ماینینگ بهتر است یا استیکینگ؟
دنیای کریپتوکارنسی طرز تفکر جوامع بشری نسبت به پول را متحول کرده و با افزایش محبوبیت استفاده از فناوری بلاکچین، روشهای جدیدی برای تولید و استخراج رمزارزها پدیدار شده است. ماینینگ و استیکینگ دو شیوه رایج برای استخراج رمزارزهای جدید و اعتبارسنجی تراکنشها در شبکههای بلاکچینی هستند که به دلیل تفاوت در الگوریتم اجماع در مقابل هم قرار گرفتهاند. حال سوال اینجاست که استفاده از کدام روش میتواند به سود شما تمام شود؟!
به طور کلی، پاسخ واحدی برای این سوال وجود ندارد و هر شخص متناسب با شرایط خود باید نسبت به این که کدام یک انتخاب بهتری برای اوست، تصمیمگیری کند؛ اما این تصمیمگیری بدون داشتن اطلاعات کافی درباره ماینینگ و استیکینگ امکانپذیر نخواهد بود. با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره ماینینگ و استیکینگ و همچنین مزایا و معایب آنها در اختیار شما قرار دهیم.
استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟
استیکینگ روشی برای مشارکت در اعتبارسنجی تراکنشها در شبکه بلاکچینی بوده که از الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکند. در واقع با قفل کردن مقدار معینی از ارز دیجیتال به عنوان تضمین، فرآیند استیکینگ برای تامین امنیت شبکه آغاز میشود. اعتبارسنجها متناسب با میزان دارایی که قفل کردهاند به صورت تصادفی برای اعتبارسنجی بلوک جدید انتخاب میشوند و در ازای تائید آن، پاداشی از جنس رمزارز شبکه دریافت میکنند.
به بیان خلاصه، هدف از استیکینگ ارز دیجیتال، تشویق افراد برای حفظ ارز دیجیتال خود و کمک به امنیت و عملکرد شبکه بلاکچین است. مهمترین رمزارزهایی که میتوان آنها را استیک کرد، عبارتند از: اتریوم، پالیگان و پولکادات.
ماینینگ ارز دیجیتال چیست؟
ماینینگ نیز فرآیندی برای حل مسائل پیچیده ریاضی با استفاده از سختافزارهای ویژه ASIC برای اعتبارسنجی تراکنشها در یک شبکه بلاکچین استفاده کننده از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) است. در طول این فرآیند، ماینرها برای حل مسئله با هم رقابت میکنند و اولین ماینری که بتواند زودتر از دیگران به جواب مسئله دست پیدا کند، مقداری ارز دیجیتال به عنوان پاداش دریافت میکند.
هدف ماینینگ نیز همچون استیکینگ، تامین امنیت شبکه بوده که این کار را از طریق ایجاد چالشهایی برای بازیگران بد فعال در شبکه انجام میدهد. ارزهایی مثل بیت کوین، لایت کوین و دوج کوین از الگوریتم اثبات کار پیروی میکنند و مثالهای خوبی برای ماین و استخراج ارز دیجیتال هستند.
ماینینگ یا استیکینگ، کدام انتخاب بهتری برای شماست؟!
در حالی که هم استیکینگ و هم ماینینگ روشی برای اعتبارسنجی تراکنشها در شبکههای بلاکچینی به شمار میروند؛ اما از جهات مختلف تفاوتهایی با همدیگر دارند. به عنوان مثال در استیکینگ نسبت به ماینینگ به منابع کمتری نیاز داریم؛ چراکه در آن دستگاههای ASIC و مصرف انرژی چندان جایگاهی ندارد!
