خورشت ترشه واش؛ غذای خوش طعم گیلانی
خورش ترشه واش که از گیاه خودروی ترشه واش در آن استفاده میشود یک غذای بسیار خوشمزهی محلی مازندران میباشد.
برترین ها: خورش ترشه واش یکی از غذاهای محلی خطه سرسبز شمال، به ویژه استان گیلان است. نام این خورش از گیاهی به اسم شبدرترشک یا همان ترشه واش گرفته شده. ترشه واش گیاهی خودرو است که معمولا در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری به صورت طبیعی رشد میکند. در ایران این گیاه در استانهای گیلان (رشت، بندرگز و لاهیجان) و در استان لرستان نیز یافت میشود.
همانطور که از اسم آن مشخص است، ترشه واش طعمی ترش مزه دارد. خورش ترشه واش از ترکیب این گیاه با مرغ، بادمجان، سبزیجات، رب آلوچه و رب انار تهیه میشود. اگر به غذاهای ترش علاقه مندید، حتما از این وعده غذایی لذت میبرید. در ادامه طرز تهیه این خورش خوشمزه برای ۴ نفر توضیح داده میشود.
مواد لازم برای تهیه خورش ترشه واش
- بادمجان: ۴ عدد متوسط
- گوجه فرنگی: ۳ عدد
- گوشت مرغ بدون استخوان (ترجیحا سینه مرغ): ۵۰۰ گرم
- پیاز: ۱ عدد بزرگ
- رب انار: ۲ قاشق غذاخوری
- رب آلوچه: ۳ قاشق غذاخوری
- سبزی مخصوص (ترشه واش، گشنیز، نعنا، سیر، ترشک و چوچاق): به میزان دلخواه
- نمک و فلفل: به میزان دلخواه
- زردچوبه: به میزان دلخواه
طرز تهیه
۱. برای تهیه خورش ترشه واش ابتدا از آماده کردن بادمجانها شروع میکنیم. بادمجانها را شسته و آنها را پوست کنید. یک ظرف مناسب بردارید و درون آن آب و نمک بریزید. آن را هم بزنید تا نمک درون آب حل شود، سپس بادمجانها را حدود نیم ساعت داخل آب قرار دهید. اینکار برای گرفته شدن تلخی بادمجان لازم است. سبزیها را نیز شسته و ساطوری کنید.
۲. بادمجانها را با روغن سرخ کنید. سبزیها را نیز با اندکی روغن در یک ظرف جدا سرخ کنید. سپس پیاز را رنده کنید و به ظرف سبزی در حال سرخ شدن اضافه کنید. سبزیها را دائم هم بزنید تا ته نگیرد. پس از اینکه سبزی ها تقریبا سرخ شد، بادمجانها را هم به ظرف اضافه کنید.
۳. مرغ را داخل تابهای جدا قرار داده و با نمک، فلفل و زردچوبه آن را تفت دهید. پس از انجام اینکار، مرغ را نیز به ظرف سبزی اضافه کنید. رب انار و رب آلوچه را با کمی آب گرم داخل یک لیوان رقیق کنید و به غذا اضافه کنید. در حین اضافه کردن، مواد را هم بزنید تا به خوبی با هم مخلوط شوند. در این مرحله دو لیوان آب داخل ظرف غذا بریزید. پس از مدتی که آب خورش جوشید، زیر گاز را کم کنید تا خورش به آرامی جا بیفتد. این مرحله حدود ۴۵ دقیقه زمان میبرد.
۴. بعد از اینکه حس کردید بادمجانها پخته شده اند، خورش را هم بزنید تا بادمجان ها کاملا با مواد دیگر مخلوط شوند. بعد از چیزی حدود یک ربع خورش ترشه واش آماده است. با آماده شدن خورش، گوجه فرنگیها را به صورت حلقهای برش دهید و آنها را در تابه ای جدا سرخ کنید. خورش را درون ظرفی که میخواهید سر سفره قرار دهید بکشید، و آن را با گوجه فرنگیهای سرخ شده تزیین کنید. همچنین میتوانید از سیبزمینی سرخ کرده نیز در تزیین غذا استفاده کنید. امیدواریم از صرف این غذای محلی شمالی لذت ببرید.
نکات
۱. دقت کنید در انتها بادمجان ها باید له شده و کاملا مخلوط شده باشد.
۲. اگر سبزی مخصوص این خورش در دسترس شما نیست، میتوانید از هر سبزی دیگری در این غذا استفاده کنید.
۳. به جای گوشت مرغ میتوانید از گوشت بوقلمون استفاده کنید.
۴. این غذا به صورت محلی در ظرف گمش طبخ میشود.
۵. خورش ترش واشه به همراه برنج سرو میشود.
نظر کاربران
به جرات میگم بینظیر ترین غذای زندگیم همینه....نام اصلیش بَلبِه خورشته که بیشتر توی شرق گیلان مرسومه سبزی های اسلیش هم ترش واش و ترشکه یعنی چه که بدون اینا هم میشه؟!
اصلا اصلش همیناس حتی اگه ترشک توش نباشه طعم و مزه درست حسابی نداره
ترکیب سیر و بادمجان و گوجه محشره
البته این رو هم اضافه کنم این غذا رو با پیاز و ماهی شور یا اشپل شور که روی برنج دم کشیده مصرف کنید مطمئنا تا تهشو در نیارید سیر نخواهید شد
خیلی خیلی خوشمزست
خوشمزه ترین غذای محلی هست. باور کنید. من خودم اصالتم لنگرودی هست. عاشق این غذا هستم . حتما امتحان کنید. همسرم که اصفهانی هست عاشق این غذا شده.
سبزی ترش واش چی هست؟؟
سبزی ترش واش برگ چغندر یا اگه دسترس نبود اسفناج،کمی تره، نعنا. سیر هم که حتماً باید باشه. چه برگ سیر نبود حبه سیر رو با سبزی ها چرخ کنید. البته ترش واش باید از سبزی های دیگه خیلی بیشتر باشه
حتما ترش واش بایدازبقیه بیشتر باشه. وای خیلی خوشمزه است
پاسخ ها
خیلی خوبه
بالاخره بادمجون باید تو غذا له بشه و از خ مون اول اضافه بشه یا آخر سر ؟