شیرینیهای خوشمزه قزوین؛ از شیرینی بهشتی تا حاج کریمی
تنوع شیرینی و خوراکیهای سنتی در استان قزوین، نشات گرفته از آداب و فرهنگ غذایی مردم این سرزمین است. انسانهایی خوشذوق و هنرمند که با انواع خوردنیهای بیهمتایشان، در سراسر ایران و جهان، شهرتی بههم زدهاند. از جملهی این شیرینیهای خوشمزه و وسوسهانگیز میتوان به شیرینی بهشتی، شیرینی سه آرده، شیرینی حاج کریمی، شیرینی روح افزا و شیرینی نازک اشاره کرد.
برترین ها: تنوع شیرینی و خوراکیهای سنتی در استان قزوین، نشات گرفته از آداب و فرهنگ غذایی مردم این سرزمین است. انسانهایی خوشذوق و هنرمند که با انواع خوردنیهای بیهمتایشان، در سراسر ایران و جهان، شهرتی بههم زدهاند. از جملهی این شیرینیهای خوشمزه و وسوسهانگیز میتوان به به شیرینی بهشتی، اشاره کرد.
شیرینی بهشتی (شیرینی کرکی یا شیرینی نایینی)
مواد لازم:
پودر شکر ۲۰۰ گرم
روغن قنادی ۲۰۰ گرم
آرد سفید ۴۰۰ گرم
روغن مایع ۵۰ گرم
وانیل مقداری
پودر هل مقداری
پودر کاکائو مقداری
طرز تهیه:
1. پودر شکر و روغن را باهمزن میزنیم تاکاملا سفید شود وانیل پودر هل را اضافه میکنیم مرحله بعد آرد اضافه میکنیم.
2. خوب که مخلوط شد روغن مایع را میریزیم خمیر باید تااندازهای نرم شود که بتوانیم آن راباقیف بزنیم اگر سفت بود کمی روغن مایه نیز اضافه میکنیم.
3. رنگ شیرینی بهشتی هم بستگی به سلیقه خودمان دارد که از پودر کاکائو و زعفران میتوانیم استفاده کنیم .
4. خمیر که آماده شد داخل قیف ریخته وبا کمی فاصله از هم داخل دیس زده وروی آن را با کنجد خلال پسته یا سیاهدانه تزئین مکنیم وداخل فر بادرجه ۲۰۰قرار میدهیم زمان پخت حدود ۱۵ دقیقه میباشد.
شیرینی سه آرده (پادرازی)
مواد لازم:
روغن صاف ۲۵۰ گرم
وانیل یک چهارم ق م
آرد گندم ۱۲۵ گرم
آرد برنج ۱۲۵ گرم
آرد نخودچی ۱۵۰ گرم
پودر قند ۱۵۰ گرم
هل یک دوم قاشق چایخوری
تخم مرغ ۲ عدد
مواد رویی:
پودرقند یک دوم قاشق چایخوری
روغن مایع یک قاشق چایخوری
زرده ۱ عدد
زعفران دم کرده یک دوم قاشق چایخوری
طرز تهیه:
۱. آردها را با هم مخلوط کرده و روغن را اضافه میکنیم و خوب ورز میدهیم.
۲. پودر هل را اضافه میکنیم و در ظرفی پودر قند را الک کرده و تخم مرغ و وانیل را اضافه میکنیم و با همزن میزنیم تا یکدست شوند.
۳. مواد را به آردها افزوده و روی خمیر را با کیسه نایلونی پوشانده و ۱ ساعت در یخچال استراحت میدهیم.
۴. کمی از خمیر را بین دو کیسه یا کاغذ روغنی با وردنه به ضخامت ۲-۳ میلیمتر باز کرده و با قالب پادرازی قالب میزنیم و داخل سینی میچینیم و روی شیرینیها را زرده زده و روی زردهها ترکیب مواد رویی را میمالیم و در فر با دمای ۱۸۰ درجه به مدت ۱۰ دقیقه میپزیم.
