۱۰۰۷۶۴۲
۱۱ نظر
۵۰۱۸
۱۱ نظر
۵۰۱۸
پ

نگاهی به طرح پلیس برای جریمه عابران پیاده

جريمه عابران پياده بيش از نيم قرن در كشور سابقه دارد. تاريخ را كه مرور كنيم، مي‌رسيم به يك روز ارديبهشتي در سال ۱۳۴۳ و ۲۰ عابر پياده متخلفي كه در ميدان مخبرالدوله تهران، براي آنكه به قوانين «پياده راه رفتن در شهر» بي‌توجهي كرده بودند، مجبور شدند ۵۰ ريال جريمه بدهند و يك ساعت هم بازداشت شدند!

روزنامه اعتماد: جريمه عابران پياده بيش از نيم قرن در كشور سابقه دارد. تاريخ را كه مرور كنيم، مي‌رسيم به يك روز ارديبهشتي در سال ۱۳۴۳ و ۲۰ عابر پياده متخلفي كه در ميدان مخبرالدوله تهران، براي آنكه به قوانين «پياده راه رفتن در شهر» بي‌توجهي كرده بودند، مجبور شدند ۵۰ ريال جريمه بدهند و يك ساعت هم بازداشت شدند!

در پي اين اتفاق، مطبوعات آن روزگار نوشتند: «از امروز (۲۹ ارديبهشت ماه سال ۱۳۴۳) اداره راهنمايي و رانندگي نسبت به تخلفات عابران پياده شدت عمل نشان داد و هر كس كه خارج از محل‌هاي خط‌كشي شده از عرض خيابان عبور كرد، به ‌وسيله ماموران راهنمايي و رانندگي بازداشت و جريمه شد. اين اقدام ماموران راهنمايي و رانندگي تهران به موجب ماده چهارم جرايم پنجاه ريالي قانون اخذ جرايم مصوب خردادماه ۱۳۳۹ عابران پياده انجام مي‌شود.»

هفته گذشته موضوع جريمه كردن عابران پياده توسط راهنمايي و رانندگي دوباره مطرح شد و اين بار به نظر مي‌رسيد ماجرا قرار است از حرف بيرون آيد و به اجرا نزديك شود. سردار سيدكمال هاديا‌ن‌فر، رييس پليس راهور ناجا در اين زمينه گفته بود: «ما سامانه مرتبط را طراحي كرده‌ايم و كد ملي و چهره افراد را هم داريم كه مي‌توان بر اين اساس مشخصات افراد را تطبيق داد و آنها را جريمه كرد.»

بر اساس قاعده تازه جريمه افراد پياده، با استفاده از كدملي افراد و سيستم شناسايي چهره كه زيرساخت‌هاي آن در حال ايجاد است، چنانچه عابري از مسير غيرمجاز تردد كند يا در تصادف مقصر باشد، مبلغ جريمه از حساب بانكي او كسر مي‌شود.

پليس مي‌گويد مقصر يك‌پنجم تصادف‌هاي كشور عابران پياده هستند و به همين دليل قوانيني در اين باره وجود داشته منتها به دليل كافي نبودن زيرساخت‌ها شكل عملي به خودش نگرفته و اكنون شرايط اجراي آن فراهم شده است، اما به نظر مي‌رسد ساز و كار اعلام شده براي شناسايي عابران متخلف كافي نباشد، موضوعي كه شهرام جبارزادگان كارشناس برنامه‌ريزي شهري نيز به آن اشاره مي‌كند و مي‌گويد: امكان جريمه عابران پياده در صورت تخلف از طريق چهره‌نگاري با كد ملي در شرايط حاضر و با امكانات موجود تقريبا غيرممكن است، مگر اينكه شهر به يك‌باره به تجهيزاتي مجهز شده باشد كه از آن بي‌خبر باشيم. در شهري كه امكان جريمه كردن موتوسيكلت‌سواران در آن وجود ندارد و راكبان موتور در شهر جولان مي‌دهند و رانندگان با پوشاندن پلاك خودروهاي‌شان وارد محدوده طرح ترافيك مي‌شوند، جريمه كردن عابران پياده كه بخش قابل توجهي از آنها را مسافران اتوبوس و مترو تشكيل مي‌دهند، در واقع پاك كردن صورت مساله است.

به گفته جبارزادگان فناوري زيرساخت‌هاي كنترل مكانيزه ترافيك از جمله دوربين‌هاي نظارت تصويري مربوط به سال‌هاي گذشته است و به نظر مي‌رسد در مورد وسايل نقليه موتوري نيز امكانات نرم‌افزاري مديريت ترافيك با اشكالات و محدوديت‌هاي كيفي و كمي روبه‌رو است، كمااينكه در حال حاضر نيز بعضي رانندگان خودروها با شناسايي معابر ورودي كه دوربين‌هاي‌شان مشكل دارند، بدون اينكه جريمه شوند، وارد محدوده طرح ترافيك مي‌شوند و برخي راكبان موتوسيكلت‌ها بدون توجه و ترس از دوربين‌ها مرتكب تخلف مي‌شوند.

يكي از مصائب ثبت مكانيزه جريمه خودروها در سال‌هاي اخير، خطاهاي ثبت شده است كه سبب مي‌شود تا مبالغ جريمه به پاي افرادي نوشته شود كه مستوجب جريمه‌اي نبوده‌اند. مساله‌اي كه اينجا هم احتمال بروز آن وجود دارد و اين سوال مطرح مي‌شود كه دوربين‌هاي كنوني ثبت تخلفات تا چه ميزان امكان چهره‌نگاري دقيق را دارند؟ اين كارشناس حوزه ترافيك در اين باره معتقد است: بخشي از دوربين‌هاي موجود كه امكان زوم كردن توسط كاربر را دارند و به راحتي مي‌توانند پلاك‌خواني كنند، قاعدتا مي‌توانند چهره‌نگاري هم بكنند اما بخش بيشتري از دوربين‌ها فاقد اين امكان هستند، ضمن اينكه به نظر مي‌رسد در تهران آنقدر دوربين داشته باشيم كه همزمان، امكان كنترل صدها هزار دستگاه خودرو در معابر بزرگراهي و اصلي و تقاطع‌ها و ميدان‌ها و صدها هزار عابر پياده در چهارراه‌ها را داشته باشند و اصولا بايد ببينيم در شرايط موجود و با محدوديت امكانات، اعمال جريمه سواره‌ها از اولويت برخوردار است يا جريمه كردن پياده‌ها؟

در روزهايي كه خطاهاي پي‌درپي انساني، در كوچه و خيابان به وفور هست، پاسخ صريح جبارزادگان به اين پرسش حاوي تلنگرهايي به برخي سوءرفتارهاست. او مي‌گويد: جريمه كردن عابران پياده، فارغ از اينكه اجراي آن چقدر عملياتي است، با توجه به شرايط اجتماعي و اقتصادي موجود امكان‌پذير به نظر نمي‌رسد، ضمن اينكه اين اقدام مي‌تواند بخش قابل توجهي از انرژي و توان پليس را به جاي ماموريت‌هاي اصلي، به خود معطوف كند. البته اين نكته را نيز بايد در نظر داشت كه عابران پياده با استفاده از ماسك و پوشاندن صورت خود به راحتي مي‌توانند از چراغ قرمز عابر پياده عبور كنند و بدون نگراني از جريمه شدن به دوربين زل زده و به آن لبخند بزنند.

سهم مرگ و مير عابران پياده از تصادفات در كشور ما قابل توجه است، چنانكه به گفته حميد سوري ايپدميولوژيست آمار مرگ و مير عابران پياده در كشور ما بالاي ۲۰ درصد است و در برخي شهرها به ۶۰ درصد نيز مي‌رسد كه درصد زيادي از اين مرگ و ميرها ناشي از بي‌توجهي عابران به قوانين راهنمايي و رانندگي است. فارغ از اينكه اعمال جريمه براي عابران پياده در كلانشهر ۹ ميليون نفري تهران كه به‌طور متوسط در هر شبانه‌روز يك عابر پياده در كف خيابان‌هاي آن كشته مي‌شود، از منظر سخت‌افزاري و نرم‌افزاري چقدر مي‌تواند قابل اجرا و چه آثار و پيامدهاي اجتماعي و اقتصادي داشته باشد، اجراي اين طرح مي‌تواند راه گريزي براي شركت‌هاي بيمه‌گذار باشد تا با توسل به آن از زير بار مسووليت پرداخت ديه عابران پياده شانه خالي كنند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    کاملا مشخص بود پافشاریتون برای کارتهای ملی جدید که چهره داشته باشه برا این روزاست
    یعنی من از عرض خیابون رد میشم وقتی رسیدم اینور خیابون پیامک میاد ۵۰ تومن از حساب شما کسر شد بابت جریمه
    دستتون درد نکنه
    از اینکه دارین بیچارمون میکنین
    میخواین برای توالت رفتن در ساعات اوج هم یه جریمه بذارین
    شما هنوز عرضه ندارید موتورسوارو قانونمند کنید، نه چراغ وامیسته نه قوانینو رعایت میکنه میاد زرتی میخوره به ماشین هم خسارت میزنه هم با مظلومنمایی دیه میخواد

    پاسخ ها

    • ر ی

      پروژه دست در جیب مردم دولت ادامه دارد .....

  • ایران

    گشنه شدیت دیگه

  • بدون نام

    به نظرم تا چند سال دیگه اکسیژنم کپسولی کنید بفروشین بهمون ...

  • بدون نام

    این کار تجاوز به حریم خصوصی هست و در هیچ یک از کشورهای پیشرفته اجازه به هیچ ارگانی برای استفاده از سیستم تشخیص چهره در مکانهای عمومی نمی دهند . اینکه اطلاع داشته باشید فلان شخص در فلان روز و فلان ساعت در کدام خیابان بوده نقض اشکار حریم خصوصی هست. از این سیستم برای مقاصد بد استفاده خواهد شد تا کنترل ترافیک.

    پاسخ ها

    • پرویز

      عزیز دل برادر حریم خصوصی و حق شهروندی کیلوی چند است اینجا ایران ...

  • بدون نام

    فقط به فکر درآمد هستند.
    سالانه حدود 10 هزار میلیارد تومان سهم ملیس لز جریمه هاست.

  • بدون نام

    این موتورهایی که کم هم نیستند و پلاکشان با طلق سه لایه دودی پوشانده شده را جلوشونو بگیرید یارو یه زمان تو بسیج بوده الان فقط با همین یه قلم تخلف داره .......میتازه تبعیض تبعیض هست موتورهاشونو بخوابونید تا طعم تلخ کارگر بدون موتور را کمی حس کنند!؟ اینجوری شاید عدالت کمی برقرار شود!!!!!

  • پرویز

    اینکه مردم باید قوانین را رعایت کنند حرفی نیست ولی باید یاداوری کنیم تنها چیزی که در ایران تعریف نشده خط عابر پیاده است زیرا خودرو سواران الخصوص اتوبوس های شرکت واحد اصلا توجه ای به این خطوط ندارند انوقت شما برای جبران کسری بودجه دست به هر راهکاری می زنید واقعا شرمتان نمی شود مردم روزی منفجر خواهند شد انوقت دیگه دیر شده

    پاسخ ها

    • خاطره

      بهترین روش برای یک شهروندی که میخاهد از پیادرو برود این است از این ماه یک پلا کارت با مشخصات نام پدر مادر تاریخ تولد و اسم و فامیل خودش را بنوسد و در موقع راه رفتن همراه خودش داشته باشد دیکر نیازی به دوربین و چهره نگاری ندارد متشکرم از ملت خوب عزیزمون

  • محمد

    یعنی تو پیاده رو خلاف حرکت کنیم باید چریمه بدیم
    این قانون واسه کشورای پر جمعیت و ثروتمند خوبه نه ایران که70ملیون جمعیت داره

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج