این چند ایرانی در سودای تصاحب سکههای پولساز
کاربران بازی تلگرامی همستر کامبت در گفتگو با روزنامه هم میهن از تجربه استفاده از این بازی میگویند.
برترینها: کاربران بازی تلگرامی همستر کامبت در گفتگو با روزنامه هم میهن از تجربه استفاده از این بازی میگویند.
روایتهای کاربران همستر را بهراحتی میتوان پیدا کرد؛ آنهایی که تازه تلگرام نصب کردهاند، یک آشنای خانوادگی که لینک دعوتی فرستاده یا دوستی که مدتهاست به کاربر حرفهای این بازی تبدیل شده است. آنها تجربههای مشترکی دارند؛ همهشان این روزها مشغول یک بازی تلگرامی «همستر کامبت»اند که بهعنوان یک بازی کریپتویی (مربوط به ارزهای دیجیتال) است و حالا بیش از ۱۱۶ میلیون کاربر در سراسر جهان دارد. با توجه به تعداد کاربران بالای تلگرام در ایران، این بازی در هفتههای اخیر بهشدت فراگیر شده است؛ از یک طرف هشدارهای متعددی درباره این بازی مطرح میشود و از طرف دیگر تعداد کاربرانی که بعد از مدتها به تلگرام برگشتند بیشتر میشود.
همستر در دسته بازیهای ایردراپی است؛ مفهومی مخصوص به حوزه ارزهای دیجیتال که اغلب به معنای بهدست آوردن بدون دردسر کریپتو تلقی میشود و میتوان با ایردراپ بدون خرید آنلاین ارز دیجیتال، رمزارز به دست آورد. ایردراپ نوعی روش بازاریابی و تبلیغاتی است که توسط استارتاپها و شرکتهای نوپا پیادهسازی میشود؛ در یک رویداد ایردراپ، معاملهگران ارزهای دیجیتال بهطور رایگان توکن یک پروژه را به دست میآورند و تنها کاری که از آنها خواسته میشود، تبلیغ حداقلی پروژه مورد نظر است.
ایمان ۵۰ درصدی
امیر، اهل سیستان در جنوب شرقی ایران است و از دو هفته پیش به ۱۱۶ میلیون کاربر بازی همستر اضافه شده. او تقریباً روزانه یک تا دو ساعت از این بازی استفاده میکند. امیر اعتماد چندانی به این بازی ندارد و تصور میکند ریسک آن زیاد است، اما هنوز میتواند روی آن حساب کند: «من روی آن پنجاه-پنجاه حساب کردم و چند نفری زیرمجموعه جمع کردم. البته اگر بتوانی زیرمجموعه جمع کنی، در آینده نزدیک سودش بیشتر میشود، البته اگر به درآمد برسد. من فقط همان پنج میلیون سکه روزانه و یک میلیون کد مخفی را انجام میدهم.»
او روی این نوع درآمد نظر مثبتی دارد؛ چون همین حالا هم بخش زیادی از درآمدش از راه اینترنت به دست میآید: «من خودم چون توی این بازار هستم، به آن ایمان دارم. در جلسات شرکتهای نتورکی هم دو جلسه شرکت کردم، اما چون آن زمان پولی نداشتم، ادامه ندادم. هرچی الان دارم از کار کردن با همین ابزاری است که دستمان است (گوشی همراه).» بخش زیادی از اطرافیان او هم از این بازی استقبال کردهاند: «خواهرزادههایم، برادرزادههایم و اقوامم هم کاربر این بازی شدهاند. آنها هم میگویند اگر مثل طلا و دلار بالا برود یا مثل بیتکوین شود، سود میکنند.»
اعتماد نکردم
مهتاب، زن جوانی است که هفتههای پیش مانند هزاران نفر دیگر در ایران با بازی «همستر» آشنا شد و تصور میکرد میتواند از آن درآمد داشته باشد. مدت کوتاهی هر روز روی صفحه گوشی ضربه میزد تا سکههای بیشتری جمع کند؛ شاید این سکهها مانند ناتکوین به ارز باارزشی تبدیل شود، اما درنهایت مدت کوتاهی از این بازی استفاده کرد و به پیشنهاد خانواده آن را کنار گذاشت؛ چون تصور میکرد که هیچ منطق اقتصادیای پشت آن نیست و نوعی سوءاستفاده است: «اولینبار یکی از آشناهایمان لینک دعوت فرستاد و من هم به این واسطه با این بازی آشنا شدم. بعد از آن یکی دیگر از آشنایان که در بورس کار میکند، گفت قبلاً یکسری از مردم از بازی دیگری شبیه این توانستند پولی به دست بیاورند و خودش هم این بازی را به ما یاد داد. بعد از چند روز، با پدرومادرم که صحبت کردیم، گفتیم این بازی منطقی نیست و نمیشود از آن پول درآورد. احساس کردیم نوعی بردهداری است و از ما میخواهند کاری را انجام دهیم، ما هم انجام میدهیم؛ به همین دلیل دیگر به بازی کردن ادامه ندادیم.»
امیدوار نیستم، کنجکاو شدم
میثم ۳۴ ساله است و از هفته گذشته بازی همستر را شروع کرده و تقریباً زمان زیادی از روز را صرف آن میکند. او پیش از این هم با فضای ارزهای دیجیتال آشنایی داشت، اما این اولینبار است که بازیهای کریپتویی را امتحان میکند: «من اصلاً اهل چنین بازیهایی نیستم و قصد هم نداشتم بازی کنم؛ چون از اول فکر میکردم یا پولی از آن در نمیآید یا بسیار ناچیز است، اما وقتی دیدم همهجا از آن صحبت میشود و مدام با ناتکوین مقایسه میشود، کنجکاو شدم که آن را امتحان کنم. کسی ناتکوین را جدی نمیگرفت اما الان رشد کرده است.»
او میگوید به پول این بازی امیدی ندارد، اما خود بازی طوری طراحی شده که اعتیادآور است: «وقتی بازی را شروع میکنی دوست داری سکه و سود بیشتر به دست بیاری و انگیزه و توهم پولدارشدن به مخاطب میدهد. هرچند با حساب و کتاب منطقی میبینی که در دنیای واقعی پولی از آن در نمیآید. دو، سه روز اول که بیکار بودم زیاد روی آن وقت گذاشتم، اما الان شاید روزی یک یا دو بار آن را باز کنم که ببینم چقدر به سکههایم اضافه شده. بین اطرافیانم کسی نبود که این بازی را انجام دهد، اما کلی مخاطب داشتم که تو همین چند روز عضو تلگرام شدند و مثل اینکه این داستان مخصوص ایران هم نیست؛ چون امروز دیدم تعداد کسانی که عضو این بازی شدند از ۱۱۶ میلیون نفر گذشته.»
او هم مثل باقی کسانی که این بازی را انجام میدهند، نگران کلاهبرداری بودن آن نیست: «من نه پولی گذاشتم، نه کیف پول دیجیتالم را به آن وصل کردم، پس اصولاً کسی نمیتواند از من کلاهبرداری کند. لازم نیست مدام به صفحه گوشی ضربه بزنی؛ چون راههای بهتری برای جمعکردن سکه و امتیاز وجود دارد؛ درنهایت اگر چند دلار گیرمان آمد که چه بهتر، اگر نیامد هم چیز خاصی را از دست ندادیم؛ مگر بقیه بازیهای کامپیوتری که انجام میدهیم قرار است پولی به ما داده شود؟ این بازی را رسانهها بزرگ کردند و بیش از حد به آن پرداختند. همین الان چندین بازی تلگرامی دیگر وجود دارد که شبیه همین بازی است، اما کسی نام آنها را هم نشنیده. همین که رسانهها این موضوع را تیتر یک اخبار کردند، باعث کنجکاوی بیشتر مردم میشود و آدمهای بیشتری سمت آن میروند که هیچ اطلاعات و ایدهای درباره دنیای کریپتو و بازیهای آن ندارند.»
کلاهبرداری نیست، اعتماد دارم
شعیب شاهزمانی، روزنامهنگار و سردبیر یک رسانه در حوزه سلامت است و پیگیر بازیهای کریپتویی است. او میگوید، به پول این بازی تا حدودی امیدوار است: «به هیچ وجه نگران کلاهبرداری نیستم. دلیل آن هم این است که من از مدتها پیش میدانستم ایردراپ و ارزهای دیجیتال و کارکرد آن چیست و متاورس چطور کار میکند و چطور میتوانی وارد این فضا شوی؟ میدانستم ان.اف.تی چیست و درحالحاضر و آینده چه جایگاههایی دارد؟ بنابراین میتوانم تشخیص دهم چه پروژهای کلاهبرداری است. من آدمی نیستم که توهم توطئه داشته باشم و آنچه تا الان میدانم این است که این پروژه بههیچوجه کلاهبرداری نیست، اما هر چیزی در جهان ممکن است روزی یک روی پنهانی هم داشته باشد.»
دلیل علاقه او به بازیهای کریپتویی، علاقه به آشنایی با این فضاست: «بحث پول از دلایل کماهمیت آن است، من دوست دارم به این فضا مسلط شوم، چون اعتقاد دارم دنیای آینده ما بهخصوص با این جریان بهویژه بر مبنای اناف.تی پیش میرود و اتفاقاً امکان تقلب و کلاهبرداری بسیار کاهش پیدا میکند؛ بههمیندلیل شناخت این فضا برای من اهمیت زیادی دارد و هرگز حاضر نیستم از این فضا عقب بمانم.»
شعیب هم با بازار ارزهای دیجیتال آشنایی زیادی دارد: «بسیاری از اطرافیانم از این بازی استفاده میکنند، اما بسیاری از آنها هم اعتماد یا حوصله ندارند و تحتتاثیر تبلیغات منفی، دست از کار کشیدهاند، اما تعدادی را میشناسم که بسیار جدی روی آن کار میکنند.»
اشتباه تحلیل نکنیم
محمد هم در دسته موافقان این بازیهاست و آن را روی ارزهای دیجیتال تاثیرگذار میداند: «این بازی برای من موضوعیت و جذابیتی ندارد، اما مسئله خاصی هم با آن ندارم و ممکن است به چیز قابل ارزشی تبدیل شود. شخصاً ترجیح میدهم تاثیر آن را روی تونکوین ببینم. این ماجرا را میتوان از جنبه بازاریابی بزرگی که پشت آن قرار دارد در نظر گرفت؛ استفاده از ابزارهای اقتصادی دیجیتال جدید که بهصورت کاربردی در این زمینه استفاده میشود. بههرحال این موضوع نسبتاً تازه، کمنظیر و جذاب است و میتواند توجه مردم را جلب کند. هزاران پروژه دیگر در جهان انجام میشود که با الگوی مشابه نظر مردم را به خود جلب میکند.»
او میگوید، نباید با تحلیلهای نادرست درباره موج استفاده از این بازی مردم را تحقیر کرد: «مشکل من با کسانی است که موضوعاتی زودگذر را تحلیل و مردم را تحقیر میکنند و نوعی نگاه از بالا به پایین دارند. مسائل مهمتری برای تحلیل وجود دارد، اما چون احتمالاً برایشان هزینه دارد، از آنها صحبت نمیکنند، اما درباره موجهایی مشابه همستر تحلیل دارند.»
به نقد شدن «همستر» اعتماد دارم
علی 17 ساله و دانشآموز سال دوم دبیرستان است. او قبل از استفاده از بازی همستر، با فضای ارزهای دیجیتال آشنایی نداشت و بعد از موفقیت بازی کریپتویی ناتکوین علاقهمند شد که وارد این فضا شود: «بهواسطه آشنایی با فضای ناتکوین، توانستم از بازی همستر هم استفاده کنم و شاید یکساعت در روز سرگرم آن شوم. به نقد شدن آن هم تقریباً اعتماد دارم؛ چون این بازی هم مانند ناتکوین از طرف خود تلگرام ارائه شده، ولی تصور نمیکنم که ارزش زیادی داشته باشد.»
علی میگوید دوستانی دارد که روزانه چهار تا پنج ساعت در روز با همستر بازی میکنند: «از بسیاری از اطرافیانم شنیدم که این بازی سودی ندارد و حتی ممکن است کلاهبرداری باشد. چند وقت پیش هم در اخبار اعلام شد که ممکن است برخی به کمک روشهایی از حسابهای کاربری سوءاستفاده کنند اما تقریباً در فضای مجازی هیچ حرفی از بیاعتبار بودن آن زده نمیشود و بعضی هم در حال کسب درآمد از آن هستند، مثلاً میگویند اگر میخواهید در همستر به درآمد برسید، در دایرکت پیام دهید یا فلان کلمه را ارسال کنید. یکی از دوستانم به یکی از این صفحههای اینستاگرامی پیام داده بود و آنها هم گفته بودند که باید پکیجهای آموزشی کار با رمزارز را از ما تهیه کنید.»
مصداق گفتههای او خبری است که دو روز پیش از طرف پلیس فتا منتشر شد که طبق آن 18 پرونده کلاهبرداری از کاربران بازی همستر کلید خورد. در این پروندهها افرادی مدعی شده بودند که میتوانند کارت بازی یا کدهای اضافی را برای دریافت ششمیلیون سکه اضافه به کاربران بفروشند.
ارسال نظر