از طرفی پاداشهای استیکینگ همواره میان شرکتکنندگان در این فرآیند توزیع میشود؛ اما در استیکینگ شاهد این واقعیت هستیم که عمدتاً ماینرهای بزرگ که قدرت استخراج بیشتری دارند، بخش قابل توجهی از پاداش شبکه را به خود اختصاص دادهاند. در ادامه به بررسی دقیقتر جنبههای مختلف ماینینگ و استیکینگ میپردازیم که در انتخاب بهینه یکی از آنها و همچنین در مقایسه ذهنی با مبحث خرید و فروش ارز دیجیتال به شما کمک خواهد کرد:
سودآوری ماینینگ و استیکینگ
به هنگامی که صحبت از سودآوری به میان میآید، هم استیکینگ و هم ماینینگ دارای مزایای خاص خود هستند؛ اما این مزایا تماماً به ارزی که در طول فرآیند ماین یا استیک انتخاب میکنید، بستگی خواهد داشت. به یاد داشته باشید که برخی از ارزهای دیجیتالی دارای پاداش استیکینگ بیشتر و برخی دارای پاداش ماینینگ بیشتری هستند. به علاوه، استیکینگ گزینه مناسبتری برای مبتدیان به شمار میرود؛ چراکه برای کسب درآمد از این فرآیند نیازی به سختافزار یا دانش فنی و تخصصی ندارند.
در طرف دیگر ماجرا، ماینینگ به عنوان یک فرآیند انرژیبر به سختافزارهای تخصصی، به سرمایهگذاری در حجم بالا و همچنین قدرت محاسباتی قابل توجه نیاز دارد. بنابراین، هزینه نگهداری از سختافزار و مشارکت در فرآیند ماینینگ بالا بوده و دارای هزینههای جاری قابل توجهی است؛ در نتیجه، به هنگام مشارکت در آن نباید از مبلغ قبض برق غافل شد! بالعکس، استیکینگ تلاش کمی را میطلبد و در آن کافیست که شما دارای یک کیف پول ارز دیجیتال و مقداری رمزارز باشید.
میزان سرمایه اولیه در ماینینگ و استیکینگ
هزینه مورد نیاز برای سرمایهگذاری اولیه بر روی ماینینگ ارز دیجیتال میتواند رقم بسیار قابل توجهی باشد؛ چراکه به سختافزار و نرمافزار تخصصی و همچنین مقدار زیادی برق برای انجام محاسبات نیاز دارد. از طرفی در استیکینگ نیز ما به یک سرمایه اولیه نیاز داریم؛ اما این سرمایه اولیه به مراتب کمتر از سرمایه مورد نیاز برای استیکینگ است.
مقدار ارز دیجیتال مورد نیاز برای مشارکت در فرآیند استیکینگ به رمزارز انتخابی شما بستگی دارد؛ اما نکته مهم اینجاست که به هنگام قفل کردن این ارزهای دیجیتالی در شبکه، مالکیت شما سلب نمیشود و در پایان دوره استیکینگ میتوانید اصل ارزهای دیجیتالی خود را به همراه سود آن دریافت کنید.
سطح امنیت در ماینینگ و استیکینگ
هم استخراج ارز دیجیتال و هم استیکینگ به امنیت شبکه بلاکچین کمک میکنند. در واقع شبکههای بلاکچینی برای پردازش تراکنشها و اعتبارسنجی بلاکها به استخراجکنندگان و استیک کنندگان متکی هستند. در این فرآیند، ماینرها باید امنیت بلاکچین را با سرمایهگذاری زمان، تلاش و منابع محاسباتی خود حفظ کنند.
در سوی دیگر نیز استیکینگ با اطمینان از وجود نود و گره کافی در شبکه که در اعتبارسنجی بلاکها شرکت میکنند به امنیت شبکه بلاکچین کمک میکند. در واقع اینکه امروزه خرید بیت کوین یا سرمایهگذاری بر روی اتر (ETH) افزایش پیدا کرده حاصل تلاش این ماینرها و استیککنندههایی است که به امنیت شبکه کمک کردهاند.
سطح ریسک ماینینگ و استیکینگ
گفته شد که ماینینگ دارای هزینههای سرمایهگذاری بالایی است و نوسانات قیمتی پیشبینی نشده بازار و همچنین تغییرات نظارتی در آن میتواند بر دوره زمانی لازم برای بازگشت سرمایه شما تأثیر بگذارد. بنابراین، با توجه به موانع بالای ورود به حوزه ماین و همچنین رقابت گسترده در بازار آن، ماینینگ یک تلاش پرخطر محسوب میشود.
