۸۹۹۷۶۵
۲۸ نظر
۸۳۸۱
۲۸ نظر
۸۳۸۱
پ

درباره فیلم ضد ایرانی «مامور مخفی»: یک جاسوس اسرائیلی در تهران

صحبت از نمایش فیلم «مامور مخفی» (operative) به نویسندگی و کارگردانی «یوآل آدلر» و بازی «دایان کروگر» است که در اولین اکران خود در جشنواره فیلم برلین ۲۰۱۹ برای ما ایرانی‌ها کنجکاوی‌های زیادی را به دنبال داشت.

برترین‌ها: «اکران یک فیلم با موضوع جاسوسی از نیروگاه‌های هسته‌ای ایران در فرانسه»؛ تیتر کنجکاوی برانگیز رسانه‌های مختلفی بود که در ماه گذشته و در میان سیل اخبار سیاسی و اقتصادی ذهنیت بسیاری از دنبال کنندگان اخبار روزمره را به خود جلب کرده بود. صحبت از نمایش فیلم «مامور مخفی» (operative) به نویسندگی و کارگردانی «یوآل آدلر» و بازی «دایان کروگر» است که در اولین اکران خود در جشنواره فیلم برلین ۲۰۱۹ برای ما ایرانی‌ها کنجکاوی‌های زیادی را به دنبال داشت.

درباره فیلم ضد ایرانی مامور مخفی: یک جاسوس اسرائیلی در تهران

فیلم با نمایش تصویر واقعی از تهران امروز که بازیگر مطرح این روز‌های سینما را در حال قدم زدن در چهاراره ولیعصر و مناطق مختلف تهران به نیت جاسوسی و جمع آوری اطلاعات نشان می‌دهد، از همان ابتدا یک سوال اساسی را در ذهن ما ایرانی‌ها جرقه زد که چگونه ممکن است یک کارگردان اسرائیلی به همراه بازیگران و تیم حرفه‌ای فیلمبرداری اجازه کار در ایران گرفته و سر از تهران در بیاورند؟ سوالی که پس از اتمام نمایش فیلم در جشنواره برلین و در کنفرانس خبری برگزار شده نیز ذهن بسیاری از خبرنگاران و منتقدان را به خود مشغول کرده و باعث شد که کارگردان فیلم درباره چگونگی تولید و فیلمبرداری صحنه‌های تهران این گونه توضیح دهد: تلاش اولیه ما برای فیلمبرداری رسمی در ایران مسلماً با شکست مواجه شده است.

راه حل جایگزین، اما این بوده که یک واحد فیلمبرداری در تهران داشته باشیم که بخاطر حفظ امنیت‌شان نمی‌دانسته‌اند که با چه کسی در تماس‌اند و موضوع برای آن‌ها به این شکل بوده که با گروهی در بلژیک کار می‌کنند. فرد رابط از طریق آیفون به صورت آن‌لاین و هم‌زمان فیلمبردای صحنه‌ها را که در آن بدل بازیگر ریچل (دایان کروگر) در خیابان‌های تهران و بازار و ... حضور داشته است به ما حتی در ساعت سه شب در نیویورک نشان می‌داده و ما او را کارگردانی می‌کردیم و مثلا می‌گفتیم حالا بپیچ راست و ...

درباره فیلم ضد ایرانی مامور مخفی: یک جاسوس اسرائیلی در تهران

فیلم اگر چه ادعای یک تریلر جاسوسی را با خود یدک می‌کشد، اما به علت ضعف‌های عمده‌اش در همان جشنواره برلین هم نتوانست هوادارانی برای خود پیدا کرده و با نظر مثبت منتقدان روبرو شود.

از کارگردان فیلم چه می‌دانیم؟

«یووال آدلر» کارگردان اسرائیلی تبار فیلم «مامور مخفی»، که در سال ۲۰۱۳ و با ساخت فیلم «بیت اللحم» به عنوان اولین ساخته‌اش موفق شد از جشنواره ونیز همان سال جایزه بخش روز‌های ونیز را کسب کند، با به تصویر کشیدن داستانی سیاسی حول محور یک مامور اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل (شین بت) که رابطه صمیمانه‌ای با خبرچین فلسطینی خود برقرار می‌کند، نام خود را بر سر زبان‌ها انداخت و باعث شد که بسیاری از سینماگران و علاقمندان او را بعنوان استعداد جدیدی که در سینمای اسرائیل ظهور پیدا کرده است بشناسند.

او برای دومین ساخته‌اش به سراغ اقتباسی آزاد از روی رمان «معلم زبان انگلیسی» نوشته یک جاسوس سابق اسرائیلی به نام «یفتاک ریچیر آتیر» رفته که تمام وقایع کتاب نیز همانند اتفاقات عجیب و موهوم فیلم «مامور مخفی» محل شک و تردید بسیار است.

دایان کروگر در نقش یک پرستوی اسرائیلی

دایان کروگر، مدل و بالرین مشهور آلمانی پس از مصدومیت در یک سانحه که او را مجبور به ترک رقص باله و فعالیت بیشتر در عرصه مدلینگ کرد، در سن ۲۶ سالگی وارد عرصه بازیگری شد تا با بازی در فیلم‌هایی، چون «تروا» و «حرامزاده‌های لعنتی» به آن چنان شهرت و محبوبیت دور از انتظاری دست یابد که در سال ۲۰۱۷ عنوان بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم کن را برای بازی در فیلم «محو شدگی» ساخته فاتح اکین به دست آورد. در فیلم «مامور مخفی» نیز دایان کروگر در نقش یک جاسوس جذاب سازمان موساد، ماموریت می‌یابد با نزدیک شدن به یک مدیر بلند مرتبه، اطلاعات لازم درباره نیروگاه‌های هسته‌ای و نحوه دور زدن تحریم‌ها را به دست آورد.

درباره فیلم ضد ایرانی مامور مخفی: یک جاسوس اسرائیلی در تهران

روایتی نا‌امید‌کننده از یک فیلم جاسوسی

به نظر می‌رسد که «یووال آدلر» بیش از اینکه دغدغه ساخت یک تریلر مهیج سیاسی- جاسوسی را داشته باشد، آنقدر درگیر مسائل و روایات ژورنالیستی از وضعیت جامعه ایران بوده است که فراموش می‌کند برای ترسیم حادثه جاسوسی، بیش از هر چیز به شخصیت‌های جذابی احتیاج داریم که در خلال حوادث پیچیده داستانی بتوانند با تعلیق شکل گرفته، مخاطب را تا انتها نگران سرنوشت کاراکتر‌های حاضر در فیلم نمایند.

برای علاقمندان سینما و فیلم‌های جاسوسی که نمونه‌هایی، چون سریال «هوملند» و «مدیر شیفت شب» را با وجود هیجانی نفس گیر و کاراکتر‌هایی جذاب پیگیری کرده است، تولید فیلمی، چون «مامور مخفی» که حماقت شخصیت‌هایش خاطره سریال‌های درجه سه هندی را به ما یادآور می‌شود چه معنایی می‌تواند داشته باشد؟

به صحنه قتل نگهبان شرکت ایرانی و تردید‌ها و لرزش دست ریچل (دایان کروگر) نگاه کنید تا بهتر بتوانید به شمایل کاریکاتور گونه‌ای که از یک مامور مخفی زبده موساد ترسیم شده است پی ببرید. نگاه ژورنالیستی فیلمساز به جامعه ایرانی باعث شده، فیلم بیشتر از آنکه در پی ایجاد تعلیق و کشمکش‌های مرسوم این‌گونه آثار باشد، مدت زمان زیادی را صرف نمایش پارتی‌های مختلط ایرانی، مشروب و مواد مخدر و رسم و سوم ایرانی‌ها در دادن مهریه به عروس کرده و از درام غافل شود.

درباره فیلم ضد ایرانی مامور مخفی: یک جاسوس اسرائیلی در تهران

طبیعی است که یکی از مهمترین وجوه فیلم‌های جاسوسی به هوشمندی و زیرکی فضا و آدم‌هایی است که شخصیت اصلی داستان قصد تخلیه اطلاعاتی از آن‌ها را دارد. در این ساخته فیلمساز اسرائیلی، بغیر از ماموران حاضر در فرودگاه که وظیفه کنترل پاسپورت مسافرین را بعهده دارند، هیچ مامور امنیتی که بخواهد مزاحمتی برای این جاسوس موساد ایجاد کند وجود نداشته و ایشان با خیال راحت و بدون هیچگونه مزاحمتی همچون یک توریست عادی در خیابان‌های تهران قدم می‌زند، به کافه می‌رود و در آموزشگاهی به تدریس زبان مشغول شده و هر چند وقت یکبار نیز از ایران خارج و دوباره به سرکارش بر می‌گردد.

نحوه آشنایی او با فرهاد و شکل گیری رابطه و صمیمیتی که بین آن‌ها به وجود می‌آید نیز آنقدر بی مایه و باری به هر جهت شکل می‌گیرد که به جای تزریق هیجان به مخاطب، تنها کسالت را نصیب او خواهد کرد.

حتی نمایش سران تصمیم گیرنده عملیات فوق سری موساد برای اعزام یک جاسوس به تهران، بیش از آنکه نمایشی سینمایی از نشست یکی از مخوف‌ترین سازمان‌های اطلاعاتی دنیا باشد، به دورهمی دوستانه چند شریک تجاری می‌ماند که قرار است برای منافع آینده خود تصمیم گیری کنند. ایده انتقال ماشین حاوی بمب از بیابان‌های ترکیه به ایران هم جدای از اینکه به دوپاره شدن فیلم و ماموریت جاسوس موساد منجر شده است، به موقعیت ساده لوحانه‌ای در درام تبدیل شده که تنها قرار است مظلومیت جاسوس موساد را در صحنه تجاوز به رخ تماشاگر بکشد.

به نظر می‌رسد تصور ناقص فیلمساز و شریک فیلمنامه‌نویس‌اش از فضای اطلاعاتی و جاسوسی که در سازمان‌های مختلف دنیا در جریان است، باعث شده که فیلم «مامور مخفی» جزء معدود آثاری باشد که تنها شمایلی کاریکاتور گونه از یک شخصیت باهوش و زبده را در سینما به نمایش گذارد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 11/5 ميليون

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    نه حاتمی کیا خوبه

    پاسخ ها

    • ایرانی

      په نه .....تو خوبی.....

    • بدون نام

      خخخ راست میگی پس حاتمی کیا خوبه؟!!!

    • بدون نام

      از عقده حاتمی کیا بمیرید

  • بدون نام

    میشه اسم این دوتا خانوم رو هم بنویسید لطفا :-)

  • کیوان

    اینها یعنی از اروپا بلند شدن اومدن وسط تهران ، چهارراه ولیعصر بر علیه ایران فیلم ساختن و کسی خبردار نشده؟؟؟!!!!

    پاسخ ها

    • kia

      سوالی که پرسیدی یعنی کلا مطلب رو نخوندی.واسه مطلبی که نخوندی چرا کامنت میدی؟؟

    • بدون نام

      @kia
      چرا بخونه تا بيكاري فضولي مثل تو هستن كه از ابهام درش بيارن؟

  • بدون نام

    کسانی که از گاندو بدشون اومده بود عاشق این فیلم میشن

    پاسخ ها

    • بدون نام

      سریال گاندو عالی و باکیفیت بود
      فیلم سینمایی روباه هم با بازی حمید گودرزی خیلی قشنگه

  • مجید کریمی

    یک فیلم(خیلی آبکی ) در ژانر حادثه ای جاسوسی که مورد جاسوسی کشور ایران هست در این فیلم قرار جاسوس فیلم (همون پرستو) با یک فرد ایرانی که شرکت خصوصی داره و با دولت ایران کار می کنه رابطه برقرار بکنه و از طریق اون محصولات آلوده به ایران فروخته بشه که اسرائیل بتونه از این طریق به ایران ضربه بزنه و ... کجای این فیلم ضد ایرانیه هست بیشتر ضد اسرائیلی بود

    پاسخ ها

    • بدون نام

      داداش تازه تو یه جشنواره این فیلم به نمایش دراومده همچین داری توضیح میدی انگار تهیه کننده فیلمی

    • مجید کریمی

      فیلم تو هم سایت های فیلمی هست تازه زیر نویس فارسی هم شده برید ببنید

    • بدون نام

      خوبه این پرستو رو هم انداختن تو دهن هر شیر خور بچه ای

  • حسین

    اسرائیل داره دست و پا میزنه...

  • بدون نام

    وقتی یک هنر پیشه بدل تا وسط تهران میاد وفیلم درست میکنه.پس جاسوس اموزش دیده تا کجا میتونه نفوذ کنه.مامورین ما هم دنبال اب بازی کودکان در پارکها هستند

    پاسخ ها

    • بدون نام

      خیلی نظرتون پخته بود تبارک الله

  • بی نام

    همه خوبیها توی صدا و سیمای شما قلمبه شده، همه بدن و شما خوبید، اصلا شما عقابید

  • بدون نام

    بعضیا چقدر با عقده کامنت گذاشتند انگار ناراحتند که به تریج قبای اسرائیل جونشون بربخوره

    پاسخ ها

    • بدون نام

      شايدم بيشتر ناراحتن كه بعضيا چرا اينقدر با حماقت زايدالوصفي سعي ميكنن تنفر خودشون رو از اسرائيل نشون بدن در حالي كه اسرائيل به طرز ناشيانه اي همواره در حال گاف دادن هست. نمونه ش اون نتانياهوي اسكول كه با اون همه دستگاه عريض و طويل جاسوسيش نفهميد يه عده تو ايران با به كار بردن اصطلاح تابلوي "دارغوزآباد"‌ گذاشتنش سر كار.

    • بدون نام

      موافقم

  • جوانمرد قصاب

    خب حالا جدا از هر چیز این یه فیلمه ... صرفا دیدگاه شخصی کارگردان هست و یه بیوگرافی و شرح حال کوتاهی هم از کارگردان خوندیم که چندان چنگی به دل نزد ولی از طرف دیگه مارتین فریمن دوست داشتنی توی این فیلم هستند ... بکمم عجیب بود برام توی همچین فیلمی بازی کرده!امیدوارم‌ فیلم خوبی باشه و باعث رنجش ما نشه. سایت imdb رفتم که تریلرشو ببینم نمره ی کمی هم‌گرفته.تا الان ۵.۵از۱۰...نوشته فیلم بر اساس رمان تحسین شده ساخته شده.دیگه نمیدونم.اصل متن ( based in the acclaimed novel) تریلرشو هم دیدم ...نظری ندارم راجب تریلر ! هر وقت که شد میبینم اگه خوب بود تا اخر وگرنه دیلت.به عشق مارتین فریمن...بهرحال ...ممنون برترین ها .

  • بدون نام

    اين كروگر باحجاب چنگي به دل نميزنه(حداقل توو اين عكس) ولي در نقش هلن خيلي خوشگل بود

  • اسی

    وقتی ما فیلم ضد اسراییلی می سازیم خودبخود حق میدیم اونها هم تلافی کنن...
    ناراحتی نداره که
    مردم می بینن و قضاوت می کنن

  • ایلیا

    فیلم ایده آل که نه ولی فیلم خوبی بود، اونهم با سختی هایی که خودتان به آن اقرار میکنید، فیلمسازهای ایرانی با تمام پولها و امکانات و حمایت های برخی سازمانها مگه چی می سازند؟؟؟؟؟

    پاسخ ها

    • ایرانی

      !!!جاااان؟؟
      فیلمسازهای اونور حمایت نمیشن؟؟
      !!!مگه داریم؟؟
      خدا میدونه چقدر پول دادن بهشون که تو یه همچین فیلمی همکاری کنن.

    • امیر علی

      آمریکا و اسرائیل خودشون هر چند وقت اقرار میکنن به بودجه های میلیاردی که خرج ساخت شبکه های فارسی زبان ماهواره و کانال های فضای مجازی تلگرام و اینستا و ... میکنن و بودجه سنگینی که برا ساخت فیلم های ضد ایرانی خرج میکنن

  • امیرحسین

    مشکل ماها اینکه ندونسته از سر معده نظر میدیم.
    فیلم کلا تو ایران ساخته نشده..شما یبار برو پشته صحنه همین فیلمو ببینی متوجه میشی فقط برخی تصاویر بصورت انلاین از ایران گرفته میشده و اکثر تو شهرک سینمایی بودن کلا فیلم تو المان بازی شده.
    اینا اصلا ایران نیومدن...یبار ببین دوست عزیز بعد بیا بگو اینا تا دل تهران اومدن و جاسوس پس چیکار میتونه بکنه

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج