۱۰۲۲۳۵۹
۴۱ نظر
۵۰۲۱
۴۱ نظر
۵۰۲۱
پ

آزاد ارمکی: کرونا به نفع پزشکان و نظام سیاسی شد

گفتگوی روزنامه همشهری با تقی آزاد ‌ارمکی، جامعه شناس درباره عملکرد دولت و ملت در مواجهه با کرونا را بخوانید.

گفتگوی روزنامه همشهری با تقی آزاد ‌ارمکی، جامعه شناس درباره عملکرد دولت و ملت در مواجهه با کرونا را بخوانید.

آزاد ارمکی: کرونا به نفع پزشکان و نظام سیاسی شد

بخشی از گفتگو با تقی آزاد ‌ارمکی:

* کرونا برخلاف تصور خیلی از افراد در نظام سیاسی، اجرایی و اجتماعی کشور، پدیده ماندگاری است و در جامعه ایرانی خواهد ماند. کرونا یا آن‌قدر زرنگ است که بالاخره خودش را عادی جلوه می‌دهد و در میان حوادث مختلف و روزمرگی پنهان می‌شود و یا نظام سیاسی می‌تواند آن را به‌نوعی پنهان کند؛ مثل اتفاقی که برای تصادفات رانندگی در ایران رخ داد. هر سال در ایران انسان‌های زیادی بر اثر سوانح رانندگی کشته می‌شوند، ولی این پدیده دیگر عادی شده است.

* چرا؟ چون از یک طرف نظام سیاسی با جاانداختن این تلقی که مردم قوانین را رعایت نمی‌کنند و در راه‌ها و جاده‌ها از مقررات ایمنی سرپیچی می‌کنند، تصادفات پرتلفات را در جامعه توجیه و پنهان کرده و از طرف دیگر خود جامعه با باور اینکه سرنوشت و تقدیر باعث تصادف و مرگ می‌شود، توانسته این پدیده را از افکار عمومی پنهان کند، در حالی‌ که پشت پرده این تصادفات، یک نظام اقتصادی قدرتمند وجود دارد که ماندگاری و بقای آن در همین تصادفات و مرگ و میرهاست. بحث مفصلی که باید جداگانه به آن پرداخت. کشتار کرونا هم شبیه قصه تصادفات است، با همان شکل و شمایل.

* ( در پاسخ به آیا اصلا مقایسه تصادفات رانندگی و شیوع کرونا درست است؟ خود این نوع قیاس‌ها باعث عادی‌سازی‌ بحران‌ در کشور نمی‌شود؟): بله! مقایسه کاملا درستی است. در هر دو، جان آدمی گرفته می‌شود، ولی چون تصادف بیرون از خانه و در خیابان و جاده رخ می‌دهد و جلوی چشم همه نیست، تصور می‌کنیم که فقط گروهی از مردم در آن نقش دارند، به همین دلیل وقتی عید نوروز می‌شود، تمام خیابان‌ها و جاده‌ها را پر از ماشین پلیس می‌کنیم، ولی باز هم تصادفات سر جایش باقی است. همه فکر می‌کنند می‌توانند تصادفات را کنترل کنند، در حالی ‌که اینطور نیست .البته قصه کرونا مثل تصادفات رانندگی نیست. فعلا همه درباره آن حرف می‌زنند، دولت کارهایش را تعطیل کرده و رئیس‌جمهور مرتب در ستاد ملی کرونا صحبت می‌کند. کرونا مسئله همه شده و کل سیستم را درگیر کرده است، چون با جان آدمی سروکار دارد.

* حتی به‌نظرم کرونا قدرتمندتر از تصادفات رانندگی است، چون تصادف بخشی از سیستم را درگیر می‌کند ولی کرونا همه را به‌خود مشغول کرده است. تصادف بیرون از خانه‌ است، ولی کرونا خودش را به داخل خانه‌ها رسانده. به همین دلیل بحث زندگی فردی انزواگرایانه اینجا اشاعه پیدا می‌کند و انسان‌ها را از هم دور می‌سازد. کرونا مثل تصادفات رانندگی در ایران ماندگار خواهد شد و مرگ حداقلی را به‌دنبال خواهد داشت. در آینده نزدیک بیماری‌های دیگر مثل کرونا هم ممکن است پدیدار شود. بعضی از افراد و گروه‌های اجتماعی بدشان نمی‌آید که کرونا باقی بماند.