با این حال، استیکینگ دارای ریسک نسبتاً کمتری است؛ چراکه نیازی به سرمایهگذاری قابل توجه نداشته و دانش فنی خاصی را نمیطلبد. در واقع این بخش از دنیای کریپتو همان قسمت احتیاطی برای آن دسته از سرمایهگذارانی است که تمایل دارند با احتیاط وارد فضای کریپتو شوند.
در ماینینگ اگر ماینر قدرت محاسباتی بالایی داشته باشد، مسائل را در سریعترین زمان ممکن حل و پاداش شبکه را به خود اختصاص میدهد؛ این یعنی خرد شدن ماینرهای کوچکی که آنها نیز سرمایهگذاری اولیه داشته و هزینهای را صرف خرید دستگاه ASIC، هزینه برق، تامین سرمایش محیط و مواردی از این دست کردهاند! این مسئله در استیکینگ دیده نمیشود و فضای توزیع پاداش در آن عادلانهتر است.
سطح مشارکت جامعه در ماینینگ و استیکینگ
به گزارش صرافی کیف پول من، استیکینگ بیشتر از ماینینگ جامعه محور است؛ چراکه به شما این امکان را میدهد تا با نگه داشتن ارزهای دیجیتال خود در ولت رمزارزی، به امنیت شبکه کمک کنید. از طرفی با قفل کردن داراییها برای یک بازه زمانی مشخص که خود شما تعیین میکنید، میتوانید در تصمیمگیریهای حاکمیتی شبکه نیز مشارکت فعالی داشته باشید و با آرای خود مسیر حرکت شبکه در روزهای حساس را مشخص کنید.
بالعکس ماینیگ بیشتر دارای ماهیت فرد محور است؛ به این معنی که در طول فرآیند استخراج، هر یک از ماینرها به شکل مستقل و جدا از هم در حل مسائل پیچیده ریاضی و پردازش تراکنشها مشارکت میکنند. در نتیجه این قبیل از افراد هیچ تاثیر مستقیمی بر توسعه شبکه ندارند.
تأثیر زیست محیطی ماینینگ و استیکینگ
در بحث مقایسه ماینینگ و استیکینگ نباید از تأثیرات زیست محیطی آنها غافل شد. ماینینگ با مصرف زیاد برق و تولید کربن موجب گرمتر شدن محیط زیست شده و به همین علت همواره آماج و هدف انتقادات شدید دوستداران محیط زیست قرار داشته است. این درحالی است که استیکینگ به انرژی کمی نیاز دارد و در اصل گزینهای سازگار با محیط زیست در دنیای رمزارزها به شمار میرود.
از این رو در حال حاضر بسیاری از پروژههای رمزارزی به سراغ استفاده از الگوریتم اجماع اثبات سهام (Proof of Stake) رفتهاند و کمتر پروژهای را میتوان یافت که بخواهد از الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) استفاده کند. این واقعیت خود سیگنالی برای سرمایهگذاران بوده تا سرمایههای خود در دنیای کریپتو را بر روی پروژههای سبزتر متمرکز کنند.
ماینینگ یا استیکینگ؛ مسئله این است!
ماینینگ و استیکینگ هر دو مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب هر یک از آنها تماماً به موقعیت و شرایط شخص بستگی دارد. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که میخواهند بدون سرمایهگذاری بر روی قدرت محاسباتی و پرداخت هزینههای گزاف قبوض انرژی، سود خوبی به دست آورند، استیکینگ گزینه خوبی برای شماست.
ناگفته نماند که مطالب گفته شده در این مطلب همگی برداشتی از گزارشها و مقالاتی بود که در بلاگ صرافی کیف پول من پیرامون ماینینگ و استیکینگ ، مانند استیکینگ تتر منتشر شده است. اگر به دنبال آن هستید که اطلاعات جامع و کاملتری درباره دنیای کریپتوکارنسی پیدا کنید، توصیه میکنیم که حتماً سری به وبسایت این صرافی به آدرس www.kifpool.me بزنید.
ارسال نظر