طرز تهیه چند نوع غذای تبريزی (۲)
از غذاهای سنتی تبريز باید به كوفته تبريزی، كباب تابهای، كوكو لوبیا سبز، دلمه برگ و آش دوغ، آش گوجهفرنگی و خورش هویج اشاره کرد. در ادامه همراه ما باشید تا با طرز تهیه برخی از این غذاها آشنا شوید. باشد كه موردتوجه قرار گيرد.
برترین ها: همانطور كه ميدانيد، همه شهرهای ايران، غذاهای سنتی و شيرينیهای مخصوص به خود را دارند. اما تعداد شيرينیهایی كه در تبريز پخته ميشود، بسيار متنوع است. «قرابيه»، «نوقا»، «اريس» يا «ريس»، «لوز»، «راحتالحلقوم»، «حلوای گردویی» و «باقلوا» از جمله شيرينيهای تبریز به شمار می روند. البته باید بدانید باقلوا، شيرينی سنتی تركهای آسيای ميانه است كه به ديگر كشورها راه يافتهاست. باقلوائی كه در تبريز پخته ميشود، به سبك باقلواي كشور تركيه است و از بادام، گردو، گلاب، شكر، هل، آرد شيرينيپزی، بيكينگپودر، زرده تخم مرغ، خاكهقند، شير و روغن، درست ميشود.
تبريز نانهای سنتی نیز دارد که از جمله میتوان به نان بربري كه در تبريز «كوكه»، و لواش كه «لاواش» خوانده ميشوند، اشاره کرد. نانهای روغنی همچون «ياغلی كوكه» و نانهای مغزدار همچون «ايشلی كوكه» نیز از دیگر نانهاي سنتی و محلی تبريز هستند. در شهر تبريز، نانهای كشور تركيه همچون پيده، اكمك و سيميت نیز طرفداران زيادی دارند. از غذاهای سنتی تبريز باید به كوفته تبريزی، كباب تابهای، كوكو لوبیا سبز، دلمه برگ و آش دوغ، آش گوجهفرنگی و خورش هویج اشاره کرد.
در ادامه همراه ما باشید تا با طرز تهیه برخی از این غذاها آشنا شوید. باشد كه موردتوجه قرار گيرد.
شیر پلوی تبریزی
• تعداد: 4 نفر
• زمان تهیه و پخت: ۸۰ دقیقه
مواد لازم
• سه پیمانه و نیم برنج
• 200 گرم کره
• چهار پیمانه شیر
• یک قاشق چایخوری زعفران
• یک قاشق چایخوری نمک
• یک پیمانه کشمش پلویی
• نصف قاشق چایخوری دارچین
• 500 گرم فیله مرغ
• یک پیمانه پیاز داغ
• یک پیمانه خلال پسته
• دو پیمانه آب
• 1/3 پیمانه گلاب
• آب پیاز
طرز تهیه
۱. برنج دانه بلند را با آب جوش نیم ساعت قبل خیس کنید و کنار بگذارید. فیلههای مرغ را با نمک، زعفران و آب پیاز مزهدار کنید. نیم لیتر آب و شیر را در قابلمه بریزید تا بجوشد.
۲. آب برنج را خالی کنید و آن را داخل شیر بریزید. نمک، زعفران و گلاب را هم اضافه کنید. نیمی از شیر که تبخیر شد، کره را بریزید و بگذارید بماند تا شیر کاملا جذب برنج شود. ۳۵ دقیقه دمکنی بگذارید. تا بپزد.
۳. کشمش را با کمی کره و دارچین با هم سرخ کنید. فیلههای مرغ مزهدار شده را سرخ کنید و بعد در کره تفت دهید.
۴. برنج پخته شده را در ظرف مورد نظر بریزید و کشمش، پیاز داغ و خلال پسته را روی برنج بریزید و تزیین کنید. فیلههای مرغ را نیز روی برنج قرار دهید.
آش کلم برگ
• تعداد: ۴ نفر
• زمان تهیه و پخت: 90 دقیقه
مواد لازم
• نصف پیمانه نخود
• نصف پیمانه لوبیا چیتی
• ۲/۳ پیمانه عدس
• 200 گرم کلم برگ خرد شده
• ۲ قاشق غذاخوری پیاز داغ
• 1 قاشق غذاخوری سیر داغ
• ۳ عدد هویج نگینی خرد شده
• 50 گرم برگ کرفس
• ۲۰۰ گرم رشته آش
• نصف پیمانه کشک
طرز تهیه
1. نخود و لوبیا را از شب قبل با مقداری آب خیس کنید. سپس آب آن را عوض کنید و با مقدار کمی نمک روی حرارت قرار دهید تا نیم پز شوند.
2. سپس عدس را اضافه کنید و پس از ده دقیقه، کلم برگ را ریز خرد کنید و به همراه پیاز داغ، سیر داغ و ادویه در آش بریزید.
3. هویج نگینی را به همراه برگ های کرفس خرد شده اضافه کنید و اجازه دهید تمام مواد پخته شوند.
4. در این مرحله، رشته آش را در قابلمه بریزید تا نرم شود. در پایان، کشک را در آش بریزید و نمک آن را نیز اندازه کنید.
آش دوغ
• تعداد: 4 نفر
• زمان تهیه و پخت: ۲ ساعت
مواد لازم
• نیم کیلو سبزی پاک کرده (تره و شوید)
• ۴ لیتر دوغ
• ۶ پیمانه برنج
• ۳۰۰ گرم گوشت چرخکرده
• یک پیمانه نخود
• نعنا و پیاز داغ
• نمک و زردچوبه
طرز تهیه
۱. گوشت چرخ کرده را با پیاز و نمک و زردچوبه ورز می دهیم و به صورت قلقلی در می آوریم. برنج را در آب در قابلمه ای جداگانه تا اندازه ای می پزیم که له شود.
۲. نخود را در قابلمه دیگری بپزید. گوشت های قلقلی و دوغ را در برنج بریزید و مدام هم بزنید. اگر هم نزنید، دوغ گلوله می شود و به اصطلاح می بُرد. پس از اینکه جوش آمد، سبزی، نعناداغ و پیاز داغ را اضافه کنید. ۱۵ دقیقه بعد از ریختن سبزی، آش آماده است.
آش گوجه فرنگی تبریز
• تعداد: ۴ نفر
• زمان تهیه و پخت: 2 ساعت
مواد لازم
• یک پیمانه لپه
• نصف پیمانه برنج
• نصف پیمانه بلغور
• دو پیمانه جعفری و تره
• ۵ پیمانه آب مرغ یا گوشت
• نصف پیمانه آبغوره
• یک کیلوگرم گوچه فرنگی
• 2 قاشق غذاخوری نعنا خشک
طرز تهیه
1. لپه رو یک یا دو ساعت خیس و چند بار آب آن رو عوض کنید. سپس بلغور را اضافه کنید و نیم ساعت هم با بلغور بگذارید خیس بکشد. سپس آنها را آبکش کنید و داخل قابلمه با آب مرغ بریزید و بگذارید نیمپز شوند.
2. برنج را به مخلوط اضافه کنید و تا زمانی بپزید که برنج له و وارفته شود. در این مرحله، پوست گوجه فرنگی ها را بگیرید و داخل غذاساز آنها را پوره کنید. پوره گوجه فرنگی و سبزی را به آش اضافه کنید و اجازه بدید سبزی ها پخته شوند و آش جابیفتد.
3. در آخر نمک و آبغوره رو به آش اضافه کنید. پس از جوشیدن، نعنا بریزید و از روی حرارت بردارید.
دلمه برگ مو تبریزی
• تعداد: 4 تا 6 نفر
• زمان تهیه و پخت:
مواد لازم
• یک کیلوگرم برگ مو
• 500 گرم گوشت چرخکرده
• ۳ عدد پیاز متوسط
• یک پیمانه بلغور گندم
• یک پیمانه لپه
• 2 پیمانه برنج
• ۲۰۰ گرم شویدخردشده
• 200 گرم مرزه خردشده
• ۴۰۰ گرم تره خردشده
• یک بوته سیر رنده شده
• ۱۰۰ گرم کره حیوانی
• یک قاشق غذاخوری دارچین
• دو قاشق غذاخوری پودر گل محمدی
• یک قاشق چایخوری فلفل سیاه
• دو پیمانه آب مرغ
• یک چهارم پیمانه غوره
• نمک و فلفل سیاه
طرزتهیه
۱. برنج و بلغور رو دوساعت خیس کنید. در این فاصله لپه را بپزید .
۲. پیاز را ریز خرد کنید و در تابه بزرگ روی شعله متوسط تفت دهید. سپس گوشت را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن عوض شود. در آخر لپه را اضافه کنید.
۳. بلغور و برنج را آبکش کنید و به همراه سبزیجات و ادویه جات به مواد اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا وقتی که به اصطلاح پف سبزی ها بخوابد اما پخته نشود. سپس از روی حرارت بردارید.
۴. سیر، کره حیوانی و ماست را به مواد اضافه کنید، هم بزنید و کنار بگذارید.
۵. از مواد روی برگ های دلمه بگذارید. دلمه را بپیچید و مرتب در کف قابلمه بچینید. لابهلای دلمه ها غوره بریزد. در آخرین مرحله، دولایه برگ خالی دلمه را روی مواد بچینید.
۶. سپس آب مرغ را به آرامی داخل قابلمه بریزد و روی حرارت زیاد قرار دهید. وقتی جوشید، حرارت را کم کنید تا یک تا یک ونیم ساعت به آرامی پخته شود.
نظر کاربران
دستتون درد نکنه من خودم تبریزیم . ولی ظاهر غذاها به تبریزی بودن نمی خوردها
پاسخ ها
چطور مگه؟
درشهرشبستر که به تبریزنزدیک است دلمه کلم پیچ که خیلی حوش مزه است پخته میشود.این غذاهمراه بادلمه برگ مو بیشتردرایام نوروز خورده میشود که به این دونوع غذاآق دلما وقره دلماگفته میشود.ازخانمهای آشنابه طرزتهیه این غذاخواهشمندم ان راایترنتی به سایرهموطنان آموزش دهند.
باسلام لطفا غذاهای اموزش بدین که اینقدر گوشت نداشته باشه سبک باشه
دلمه مال تبريزنيست مال ترکيه ست
سحر خانم عزیز یکم مطالعه کنی میبینی دلمه غذای مشترک ترکهاست در سراسر دنیا، در انواع مختلف دلمه که ما آذربایجانیها هم ترک آذربایجان هستیم.