کمی از افراد صاحب ثروتهای افسانهای شوند و بقیه افراد جامعه از هستی ساقط باشند.
چه کسی مسوول است؟
مطابق تعاریف موجود، کسانی زیر خط فقر در نظر گرفته میشوند که قادر به فراهم کردن نیازهای اساسی خود، خصوصا اولین نیاز که سلامت جسم و تغذیه مناسب است نباشند. بنابراین نخستین وظیفه بخش حاکمیتی، بسترسازی و استفاده از روشهای مناسب برای توزیع درآمد به نحوی است که شکاف طبقاتی را کاهش دهد. محمود جامساز، اقتصاددان در این باره معتقد است: مسوول مستقیم فقر در جامعه دستگاه حاکمیت و دولت است چرا که تخصیص منابع به بخشهای واقعی اقتصادی نباید به صورت سلیقهای و با منافع ایدئولوژیک انجام شود زیرا وظیفه اصلی دولتها حفظ منافع مالی افراد جامعه است، اما ما شاهد گم شدن منابع هم هستیم به گونهای که ۱۰۰ میلیارد دلار در دولت احمدینژاد ناپدید شد که آن زمان به اندازه بودجه چند کشور بود یا به گفته سعید نمکی وزیر بهداشت از منابع ۱ میلیارد دلاری که باید به وزارت بهداشت تخصیص مییافت تنها ۲۷ درصد تخصیص یافته وسرنوشت مابقی مشخص نیست.
او با بیان اینکه این موضوعات ارتباطی با تحریمهای اقتصادی ندارد و سوءمدیریتها کشور را به این سمت برده است، میگوید: ثروتهایی که در این مدت به دست آمده و بر باد رفته نشانه بیخردی مسوولانی بوده که در اثر فساد نهادینه شده نتوانستهاند به صورت بهینه این منابع را تخصیص دهند و همین امر باعث کاهش رشد اقتصادی و کم شدن جذب سرمایهگذاریها در جامعه شده است و در نتیجه فساد گستردهای را به بار آورده است.
جامساز با اشاره به دغدغه این روزهای نمایندگان مجلس میگوید: متاسفانه نمایندگان مجلس که باید به فکر معیشت مردم و رفع مشکلات آنها باشند، اما میبینیم به دنبال خودروی دنا پلاس و شاسی بلند هستند این در حالی است که نمایندگان ژاپن باید در خانههای ۴۵ متری زندگی کنند و با تاکسی هم تردد داشته باشند تا مشکلات مردم را به درستی درک کنند.
او با اشاره به پتانسیل اعتراضات در جامعه میگوید: این موضوعات منجر به اعتراضات خیابانی و طغیان در جامعه میشود، ضمن آنکه تبعاتی مانند فقر، سوء تغذیه و افزایش اعتیاد، دزدی و طلاق را نیز در پی دارد.
سفره خانوارها به لرزه درآمده است
با اینکه فعالان کارگری از رسیدن خط فقر به عدد ۱۰ میلیون تومان صحبت میکنند؛ اما فرامرز توفیقی، رییس کمیته دستمزد شورای عالی کار ترجیح میدهد در این باره با احتیاط واکنش نشان دهد. او به «اعتماد» میگوید: نمیتوان بدون استناد به عدد و رقم دقیق که از سوی مراجع ذیصلاح اعلام میشود این رقم را تایید کرد زیرا این طور به نظر میرسد که همه افرادی که درآمدشان زیر این عدد باشد در فقر مطلق هستند در حالی که اینگونه نیست. اگر این عدد را بپذیریم یعنی حدود ۸۰ درصد از مردم کشور زیر خط فقر هستند و اینگونه اظهارنظرها تنها منجر به افزایش نگرانی در جامعه میشود.
توفیقی با بیان اینکه اگر افراد به آمار معیشتی دسترسی ندارند لااقل شبکه ایران کالا را ببینند، ادامه میدهد: هر روز قیمت اقلام مختلف خوراکی از گوشت مرغ تا برنج و ... از سوی این کانال اعلام میشود ضمن آنکه میتوان با برآوردی که از مصرف روزانه پروتئین، گوشت و میوه یک فرد که از سوی وزارت بهداشت داشت رقم درستتری را به دست آورد.
توفیقی میگوید: با در نظر گرفتن کلیه مولفههای مورد نظر و مقدار کالری مصرفی در روز میزان خط فقر بین ۶ میلیون و ۸۵۰ تا ۷ میلیون و ۹۰۰ متغیر است که البته این رقم برای خانواده ۳.۳ نفره محاسبه شده است.
رییس کمیته دستمزد شورای عالی کار با اشاره به میزان دستمزد کارگران با احتساب حق مسکن و اضافه کار میگوید: این رقم حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است که همین رقم هم با خط فقر کنونی ۵۰ درصد فاصله دارد و یک کارگر برای اینکه بتواند کلیه هزینههای زندگی خود را پوشش دهد باید کار دوم و سوم داشته باشد که معمولا کارگران شغلهای ویزیتوری و رانندگی را انتخاب میکنند که در تولید ناخالص ملی نیز نقش خاصی ندارد.
راهکار بهبود وضعیت چیست؟
به گفته برخی فعالان کارگری، دهکهای کم درآمد کشور برای خرید پنیر و کره و تخممرغ هم با مشکل روبهرو هستند، چه برسد به گوشت و مرغ و ماهی. چرا که دخل و خرج کارگران جور نیست و حقوق و دستمزد کنونی تنها کفاف ۱۰ روز زندگی آنها را میدهد. با این حساب، راهکار کوتاهمدت یا حتی میان مدت برای بهبود شرایط معیشتی حقوقبگیرانی که زیر خط فقر زندگی میکنند چیست؟
توفیقی رییس کمیته دستمزد شورای عالی کار در این باره با بیان اینکه باید دستمزدها عادلانه و واقعی باشد، ادامه میدهد: متاسفانه در ۱۲۰ روز گذشته که نمایندگان جدید مجلس مستقر شدهاند خبری از تصمیمات در خصوص دستمزدها نیست و تنها هیاهوی مربوط به گرفتن دنا پلاس و واکسن آنها قابل مشاهده است این در حالی است که بیش از ۷۰درصد جامعه را اقشار آسیب پذیر تشکیل میدهند که اکثرا دچار مشکل معیشتی هستند.
او با اشاره به سخنان یکی از نمایندگان مجلس که پیشنهاد ارایه کارت اقساط برای خرید کالاها را داده بود، میگوید: باید تصمیمات به گونهای اتخاذ شود که قابلیت اجرا داشته باشد نه اینکه زمانی که کارگر نقدینگی ندارد کارت اقساط به او بدهید او حتی در ماههای آینده نیز توان پرداخت ندارد.
او با اشاره به افزایش قیمت مرغ و تخممرغ و عدم توفیق مسوولان در قیمتگذاری این محصولات میگوید: هنوز در ابتداییترین تصمیمات کشور فلج هستیم زمانی که نماینده دولت یک حرف میزند نماینده وزارت صمت یک قیمت اعلام میکند و رییس اتحادیه مرغداران قیمت بالاتری را عنوان میکند و دست آخر مشخص نمیشود قیمت ۱۷ هزار تومان درست است یا قیمت ۲۱ هزار تومان این نشان میدهد در تصمیمات بزرگتر هم همین گونه است.
توفیقی با بیان اینکه هیچ نهاد نظارتی برای این مشکلات نقش آفرینی نمیکند، میگوید: این طور به نظر میرسد که قیمتها را به حدی بالا میبرند تا بازار خودش به حد تعادل برسد و تا جایی که مصرفکننده کشش پرداخت این ارقام را داشته باشد ادامه میدهند و هر زمان صدای مصرفکننده درآمد قیمتها را نگه میدارند و پس از آن مجدد این رویه را ادامه میدهند.
توفیقی با انتقاد از اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی را از سبد معیشت مردم حذف کردند، ادامه میدهد: سفره خانوارها امروز به لرزه درآمده و تمامی ارکان تاثیرگذار در سبد معیشت مردم بهم ریخته است به گونهای که با بحران تغذیه روبهرو هستیم که این موضوع میتواند تبعات اجتماعی ناگواری به همراه داشته باشد. اندک ارزی هم که برای کالاهای اساسی و سبد معیشت مردم بود را برای واردات غذای سگ و گربه و کالاهای دیگر دادند.
اقدامات حمایتی
به نظر میرسد که بخش عمده راهکارهای موجود برای «ترمیم» قدرت خرید بخش زیادی از جامعه ایران، اقدامات حمایتی باشد. برخی کارشناسان معتقدند که سیاستهای حمایتی به کار گرفته شده باید «هدفمند» باشند. در حال حاضر سیاستهای حمایتی متعددی مطرح میشود که به نظر میرسد از هدفمندی کافی برخوردار نیستند. برای مثال در خبرها عنوان شده که خانوارهایی که درآمدهای ماهیانه آنها کمتر از سه میلیون تومان است مورد حمایت قرار خواهند گرفت، یا سیاست افزایش حداقل دستمزد در طول سال مطرح میشود. حال آنکه اینها سیاستها و راهکارهایی است که پیش از این نیز اجرا شده و با شکست مواجه شدهاند.
در حال حاضر، طرح معیشتی مجلس برای «احیای توزیع کالا به روش کوپنی» در دست بررسی است. اما به نظر میرسد مشکل بزرگتر جایی است که «نابرابری» و نبود «عدالت» در «توزیع درآمد» رخ داده است. فاصله طبقاتی در سالهای تحریم و تنگنای مالی هر روز بیشتر خود را نمایان کرده و در این میان، شرایط برای طیف گستردهای از مردم ایران و حتی دولت بعدی که سال آینده بر سر کار میآید؛ سختتر شده است.
نظر کاربران
مهم اینه دولت حسن روحانی روی کار باشد
پاسخ ها
به حسن روحانی ربطی ندارد،دولت اصلاح طلب باشد یا اصولگرا فرقی به حال ملت نخواهد داشت مگر اینکه جوابگوی وعده های انتخاباتی خود باشند نه اینکه بعد از ۸ سال ویران کردن مملکت به مردم بخندند. در ضمن افراد و نهادهایی که اعتبار سنجی می کنند برای روسای جمهور و نمایندگان ملت باید جوابگوی عواقب ناکارآمدی آنها نیز باشند.
خط فقر تهران نهایتا ۵ میلیونه. حالا کی شما رو مجبور کرده اونجا بمونید. برگردین روستا و شهر خودتون.
فقط بلدند بگن کار گر داره له میشه هیچ اقدامی نمیکنن سیاست دارن حرف دل گار گر رو میزنن تا کارگر خالی بشه تو خیابان نیاد اعتراض کنه سیاستی دارن اینا خداااا
دیگه اینجوری نمیشه باید برای کارگران کاری کرد اگه بویی از عدالت بردید
تو بگو دستمزدها بره بالا ... دوباره تولید کننده ای که دستمزد بالا میده قیمت محصولشو میبره بالا ...
آخه چرا یکی نیست بگه دلار بیاد پایین ، قیمت ها بیاد پایین ... دستمزد پایین دوباره کفاف زندگی میده
چرا همه چی نباید برگرده به زمان دلار 1000 تومن ؟!!!!!!!
پاسخ ها
برترینها چرا نظرات منو چاپ نمیکنی و گزینشی عمل میکنی؟؟؟؟
این چراهارابه احمدی نژاد بگوکه چرااقتصادوسیاست خارجی راباگفتن مطالبی که اصلابه ماارتباطی ندارد به مخاطره انداخت که پس لرزه هایش هنوزهم خرابی به بار می آورد.
پسر همسایه ما کلاس دوم راهنمایی با معدل از ابتدا بیست امسال مجبور به ترک تحصیل شد به دلیل نداشتن تبلت و فشار اقتصادی .
پاسخ ها
دروغ نگو معدل 20 هیچوقت ترک تحصیل نمی کنه
همچنین ...
در خانواده ما
تعدا ۷نفر از برادر و خواهر زاده هام
امسال، چهار گوشه کلاس رو بوسیدند و به سوی میدان کارگران روز مزد روانه شدند ...
" علی برکت الله "
در عوض دولتمردان در رفاه کامل هستند
پاسخ ها
وبجای تبلت . لپ تاپ دارند.
تادلارپایین نیاداقتصادپیرایران به به هیچ جانمیرسه
خستمون کردید بخدا دیگ نمیتونم ازپس زندگی وزن وبچم بربیام اخه چه گناهی کردیم ک توایران به دنیا اومدیم اخه چرا کسی کاری نمیکنه بابا برید صلح کنید بسه دیگ بخدا مردم دارن ازگشنگی میمیرن اخه موشک وبمب میخوایم چیکار وقتی سفره مون خالیه مگه مسئول نیستید مگه وظیفتون این نیست خدمت کنید .... بخدا زن وبچم ۸ ماه گوشت ومرغ نخوردن هرچی درمیارم میدم اجاره ۳ سال خودموزن وبچم لباس پاره میپوشیم بخدا ظلمه ظلم خسته شدم بخدا بریدم چراکسی صدامو نمیشنوه گشنمه.....زن وبچم گشنن
پاسخ ها
خب کسی اعتراضی نمیکنه اونها هم ادامه میدن به کارهاشون
دقیقا فقط یه مردم بیشتر فشار وارد میکنن
متاسفم برای همچین ایرانی که نمیتونه بع مردمش برسه بعد پول جمع میکنه میده به لبنان سوریه فلسطین . مردم ما الان اوضاعشون خیلی بدتر از همیچین کشور هایی هست
مردم ایرانو گدا کردین.
چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است.
اگه مسئولین به این ضرب المثل دقت میکردم الان مردم انقدر تو سختی نبودن
بازم خوبه پول اینترنت داری .بعضیا هم گرسنه شونه هم بی اینترنت که از نون برا بعضی ها واجب تر شده
بخدا ما خانواده شش نفری هستییم منو داداشم بابام هم کار میکنی ماهی ده میلیون نمیشه قدیم ها ی نفر کار میکرد دو خانواده ازش استفاده میکردن الان همون ی نفر مشکلات خودشو هم نمیتونه بر طرف کنه
با سلام.کارگری هستم 45ساله سه فرزند محصل دارم یکی راهنمایی یکی دبیرستان یکی هم سال اول دانشگاه از بس خرج ومخارج زندگی کمرمون را شکسته دوتای اولی دبگه نمیزارم بره مدرسه فکر پول برق بلشم فکر برنج باشم فکر گوشت یکسال ندیده باشم فکر همه چی باید باشی با حقوف سه ونیم میلونی نمیدونم چه راهی دست بگیرم
پاسخ ها
فرمایشات شما درست ولی باید این رو هم بدونیم که ما در شرایط سخت جنگ اقتصادی با استکبارهای جهانی هستیم و با صبر و استقامت مشکلات حل خواهد شد.
کاربر رهروان چرت و پرت نگو و فرافکنی نکن
کاربر ۱۳۰۸ شماها جز تخریب و توهین کاری بلد نیستید و بذر نفاق و ناامیدی میکارید.
یکی مرد پیدا شد حرف دل کارگران گفت
کاربر رهروان ولایت ما هم اگر با چند تا شعار زندگی مون تامین بود از این حرف ها میزدیم
خسته از از همه
کار گر بدبخت حق مسکن حق اولاد وغیره هیچ کدومو نمیگیره کارخونه دار همه رو می کشه بالا اکثر کار فرماها حتی بیمه نمیکنن چیزی که فراوونه کارگر افغانی اصلا کار به ایرانی نمیدن
یارانه کمک های دولتی هیچ دردی دوا نمیکند چرا نمیخوان بفهمن.چرا مردم را گرسنه نگه میدارن..باید پول کشور ارزش پیدا کند تا مردم خود توانمند باشن تنها را همین هست و گرنه مشکل حل نمیشه
آش کشک خاله هست
بخوری یا نخوری پایت نوشته است .
خودم و همسرم همر دو شاغل هستیم . ولی با جمع حقوقمون هنوز زیر خط فقریم . بعد از کسر اقساط چند وام و هزینه آب و برق و .... دیگه چیز زیادی نمیمونه . بخدا چند ماهه میخوام برای دو تا بچه هام یه تبلت بگیرم ولی وسعم نمیرسه . تبلت 2 ملیون تومنی شده 6 ملیون تومن . من از کجا بیارم آخه . بخدا شرمنده زن و بچه ام شدم . خدا از باعث و بانی اش نگذره . ...
