خاچاپوری تنها یک غذای گرجستانی نیست!
خاچاپوری khachapuri یک غذای بسیار رایج گرجی است. رواج آن در حدی است که محال است کسی از گرجستان بازدید کند و خاچاپوری را نبیند یا چیزی در مورد آن نشنود. خاچاپوری نه تنها یک غذا بلکه بخشی از فرهنگ گرجستان به حساب می آید.
خاچاپوری انواع و اقسام مختلفی دارد. برخی از خاجاپوری ها را می توانید مانند ساندویچ یا پیراشکی سرپایی خورد اما برخی دیگر را باید در بشقاب و با کمک چنگال و چاقو نوش جان کرد.
بعضی از انواع رایج خاچاپوری عبارتند از:
ایمرولی imeruli
گرد است و احتمالن رایج ترین نوع خاچاپوری است. مواد اولیه برای طبخ آن عبارتند از ماست، تخم مرغ، خمیر آرد و پنیر و کره
مگرولی megruli
شبیه به ایمرولی است با این تفاوت که پنیر بیشتری در آن مورد استفاده قرار می گیرد.
آچارولی یا آجارولی acharuli/adjaruli
ظاهر آن خمیر پخته ای است که به شکل قایق درآمد ه است و یک تخم مرغ نیمروی شل در داخل قایق قرار گرفته است. موقع خوردن تخم مرغ را با خمیرهای قایق مخلوط می کنند.
پنووانی penovani
از نظر ظاهر شبیه به شیرینی دانمارکی خودمان است ولی از نظر مزه هیچ شباهتی به آن ندارد چون از خمیر و پنیر پرشده است.
اسوری ossuri
در تهیه این نوع خاچاپوری از سیب زمینی نیز استفاده میشود.
آچما achma و سوانوری svanuri ، راچولی rachuli نیز از انواع دیگر خاچاپوری هستند.
این غذا در ترکیه هم پخت میشود و به اسم پیده شناخته شده هست.
مواد لازم:
- ارد : ۲ پیمانه
- اب ولرم: ۳/۴ پیمانه
- خمیر مایه فوری : ۱ قاشق چای خوری
- نمک:۱/۲ قاشق چای خوری
- روغن مایع یا کره اب شده : ۱/۴پیمانه
- تخم مرغ
- پنیر موزارلا : نیم پیمانه رنده شده
- پنیر صبحانه نیم پیمانه خرد شده
- کره اب شده ۲ قاشق غذا خوری
- کمی ارد برای روی میز
- ۱ قاشق کره برای روی نان
طرز تهیه:
1. اب رو با خمیر مایه -روغن - نمک و ارد مخلوط کنید و خوب ورز بدید . خمیر اگر چسبناک هست اشکالی نداره اصلاااااا ارد اضافه نکنید .
2. روش رو بپوشونید بزارید یک جای گرم به مدت 1 ساعت تا خمیر ور بیاد .
3. خمیر رو 2 قسمت کنید هر قسمت رو گرد کنید و بزارید کنار روش رو بپوشانید بزارید 15 دقیقه بمونه
۴. حالا هر گوله رو بدون اینکه ورز بدید با دست باز کنید اصلا خمیر رو مچاله نکنید خمیر حباب دار هست سعی نکنید خرابش کنید. دستهاتون رو اردی کنید
۵. وقتی نازک بازش کردید کناره هاشو رو کمی جمع کنید و یک شکل قایق مانند درست کنید . حتما نازک کنید چون بعد از پخت پف میکنه . روش یک دستمال بکشید بزارید ۵ دقیقه دیگه هم بمونه
۶. پنیر ها رو باهم مخلوط کنید۲ قاشق اب + ۲ قاشق کره اب شده رو بریزید توشون و با چنگال لهشون کنید
۷. داخل هر خمیر مقداری از مخلوط پنیر صبحانه و پنیر پیتزا بریزید به اندازه ای که سطح خمیر رو خوب بپوشونه
۸. بعد یک عدد تخم مرغ رو بشکنید توش و بزارید داخل فر روی ۳۵۰ درجه فارنهایت که از قبل گرم کرده بودید تا وقتی که روی خمیر سرخ بشه تقریبا ۲۰-۳۰ دقیقه بعد از پخت داخل نان یک قالب کره کوچیک قرار بدید .
۹. در روش سنتی زرده تخم مرغ رو جدا میکنن و بعد از پخت به صورت خام روی نون میزارن اگر زرده خام دوست دارید میتونید این کار روبکنید. بعد نون کناره های خاچاپوری رو به زرده تخم مرغ میزنن و میخورن. میدونم که تخم مرغ خام با ذائقه ایرانی ها زیاد جور نیست.
* میتونید خمیر رو شب درست کنید روش رو خوب بپوشانید تا بهش هوا نرسه بزارید داخل یخچال صبح بزارید بیرون تا هم دمای محیط بشه و بعد بپزید.
نظر کاربران
با اينكه به نظر نمياد ولي غذاي خوشمزه اي است!
اجارولي ك تخم مرغ نپخته روشه بد شكله ولي مثه بقيه انواع خوشمزه است.
ممنون كه اموزش داديد.
ممنون از توضیح خوب و واضحتون
ببخشید؛البته امرولی رایج ترین نوع خاچاپوری نیست.رایج ترین انواع خاچاپوری به همین نامه و همینطور پنووانی که خیلی بزرگتر از شیرینی دانمارکیه! و یه چیزی به اسم کارتوفیلی که با سیب زمینی پر شده که بسیار اونجا رایجه.واین نوع تخم مرغ دارش زیاد توی گرجستان رایج نیست.اصل خاچا اصلا تخم مرغ نداره.