افطاری، مهمانِ سفرهی رنگینِ کشورهای همسایه
این روزها شهرهای سرزمینهای اسلامی در تب و تابماه مبارك در تكاپو و جنبش هستند.در اینماه سفره سحری و افطار در این كشورها رنگین تر از پیش به بهترین و پاك ترین خوراكها آراستهمیشود و عطر نابشان فضای خانهها و شهر را پر میكند.
پودینگ برنج با خرما
پودینگ برنج با خرما یكی از خوراكی های مقوی و رایج در كشورهای عربی برای تناول درماه مبارك رمضان است. در كشورهایی همچون مصر این خوراكی شیرین و لذیذ را بسیار میتوان یافت، بهویژه بر سفره سحری. این خوراكی را در مناطق مختلف به شیوههای گوناگون و گاهی با افزودن كرم نارگیل، عسل و سس تمرهندی نیز درست می كنند، ولی در اینجا نوع بسیار ساده آن را كه همه مواد مورد نیاز آن در دسترس است، ارائه می كنیم.
- دو فنجان برنج پخته
- ۱۵عدد خرمای پوست كنده و له شده
- شكر و شیر به میزان لازم
نان الجزایری با سس فلفل
این نان سنتی كه بیشتر در شهرهای كوهستانی شمال الجزایر رایج است همراه با سس ویژه فلفل بسیار مورد توجه مردم این نواحی قرار دارد و مناسب برای مصارف گوناگون بهویژه همراه با نیمرو است.
- ۲عدد فلفل دلمه ای قرمز
- ۴عدد گوجه فرنگی
- ۹۰۰گرم آرد سمولینا
- ۳فنجان آب
- ۴قاشق غذاخوری روغن زیتون برای استفاده خام
- ۶قاشق غذاخوری روغن زیتون برای سرخ كردن
- ۴حبه سیر خرد شده
- ۱عدد فلفل سبز خردشده
- نمك به میزان لازم
1. فر گاز را روشن كنید و بگذارید تا خوب داغ شود. سپس فلفل و گوجه فرنگی را روی یك كاغذ نسوز یا ورقه آلومینیوم قرار دهید و حدود 8دقیقه در فر بگذارید. چندین بار فلفل و گوجه را برگردانده تا تمام بخشهای آنها خوب كباب شوند. سیاه شدن پوستشان مهم نیست ؛ چه بسا این طوری آسانتر پوست كندهشوند. پس از 8دقیقه آنها را از فر بیرون میآوریم و پوست، دانه و مغز فلفل و گوجه فرنگی را خارج میكنیم.
۲. در یك كاسه كوچك یك قاشق روغن زیتون را با آتش متوسط داغ كنید. فلفل سبز تند و سیر را به آن بیفزایید و تفت دهید.
3. سپس فلفل سبز و سیر را خارج كنید و با فلفل دلمه ای و گوجه فرنگی مخلوط كنید. این مخلوط را با یك چاقو خرد كنید تا چیزی شبیه به یك سس حاصل آید.
۴. سمولینا را در یك كاسه با نمك و چهار قاشق روغن زیتون مخلوط كرده و روی آتش گاز قرار دهید و كم كم به آن آب بیفزایید. در همین زمان مخلوط مزبور را با دستان خود ورز دهید تا خمیری حاصل شود كه نه چسبناك و نه سفت باشد و در ضمن بتوان آنرا با دست به بخشهایی تقسیم كرد. در این زمان آنرا به شش بخش تقسیم و شش قطعه به شكل توپ ایجاد می كنیم.
5. در یك ماهیتابه بزرگ برای هركدام از توپ های خمیر یك قاشق غذاخوری روغن بریزید تا داغ شود و سپس توپ را كه به صورت ورقههای گرد (نازك نباشد) در آوردهاید، در آن به نوبت تفت دهید تا بر سطح خمیر لكههای قهوه ای پدیدار و ترد شوند. سپس آنها را از ماهیتابه خارج كنید و در یك پارچه یا كاغذ جاذب روغن بهمدت كمی قرار دهید.
۶. نان آماده است و آنرا در سسی كه از قبل آماده كردهاید بزنید و نوش جان كنید. اگر دوست داشتید روی سس را با چند پر سبزی ترجیحا جعفری و اندكی پیاز خرد شده بیارایید.
نیمروی تركی
كشور زیبای تركیه و شهرهای شلوغ و پررفتوآمد آن درماه مبارك رمضان سراسر شور و شوق و عصرها هنگام افطار به صحنه ای از هیجان عمومی در هاله ای قدسی از بركاتماه مبارك رمضان درمی آید. قرار گرفتن این سرزمین و به ویژه شهر زیبای استانبول در بخش واسط میان دو قاره كهن، یعنی آسیا و اروپا و بهره گیری از بركات و فرهنگ های متفاوت به غنای هرچه بیشتر خوراكی های این سرزمین انجامیده است.