پاسخ ها
آمین
همش بخاطرتحریمهاست کمبود ارز باعث کاهش نرخ ریال درنتیجه افزایش جوروانی وگرانی وحشتناک شده است .
پاسخ ها
غریبه آشنا- چه کسی ویارفتاری باعث شده تحریمها ماراآماج بلاکند؟
مهم نیست ما گشنه باشیم مهم سیر بودن مسئولین اقازاده ها ...
بیکاران چی جزو آدم ها نیستند.یا حسابشون نکردین
پاسخ ها
من ک کار دارم ماهی ۴ونیم تومن
دستمزد ماهیانه میگیرم
خونه ندارم
با دوتا بچه شرمنده زن و بچه ام هستم
خدا به داد شما برسه ...
کاش زمین دهن باز میکرد و میرفتم زیر خاک تا جلوی بلبل زبونی و دوچرخه و تخت خواب خواستن بچه ام
خار نمیشدم .
از خجالتم در خفا با گریه خودمو خالی میکنم .
بعد ۱۸سال کارثابت، خونه ندارم ...
معتاد نیستم
زن صیغه ای ندارم
مشروب خور و قمار باز نیستم
کم آوردم
شرمنده و شرمنده و شرمنده ام
می گوید: کشوری با این عظمت و با وجود درآمدهای عظیم گازی، نفتی و معادن و نیروهای اجتماعی چرا باید فقیر باشد؟
در پاسخ به این اقتصاددان - که از حرفهاش پیداست که مدرکش را هم صلواتی گرفته و جزو دکترهای صلواتی محسوب میشه - بگویید:
در هیچ کشوری درآمد گازی و نفتی و غیره ملاک نیست بلکه شعور مردم اون کشور ملاک هست. ونزوئلا اولین دارنده نفت در جهانه اما چون مردمش بیشعور هستند به خاک سیاه نشسته. بعضیهای دیگه هم ایضاً
اين جماعتي كه سر كارند نمي توانند كشور را اداره كنند ،منشاء مشكلات اين است.
کاربر رهروان ولایت.
شماره حساب بهت میدم ۲ تومن بهم قرض بده شرایط اقتصادی که خوب شد بت پس میدم
پاسخ ها
عمراً چنین کاری بکنه این جماعت فقط بلدن اراجیف ببافن و چرت و پرت بگن اینم بدون جیبش پُره و حقوق یامُفت هم میگیره.
.... شمایی که هر چی میشه میگی احمدی نژاد . دوره احمدی نژاد دلار 28 هزار ت بود ؟ پراید 120 میلیون بود ؟ تو رو خدا حرف نزنید
من یه فرد نظامی هستم با ۳بچه و مدرسه همیشه دست به قرض و چک و نسیه هستم مسئولین فکر حقوق ما نیستند میخوام بازنشست بشم اون هم با دست خالی به خدا شرمنده زن و بچه ام
سلام خدمت کاربر رهروان ولایت لطف کن فقط ۲۰۰ عدد قرص قند و۶۰ عدد قرص قلب برای حقیر به مدت دوماه تهیه کن ممنون منتظر شما هستم تا ادرس دقیق ونوع دارو را برای شما ارسال کنم
چرا همه میگید کارگر یا کارمند بدبختن ماهایی که بیکار شدیم یا کلا کاری نداشتیم چیکار کنیم؟ من مسافر کشی میکردم نه بیمه دارم نه معیشتی نه یارانه و نه هیچ چیز دیگه ای نگرفتم تا حالا هیچ جا ثبت نیستک که حتی یه کیلو برنج بهم بدن. از زمانی که کرونا اومده دیگه مسافرم نیست دارمدم یک صدم شده کل پول پیش خانه ام رفت جای کرایه سال دیگه باید تو چادر زندگی کنم. بقران زنم ازم جدا شد و رفت حق داشت کند شب گرسنه بماند ما دل نداریم یه لباس بگیریم بخدا اگه خودکشی حرام نبود تا حالا خودمو کشته بودم. بریدم دیگه بابا اگه نخوایم ایرانی باشیم باید چیکار کنیم. بخدا لیسانسم هستم
چه خوب گفته عباس عبدی، خودشون رو منتخب مردم میگن هدفشان هدایت مردم!
هرکس گفته خط فقر زیر ۱۰ میلیون تومان است کار کارشناسی نکرده و صرفا یک حرف عوام پسند زده است و عملا آب در آسیاب دشمن ریخته ، ما امروز در میدان جنگ هستیم همه مردم باید قناعت کنند و با کمی تغییر در سبک زندگی و توجه به نوع و سلک زندگی ساده و بی غل و غش ایرانی هر گز نمی گوییم خط فقر ۱۰ میلیون است
پاسخ ها
ما نخوایم مثل شما زندگی بکنیم کیو باید ببینیم؟
کی میخواد به فکر مردم باشه؟! نماینده مجلسی که دنبال سهمیه دناش هست؟ نماینده مجلسی که ماه اول بالای دویست میلیون حقوق گرفت. خجالت بکشید اسم سردار سلیمانی را روی مجلستان نزارید .
ازافتخارات آقای روحانی درتاریخ ایران تاقرنهاثبت خواهد شد
قلب مردم شکسته
امیدها از دست رفته
کسی نشاط نداره
و.......
تامثل سومالی نشیم ول کن نیستن هرچندکه الانم فرقی نمی کنه
مشکل فقط ارتباط خارجی هست تا خوب نشه مردم بدبخت و بدبخت تر می شوند و دلال ها پولدار و پولدار ها یا باید با آمریکا کنار آمد یا بدبختی مردم رو دید ...
کاربران عزیز بزارید روراست باشیم من نمیگم دولت مقصر نیست هست ولی 50در صد خط فقر نمیدونم 10ملیونی یا5ملیونی ربطش به همون مردمی مباشد که از روستا وشهرشان مهاجرت کردند وآمدند تهان واطراف تهران مثل کرج وفردیس هجوم.آوردند ودارو ندارشان رو فروختند ویک ماشین خریدند ودر اسنپ مشغول به کار شدند ولی در عوض هم مستاجره وهم قسط ماشینش رو میخواد بده و نمتونه وکم میاره وبه دولت حمله ور میشود درست دولت خوب عمل نکرده ولی هم مردم هم با عرد دادن زندگی ور پایتخت شده برایش یه عقده
دروغگویی دیگه توی زات مردم رفته باید دروغ بگه همسایه ما با معدل 20ترک تحصیل کرده آخه این دروغها رو از کجا میبافین به ناف خودتان بابا آدم از دروغهای شاخدار این ملت گوشو چشمش قورقوری میره بسه تا کی میخواهید دروغ بگید خجالت هم خوبه
بنده با مدرک پزشکی پس از سی سال خدمت وسابقه رزمندگی حقوقم پنج وخرده ای است یعنی نصف خط فقر با توجه عوارض مانده ازجبهه وکهولت سن آزادهم نه میتوانم کار کنم نه اصلا کارهست وبه جرم داشتن مدرک دکتری یارانه وغیره هم دریافت نمیکنم دودختر دخترم نامزدند به جرم اینکه پدرشان مدرک دکتی دارد آنها هم شریک جرم شده واز یارانه وغیره محروم شده اند چه خلاف بزرگی کردم اواخر عمری رفتم مدرک گرفتم البته بخاطر داشتن مدرک مالیات برای کار نکرده هم باید بدهم ای کاش سنت شکنی نمیکردم مثل پدرم به همان کارگری ادامه میدادم تا مورد غضب حاکمان نشوم
کاربر محترم منتظران مهدی این که شما میگید شامل مردم عادی نمیشه ما مردم عادی کمرمون زیر فشار زندگی خم شده به سختی گذران زندگی میکنیم
این حرف شما فقط بالا دستیا و از ما بهتران باید عمل کنند نه اینکه زندگی لاکچری داشته باشند و به مردم بگن صبر کنید توی جنگ اقتصادی هستیم
خوب میشه منتظر هستیم رئیس جمهور آمریکا کی میشه. رئیس جمهور محترم به خودش احترام قائل نیست. روحانی هرچه زودتر استعفا دهد خط فقر حداقل ازاین بالاتر نمی رود.
پاسخ ها
رفتم مسجد کفشم را دذدیدن دیگه نمیروم
کجا امنیت است