بایدها و نبایدهای تغذیهای در مواجهه با کرونا
شاید بتوانیم آن را یکی از مهمترین دغدغههای این روزهایمان به شمار آوریم اینکه چه خوراکی بخوریم تا احتمال ابتلای ما به ویروس کرونا را کاهش دهد. بسیاری البته گمان میکنند که میدانند باید چه بخورند.
روزنامه شهروند: شاید بتوانیم آن را یکی از مهمترین دغدغههای این روزهایمان به شمار آوریم اینکه چه خوراکی بخوریم تا احتمال ابتلای ما به ویروس کرونا را کاهش دهد. بسیاری البته گمان میکنند که میدانند باید چه بخورند. تصور میکنند خواندن چند کانال تلگرامی یا عمل کردن به توصیههای طب سنتی کفایت میکند و بهتر است خیلی هم مته به خشخاش نگذاشت. اما اکنون بعد از گذشت چند ماه از شیوع ویروس کووید-۱۹ در ایران، بسیاری از کارشناسان و متخصصان تغذیه به نتایج واحدی درباره بایدها و نبایدهای تغذیهای در روزهای همهگیری این ویروس رسیدند. با توجه به اینکه در روزهای ماه رمضان هم به سر میبریم و وعدههای غذایی به سحری و افطاری تقلیل پیدا کردند، توجه به بایدها و نبایدهای تغذیهای امری مهم و قابل توجه است. اطلاعات و توصیههایی که در ادامه میآید، نتایج راهنمای مدیریت تغذیه در ایام کروناست که معاونت بهداشت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تهیه کرده است.
تقویتکننده عضلات تنفسی
در قدم نخست بهتر است برای سالم نگه داشتن عضلات تنفسی خود حداقل دو واحد پروتیین در وعدههای غذایی خود مصرف کنید. بهترین واحدها و منابع پروتیین در این روزها شامل گوشت قرمز، ماهی و مرغ است. حبوباتی مانند عدس، نخود و باقلا نیز منابع سرشار از پروتیین هستند که میتواند به جای پروتیین حیوانی استفاده شود.
میوههای زرد و نارنجی زیاد استفاده کنید
برای افزایش سیستم ایمنی بدن بهتر است استفاده از ویتامینسی را در رژیم غذایی خود لحاظ کنید. استفاده از مرکبات به صورت روزانه و پیاز که منبعی سرشار از ویتامین سی است همراه با غذا میتواند در جذب حداکثری آن کمک کند.
ویتامینای و آ نیز نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدن انسان دارند، به همین دلیل بهتر است در وعدههای غذایی خود از میوههای زرد و نارنجی که منابع سرشار از این ویتامینها هستند، استفاده کنید.
بدن نیازمند ویتامین بی
در تب، بدن انسان به انرژی نیاز دارد، از طرف دیگر برای متابولیسم و سوختوساز و تأمین این انرژی، بدن انسان نیازمند ویتامین بی است. منابعی که در آنها ویتامین بی به صورت سرشار وجود دارد، سبزیها، میوه و شیر و لبنیات است. استفاده از این خوراکیها را در وعدههای غذاییتان در طول روز فراموش نکنید.
بی ١٢ و مقابله با ویروس
کمبود ویتامین بی ١٢ میتواند باعث پیشرفت سریع عفونت ویروسی شود. از آنجا که ما هم این روزها با ویروس سروکار داریم، بهتر است مصرف تخممرغ، لبنیات و گوشت ماهی را که سرشار از ویتامین بی ١٢ هستند، جدی بگیرید.
حرارت دانههای روغنی
سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده است که دانههای روغنی و آجیل را بهعنوان میان وعده مصرف کنید یا آنها را به سالادها بیفزایید. اگر نگرانی بابت چگونگی ضدعفونی کردن این دانهها دارید، بهتر است که این مواد را چند دقیقه در فر یا مایکروفر حرارت دهید.
کمبود روی در بدن را جدی بگیرید
روی میتواند باعث اختلال و نقصان در سیستم ایمنی بدن شود، اگر تحت نظر پزشک بودید و به شما درباره کمبود روی در بدنتان هشدار داده شده بود، بهتر است طبق رژیم غذاییتان عمل کنید، اما اگر چیزی درباره کمبود روی در بدنتان نمیدانید بهتر است غذاهای مملو از گوشت قرمز مصرف کنید.
اگر کرونا را رد کردیم، چه بخوریم؟
اما اگر شما پیشتر مبتلا به کرونا شدید و اکنون دوره نقاهت خود را پشت سر میگذارید، بهتر است توصیهها را برای وعدههای غذایی خود جدی بگیرید. از مصرف سیر و زنجبیل در تمام وعدههای غذایی خود خودداری کنید. از غذاهای دیر هضم و سنگین مانند ماکارونی یا آش گوشت غلیظ و حتی سوسیس و کالباس کمتر استفاده کنید و بیشتر مصرف سوپ را در وعدههایتان جدی بگیرید. اگر بیرون روی دارید از مصرف غذاهای دارای سبوس خودداری کنید. بهتر است هنگام طبخ غذا نیز از رب گوجه، فلفل و سس خردل استفاده نکنید.
اگر بعد از بهبود از کرونا سرفههایتان همچنان ادامه دارد، از عسل استفاده کنید. در صورت داشتن حالت تهوع هم بهتر است که از موز به جای داروهای شیمیایی استفاده کنید.
همانطور که گوجه فرنگی را از غذایتان حذف کردید، بهتر است هنگام طبخ غذا، زردچوبه را فراموش نکنید، این ادویه بهدلیل خاصیت ضدالتهابی میتواند برای دوران نقاهت شما مفید باشد.
ویتامین سی، جذاب آهن
آهن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود، گوشت و ماهی منابع سرشار از آهن هستند، اما فراموش نکنید که خوردن منابع آهن همراه با ویتامین سی میتواند جذب حداکثری داشته باشد؛ بنابراین به دنبال غذاهایی باشید که آهن و ویتامین سی را در کنار هم داشته باشند.
چه چیزهایی نخوریم؟
نمک و چربی میتواند باعث تحریک سیستم ایمنی بدن شود و التهاب ایجاد کند؛ بنابراین از غذاهایی که منابع سرشار سدیم هستند، کمتر استفاده کنید، غذاهای کنسرو شده، ترشیها، شوریها و سوسیس و کالباس از آن جملهاند. اما اگر در مرحله حاد بیماری هستید، هنگام تعریق و تب ممکن است مقدار زیادی سدیم و پتاسیم را از دست دهید، در آن صورت بهتر است از منابع طبیعی سدیم که در میوههایی مانند آلو و زردآلو، طالبی و کیوی وجود دارند، استفاده کنید.
چند توصیه
روزانه ٦ تا ٨ لیوان آب بنوشید، نوشیدن آب میتواند در کم کردن دمای بدن نیز مفید باشد. با بالا رفتن یک درجه سانتیگراد از دمای بدن، ١٣درصد متابولیسم آن افزایش پیدا میکند، به همین دلیل بهتر است، غذاهایی با حجم کم در وعدههای مختلف مصرف کنید. شیر و دوغ جزو نوشیدنیهای مفید دیگری هستند که میتواند در وعدههای متنوع استفاده و باعث سمزدایی در بدن نیز شود.
بسیاری از افرادی که در دوران نقاهت بیماری کرونا به سر میبرند، ممکن است اشتهاشان افزایش پیدا کرده باشد، این زمان بهترین فرصت برای جبران کمبود آب و الکترولیت، ویتامینها و پروتیینهای بدن است که در طول بیماری به دلیل بیاشتهایی از دست رفته بودند؛ بنابراین از افزایش اشتهای خود نترسید و منابعی که از دست داده بودید را جبران کنید.
فراموش نکنید که اگر بیماری خاصی دارید و رژیمهای متنوعی گرفتهاید، باید طبق نظر پزشک خود، مواد غذاییهایی را استفاده کنید. تغذیه تنها یکی از قدمهای پیشگیری از ویروس کروناست، بنابراین تصور نکنید که خوردن مواد مغذی که نام بردیم به تنهایی میتواند شما را از کووید- ١٩ دور نگه دارد.
یک نکته آشپزی
برای خرد کردن گوشت در طبخ غذا بهتر است آن را روی تخته چوبی قرار دهید، این تخته چوبی و چاقو باید از وسایلی که برای خرد کردن مواد غذایی پخته شده استفاده میشود، جدا باشد.
ارسال نظر