مواد لازم:
- ۳حبه سیر خرده شده
- یك و نیم فنجان ماست ساده
- یك فنجان آب
- یك قاشق غذاخوری سركه
- ۶عدد تخم مرغ
- ۲قاشق غذاخوری كره
- نمك و فلفل پاپریكا
1. در یك كاسه سیر، ماست و مقداری نمك را با هم به خوبی می آمیزیم.
۲. در كاسه دیگر سركه، آب و كمی نمك را میریزیم و روی گاز میگذاریم تا بهخوبی جوشآید. پس از به جوش آمدن آب درجه گاز را كم میكنیم تا از غلیان آب درون كاسه كاسته شود. آنگاه تخم مرغ ها را به آرامی در آن بهگونهای می شكنیم كه از هم فاصله داشته باشند.
3. وقتی سفیده روی تخم مرغ را گرفت آنها را توسط یك كف گیر سوراخ دار به آرامی از آب خارج كرده و در بشقاب قرار می دهیم.
۴. كره را در یك كاسه حرارت میدهیم و ذوب می كنیم و به آن فلفل پاپریكا میافزاییم.
5. مخلوط اولیه (ماست، سیر و نمك) را روی تخم مرغ ها میریزیم و در پایان روی مجموع آنها كره ذوب شده همراه با پاپریكا را میافزاییم.
پلوی فیجی
در دو هزار كیلومتری شمال شرقی كشور نیوزیلند جزیره ای كوچك و آرام در میان اقیانوس آرام قرار گرفته كه كشور فیجی نامیده میشود. البته اینجا یك جزیره نیست؛ بلكه مجمع الجزائری است تشكیل شده از بیش از ۳۳۰جزیره كوچك و بزرگ. فیجی پوشیده از جنگل با آب و هوایی گرم و مرطوب است.
- 3قاشق غذاخوری روغن
- 1عدد پیاز خرد شده
- 3عدد غلاف هل سبز
- 1عدد چوب دارچین كوچك
- 3عدد میخك
- 3پیمانه برنج (شسته شده و آب گرفته)
- 6فنجان آب
- یك چهارم فنجان گشنیز تازه خرد شده
مواد لازم برای تهیه مایه پلو:
- 4قاشق غذاخوری روغن
- 1عدد پیاز متوسط خرد شده
- 5حبه سیر خرد شده
- 6برگ كاری (اگر در دسترس است)
- 1قاشق چای خوری دانه زیره
- 1قاشق چای خوری دانه خردل
- نصف قاشق چای خوری دانه شنبلیله
- 2غلاف هل سبز
- 3عدد میخك
- 1عدد چوب دارچین كوچك
- 3قاشق چای خوری ادویه گرام ماسالا
- مقداری فلفل سبز خرده شده (تندی این فلفل ها بنا بر ذائقه میتواند متغیر باشد)
- 1عدد مرغ خرد شده به ابعاد جوجه كبابی
- نمك به میزان لازم
۱. روغن را در یك قابلمه بزرگ حرارت دهید. پیاز، سیر، برگ كاری، زیره، خردل، شنبلیله، هل، میخك و دارچین را به آن بیفزایید. مخلوط حاصل را بهمدت ۵دقیقه حرارت دهید و هم بزنید، (درصورت نیاز میتوانید كمی روغن اضافه كنید). ادویه گرام ماسالا و فلفل را بیفزایید و بهمدت یك دقیقه دیگر مخلوط را حرارت دهید و هم بزنید.
2. مرغ و نمك را به مخلوط بیفزایید،. حدود 4فنجان آب بیفزایید و بگذارید تا بهمدت حدود 45دقیقه روی آتش ملایم بپزد.
۳. در یك قابلمه دیگر پیاز، هل، میخك و دارچین را در روغن تفت دهید. برنج را اضافه و حدود ۵دقیقه دیگر تفت دهید.
4. كمی آب به قابلمه بیفزایید و حدود 10دقیقه بگذارید تا برنج بپزد.
۵. سپس مایه حاوی مرغ را به برنج افزوده و حدود ۱۵دقیقه دیگر بگذارید كه روی آتش ملایم بپزد. در این زمان لازم است تا مایه را به خوبی با برنج مخلوط كنید.
6. در پایان كار گشنیز تازه را افزوده و در بشقاب بكشید و نوش جان كنید.
مُدَمّس باقلا
یكی از خوراكی های رایج به ویژه برای صبحانه و سحری در كشور مصر «فول مدمس» یا مدمس باقلا نام دارد. این خوراك خوشمزه و مقوی را در طول سال در خیابان های قاهره و سایر شهرهای این سرزمین باستانی میتوانیدپیدا كنید و هنگام سحری نیز بر سر سفره كسانی كه خود را برای انجام فریضه دینی روزه داری آماده می كنند به وفور میتوان یافت.
- ۳حبه سیر
- ۱قاشق چایخوری دانه زیره بوداده شده
- ۲قوطی كنسرو باقلا
- ۳قاشق غذاخوری ارده
- ۲تا ۳قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
- نمك به میزان لازم
1. سیر، دانههای زیره و كمی نمك را در یك هاون میریزیم و خرد می كنیم بهطوری كه دانهها ترك بردارند. پس از این مرحله، سس ویژه سیر آماده شدهاست.
۲. باقلا و ارده را در یك ظرف میریزیم و سس سیر را با آن مخلوط میكنیم و آنرا روی آتش متوسط حرارت می دهیم. در حال حرارت دادن مخلوط را به آرامی هم میزنیم تا چیزی شبیه به یك سوپ حاصل شود. این كار حدود ۵دقیقه به درازا می كشد.
3. آب لیمو و نمك را به سوپ بهدستآمده میافزاییم.
۴. حدود یك سوم باقلاها را له می كنیم تا مایه ای نیمه سفت ایجاد شود.
5. خوراك لذیذ آماده است و چنانچه تمایل به خوراكی های تند دارید میتوانید كمی پاپریكا به آن بیفزایید.
قلیه ماهی تركیه
قلیه ماهی تركیه نوعی خوراكی با طعم ویژه مدیترانه ایاست. در آمادهسازی این خوراك از ماهی تیلاپیلا استفاده میكنیم، ولی باید توجه داشت كه بنا برسلیقه و ذائقه میتوان از فیله هر نوع ماهی استفاده كرد. نكته ای كه باید به آن توجه كرد این است كه مدت زمان پخت ماهی هایی كه استفاده می كنیم، میتواند با مدت زمانی كه در اینجا آمده تا حدی متفاوت باشد. این امر بنا بر صلاحدید شخصی و با توجه به شرایط پخت مشخص میشود.پیشنهاد میكنیم پیش از سرو غذا با چنگال از پخته بودن كامل فیله ماهی اطمینان پیدا كنید.
- 3فنجان آب
- یكونیم فنجان كوز كوز خشك
- 2قاشق غذاخوری روغن زیتون
- 1عدد پیاز سفید كوچك
- 1عدد فلفل دلمه سبز كوچك
- 2حبه سیر خرد شده
- 1فنجان آرتیشوی كنسروی
- 2قاشق چای خوری كاپاریس كنسروی
- 12عدد زیتون
- 1قوطی كنسرو گوجه فرنگی خرد شده
- 1قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
- 2قاشق چایخوری سماق
- یكی و نصفی فلفل قرمز خشك كوبیده شده
- 1قاشق چایخوری ریحان خشك
- 1قاشق چایخوری زیره
- 1قاشق چایخوری زنجبیل تازه له شده
- فلفل سیاه به مقدار لازم
- 450گرم فیله ماهی تیلاپیلا
۱. پیش از دستور تهیه لازم به ذكر است كه بهدلیل دسترسنبودن برخی از مواد مانند كنسرو گوجه فرنگی خرد شده و كوزكوز خشك، خودتان میتوانید دست بهكار بشوید. به جای كنسرو گوجه فرنگی میتوانید چند عدد گوجه فرنگی را خرد كنید و سپس آن را كمی در فر بگذارید.
2. در یك قابلمه متوسط 3فنجان آب میریزیم و آنرا به جوش می آوریم. كوزكوز خشك را در آن میریزیم و بهمدت 5دقیقه جوشانده و هم میزنیم و سپس كنار میگذاریم تا سرد شود.
۳. در یك ماهیتابه روغن را روی آتش متوسط حرارت دهید و پیاز و فلفل دلمهای سبز را بهمدت ۵دقیقه در آن تفت دهید. سیر را به آن بیفزایید و ۲دقیقه دیگر تفت دهید. آرتیشو و كاپاریس را به مخلوط بیفزایید و عمل تفت دادن را ادامه دهید. سپس گوجه فرنگی، آب لیمو و یك فنجان آب را بیفزایید و پس از یك تا دو دقیقه سماق، فلفل قرمز، ریحان، زیره، زنجبیل و فلفل سیاه را به مخلوط مورد نظر بیفزایید.
4. مخلوط را به اندازه ای حرارت می دهیم تا به جوش آید و سپس ماهی را كه از قبل به اندازههای مناسب بریده ایم به آن اضافه می كنیم. از درجه حرارت میكاهیم و می گذاریم تا حدود یك ربع ماهی به خوبی پخته شود. این زمان را میتوان كمی بیشتر درنظر گرفت. فقط باید ماهی را با یك چنگال امتحان كنیم تا از پخته بودن وسط آن اطمینان بهدست آوریم.
نظر کاربران
از قلیه ماهی ات یه ذره بفرس آخه گناه دارم من
قلیه ماهی خودمون بهتره. میدونم چی توش ریخته ایم.
ینی من عااااشق این دو تا همسایمون٬تونس و مراکشم.خب بگین کشورای اسلامی؛کسی دعواتون نمیکنه که.....
خب پس شما برا ما بفرس منظورم شمایی که میدونی توش چی ریختیه
پودینگ برنج و خرما رو درست میکنم خیلی خوشمزس با آجیل