اکران آنلاین «رستاخیز» شُدنی است؟
بیش از پنج سال از توقیف فیلم «رستاخیز» میگذرد و با توجه به مشکلاتی که بر سر اکران عمومی آن وجود داشته و مجوزی هم که برای نمایش دارد، در آستانه ماه محرم اکران آنلاینش مطرح شده، اما آیا این فیلم میتواند در ایران اکران اینترنتی داشته باشد؟
خبرگزاری ایسنا: بیش از پنج سال از توقیف فیلم «رستاخیز» میگذرد و با توجه به مشکلاتی که بر سر اکران عمومی آن وجود داشته و مجوزی هم که برای نمایش دارد، در آستانه ماه محرم اکران آنلاینش مطرح شده، اما آیا این فیلم میتواند در ایران اکران اینترنتی داشته باشد؟
تابستان سال ۹۴ بود که فیلم «رستاخیز» با مجوزی که داشت به اکران عمومی درآمد، اما عمر این اکران یک روز بیشتر نبود و خیلی سریع بخاطر نظرهایی که خارج از سازمان سینمایی وجود داشت از پرده پایین کشیده شد.
کشمکش بر سر اکران این فیلم در تمام پنج سال گذشته وجود داشت و سال قبل بعد از قاچاق نسخه عربی فیلم و پخش آن در اینترنت وضعیت بلاتکلیف فیلم برای نمایش بغرنجتر و درخواستهایی برای عرضه «رستاخیز» در شبکه نمایش خانگی مطرح شد.
اما حالا که بخاطر شیوع کروناویروس، اکران آنلاین در دنیا و نیز ایران رونق گرفته و به روزهای ماه محرم و صفر هم نزدیک میشویم، موضوع اکران «رستاخیز» به عنوان یکی از برجستهترین فیلمهای ساخته شده درباره عاشورا بر سر زبانها افتاده است.
روز گذشته، 19 مردادماه، در نشست خبری رییس سازمان سینمایی این سوال مطرح شد که آیا با توجه به سهم بیشتر فارابی به عنوان یکی از زیرمجموعههای سازمان سینمایی این فیلم در محرم اکران آنلاین میشود؟ که انتظامی پاسخ داد: مجوز نمایش فیلم سال گذشته صادر شده و این اتفاق از نظر سازمان سینمایی مانعی ندارد و به نظر مالکان فیلم بستگی دارد.
اگرچه خبر مجوز داشتن «رستاخیز» جدید نبود، اما این سوال را میتوان طرح کرد که آیا سازندگان فیلم که در سالهای گذشته تلاش زیادی برای رفع مشکل نمایش فیلم انجام دادند و راضی به تغییر در آن نشدند و جلوی پخش اینترنتی نسخه عربی فیلم را هم گرفتند و تماشای آن را جرم و حرام دانستند، حاضرند فیلم خود را در VODهای ایران که بلافاصله فیلم از آنها کپی میشود و فقط هم تماشاگر داخل ایران میتواند آن را ببیند، به صورت آنلاین اکران کنند؟
پیشتر احمدرضا درویش - کارگردان «رستاخیز» - به ایسنا گفته بود، «جهان اسلام، جهان شیعه و دنیای غرب مخاطبان این فیلم هستند» و همین یک جمله براین تاکید دارد که فیلم باید در شرایطی اکران - حتی به صورت اینترنتی - شود که مخاطب مدنظر سازندگان هم امکان دسترسی به آن را داشته باشند.
علاوه براینها تقی علیقلیزاده - تهیهکننده فیلم - هم در گفتوگویی با ایسنا از اقدام برای دوبله «رستاخیز» به زبانهای عربی، فرانسه، آذری، ترکی، انگلیسی و اسپانیایی خبر داده بود و حضور بازیگران خارجی نیز موید همین است که اگر قرار باشد فیلم به صورت آنلاین اکران شود قطعا از طریق پلتفرمهای ایران قابل اجرا نخواهد بود.
براین اساس به نظر میرسد طرح اکران آنلاین فیلم «رستاخیز» در ایران نشدنی است و اگر هم روزی اتفاق بیفتد ابتدا باید در پلتفرمهای دیگر که مخاطبان گستردهتری از همه کشورها دارد انجام شود.
«رستاخیز» که از مقطع تاریخی مرگ معاویه تا شهادت امام حسین (ع) در روز عاشورا را روایت میکند، در سی و دومین جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت ٩ سیمرغ بلورین و جایزه مصطفی عقاد شد. همچنین «رستاخیز» در اولین حضور جهانی خود در جشنواره فیلم بغداد جایزه بزرگ و تندیس تماشاگران را گرفت.
اکران این فیلم پس از یک روز نمایش در سال 94، در پی اعتراضهای غیر رسمی بخاطر به تصویر درآمدن چهرهای از حضرت ابوالفضل (ع) به دستور وزیر ارشاد وقت متوقف شد.
ارسال نظر