غذاهای شمالی دوست داشتنی (۳)
غذاهای شمالی بسیار خوشمزه و پرطرفدار هستند. از جمله غذاهای محلی شمال (به ویژه گیلان) می توان به اناربیج، ششانداز، شیرین تره، چخرتمه، نازخاتون، لونگی، خولی آش و ... اشاره کرد.
البته شمالی ها انواع ترشی، کلوچه، رب و مربا نیز دارند که بسیار خوش طعم و لذیذ هستند. در این مطلب سریالی و ادامهدار، چندین غذای شمالی را به شما آموزش داده ایم. امید که مورد توجه قرار گیرد.
شامی لپه
• تعداد: 4 نفر
مواد لازم
• ۵۰۰ گرم لپه
• ۵۰۰ گرم گوشت خرد شده
• نصف پیمانه لوبیا سفید
• ۳ عدد سیب زمینی
• ۱ عدد پیاز
• ¼ قاشق چایخوری دارچین
• نمک،فلفل سیاه و زردچوبه
• زعفران
• ۱ عدد تخم مرغ
• ۲ قاشق غذاخوری آرد کامل
طرز تهیه
1. لپه، گوشت، لوبیا سفید، سیب زمینی، پیاز را به همراه ادویه و مقدار کمی آب داخل قابلمه بریزد و روی شعله متوسط قرار دهید تا به آرامی پخته و نرم شوند.
2. گوشت را از مواد جدا کنید و سپس آنها را داخل غذاساز پوره کنید. گوشت را نیز ریشریش کنید. گوشت را به مخلوط حبوبات اضافه کنید و خوب هم بزنید.
3. برای هر 300 گرم مواد یک عدد تخم مرغ و دو قاشق غذاخوری آرد نیاز دارید. آنها را با هم مخلوط کنید و همچون کتلت داخل روغن سرخ کنید.
• تعداد: 4 تا 6 نفر
• ۲۰۰ گرم گوشت چرخ کرده
• 1 عدد پياز رنده شده
• ۱۳۰ گرم لوبيا سفيد
• 100 گرم نخود
• ۳ عدد هويج نگينی خرد شده
• 150 گرم کشمش پلويی
• ۸ عدد قيصی
• یک عدد چغندر
• ۵۰۰ گرم سبزی (خالولش، نعنا، تره، جعفري، گشنيز)
• 100 گرم آردبرنج
• ۳ قاشق غذاخوری شکر
• 3 قاشق غذاخوری سرکه
• نصف پیمانه آبغوره
• نمک و فلفل سیاه
• نعنا داغ
طرز تهيه
1. نخود و لوبيا را که از شب قبل خيس کنید. سپس آنها را با یک لیتر آب و کمي نمک روی حرارت متوسط قرار دهيد تا پخته شوند.
2. آرد برنج را با 1 پيمانه آب مخلوط و به لوبيا اضافه کنيد. هويج و چغندر را بشویید و نگینی خرد و به آش اضافه کنيد.
3. گوشت چرخ کرده را با 1 عدد پياز رنده شده ورز دهيد و کمي فلفل و نمک به آن اضافه کنید. سپس آنها را قلقلی و همراه با سبزی به آش اضافه کنید.
4. قيصي و کشمش را نيم ساعت خيس و قیصی را خرد کنید. سپس با کشمش در روغن تفت دهيد و به آش اضافه کنید.
5. در آخر، شکر، آبغوره و سرکه را به همراه نمک و فلفل به آش اضافه کنید و اجازه دهید روی شعله کم بجوشد و غلیظ شود.
• 3 عدد برگ سیر تازه
• ۱ عدد پیاز متوسط
• 3 عدد تخم مرغ
• یک پیمانه لپه
• نصف یک عدد مرغ یا اردک کوچک
• نمک، فلفل و زردچوبه
طرز تهیه
1. ابتدا برگ سیرهای شسته شده را با چاقو به اندازه های نیم سانتیمتری خرد کنید و با پیاز خلال شده تفت دهید تا طلایی شوند. لپه، نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید و کمی دیگر تفت دهید.
2. گوشت مرغ یا اردک را به اندازه های کوچک خرد و استخوان های آن را خارج کنید. آنها را در تابه ای دیگر سرخ کنید. سپس مخلوط پیاز و سیر و لپه را به آن اضافه کنید.
3. همه مواد را به همراه آب داخل آب بریزید تا کاملا پخته و نرم شوند.
4. وقتی بیشتر آب غذا گرفته شد، تخم مرغ ها را با چنگال هم بزنید و داخل آن بریزید. پس از 5 دقیقه می توانید غذا را سرو کنید.
• تعداد: ۶ نفر
• زمان تهیه و پخت: 60 دقیقه
• ۳۰۰ گرم سبزی (تره- جعفری- شوید- نعنا)
• 3 عدد سیبزمینی متوسط
• ۱ عدد پیاز متوسط
• 5 عدد تخممرغ
• ۳ حبه سیر
• 3 عدد اِشپل
• نمک، زردچوبه و فلفل سیاه
طرز تهیه
1. سبزی، پیاز، سیب زمینی و سیر را چرخ کنید. سپس اشپل ماهی را داخل آن بریزید و له کنید. نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به آنها اضافه کنید. سپس تخممرغها را اضافه کنید و خوب هم بزنید.
2. کمی روغن داخل تابه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود. سپس مایه کوکو را داخل آن بریزید و بگذارید پخته و طلایی شود. سپس آن را برش دهید و برگردانید تا سمت دیگرش نیز طلایی شود.
• 250 گرم مغز گردوی آسیاب شده
• یک پیمانه پیاز رنده شده
• 5 عدد بادنجان قلمی متوسط
• ۳ پیمانه آب سرد
• نصف پیمانه رب انار
• نمک
طرز تهیه
1. مغز گردو را آسیاب یا دوبار چرخ کنید تا کاملا نرم شود.
2. پیاز را داخل تابه در روغن تفت دهید تا طلایی و برشته شود. مغز گردو را به آن اضافه کنید. سپس سه پیمانه آب سرد اضافه کنید و بگذارید با حرارت ملایم پخته شود.
3. بادنجان ها را پوست بگیرید و آنها را به اندازه یک بند انگشت خرد کنید. کمی نمک روی آنها بپاشید و در آبکش قرار دهید تا آب سیاه آنها خارج شود. سپس آنها را در روغن سرخ و با رب انار رقیق شده، به مغز گردو اضافه کنید.
4. این غذا باید کمی آبدار و جا افتاده باشد.
• یک عدد مرغ متوسط
• ۴ عدد تخم مرغ
• 2 قاشق غذاخوری پیاز سرخ شده
• دو پیمانه آب
• یک قاشق غذاخوری آرد
• زعفران
• نمک
طرز تهیه
۱. ابتدا مرغ را پاک و آن را چند قطعه کنید. سپس آن را بشویید و بگذارید خشک شود.
۲. داخل قابلمه متوسط کمی روغن بریزد و روی حرارت متوسط، مرغ، پیاز سرخ شده و زعفران را به همراه دو لیوان آب بگذارید بپزد.
۳. در این فاصله، آرد را کمی تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. سپس آن را به مرغ اضافه کنید. نمک و فلفل بزنید و بگذارید کمی غلیظ شود. تخم مرغ ها را در ظرف جداگانه به هم بزنید و به چغرتمه اضافه کنید.
• تعداد: 4 نفر
• ۳ تا ۴ عدد بادنجان قلمی متوسط
• 4 عدد تخم مرغ
• نمک، فلفل سیاه و زردچوبه
• یک قاشق غذاخوری آرد
طرز تهیه
۱. بادنجان را حلقه ای برش دهید. سپس آنها را در روغن سرخ کنید تا طلایی شوند. برای اینکه بانجان روغن کمتری به خود بگیرد، پس از شستن، روی آنها نمک بپاشید و روی دستمال حوله ای بگذارید بمانند تا آب تلخ آنها بیرون بیاید و سپس سرخ کنید.
۲. تخم مرغ ها را به همراه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه در کاسه هم بزنید و سپس به بادنجان ها در تابه اضافه کنید. در تابه را بگذارید تا کوکو پخته شود.
۳. می توانید مواد دیگری همچون سیب زمینی ورقه ای یا گوجه فرنگی حلقه ای برش خورده را نیز به آن اضافه کنید که البته از حالت سنتی خارج می شود.
نظر کاربران
عالييييييييييي
اشپل چیه؟
پاسخ ها
اشپل همون تخمهای ماهی نره!
اشپل در گویش گیلکی همان خاویار ماهی هستش
به خاویار تمام ماهی ها به گویش محلی گیلکی (اشپل) میگن
اشپل همون خاویار ماهی سفیدهستش
ممنون از مطالب محلی گیلان
پاسخ ها
همه ی این غذاها برای گیلان نیست برای مازندران هم هست
نخیر هتی خانم مازندرانیها مثل مردم سایر نقاط از غذاهای گیلانی استفاده میکنند
آقا به کی به کی قسم مرغ ترش و سیر قلیه لپه نداره.چرا بجای مراجعه به آشپزهای گیلانی به کتب آشپزی غیر گیلانیها مراجعه میکنین؟؟
در ضمن تو کوکوی اشپل برگ سیر میریزن.
غذای گیلانی با غذای مازندرانی ها فرق داره... ما مازندرا نی ها تو شامی فقط گوشت گوسفند سبزی محلی پیاز تخم مرغ و یه کم سیب زمینی میریزیم..چغرتمه که نمیدونم چیه که توش کشمش هم داره ما همون اش ترش خودمونو داریم که خیلی هم خوشمزه س.شیش انداز که نداریم...سیر قلیه که ما توش از تکه های ماهی استفاده میکنیم. سنتی سیر قلیه فقط از کله ماهی استفاده میشه..مازندرانی ها غذای تند و ترش ولی نه خیلی ترش دوس دارن..ورقه بادنجان هم نداریم این حتما برا گیلانه تو مازندران فقط گوجه بادنجان اون هم به سبک خودش استفاده میشه..اشپل هم فقط پیاز سبزی محلی معطر ... یه کم سیر وزرد چوبه و فلفل ونمک هست..مازندرانی ها بیشتر از مرغ واردک و غاز وپرنده های محلی استفاده میکنن البته ماهی هم فقط سفید و کفال...مااز دونه های انار کم استفاده میکنیم بیشتر از رب انار استفاده میکنیم..البته خیلی بیشتر از این هاست ولی تو این صفحه نمیگنجه..
ببخشید کسی گروه آشپزی شمالی داره؟؟؟
تو تلگرام؟؟؟
سلام
اگر طرز تهیه اشکنه خاصی رو بلدید برام ایمیل کنید.
با تشکر
غذاهای گیلانی عشقن عشق هیجا غذا ب خوشمزگی گیلان نمیتونین با اون همه مخلفات بخورین و اینکه رشت به عنوان شهر خلاق غذا تو یونسکو ثبت جهانی شد ما گیلانیا یدونه باشیم
پاسخ ها
عاشقتووونیم
نمیدونم چرا بعضعی ها اصرار دارن غذاهای شمالی رو به سبک خودشون درست کنن
غذاهای گیلانی واقعا خوشمزن من مامانم رشتیه دست پختش حرف نداره