تلسکوپی که توفان خورشیدی را پیشبینی میکند
محققان میگویند: تلسکوپ بزرگ خورشیدی چین به تازگی تصاویری را از سطح خورشید با جزییات ضبط کرده است که نشان میدهد این ابزار نوری میتواند هشدارهای توفان خورشیدی را تشخیص دهد.
ایرنا: محققان میگویند: تلسکوپ بزرگ خورشیدی چین به تازگی تصاویری را از سطح خورشید با جزییات ضبط کرده است که نشان میدهد این ابزار نوری میتواند هشدارهای توفان خورشیدی را تشخیص دهد.
به گزارش روز سه شنبه خبرگزاری شینهوا، تلسکوپ بزرگ خورشیدی چین (CLST) با دیافراگم ۱.۸ متری در موسسه نوری و الکترونیک تحت حمایت آکادمی علوم چین ساخته شده است. این تلسکوپ دهم دسامبر ۲۰۱۹، اولین مجموعه از تصاویر با وضوح بالا را از جو خورشید ضبط کرد.
توفانهای خورشیدی، منبع بروز حوادث جوی فضا هستند که میتوانند به قطع ارتباطات، قطع برق در مقیاس بزرگ، حوادث امنیتی اطلاعات و آسیب رساندن به فضاپیما منجر شوند. تابش الکترومغناطیسی و رویدادهای پروتون خورشیدی که در اثر توفانهای خورشیدی ایجاد میشود، میتواند با سرعت نور یا با سرعتی نزدیک به سرعت نور، به سمت کره زمین حرکت کنند.
«رائو چانگوی» محقق برجسته پروژه تلسکوپ خورشیدی، گفت: بنابراین هشدارهای توفان خورشیدی برای جلوگیری از آسیب و خسارت مهم است.
در اواخر آوریل ۲۰۲۰، گروه تحقیقاتی رائو در «چنگدو» واقع در استان «سیچوان» در جنوب غربی چین، از این تلسکوپ برای رصد مناطق فعال خورشیدی استفاده کرد و بیش از یک ساعت دادههایی را با وضوح بالا از جو خورشیدی به دست آوردند.
رائو گفت: این تلسکوپ خورشیدی ۱.۸ متری، میتواند ویژگیهای پیشساز توفانهای خورشیدی را در اسرع وقت کشف کند و دادههای قوی را برای پشتیبانی از هشدارهای توفان خورشیدی و تحقیقات فیزیک خورشیدی ارائه دهد.
وی افزود: با افزایش تناوب فعالیتهای خورشیدی، وقایع هواشناسی فضا شدیدتر میشود. در آینده، تلسکوپ خورشیدی، مجهز به سیستمهای تشخیص میدان مغناطیسی و ردیابی میدان سرعت، سهم بیشتری در تشخیص جو خورشیدی با وضوح بالا خواهد داشت.
در سالهای اخیر بسیاری از کشورها به تلاش های خود برای ساخت تلسکوپ های خورشیدی ۲ متری و بزرگتر شدت بخشیدهاند. تلسکوپهای بزرگ خورشیدی جهان، شامل تلسکوپ ۱.۶ متری GST در آمریکا و تلسکوپ ۱.۵ متری GREGOR در آلمان هستند. تلسکوپ خورشیدی چهار متری آمریکا به نامDKIST ، هنوز به بهره برداری نرسیده و طراحی و ساخت تلسکوپ چهار متری اروپا به نام EST به تازگی آغاز شده است.
پیش از تلسکوپ بزرگ خورشیدی چین به نام CLST، بزرگترین تلسکوپ خورشیدی در این کشور، تلسکوپ یک متری New Vacuum Solar بود که توسط محققان رصدخانه Yunnan آکادمی علوم چین ساخته شد.
ارسال نظر