* گروهی می‌گویند شما طبیعت را آزار دادید و نابود کردید و کرونا انتقام طبیعت از شماست. یک عده از مذهبیون می‌گویند شما آدم‌های جهان مدرن و بی‌دین هستید و این قهر خداست. نظام پزشکی می‌گوید شما بهداشت و درمان را جدی نمی‌گیرید، پس این سزای شماست. هر سه گروه دست‌به‌دست هم داده و با هم جامعه را تحت فشار قرار داده‌اند. به بیان واضح‌تر، آنهایی که معتقد به انتقام‌گیری خدا هستند، می‌گویند حالاحالاها باید از کرونا بکشید تا از جهان مدرن دست بردارید. اینها کرونا را فرزند مدرنیته می‌دانند، پس بدشان نمی‌آید که این بیماری بماند تا انسان‌ها از مدرنیته روی برگردانند.

* از سوی دیگر بخشی از جامعه پزشکی می‌گویند تا از ما تبعیت نکنید این وضعیت‌تان است و بدشان هم نمی‌آید که کرونا بماند تا ما دهانمان را برای همیشه ببندیم و مطیع اوامر آنها باشیم، چون انسان مدرن نشان داده سرکش است و از سیطره نظام پزشکی بر خودش شکایت دارد و حتی در بسیاری از موارد آن را قبول نمی‌کند و زیر بار آن نمی‌رود. اما حالا نظام پزشکی برگشته و در حال انتقام است و می‌گوید چرا هر روز در صف مطب من ایستادی؟ چرا دستور من را گوش نکردی؟ من پیام‌آور زمانه تو هستم، چرا به حرفم گوش نکردی؟ طرفداران محیط‌زیست هم قاطع می‌گویند که تا طبیعت را به جای خودش بازنگردانید، قصه همین است. خلاصه اینکه اندیشه‌هایی وجود دارد که از بقای کرونا حمایت می‌کند، چراکه بقای آن نیرو و تفکر، به بقای کرونا وابسته است.

* (در پاسخ به اما نظام پزشکی در ماجرای کرونا در معرض آسیب‌های جدی است و می‌گوید تمام توان و ظرفیت‌مان را از دست داده‌ایم.): بله، آسیب می‌بیند، اما منفعت هم می‌برد. مگر وقتی پلیس در جاده‌ها بود، آسیب نمی‌دید؟ ساعت‌ها در گرما و سرما در خیابان، بزرگراه‌ها و آزادراه‌ها بودن، حضور در صحنه دلخراش مرگ‌ومیرتصادفات و آتش گرفتن، منهدم‌شدن، دیدن مکرر جان باختگان و... مگر آسیب نیست؟ بله! اذیت هم می‌شود، ولی از آن طرف شغل و جایگاه مهمی دارد. پزشکی هم همینطور است. کجای تاریخ ایران، پزشکی به این اندازه مهم بوده؟ حتی نگاه جامعه به‌واسطه کرونا تا حد زیادی نسبت به پزشکان تصحیح شد؛ قبلا اگر در مواردی نیروی خطاکار و چپاولگر که پول برایش حرف اول را می‌زد، جلوه می‌کرد، امروز نیروی نجات‌بخش شده که جان انسان در گرو تلاش اوست. پس طبیعی است به این سادگی راضی نشود این جایگاه را از دست بدهد.

* این موقعیتی که نظام سیاسی به‌واسطه شیوع کرونا پیدا کرده، هم می‌تواند خوب باشد و هم خطرناک. در این‌باره 2سناریو مطرح می‌شود؛ اول اینکه دولت خدمتگزاری به میان بیاید که یاد بگیرد مسائل بنیادی و بحران‌ها را حل کند، چون که دولت‌ها در ایران همیشه از بحران‌ها عبور کرده‌اند بدون اینکه حلش کنند. درواقع نظام‌های سیاسی تاکنون هیچ بحرانی را در ایران حل نکرده‌اند، ولی کرونا پدیده‌ای است که نمی‌شود از آن به‌راحتی عبور کرد. به همین دلیل اگر این بحران را حل کند، آن وقت یک نظام سیاسی خدمتگزار خواهد بود، ولی اگر نتواند، آن وقت یک نظام سیاسی توتالیتر پدیدار خواهد شد؛ یک نظام مقتدر تمامیت‌خواه کنترلگر.

