آیا دولت از تورم نفع میبرد؟
حیدر مستخدمین حسینی اقتصاددان در بخشی از یادداشت امروز خود در روزنامه جهان صنعت نوشت: از نیمه دوم سال گذشته انتظار بر این بود که سود بانکی در کانال نزدیک به تورم حرکت کند تا به حفظ قدرت خرید کمک و دولت را به هدف اصلی تولید نزدیکتر کند.
حیدر مستخدمین حسینی اقتصاددان در بخشی از یادداشت امروز خود در روزنامه جهان صنعت نوشت: از نیمه دوم سال گذشته انتظار بر این بود که سود بانکی در کانال نزدیک به تورم حرکت کند تا به حفظ قدرت خرید کمک و دولت را به هدف اصلی تولید نزدیکتر کند.
اما چون تولید هدف اصلی دولت نبوده، نقدینگی راهی به سمت فعالیتهای مولد نیافته و در دیگر بازارهای اقتصادی رخ نمایان کرده است. با قبول اینکه اقتصاد ایران تحت تاثیر شوکهای بیرونی (در راس آنها تحریم) قرار گرفته، اما تعیینکننده مسیر اصلی اقتصاد ایران سیاستهای اقتصادی داخلی بوده نه عوامل بیرونی. با این حال مسوولان اقتصادی ایران در ابتدای سال جاری نرخ سود بانکی را در سطح ۱۵ درصد قرار دادند، آن هم در شرایطی که بانک مرکزی نرخ تورم سال گذشته را بیش از ۴۰ درصد اعلام کرده بود.
فاصله نرخ سود ۱۵ درصدی با نرخ تورم ۴۱ درصدی به این معناست که اگر سپردهها در بانکها تجمیع شوند باعث کاهش قدرت خرید میشود بنابراین بهتر است منابع به سمت بازارهایی حرکت کند که به حفظ قدرت خرید منجر میشود. حفظ قدرت پول یکی از ممیزیهایی است که حتی در شرع نیز توصیه شده تا افراد بتوانند موقعیت اقتصادی خود را با آن وفق دهند.
اما دولت با حمایت همهجانبه خود از سیاست بانک مرکزی نشان داد که نقدینگی باید از بانکها خارج شود و به سمت بازار سرمایه حرکت کند. هرچند این منابع به سمت بازار سهام حرکت کرد و شاخص بورس در مسیر افزایشی قرار گرفت، اما با در نظر گرفتن تمام پارامترهای تاثیرگذار بر شاخص بورس همچون کاهش ارزش پول ملی، تجدید داراییهای ثابت شرکتهای تحت پوشش بورس و محدودیت واردات و حمایت از تولید داخلی، نمیتوان رشد نجومی شاخص بازار سرمایه را منطقی دانست.
در همان مقطع در خصوص پرواز نقدینگی به سمت بازارهای مستعد اقتصادی اعلام خطر شد. ابتدا شاهد خوشنشینی این نقدینگی در بازار سرمایه بودیم و بعد از آن به صورت دورهای این میزان نقدینگی در دیگر بازارهای اقتصادی همچون بازار خودرو، مسکن و ارز جا خوش کرد و به التهاباتی در این بازارهای اقتصادی دامن زد. بر اساس مدل معروف اقتصادی، رشد نقدینگی برابر است با رشد تولید به علاوه نرخ تورم. به این ترتیب مجموع رشد ۳۱ درصدی نقدینگی با رشد منفی هفت درصدی تولید، به رشد ۴۱ درصدی تورم در سال ۹۸ دامن زده است.
در این شرایط باید وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دولت زمینهای را فراهم کنند که نقدینگی به سمت فعالیتهای مولد حرکت کند و به افزایش تولید ناخالص داخلی منجر شود. چه آنکه این مهم هم اشتغال را تضمین میکند و هم با افزایش سرمایهگذاری، به افزایش عرضه کالا و رونق گرفتن صادرات غیرنفتی در اقتصاد منجر میشود که این موضوع میتواند در یک سیکل کوتاهمدت به تامین ارز موردنیاز کشور در شرایط کرونایی اقتصاد نیز کمک کند.
اما واقعیت این است که عدم بازگشت ۷۲ میلیارد دلار ارز صادراتی که مقامات دولتی بر آن تاکید دارند مربوط به چند ماه اخیر نیست بلکه به عدم تعهد ارزی صادرکنندگان در سال گذشته مربوط میشود. زمانی مقامات دولتی همه مشکلات را نتیجه مستقیم تحریمها میدانستند و امروز نیز کرونا را دلیل خوبی برای چالشهای اقتصادی میدانند. .
اما اگر پدیدههای امروز اقتصاد ایران همچون صعود نرخ ارز، صعود قیمت سکه و رشد قیمت کالاهای مصرفی را آسیبشناسی کنیم نتیجه میگیریم که سیاستهای دولت نقش پررنگی در شکلگیری این چالشها داشته است.
شاید دولت آگاهانه مسیر افزایش قیمتها را هموار کرده تا در گیر و دار امروز اقتصادی بتواند بخشی از بدهیهایش را با توجه به کاهش ارزش پول ملی تسویه کند. اما این موضوع نتیجهای جز کاهش قدرت خرید مردم و افزایش آسیبهای اجتماعی نخواهد داشت. در این شرایط بانک مرکزی با افزایش دو درصدی نرخ سود در دالان بینبانکی گام اولیه در جهت مدیریت نقدینگی و کنترل تورم را برداشته است.
به نظر میرسد بانک مرکزی پی به اشتباه خود برده و در تلاش است سیاست قبلی خود در جهت کاهش نرخ سود را اصلاح کند. با این حال این موضوع نمیتواند همه ضعفهای به وجود آمده را پوشش دهد و تنها راه درستی برای هموار شدن جاده مشکلات کشور است و علامت مثبتی در جهت تصحیح نرخ سود بانکی است. اما چنانچه بازار پول خود را تصحیح نکند، با افزایش شاخص قیمتها در بازارهای مختلف اقتصادی، هیچیک از مشکلات اقتصادی کنونی حل نخواهد شد!
نظر کاربران
بله تو این حیبت میکنه از اون جیبت بر میداره تو هم خوشحالی حقوقت اضافه شده خدا نیستشو کنه
پاسخ ها
اصلا شک نکن
بانک مرکزی قبلاً که بودجه را میخواست تهیه کند دلار را به بازار میریخت و بودجه شکل میگرفت
قبلاً دلار ۱۳ هزار تومان بود ولی الان دلار ۲۲ هزار تومان است حال ببین چقدر بودجه بالا کشید
این هنر همتی است
کلا دولت با تورم پا بر جاست.
صددرصد
صدرصد سود می برد تامین کسری بوجه خرج اقازاده ها دولتی
تورم راخود دولت ایجاد کرده که درسایه اون بتونه به غارت مردم ادامه بده
پاسخ ها
حتما نفع میبره والاکنترلش میکرد.
صددرصدنفع میبردچرااجناس یادلاربه یک دفعه میره بالاوبعدکه به حداعتراض مردم میرسددولت دست به کارمیشودواندکی ازآن راپایین می آوردوکلی سودکلان به جیب میزندتاآسایش خودواقازاده شان راتامین کنندمردم بیچاره ازهیچ جابیخبر
بله صد در صد و در این راه هیچ گونه دلسوزی برای هیچ کسی ندارد .
اگه همش درتولید دارید درجا میزنید. چندتا کارشناس پول ازروسیه یاامریکا استخدام کنید. دیگه تجارت که حرام نیست.
دولت که فکر مردم نیست
سد درصد نمیبرد که انقد اختلاس نمیکرد خونه4هزار متری بساز خراب کن
صددر صد دلال اصلی دولت است
بللللللللللله
اقتصاد مسنقل داخلی بدون وابستگی به اقتصاد خارجی دقیقا یعنی همین...با ملاقه آب رو از این کاسه میریزن توی اون یکی کاسه این وسط هم یه کمی از موجودی بین کاسه های آقایون نیست و نابود میشود.....اقتصاد فلج ما در حال مرگ نهایی خودش هست فکر میکنم دولت محترم سنگ قبر هم برایش سفارش داده باشد!
صد درصد سود می برد با این کار هم جیبش را پر می کند هم می تواند صدای مردم را تو گلو شون خفه کنه اگر تو جنگ جهانی هولوکاس را کشورهای خارجی بوجود آوردند حالا منتخبین مردم این امر خطیر را برعهده گرفته اند . واقعا روزنامه ها با این تیتر زدنها خجالت نمی کشن .عزیزان حق گرفتنی است نه دادنی
صددرصد
مشکل این گرانی ها باید مردم متحد بشن .چیزی نخرن.خیلی ساده.بعد ببین چه میشه
صددرصدبخصوصدلالیدرنرخارز
هرج ومرج خوراک دولت است
این نتیجه هرج و مرج یک مملکته توی مملکتی زندگی میکنیم که هر کس هرکاری دلش میخواهد انجام میده. بدون اینکه به عواقب آن فکر کند. یک بار بنزین را بالا بردن ونتیجه اش رادیدن. امروز هم مطمئنن بدتر از آن می شود. چرا این مملکت هیچ قانونی ندارد چرا هیچ کس به کارهای رئیس جمهور نظارت ندارد
ایااین همه بدبختی فقط مال کشورماهست به خداداریم نفس های اخرمیزنیم
بله دولت خیلی هم نهفح می بره
جهش تولید یعنی این ،بالا رفتن دلار راهی برای بازگشت دلارهای بیرون مرز ،افزایش قیمت کالا و بالا رفتن در امد شرکتها واشتیاق به سرمایه گذاری وتولید و همچنین صادرات کالای بیشتر