شیرینی حاج کریمی
مواد خمیر:
روغن جامد ۴۰۰ گرم
پودر قند ۳۵۰ گرم
پودر هل یک قاشق چایخوری
تخم مرغ ۵ عدد
ماست ۶۰ میلی گرم
آرد گندم ۵۰۰ گرم
آرد برنج ۵۰۰ گرم
بیکینگ پودر یک قاشق چایخوری
مواد میانی:
پودر گردو ۳۵۰ گرم
پودر قند ۵۰ گرم
پودر هل یک قاشق چایخوری
دارچین یک قاشق چایخوری
گلاب ۲ قاشق سوپخوری (۳۰ میلی لیتر)
روغن مایع ۲ قاشق سوپخوری (۳۰ میلی لیتر)
مواد تزیینی:
کنجد
خلال پسته
طرز تهیه:
1. روغن جامد، پودر قند و هل را با همزن میزنیم تا خوب مخلوط شود.
2. ابتدا تخم مرغها را در ظرف دیگری شکسته کمی مخلوط میکنیم تا سفیده و زرده مخلوط شود.
3. بعد تخم مرغ و ماست را به مواد اضافه میکنیم و با مخلوط کن بهم میزنیم تا مخلوط یکدستی به دست آید.
4. در آخر آردها و بیکینگ پودر را که با یکدیگر الک شدهاند را بار دیگر از الک گذرانده به مخلوط اضافه میکنیم تا به شکل خمیر در بیاید. این خمیر ورز دادن نیاز ندارد.
5. خمیر را چند ساعت استراحت میدهیم.
6. مواد میانی خمیر را با یکدیگر مخلوط میکنیم و به شکل گلولهای به اندازه فندق درآورده آماده میگذاریم.
7. خمیر را پهن کرده و مواد میانی را با فاصله مناسب بر روی لایه اول قرار میدهیم. یک لایه دیگر از خمیر بر روی این دو قرار داده و قالب میزنیم.
8. دو لایه را کمی بهم فشار میدهیم تا به هم بچسبد.
9. داخل سینی را کمی چرب کرده و شیرینی را در سینی بچینید سپس روی هر کدام را با کنجد یا پسته تزئین کنید.
10. سینی را درون فری که از نیم ساعت قبل با حرارت ۱۷۰ درجه سانتیگراد گرم کردهاید به مدت ۲۰ - ۲۵ دقیقه قرار دهید (وقتی زیر شیرینیها کمی طلایی شد یعنی پخته است)؛ اجازه دهید شیرینیها خنک شوند سپس درون ظرف مناسب قرار دهید و سرو کنید.
شیرینی روحافزا
مواد لازم:
شکر ۱ کیلو
آرد سفید مخصوص قنادی نیم کیلو
روغن جامد ۳۰۰ گرم
آب نیم کیلو
گلاب و هل به اندازه کافی
سرکه یک قاشق چایخوری
طرز تهیه:
۱. ابتدا شکر و آب را مخلوط کرده و روی گاز گذاشته بعد از جوش آمدن، سرکه به آن اضافه شود. بصورت شربت نیم عسلی درآمده آن را از روی گاز برداشته و با یک کفگیر چوبی بهم بزنید تا به صورت فرنی درآید.
۲. بعد روغن و آرد به روی گاز گذاشته تا مثل حلوا قرمز شده آن را به شکر اضافه کرده بهم بزنید نیم لیوان گلاب و مقدار پودر هل به آن اضافه شود.
۳. آن را روی سینی شیرینی پهن کنید و مقدار پودر پسته روی آن میریزید و بعد از ۲ ساعت که کاملاً سرد شد آنرا برش داده به صورت قالبهای لوزی ریز درمی آورید.
شیرینی نازک
مواد لازم
آرد سفید قنادی: ۵۰۰ گرم
نمک: یک پنجم قاشق چای خوری
بیکینگ پودر: ۲ قاشق چای خوری سر پر
کره یا مارگارین: ۲۵۰ گرم
تخم مرغ کامل: ۲ عدد
وانیل خالص: نوک قاشق چای خوری
خامهٔ صبحانه: ۲ قاشق غذاخوری
ماست (معمولی): ۱۵۰ گرم
مواد لازم برای مایهٔ درونی نازک:
کره یا مارگارین: ۲۰۰ گرم
شکر: دو و یک چارک پیمانه (۴۰۰ گرم)
آرد: ۳ پیمانه (حدود ۴۰۰ گرم)
هل سائیده شده: ۱ قاشق چای خوری
جوز هندی رنده شده: یک عدد کوچک
این شیرینیها به علت داشتن کره یا مارگارین بسیار ترد و خوشخوراک بوده، قابلیت نگهداری نسبتاً طولانی دارند.
طرز تهیهٔ خمیر:
1. آرد، نمک و بیکینگ پودر را ۳ بار با هم الک کنید.
2. کره یا مارگارین ذوب شده در دمای آشپزخانه را با همزن بزنید تا کرم رنگ شود.
3. ۳ قاشق غذاخوری از مخلوط آرد را روی کره یا مارگارین ریخته، هم بزنید.
4. تخم مرغها را دانهدانه اضافه کرده هر بار مخلوط را هم بزنید، با اضافه کردن هر تخم مرغ ۳ قاشق غذاخوری آرد به مایه اضافه نمایید.
5. با تخم مرغ دوم وانیل را هم اضافه نمایید (اضافه کردن آرد به صورت مرحله به مرحله برای سفت نگه داشتن خمیر است).
6. خامه را اضافه نموده، هم بزنید و مجدداً کمی از مخلوط آرد را به کار ببرید.
7. ماست را اضافه نموده، آن را به خورد خمیر بدهید.
8. در این مرحله همزن را خاموش کرده، باقیماندهٔ مخلوط آرد با دست به خورد خمیر بدهید.
9. در انتها خمیر به دست آمده خمیر نرم و لطیفی است که به دست تمیز نمیچسبد (منظور از دست تمیز دستی است که هنوز با خمیر تماس نداشته است). روی خمیر را بپوشانید تا مایه درونی را آماده سازید. (استفاده از هل و جوز هندی اجباری نبوده و سلیقه ایست ولی کاربرد آنها توصیه میشود).
طرز تهیهٔ مایه درونی:
1. همهٔ مواد را داخل دستگاه غذاساز ریخته، مخلوط نمایید یا اینکه به کمک نوک انگشتان مالش دهید تا به صورت خرده نان درآید.
طرز پیچیدن نازک:
1. در ابتدا فر را روی حرارت ۱۸۰درجهٔ سانتی گراد روشن نمایید.
2. یک عدد سینی فر را با کاغذ روغنی پوشانده، کاغذ را با روغن مایع چرب کنید.
3. خمیر آماده شده را وزن کرده، آن را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید.
4. باقیمانده را مجدداً به دو قسمت مساوی تقسیم کنید (برای تهیهٔ دو رولت برای نازک).
5. هر قسمت از خمیر را روی سطح کاری که آرد پاشی شده است به صورت چهارگوش به قطر ۲ میلیمتر پهن کنید (آردهای اضافه را با قلم موی بزرگ بتکانید تا شیرینی بعد از پخت زیاد خشک نشود).
6. با مایهٔ درونی روی خمیر را بپوشانید.
7. با کف دست مواد را روی خمیر فشار دهید تا به آن بچسبد.
8. از یک طرف خمیر را به صورت رولت بپیچانید. دو طرف رولت را ببندید و کمی آن را تخت کنید و با کشیدن رولت آن را نازک تر کرده به آن طول بدهید.
9. رولت را با کارد دالبردار به صورت دلخواه برش دهید و برشها را درون سینی فر با فاصله بچینید. کار را با قسمت دوم خمیر تکرار کنید.
ادامه دارد...
ارسال نظر