* به‌نظرم وضعیت از این دو حالت خارج نیست. البته پیش‌بینی من این است که در آینده با دولت خدمتگزار روبه‌رو خواهیم شد، چراکه ابعاد این پدیده به قدری بزرگ است که مدیریت جامعه نمی‌تواند حل نشده از آن عبور کند، به‌طور مثال تصحیح نظام بانکی نیست تا آن را رها کند مردم خودشان بروند طلا، دلار، ماشین و زمین بخرند و فکری به حال معیشت کنند. کرونا آدم می‌کشد و همه را هم می‌کشد، برایش فرقی ندارد.

* ماهیت تاب‌آوری تغییر کرده است. دیروز تاب‌آوری در مقابل مدیریت سیاسی جامعه بود، امروز در مقابل خودمان است. کرونا ما را به کف خواسته‌ها رسانده. این روزها دائم به این فکر می‌کنیم که از محیط اطراف کرونا نگیریم. مادربزرگمان دوست ندارد ما را ببیند، چون می‌ترسد مریض شود. ما نزد او نمی‌رویم، چون می‌ترسیم از او بیماری را بگیریم. کرونا افتاد به جان خودمان، همانطور که اقتصاد به جان خودمان افتاد. ممکن است تعبیر کنیم که کرونا پدیده آمریکایی است یا پول و ارز پدیده استعمار است، ولی خودمان این کار را می‌کنیم. صبح تا شب در مسیری ایستاد‌ه‌ایم که سهام بخریم و طلا بخریم و ارز و...

* به‌نظر من خوب بود. نظام سیاسی در ایران یک‌بار خوب عمل کرد که آن هم در بحث کرونا است. البته امکان تعطیلی سراسری نبود. کشور در تحریم است و تعطیلی طولانی‌مدت، چرخه اقتصادی را متوقف می‌کرد. بله! اگر دولت پول داشت اجازه نمی‌داد جایی باز شود، ولی چون تحریم هستیم منبع درآمدی جز اینکه مردم از جیب یکدیگر ارتزاق کنند، نداریم. مرزها تا حد زیادی بسته است و مجبوریم همین پولی که در کشور موجود است را بخوریم. اگر تعطیل می‌کرد در آینده نزدیک با قحطی بنیادین روبه‌رو می‌شدیم. داراها اجازه نمی‌دادند کالا در جامعه توزیع شود و احتکار رخ می‌داد و قیمت‌ها چندین برابر می‌شد.

* اگر ایران مثل آلمان عمل می‌کرد، هم جامعه فرو می‌ریخت و هم نظام سیاسی. بهترین روش همین بود که دولت کرد. حالا اگر مرزهای حاشیه‌ای باز شوند، وضعیت بهتری هم پیدا می‌کنیم. چنانچه مرزهای عراق و ترکیه به طور کامل باز شود و مراودات بیشتر شکل بگیرد از نظر ضروریات وضعیت بهتری پیدا می‌کنیم. قصه قرارداد با چین هم اتفاق مهمی است.الان اصلی‌ترین بحث ایران، پروژه بقاست. پروژه توسعه ما فعلا منتفی است. ما باید به مردم یاد بدهیم که با این شرایط سخت زندگی کنند تا شرایط توسعه فراهم شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بی نام

    همه به فکر این هستیم زنده بمونیم. قوی ها پاشون و گذاشتند رو شونه ضعیف ها به یاد انسان های اولیه تو جنگل می افتم.

  • ز

    ای بابا تو ایران اکثرادنبال قدرت نمایی هستن نه توسعه ی کشور باید فقط کاری کنیم که زنده بمانیم توسعه پیشکش

    پاسخ ها

    • عبدالرحمن

      القصه زنده هم نمی مانیم!

  • بدون نام

    دقیقا میدونی تعداد پزشکانی وپرستاران وکادر درمان که جانشان را ازدست دادند چقدر است چقدر از مطبها تعطیلند واقعا دستور را خوب عمل کنید حیف به واژه جامعه شناسی نیست

    پاسخ ها

    • عبدالرحمن

      ما در ایران قرنهاست جامعه شناس نداریم و اگر هم نصفه نیمه ای داشتیم کاره ای نبودند!

