سامان گلریز از فوت و فن های آشپزی می گوید
بیشتر افراد علاقه مند به آشپزی با سامان گلریز و برنامه هایش آشنایی دارند و به همین دلیل است وقتی می خواهیم شغل آشپزی و شرایط وارد شدن به این حیطه کاری را بررسی کنیم، کسی بهتر از او نمی یابیم.
از عکاسی تا پخت و پز برای ایتالیایی ها
داستان ورود سامان گلریز به حرفه آشپزی از زمانی شروع شد که پدر او، همکاران ایتالیایی اش را در اوقات فراغت همراه سامان به گردش در نقاط مختلف ایران می برد و او با استفاده از مواد اولیه طبیعی برای آن ها غذاهای شگفت انگیزی می پخت: «یادم هست وقتی برای ایتالیایی ها غذا درست می کردم آن ها متعجب می شدند.
التماس می کردم به من کار بدهند
سامان گلریز وقتی مسیرش را به سمت آشپزی تغییر داد با خودش عهد کرد که در این کار موفق شود. یک جورهایی می خواست خودش را نشان بدهد و ثابت کند در این عرصه، آدم موفق و متفاوتی خواهدشد: «برای آشپز شدن اولین بار به دانشگاه هتلداری رفتم. بعدها آموزش در موسسه های خارج را هم تجربه کردم. روزها در گذر بود و من همچنان در این موسسه و آن موسسه، کنار دست آشپزهای مختلف کار یاد می گرفتم تا بالاخره فارغ التحصیل شدم.
از همان موقع تا الان، سفر کردن و شرکت در کلاس های آموزشی جزئی از زندگی من شده و هرگز آن را فراموش نمی کنم. هر جایی که خبر از آموزش آشپزی باشد سرک می کشم. به افرادی هم که می خواهند آشپزی را به عنوان یک حرفه انتخاب کنند همین کار را توصیه می کنم. از این که از کسی چیزی یاد بگیرید نترسید. جلو بروید و هر طور شده افراد را مجاب کنید تا به شما فوت و فن درست کردن غذاهای شان را یاد بدهند.»
این قسمت از خاطرات سامان گلریز شاید بتواند درس خوبی باشد برای افرادی که سراغ آشپزی رفته اند یا تازه می خواهند این کار را شروع کنند: «وقتی قرار شد آشپزی را به عنوان یک شغل انتخاب کنم به چندین رستوران رفتم و التماس کردم به من کار بدهند، می خواستم کنار دست سرآشپز کار کنم و کار یاد بگیرم. کسی که می خواهد آشپز شود باید غرور و منیتش را کنار بگذارد.
آشپزی خیابانی، اقتصاد را متحول می کند
بحث روش های جدید که می شود سراغ شیوه خاص و ابداعی سامان گلریز می رویم. تهیه غذای خیابانی شاخه ای از کسب درآمد از راه آشپزی است که آقای گلریز می گوید اگر فراگیر شود اقتصاد را متحول می کند: «مدت هاست روی آشپزی خیابانی تحقیق می کنم و این تفحص همچنان ادامه دارد. آشپزی خیابانی یعنی آشپز با یک چرخ دستی در خیابان های مختلف آشپزی کند.
در این کسب و کار شما باید به نکته مهمی توجه کنید. محصولاتی که در آشپزی خیابانی ارائه می دهید باید تمیز، مرتب و با بسته بندی مناسب باشد. روی تک تک این مسائل باید فکر شود. اگر چنین باشد شما به صورت ماهانه می توانید تا ۱۵ میلیون تومان درآمدداشته باشید.»
پنهان کردن فوت و فن ها، کار بی سوادهاست
از آشپزی خیابانی که بگذریم در حالت کلی، سامان گلریز رمز موفقیتش در آشپزی را سفر کردن و خواندن کتاب های متعدد می داند. در لحظه ای که با هم صحبت می کنیم، او در حال نقاشی غذاهای مختلف و طراحی غذا برای سمیناری است که چند روز دیگر برگزار می شود: «من بعد از تمام این سال ها، کتاب های مختلف آشپزی را می خرم و می خوانم.
از ظرفشویی شروع کنید
در این قسمت بعد از توصیه های متعددی که سامان گلریز در اختیار علاقه مندان به آشپزی قرار داد، موضو مهم دیگری مطرح می شود و آن این است که اگر کسی بخواهد آشپزی را به صورت حرفه ای دنبال کند چقدر باید آموزش ببیند و دست آخر بحث پیدا کردن کار مطرح می شود: «افراد مختلف بعد از سه سال آموزش می توانند آشپزی کردن را یاد بگیرند، در این مرحله آن ها باید برای خودشان رستورانی پیدا کنند تا در آن کارآموزی کنند.
روح و روان تان را برای آشپز شدن آماده کنید
«آشپزی کار باحالی است». این جمله مخصوص سامان گلریز است. کسی که حالا زیر و بم و فوت و فن های این شغل را دارد برای ما مرور می کند و می تواند به افرادی که در آشپزخانه کار می کنند هشدارهایی را بدهد: «آشپزی همان قدر که لذت دارد، خطرناک هم هست. در این شغل، شما در درجه اول با سلامتی مردم سر و کار دارید. پس نباید بی گدار به آب بزنید.
آشپزی، شبیه بازیگری است
عاشق بودن تکمیل کننده آشپزی است. کسی که به آشپزی و غذا پختن علاقه زیادی دارد قطعا می تواند در این کار از تمام توانایی هایش استفاده کند، به علاوه هر آشپز باید اطلاعات دقیقی از فرهنگ ها و سنت های کشورهای گوناگون داشته باشد تا بتواند هر نوع غذایی از چینی و هندی گرفته تا ایتالیایی و ایرانی را درست کند: «آشپزی درست شبیه بازیگری است. وقتی قرار است شما یک غذای هندی را درست کنید باید در نقش یک هندی فرو بروید. شناخت فرهنگ، هنر و آداب و رسوم کشوری که شما غذایش را درست می کنید باعث می شود غذای مناسب با همان عطر و طم متولد شود.
این قسمت از کار آشپزی مقداری هم به ژن درونی آدم ها بستگی دارد. در هیچ آموزشگاهی به شما یاد نمی دهند که برای پختن غذای چینی، چینی فکر کنید. افراد مشتاق، خودشان به این نتیجه خواهندرسید. برای مثال افرادی که می خواهند غذای ایرانی درست کنند باید صبر و حوصله داشته باشند. پایه و اساس پخت غذای اصیل ایرانی همین دو عنصر است. این موضوع جزو کشفیات من است که سعی کردم به صورت درست و منطقی در اختیار دیگران قرار دهم.»
شناسایی الفبای آشپزی
خلاقیت، هیجان، تجربه و سلیقه الفبای آشپزی هستند اگر به آن ها آموزش فنی و حرفه ای را هم اضافه کنید یک نخبه آشپزی خواهیدشد: «برای نخبه شدن در آشپزی افراد علاوه بر سفر کردن و درس خواندن که پیش تر به آن اشاره شد باید تاریخ بلد باشند. دانستن روش های سنتی، به آشپزی مدرن کمک زیادی می کند. از طرفی شما باید این قدر غذاهای مختلف را بچشید تا بتوانید روش پختن آن ها را یاد بگیرید.
حالا اگر بخواهیم کمی اقتصادی تر حرف بزنیم به چند نکته مهم در این شغل خواهیم رسید:
اول- در شغل آشپزی باید حواس تان به شریک های تان باشد و قراردادهای مربوطه را زیر نظر یک وکیل خوب امضا کنید.
دوم- هر کسی که وارد کار آشپزی می شود به یک حسابدار امین و باتجربه نیاز دارد.
سوم- در شغل آشپزی نباید لوگو یا آرم تان را از روی شرکت های خارجی کپی کنید. همیشه نام و طرح های جدید و خلاقانه طرفدار بیشتری دارند، ضمن این که کپی کردن تا مدت کوتاهی موفقیت شما را تضمین می کند و پس از آن شما هم به یک فرد عادی در این حیطه کاری تبدیل خواهید شد که حرف جدیدی برای گفتن ندارد.»
سامان گلریز درباره سود حاصل از آشپزی کردن می گوید
سود از خرید درست شروع میشود
سود حاصل از آشپزی را سامان گلریز برای ما تعریف می کند. کسی که سال ها در این کسب و کار بوده و تمام فوت و فن هایش را می شناسد، در درجه اول، خلاقیت را کلید رسیدن به سود بهتر و بیشتر می داند و در مرحله دوم معتقد است که یک آشپز برای سودکردن باید بداند مواد غذایی را چگونه و از کجا خریداری کرده و حساب همه چیز دستش باشد.
«یک آشپز به قول معروف باید سرش توی حساب و کتاب باشد و بداند هزینه آب، برق، گاز و دستمزد کارگر چقدر می شود. حتی میزان مرخصی کارگرها هم دستش باشد و بتواند مواد اولیه درجه یک تا سه را خوب شناسایی کند، همچنین او لازم است بداند چه چیزی را با چه قیمتی خریداری کند. برای مثال شما وقتی می خواهید سیب زمینی انتخاب کنید نیازی نیست از بهترین مکان ممکن آن را تهیه کنید شما باید آن را از ارزان ترین جای ممکن بخرید. اما برای خرید گوشت این موضوع 180 درجه فرق می کند شما باید به جای ارزانقیمت بودن، به کیفیت گوشت و مرغ توجه کنید و گرانی آن خیلی برای تان مهم نباشد.
در کنار تمام این موارد، یک آشپز نیاز دارد روش چانه زنی را بلد باشد تا اجناس دلخواهش را به قیمت مناسب خریداری کند. در نهایت یک آشپز با این خصوصیات، هر جایی کار کند، ماهی کمتر از سه میلیون تومان درآمد نخواهدداشت و اگر رستوران برای خودش باشد در کمترین حالت ممکن ماهانه ۱۵ میلیون تومان به دست خواهدآورد.»
نظر کاربران
میرم اشپز میشم
من دستپختشو خوردم خیلی خوشمزس
خواهشاً گلریز جان بخاطر خدا توی این یکی مقوله وارد نشو که عید می خاهیم شیرینی بخوریم بذار حالمون سرجاش باشه البته شما که یک شانس خدایی داری که همه جا باهاته ولی فعلاً کوتاه بیا .