۹۷۶۱۴۹
۲۴ نظر
۵۰۷۱
۲۴ نظر
۵۰۷۱
پ

جوجو ربیت؛ داستان تاریخ فانتزی

«جوجو خرگوشه» فیلمی ساخته تایکا وایتیتی است. کارگرانی که با فیلم «کار‌هایی که در سایه‌ها انجام می‌دهیم» به شهرت رسید. فیلمی مستندنما و خون‌آشامی که در نوع خود بسیار بدیع و خلاقانه به‌نظر می‌رسید و انتظارات از وایتیتی را زیاد کرد.

برترین‌ها: «جوجو خرگوشه» فیلمی ساخته تایکا وایتیتی است. کارگرانی که با فیلم «کار‌هایی که در سایه‌ها انجام می‌دهیم» به شهرت رسید. فیلمی مستندنما و خون‌آشامی که در نوع خود بسیار بدیع و خلاقانه به‌نظر می‌رسید و انتظارات از وایتیتی را زیاد کرد. او با آن فیلم شناخته شد و پس از آن وارد هالیوود شد و یکی از سری فیلم‌های مارول را کارگردانی کرد: «ثور: رگنزاک» که می‌توان آن را تحسین‌شده‌ترین فیلمش دانست. فیلمی که درباره ثور و هالک!

جوجو ربیت؛ داستان تاریخ فانتزی

«جوجو خرگوشه» در ادامه فیلم‌هایی است که هالیوود و فیلمسازان آمریکایی درباره یهودیان ساخته‌اند: این فیلم‌ها از دهه چهل ساخته می‌شدند. یکی از نمونه‌های ویژه و کلاسیکش «بودن یا نبودن» به کارگردانی ارنست لوبیچ بود. در دهه‌های بعد‌تر «فهرست شیندلر» استیون اسپیلبرگ، احتمالا معروف‌ترین و محبوب‌ترین فیلم‌های هالیوودی در شرح فجایع هولوکاسم ساخته شد تا چنین فیلم‌هایی بیش از پیش باب شوند. فیلم‌های زیادی در تاریخ سینمای آمریکا درباره یهودیان در جنگ جهانی دوم ساخته‌شده. «پسر شائول»، «پایان عملیات» و ... از فیلم‌های هنری‌تر این جریان هستند.

تاریخ کجا ایستاده؟

جوجو ربیت؛ داستان تاریخ فانتزی

از آن‌جایی که نازی‌های آلمانی مغلوب جنگ بودند، در تاریخ سینمای آمریکا همواره متفقین و نیرو‌های پیروز، روایت‌گر رنج یهودیان بوده‌اند. این‌که چقدر می‌شود روایت فاتحان را قابل باور دانست در مواجهه با فیلم‌های آمریکایی درباره هولوکاسم، شاید جای سوال داشته باشد، اما حقیقتا همواره تاریخ را فاتحان نوشته‌اند واز این نظر روایات تاریخی کلا سویه‌ای غیر قابل اعتماد در خود دارند.

خصوصا که یهودیان بعد از ماجرا‌های جنگ‌جهانی، شکست نازی‌ها، گذار از فجایع هولوکاسم دستاوردی به‌نام کارت سفید را از آن خود کردند و در دهه‌های بعد از جنگ‌جهانی دوم تا همین امروز با همین کارت سفید، کمابیش دنیا را درنوردیدند. آن‌ها به‌راستی از این منظر، دست در دست سرمایه‌داران آمریکایی، فاتحان تاریخ و جهان بعد از جنگ جهانی دوم هستند و این روایات سینمای آمریکا درباره فجایع جنگ را بیشتر هم شبهه‌آمیز می‌کند. (تسلط صهیونیسم در اقتصاد جهانی، سلطه بر سیاست‌های ایالات متحده آمریکا و برپایی کشور اسراییل)

جهان از دریچه نگاه یک کودک

«جوجو خرگوشه» در ادامه تجربیات پیشین کارگردان قرار می‌گیرد. فیلم با همان میزانسن‌ها و طراحی‌های آشنایی که از فیلمسازش می‌شناسیم به تصویر درآمده است و از رهگذر همین نگاه سینمایی خاص وایتیتی قرار است از دل فانتزی‌های یک جهان رنگارنگ کودکانه به جهان دهشتناک و وحشیانه واقعی بیرون و دوران جنگ گزیر بزند.

فیلم در برلین اواخر دوران جنگ می‌گذرد. پسر بچه‌ای به نام جوجو که تحت تأثیر پیرامون خود قرار گرفته و عاشق هیتلر است، آرزویش عضو شدن در گروه محافظین شخصی هیتلر است. او وارد بخش آموزشی نظامی می‌شود، اما برایش مشکلاتی به وجود می‌آید و از آموزش اخراج می‌شود و یک دختر یهودی فراری را در پشت دیوار خانه‌شان پیدا می‌کند، جایی مخفی در دیوار درست شده است و دختر در آنجا زندگی می‌کند. او متوجه زندگی پنهانی او می‌شود. در ابتدا جوجو از او می‌ترسد و فرار می‌کند، ولی دخترک او را می‌گیرد و خود را به او به عنوان یک جهود معرفی می‌کند. پسر بچه که تحت عقاید هیتلری تصویر وحشتناکی از یهودیان دارد، ترسش از او بیشتر می‌شود و او را دشمن خود می‌داند و به مبارزه و تخلیه اطلاعات او می‌پردازد. زمان که می‌گذرد، جوجو بیشتر به دختر علاقه پیدا می‌کند و ترسش می‌ریزد. دیگر از او نمی‌ترسد. حتی زمانی مأمورین حکومتی برای گشتن خانه می‌آیند، اما جوجو دختر یهودی را به آن‌ها معرفی نمی‌کند. به مرور تماشاگر پی می‌برد که خود مادر جوجو دختر را پناه داده است و تفکراتی ضد هیتلر دارد.

منفعت و موقعیت سنجی

جوجو ربیت؛ داستان تاریخ فانتزی

نکته درباره «جوجو خرگوشه» که کمی در ذوق می‌زند در واقع اینست که همه‌چیز‌هایی که به‌نظر می‌رسد برای فیلمساز جذاب است و می‌خواهد روی آنان مانور بدهد، مانند روحیه ضد نازی مادر آلمانی یا تغییر جهت فکری کودک، انگار بعد از روایت تاریخ، بعد از جنگ و خوانش دوباره وقایع به‌وجود آمده و به فیلم الصاق شده. انگار از زمان حالا و بعد از جنگ به ماجرا‌های فیلم اضافه شده‌اند، نه اینکه بخشی از داستان همان دوران بوده باشند. حتی نگاه انتقادی فیلم به افسران نازی هم مربوط به «سال‌ها بعد»‌است نه برلین در اواخر جنگ. اما لزوما واقعیت زمانه‌ای که فیلم در آن روایت می‌شود چنین نبوده است.

باید اعتراف کرد که «جوجو خرگوشه» نسبت به آثار دیگر وایتیتی خصوصا بهترین فیلمش «کار‌هایی که در سایه‌ها انجام می‌دهیم» فیلم ضعیف‌تر و سطح‌پایین‌تری است، هرچند پرزرق و برق‌تر. توجه اسکار به فیلم بیش از آن‌که مرهون ریزه‌کاری‌های سینمایی و زیباشناسی فیلم باشد، به دلیل علاقه خاص هالیوود به فیلم‌های وقایع‌نگارانه‌ی یهودی این چنینی است. هالیوود همواره به دلایل سیاسی به چنین فیلم‌هایی توجه کرده است.

ولنگاری

در این میان حضور بچه و حس کودکانه‌شی در مواجهه با وقایع تلخ سیاسی و اجتماعی جالب توجه است و یکی از قابل اشاره‌ترین نکات مثبت فیلم. اسکارلت جوهانسون هم به‌خوبی از پس ایفای نقش خود برمی‌آید.

جوجو ربیت؛ داستان تاریخ فانتزی

اتفاقی که در پرده آخر می‌افتد، بسیار سخت قابل پذیرش است. در فیلمی که تماما کودکانه و فانتزی بوده است و همه روایتش را بر دید فانتزی یک کودک بنا نهاده، نمی‌شود ناگهان در پرده پایانی برای مرعوب کردن و احساساتی کردن تماشاگر ناگهان به دامان یک رویداد واقعگرایانه تراژیک و دردناک چنگ انداخت. این یعنی فیلمنامه فیلم چفت و بست ندارد و به اساس و اصول روایت خود پایبند نمی‌ماند. در واقع قراردادی که با تماشاگر محفوظ شده، زیرپا گذاشته می‌شود تا فیلم بیشتر از او تاثیر عاطفی بگیرد. کم و بیش ایده شیادانه‌ای است، نه...؟

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

می‌خواید یکبار برای همیشه از «بی‌پولی» خلاص شید؟ این وبینار رایگان برای شماست 👇

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    یه سوال برای من تو این فیلم این بود که : که چرا مادر جوجو اعدام شد؟ در حالی که نازی ها نفهمیدن که اون دختر رو تو خونش پناه داده

    پاسخ ها

    • یک شهروند

      مادر جوجو عضو جبهه مقاومت بود و اعلامیه پخش میکرد.اونایی که توی شومینه سوزوند و تکه کاغذهایی که روی میزها و درهای اطراف شهر پخش میکرد.

    • صبا

      از اسپویل کردن بخشی از فیلم ممنون :))

    • بدون نام

      فهمیده بودن نمیخواستن جوجو بفهمه چون همونطور ک دختره گفت تاریخ تولد خواهر جوجو رو اشتباه گفت

    • بدون نام

      مادرش فعالیت های ضد نازی هم داشت

    • بدون نام

      خب جزو گروه ضد جنگ بود دیگه گرفتنش اعدامش کردن

    • بدون نام

      مادر جوجو اعلامیه های ضد جنگ با عنوان آلمان آزاد رو پخش میکرد.

    • amir

      فک کنم به خاطر اعلامیه هایی که پخش میکرد.

    • مجید

      کمک میکرد به اهداف یهودی ها برسن

    • وحید

      به دلیل اینکه اعلامیه های ضد هیتلر پخش میکرد و تو گروه های ضد نازی عضو بود

    • rebin

      مادر جوجو داشت علیه هیتلر اقداماتی انجام می داد برای این اعدامش کردند نه برای دختره

  • بدون نام

    جالب بود مرسی

  • بدون نام

    تیپ اسکارلت جوهانسون تو فیلم منو یاد رابین هود انداخت

  • بدون نام

    ولی چون فیلم یهودی بود تو مراسم اسکار رفت.یه اسکارم گرفت

  • بدون نام

    هالیوود فیلم میسازه که توش کتک زدن و توهین به یه بچه ده ساله مجازه.چون شخصی که میزنه یه زن یهودیه.و درآخر هم اون بچه ازون زن عذرخواهی میکنه و میگه حقمه که زدیم.
    همه چی مجازه همه جا آزادی.جز اسراییل و یهودی ها

  • بدون نام

    یهودی ها همیشه پولدار و نزول خور بودند هنوز هم هستند این بلایی بود که بین جنگ جهانی اول و دوم تو اون اقتصاد خراب آلمان سرشون آوردن به قول معروف خونشون تو شیشه کرده بودند هیتلر اعتقاد داشت باید نسل اینا کامل از بین بره

  • بدون نام

    مدیسا مهراب پور
    واقعا تنها نویسنده تو برترین هاست که بدون هیچ غرضی واقعا تحلیل درست میکنه و میگه

  • ناشناس

    فقط اون صحنه رو دوست دارم که میگه پسرا کار با بمب و فشفشه رو یادبگیرین دخترا هم پانسمان کنن بچه دار شدن رو یادبگیرن . و اینکه به آریایی بودنشون افتخار میکردن وگرنه این فیلمم مثل هزاران فیلم هالیوودی دیگه طرفدار یهودی های اسراییله

  • بدون نام

    اصلا فیلم خوبی نبود

  • بدون نام

    مادرش خواهان ازادی بود و لو رفت و اعدام شد

  • کریم لویمی مطلق

    من استاد ادبیات انگلیسی هستم. این نوشته یک ترجمه ناپخته از یک متن است. چرا نام منبع را می‌نویسید؟ و چرا اینقدر ناشیانه ترجمه شده است؟

  • امیر

    این فیلم خیلی مسخره بود

  • رامین

    مادرش اعدام شد چون عضو یه سازمان مقاومت علیه نازی ها بود تو فیلم از یه تیکه کاغذ که جا میذاره میشه پی برد به خاطر اون اعدام شد نه دختره

  • آرین

    من این فیلم رو دیدم و نمیخوام مزه فیلم براتون از بین بره و اسپویل نمیکنم

    این فیلم بسیار عالی و درجه یک هست تاحدی غم انگیز تاحدی خنده دار . اینطور بگم که تایکا وایتیتی عالی این فیلم رو ساخته
    پیشنهاد میشه حتما ببینید

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج