طرز تهیهی لگیمات؛ دسر مخصوص ماه رمضان
«لُگیمات» یا به قول عربها «لُقیمات» یکی از دسرهای عربی و مخصوص استانهای جنوبی ایران مثل بوشهر و هرمزگان برای ماه مبارک رمضان است که در کشورهای حاشیه خلیج فارس مثل امارات و کویت و کشورهای مصر و هندوستان هم زیاد سرو میشود.
مجله افقکوروش: «لُگیمات» یا به قول عربها «لُقیمات» یکی از دسرهای عربی و مخصوص استانهای جنوبی ایران مثل بوشهر و هرمزگان برای ماه مبارک رمضان است که در کشورهای حاشیه خلیج فارس مثل امارات و کویت و کشورهای مصر و هندوستان هم زیاد سرو میشود.
لیگمات یکی از انواع دسر ساده و ارزان و سریع است. این دسر قدیمی با قدمتی حدود ۲۰۰ سال که به «لقمه قاضی» هم مشهور است یک نوع شیرینی خانگی و بازاری است که به خاطر بافت لطیف و شیرینی ملایمش بیشتر با چای و قهوه یا بستنی سرو میشود. دستور پخت لگیمات با ماست و با تخم مرغ مرسوم است. ۲ طرز تهیه مرحله به مرحله دسر لگیمات یا لقیمات یا همان بامیه عربی با تخم مرغ و بدون تخم مرغ را در این مطلب بخوانید.
طرز تهیه ساده دسر عربی لگیمات با ماست و بدون تخم مرغ
مواد لازم
- آرد سفید: ۲ پیمانه (هر پیمانه آرد برابر با ۱۲۰ گرم است)
- نشاسته ذرت: ۳ قاشق غذاخوری
- شیرخشک قنادی: ۳ قاشق غذاخوری
- ماست پر چرب: ۲ پیمانه
- شکر: ۲ قاشق غذاخوری
- خمیرمایه فوری: ۱ قاشق غذاخوری
- نمک: ۱/۸ قاشق چایخوری
- هل: ½ قاشق چایخوری
- رازیانه: ½ قاشق چایخوری
- روغن مایع: ۳ قاشق غذاخوری
- روغن مایع برای سرخ کردن لگیمات: به مقدار لازم
- جشنواره من اوکی ام
- آب ولرم: به مقدار لازم
طرز تهیه
مرحله اول: برای درست کردن شیرینی خانگی دسر لگیمات ساده بدون تخم مرغ، ابتدا آرد سفید، نشاسته ذرت، شیر خشک قنادی، شکر، خمیر مایه فوری، نمک، هل و رازیانه را با هم مخلوط کنید. سپس ماست را به تدریج و کم کم اضافه کنید و هم بزنید تا زمانی که مواد حالتی مثل یک مایه شل و چسبنده و مرطوب مثل ماست پیدا کنند. یادتان باشد خمیر این شیرینی باید شل باشد
مرحله دوم: روی خمیر را به مدت یک ساعت بپوشانید و ظرف خمیر را در یک جای گرم قرار دهید تا خمیر مایه سبب شود که خمیر به اصطلاح شیرینی پزی "برسد" و حجم خمیر دو برابر شود.
مرحله سوم: یک دستکش یک بار مصرف بپوشید و کمی دستکش را چرب کنید. خمیر را کمی ورز دهید تا پف آن گرفته شود. حالا در یک قابلمه مقداری روغن بریزید. مقدار روغن باید به اندازهای باشد که لگیماتها در آن شناور شوند. خمیر را داخل ماسوره مخصوص درست کردن شیرینی بامیه بریزید و به همان ترتیبی که بامیه را داخل روغن میریختید لگیمات را هم در روغن به صورت گرد گرد بریزید و سرخ کنید.
حین سرخ شدن مرتب لگیماتها را به آرامی هم بزنید (اگر قیف ندارید از اسکوپ بستنی استفاده کنید، برای این کار اسکوپ بستنی را چرب کنید و به همین منظور یک ظرف روغن مایع کنار دستتان بگذارید و هر بار اسکوپ را در روغن مایع فرو کنید و سپس از خمیر لگیمات بردارید). همین که سطح شیرینی طلایی شد کافی است. میتوانید لگیماتهای داغ داغ را در شهد سرد شده در دمای محیط بریزید یا روی لگیمات عسل یا شیره خرما یا شیره انگور بریزید. لگیمات را بعد از بیرون آوردن از شهد در یک صافی یا آبکش فلزی بگذارید تا هم شربت اضافی آنها گرفته شود و هم نرم و خمیری نشوند.
مواد لازم برای درست کردن شهد لگیمات
- آب: ½ یک لیوان فرانسوی
- شکر: ۲ و ½ لیوان فرانسوی
- زعفران دم کرده غلیظ: به مقدار دلخواه
- آبلیمو: ۱ قاشق غذاخوری
- گلوکز مایع یا شربت ذرت: ۲ قاشق غذاخوری
- گلاب: ¼ لیوان فرانسوی
طرز تهیه شهد دسر لگیمات
برای درست کردن شهد این شیرینی ابتدا آب و گلاب را در یک قابلمه بریزید و روی شعله ملایم گاز به جوش بیاورید. زمانی که ترکیب آب و گلاب به جوش آمد زعفران و آبلیمو را اضافه کنید و هم بزنید. سپس شکر را اضافه کنید. شکر را هم نزنید، اجازه دهید کمی ته نشین شود و کمی خود به خود حل شود. سپس با کفگیر چوبی شکر را هم بزنید. گلوکز مایع را هم اضافه کنید و هم بزنید. زیر شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید شهد حسابی سرد شود و به غلظت خوبی برسد.
طرز تهیه دسر لگیمات با تخم مرغ
مواد لازم
- آرد سفید: ۱ لیوان فرانسوی
- تخم مرغ:۱ عدد
- آرد برنج: ۳ قاشق مرباخوری
- بیکینگ پودر: ۱ قاشق مرباخوری
- خمیر مایه فوری:۱ قاشق غذاخوری
- ماست: ۱/۲ لیوان
- آب ولرم: به مقدار لازم
- روغن مایع: به مقدار لازم
طرز تهیه
برای درست کردن دسر لگیماتی که تخم مرغ دارد ابتدا باید تخم مرغ را با ماست، خمیرمایه فوری، آرد برنج و بیکینگ پودر مخلوط کنید. در مرحله بعد آرد را بریزید و با دست خمیر را ورز دهید. در صورتی که خمیر سفت بود کمی آب ولرم هم به آن اضافه میکنیم تا خمیر رقیق شود (همانطور که گفتیم خمیر لگیمات باید مثل ماست شل و رقیق باشد و البته چسبنده باشد). خمیر را به مدت یک ساعت در جای گرمی میگذاریم تا خمیر برسد و پف کند.
روغن را داخل ماهیتابه یا قابلمه تفلون یا چدن عمیق بریزید. حالا به همان ترتیب خمیر را در قیف ماسوره بریزید یا با قاشق غذاخوری بردارید و در روغن داغ گرد گرد بیندازید و سرخ کنید. خمیر داخل روغن پف میکند و به اندازه یک گردوی بزرگ میشود. وقتی رنگ لگیمات طلایی شد از روغن خارج کنید و به همان ترتیب در شهدی که در دمای محیط سرد شده بیندازید تا روی آن حسابی شهد دار و شربتی شود. روی دسر لگیمات را با پودر پسته یا پودر نارگیل یا شکلات نوتلای ذوب شده تزیین کنید. برای این کار در یک کاسه مایکروویو مقداری از نوتلا را ماکروویو کنید تا گرم و روان شود. سپس نوتلا را روی آنها بریزید تا از شکلات پوشانده شوند.
فوت و فنهای طرز تهیه دسر لگیمات
- در دستور پخت لیگمات ساده با ماست یا با تخم مرغ، حرارت روغن برای سرخ کردن شیرینی حتما باید متوسط باشد.
- در دستور پخت لیگمات با ماست یا با تخم مرغ، هربار خمیر را هم بزنید و پفش رو بگیرید و فقط به اندازه ظرفیت تابه از خمیر بردارید و داخل قیف بریزید. اگر اضافی خمیر در قیف بماند پف میکند وظاهر لقیمات خوب نمیشود.
- میتوانید لگیماتها را بعد از آغشته شدن در شهد در پودر قند و پودر دارچین بغلتانید تا طعم متفاوتی پیدا کنند. اگر پودر قند دوست ندارید روی لگیمات فقط کمی پودر دارچین بپاشید.
- طرز تهیه شیرینی دسر لگیمات بوشهری و هرمزگانی و عربی و کویتی به همین ترتیب است. برای درست کردن لیگمات اضافه کردن یا حذف تخم مرغ سلیقهای است.
- طرز تهیه دسر لگیمات با شیر خشک هم مرسوم است.
نظر کاربران
دستتون درد نکن ..ما تو بوشهرتو پایگاه هوایی زندگی میکنیم . لگیمات بوشهری غوغاست..اشپزی بوشهریا حرف نداره خیلی متفاوته مخصوصاً قلیه ماهی ومیگو
پاسخ ها
بله دقیقا هموطنان بوشهریمون دستپختشون حرف نداره من عاشق ترشی چتنشیون هستم
چرا دروغ میدی من خودم بوشهر زندگی میکنم لگیمات ۳سال که داره تو بوشهر و شهر غذا درست میکنن و شما یاد گرفتی آخه تو لیگمات !!
اره واقعا راست گفتی
البته خوزستانی ها هم به شدت لگیمات راخوشمزه ولذیذدرست میکنندبخصوص در ماه مبارک رمضان
جشنواره من اوکی ام چیه از کجا تهیه کنیم حالتون خوبه گلوکز و لیوان فرانسوی نداریم حالا چطور لگیمات.درست کنیم
لطفا تصحیح بفرمائید لگیمات مال خوزستان هست ونه بوشهر و هرمزگان وقتی شما میگید عربی پس مال خوزستان هست در ضمن این دسر اصالتاً مال عراق هستش
پاسخ ها
وقتی میگه عربی شما به خودت نگیر منظور کشورهای عربی شاخاب پارسه
مگه فقط خوزستان عرب داره
استان هرمزگان هم عرب زبان داره در ضمن از قدیما تو این منطقه می پختن
خود شما میگی عربی بعد خوزستانو میچسبونی تنگش شما عرب زبانی کشور عربی که نیستی
جشنواره هم جز مواد غذاییه
لگمات رو تو ابادان خیلی میخوریم محشره طعمش
درست کردنش سخته. جایی هست که بفروشه؟دلم خواست
پاسخ ها
نه سخت نیست
نمیشه یه غذایی موسیقی تو هرمزگان درست بشه بوشهریها نگن برا ماست
پاسخ ها
من بوشهری نیستم ولی خدایی یکی از بافرهنگترین وکاردرسترین مردم ایران هستن
لایک داری داداش
چرا اینقد سختش کردین بابا آرد و با خمیر مایه قاطی کنین ویه خمیرشل درست کنین بزارین حجمش دو برابر بشه بعدم تو روغن زیاد کم کم سرخش کنین ودر آخرروش عسل بریزین
مردم بوشهر از بهترین مرد ایران هستن و لگیمات هم عالی درست میکنن و خیلی وقت هم هست بوشهریا درست میکنن ربطی به خوزستان و شهرهای عرب نشین نداره کلا ی غذا ممکنه مال هرکجا باشه مگه غذا هم زبان داره یا لهجه داره