    • بدون نام

      باز موقع مالیات شد گیر دادن به پزشک ها شروع شد

  • بدون نام

    چقد سخته خواندن این مطالب باور اینکه آینده برای بچهامون پروژه بقاست نه پروژه توسعه

  • بدون نام

    والا همین الانشم نیروی درمان داره روز و شب فحش میخوره،اونم چه فحش هایی!
    از کدوم نفع دارید حرف میزنید؟مگه بخاطر کرونا حقوق کادر درمان فرقی کرده؟

    پاسخ ها

    • بدون نام

      نه حقوق پزشك نه پريتار نه خدمات هيچ فرقي نكرده فقط نگاه كنه ميفهمه چند نفرشون فوت كردن و حتي خانواده هاشون درگيرن و فوت كردن تو شهر ما خانم دكتري كه با پدر و مادرشون زندگي مبكرد خودش و پدر و مادرش فوت كردن

  • بدون نام

    واقعا واي به حال جامعه اي كه امثال تو جامعه شناس هستن، الان اينكه شيفت كاري ما انقدر سخت و استرس اور شده ، اينكه همكارا جلو چشممون فوت ميكنن انقدر دردناكع، امثال تو فقط به فكر قدرت هستيد

    پاسخ ها

    • نستوه

      من به جای ایشون از کادر درمان عذر خواهی میکنم . شاید بهتر این حرف رو به وزیر بهداشت و معاونین ارتباط مبداد که حرف ما رو گوش نکردید و اینها نه کادر درمان و پزشکان زحمتکش که جونشون رو گرفتن کف دستشون .

  • همرزم

    هردم ازاین باغ بری می رسد
    اق هرکی منفی تر خرف بزنه ونا امید کننده تر روشنفکر تر ه مرد حسابی این معظل جهانی هست وتو از سایرین خبر نداری بله مشکل اقتصادی بهانه ش ده برای زبان درازی روشنفکر منفی باف حمله بکن به غربت ازادی سیاسی که نبودش عامل تمام این بدبختیاس والا من ایرانی میدونم قدرت احیای اقتصادی را خیلی سر یع دارم

  • بدون نام

    لطفا بیاموزیم منظورمان را مختصرتز، بیان کنیم. خودش ی هنره!

  • بدون نام

    .... نمی بینی این همه کادر درمان فدا شدن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      ايشون كور هستن البته كوري كه با خانواده اش بخاطر همين نظريه هاش تو كانادا زندگي ميكنن

    • بدون نام

      پرستارها کارشون و خوب انجام نمیدن و اصلا هم به بیمار توجهی ندارن

    • جورج اورول

      واقعا این جامعه شناسه؟با این پرت و پلاهایی که گفته...توی دوران کرونا اکثر مطبها بسته و یا نصف ظرفیت کار میکنن.از طرفی پزشکان و پرستاران فراوانی در ایران و سراسر دنیا جونشون رو از دست دادن.

  • بدون نام

    کی گفته کرونا همه رو می کشه؟ اتفاقا اصلا اینجوری نیست. کرونا فقط فقیر فقرا و مردم عادی رو که به امکانات دسترسی ندارن می کشه، اگرنه چرا تا حالا یه نفر، حتی یه نفر از مسولین حکومت کشته نشدن. تازه سه بار سه بار هم اعلام شده که کرونا گرفتن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      اینرا را هم در نظر بگیرید هر سه بار بدروغ میگویند کرونا گرفتن. هیچکدام از مسئولان تا حالا نه کرونا گرفتن نه مردن. این دو سه تایی از نماینده ها و امر غیر و ذالک بدلایل سکته و زیادیه حساب و کتاب ثروتشان ذوق مرگ شدن الکی گفتن از کرونا فوت کردن.

  • م. ح

    آره مخصوصا به نفع پزشکانی که جونشون رو در این راه از دست دادن!!!!! هیچ پزشکی دعا نمیکنه مردم کشورش بمیرن بلکه درآمدش زیاد شه! دوست ما پسر جوونش رو که بعد 22 سال درس خوندن تازه رفته بود سرکار از دست داد! پزشکانی که متعهد نبودن حتی انصراف هم دادن ولی اکثر پزشکان به حکم سوگندی که خورده بودن موندن و به خودشون و خونوادشون استرس و سختی زیادی تحمیل کردن

  • بدون نام

    فراموش کردین که بگین دولت هم از این قضیه نفع میبر. همه چیز را گران کردن. یک سره برطبل کرونا هم میکوبند. خوب مردم هم از ترس کرونا دیگر تجمع اعتراض نمیکنن

  • بدون نام

    کاربر ۹:۳۰ اره برا پزشکان فرق کرده وقتی یه پزشک بابت کرونا که کلا جمع بزنی ۱۰ دقیقه هم بالا سر بیماران نبوده ۳۱۷ میلیون میگیره این حرفو نمیزدی

    پاسخ ها

    • بدون نام

      خدا ازت قطعا نميگذره اگه فيش حقوقي ديدي كه هيچي ولي من شاغلم تو بيمارستان بارر ندارم اگه عقده خودتو ميگي كه همچين مباغي تصورته كه خدا ميدونه و حسابت همين فقط

  • بدون نام

    واقعا باید گریست ک همچین جامعه شناسهایی داریم.....
    کادر درمان دارن جون خودشون رو از دست میدن،پرستار و پزشک و ... چقدر استرس دارن تو این روزها.
    ب جای اینکه برای سلامتی کادر درمان دعا کنیم چ حرفهایی میزنه.
    اینا مثلا جامعه شناسن. به خاطر همین جامعه شناسها،جامعه ی ما داغون شده واقعا

  • بدون نام

    واقعا این مغزه یه جامعه شناسه یا یک شیرین عقل!!!!!!!!!!!!

    پاسخ ها

    • روحی

      لکن ما این مغزها را نمیخواهیم
      مغز باید مغز باشد. مغزی که مغز نباشد مغز نیست

  • بدون نام

    متاسفیم برای داشتن همچین جامعه شناسهایی......

  • بدون نام

    واقعا ایشون جامعه شناسی خونده اصلا چی گفت بیشتر به هزیان شبیه

  • بدون نام

    ٤تا كتاب تعليم احتماعي خونده ديگه اين آقا.گنده نكنين .از جامعه فعلي مشخصه كه اين اقايون چي هستند و چه نفش مهمي در اين مملكت دارن!!

  • بدون نام

    يه سوال دارم : امثال اين آقا براي مردم و مملكت چيكار كردن واقعا؟
    جز نظريه هاي مضخرفشون كه به هيچ دردي نخورد هيچوقت.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      ایشون کانادا زندگی می کنند زن و بچه شون هم اونجاست هر وقتی میاد اینجا چند تا نظر میده می‌ره

  • کریم امیری

    فتنه,بلا,ازمایش اینها مفاهیمی است که از کرونا حاصل شده.صبوری پیشه سازید به لطف الهی این دوران نیز بگذرد.

    پاسخ ها

    • حسین

      کی میگه کرکنا فقط فقرا رو میکشه .ابن چه حرفیه
      همین دیروز یه فوتی کرونای داشتیم که بیست روز بستری و بیش . 500 میلیون هزینه کرون . .این هم فقیر.بود . لطفا . حرفهای نسنجیده نزنید .ممنون.

  • فرید

    فکر می کنم بعضیها برای پزشک ستیزی ماموریت دارند.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      فكر نكن مطمعن باش

  • امیر

    عجب جامعه شناس بی خردی ... امثال پزشک ها برای ما بسیار با ارزش هستند... اونا کلی درس خوندن... مثل تو ک بیسواد نیستن

  • بدون نام

    درود بر تو جامعه شناس حرف دل ما را زدی

  • بدون نام

    جامعه شناسی که ایشون باشه همون بهتر تو نباشن و کسی به حرفاش اهمین نده خدایا کیا شدن کارشناس

  • بدون نام

    شغلت چیه: جامعه شناس ..کارت چیه؟؟زدن حرف مفت..

  • علیرضا

    هر چقدر نظام سلامت قوی تر بشه به نفع مردمه چون امکانات زیاد میشه پرسنل بیشتر میشه هزینه کمتر میشه انتخاب دکتر خوب و با وجدان زیاد میشه ودرمان بهتره و راحت تر میشه ، مثل همون مثالی که زدید نیروی انتظامی جدا از ارزش و احترام این افراد مردم هم آسودگی بیشتری دارند ، بین همین مردم افرادی هستند که اگه پلیس کمی ضعیف بشه روزگار رو برای بقیه سیاه و تاریک میکنن

  • f.gh

    بی معنی!!

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج