۱۰۴۸۷۹۴
۱۶ نظر
۵۱۲۰
۱۶ نظر
۵۱۲۰
پ

درباره دانشگاه شریف؛ جایی برای تولید «مهندس»

سرگذشت خواندنی دانشگاهی که ۱۱ آبان ۱۳۴۴، با تصمیم شورای‌عالی آموزش و تأیید شاه راه‌اندازی شد: «دانشگاه صنعتی آریامهر».

روزنامه همشهری - فرزانه‌ابراهیم‌زاده: «زمین در جاده مهرآباد روبه‌روی دبستان (محمد) عاصمی بین میدان شهیاد (آزادی) و مهرآباد (بود). روبه‌روی دبستان عاصمی، یک جایی بود که ساخته بودند تا هنرستان شود. ولی مدت‌ها می‌شد که این ساختمان همینطور افتاده بود بی‌در و پنجره، عرض زمینش را یادم نیست. از دم جاده به نظر ۴۰ متر بود یا ۶۰‌متر. ولی عمق زمین خیلی زیاد بود و شرق و غربش هم زمین‌های بایری بود؛ می‌شد خرید.»

دانشگاهی در جاده غربی

این زمین که دکتر محمدعلی مجتهدی بعد از مدت‌ها گشتن آن را یافته بود، در منطقه روستای تاریخی طرشت بود و حالا محل ساخته شدن یکی از مهم‌ترین دانشگاه‌های تهران است؛ دانشگاهی که ۱۱ آبان ۱۳۴۴ با تصمیم شورای‌عالی آموزش و تأیید شاه راه‌اندازی شد: «دانشگاه صنعتی آریامهر».

اندیشه ساخته شدن دانشگاهی صنعتی که بعد‌ها به یاد شهید مجید شریف واقفی، شریف نام گرفت از جلسه‌ای بیرون آمد که پهلوی دوم با دکتر محمدعلی مجتهدی که آن زمان ریاست دانشگاه پلی‌تکنیک (امیرکبیر فعلی) را برعهده داشت، برگزار کرد. شاه در آن جلسه ۲ پیشنهاد برای دکتر مجتهدی داشت؛ یا نظارت بر دانشجویان ایرانی خارج از کشور و یا ساخت یک دانشگاه صنعتی بزرگ که بتواند رکود دانشگاه تهران را در این زمینه از بین ببرد، دانشگاهی که کیفیتی برابر دانشگاه‌های معتبر صنعتی در سراسر جهان داشته باشد.

دکتر مجتهدی دومی را انتخاب کرد و با اختیارات تام به‌عنوان نایب‌التولیه دانشگاه، به‌دنبال ساخت این دانشگاه رفت. او در قدم اول اساسنامه دانشگاه را آماده کرد و برای شاه برد. او در خاطراتی در برنامه تاریخ شفاهی هاراروارد گفته: «می‌خواستم اثبات کنم در مملکت ما جوانان با استعدادمان در دانشگاه‌های خوب آدم حسابی خواهند شد و این جوانان فاضل و دارای اعتمادبه‌نفس قوی هستند که احتیاجات مملکت را مرتفع می‌کنند. تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز صنایع کشور مخصوصا صنایع سنگین و انجام پژوهش علمی و تکنولوژی در شمار دانشگاه‌های معتبر جهان به شرحی که در سالنامه‌های دانشگاه چاپ شده است هدف از فرمان تاسیس بود».

دانشگاهی در جاده غربی

دانشگاهی در جاده غربی

او از شاه خواست که دانشگاه غیردولتی باشد و هزینه‌های تاسیس آن از محل کمک افراد و سازمان‌های دولتی تامین شود و هزینه‌های بعدی هم از همین محل و شرکت ملی نفت و شهریه دانشجویان تامین شد. در نخستین سالگرد پیشنهاد تاسیس دانشگاه، یک میلیون ریال جمع شده بود. اما بعد از آماده شدن طرح دانشگاه، پیدا کردن محلی برای ساخت آن قدم بعدی بود. براساس تصمیم دکتر مجتهدی این دانشگاه قرار بود از مرکز تهران دور باشد و برای همین در غرب تهران به‌دنبال زمین بودند. نخستین زمین، جایی بود که تیمسار بقایی نیمی از ملک خود را به دانشگاه هدیه کرد.

اما این زمین دور از تهران و نزدیک کرج بود. دکتر مجتهدی می‌خواست برای رسیدن دانشجویان به این زمین قطار شهری بکشد. زمین دوم محلی بالای اتوبان کرج بود که آن هم فاصله زیادی از شهر داشت؛ بعد‌ها در آن محل پارک ارم را ساختند. زمین سوم به پیشنهاد امیرعباس هویدا نخست‌وزیر پیدا شد. این زمین دولتی بود و مناسب به نظر می‌آمد. این همان زمینی است که در ابتدای این مطلب شرح پیدا شدنش را از زبان دکتر مجتهدی خواندید و در نهایت این دانشگاه در همان زمین خریداری شده در خیابانی که بعد‌ها به اسم (ژنرال دوایت) آیزنهاور رئیس‌جمهور آمریکا نامگذاری شد و امروز به اسم آزادی آن را می‌شناسیم ساخته شد. در قدم بعدی طراحی و ساخت دانشکده‌ها مطرح بود.

دانشگاهی در جاده غربی

به گفته دکتر مجتهدی یک روز مهندس بیژن صفاری و مهندس علی سردار افخمی که طراح تئاترشهر هستند پیش او رفتند و خواستند که طراحی دانشگاه را برعهده بگیرند. اما دکتر مجتهدی با آن‌ها مخالفت کرد و طرح را به جوانی از فارغ‌التحصیلان کالج البرز داد که پیش از این برج شهیاد (آزادی) را طراحی کرده بود. او کسی نبود جز حسین امانت. امانت به گفته دکتر مجتهدی تمام نقشه‌های ساختمانی دبیرستان البرز را مجانی طراحی کرده بود. در نهایت نیز او انتخاب شد تا دانشگاه را طراحی کند.

در ساعت ۱۱ آبان ۱۳۴۴، ۳۰ نفر از چهره‌های علمی و سیاسی کشور در کاخ مرمر به دیدار شاه رفتند و با تشکیل هیأت امنای دانشگاه صنعتی و تصویب اساسنامه، رسما این دانشگاه صنعتی آغاز به کار کرد. ریاست دانشگاه برعهده شاه بود و کسی از اعضای هیأت امنا به‌عنوان نایب تولیت انتخاب می‌شد. این دانشگاه خیلی زود به اهدافی که دنبال آن بود، رسید و به یکی از دانشگاه‌های معتبر فنی تبدیل شد تا به قولی، «ام‌ای تی» (موسسه فناوری ماساچوست و معتبرترین دانشگاه مهندسی جهان که در شهر کمبریج آمریکا واقع است) ایران باشد.

دانشگاهی در جاده غربی

بسیاری از چهره‌های علمی و فنی و سیاسی کشور فارغ‌التحصیل این دانشگاه هستند. این دانشگاه پس از انقلاب اسلامی به نام یکی از دانشجویان شناخته شده خود مجید شریف واقفی به اسم دانشگاه صنعتی شریف تغییر نام داد. مجید شریف‌واقفی جزو نخستین دانشجویان راه یافته به این دانشگاه صنعتی بود که در رشته مهندسی برق تحصیل می‌کرد.

او جزو بنیانگذاران سازمان مجاهدین خلق بود، اما در سال ۱۳۵۴ به‌دنبال تغییر رویکرد سازمان، مجید شریف واقفی در پاکسازی‌های گروهی توسط وحید افراخته به شهادت رسید و جنازه‌اش را نیز سوزاندند. گفته می‌شود که همسرش لیلا زمردیان در لو دادن و کشته شدن او مؤثر بود. این دانشگاه در یازدهم آبان ۱۳۵۸ همزمان با سالگرد تاسیس آن، به دانشگاه صنعتی شریف تغییر نام داد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

می‌خواید یکبار برای همیشه از «بی‌پولی» خلاص شید؟ این وبینار رایگان برای شماست 👇

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    باز خوبه اون زمان یکی کار درست حسابی کردند. الان چی .. دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد و ...

    پاسخ ها

    • سجی

      سر در جدیدش به همچی میخوره الا سر در خخخخخ

    • بدون نام

      پیام نور و ازاد نبود که الان شماها تو مجازی نق نق نمی کردید و همه تون مکانیکی بقالی چیزی شده بودید و خیلی هم عالی:)

    • بدون نام

      آرزوم بود شریف درس بخونم ولی نشد.............

  • بدون نام

    درود دررووووووووووووووووووووود درود

  • بدون نام

    آرزومه یه روز از سر در دانشگاه شریف به عنوان دانشجو رد بشم :)

    پاسخ ها

    • بدون نام

      قبول شدن در دانشگاه خوب فقط استعداد و تلاش نیست به شدت به امکانات هم بستگی دارد. آمار رتبه های برتر کنکور را ببین 70 درصد در مدارس خاص تحصیل کرده اند.

    • a

      من ازسردرش ردشدم و30سال پیش فارغ التحصیل شدم والان توی این مملکت خراب شده با30 سال سابقه کاربیکارم.

  • بدون نام

    الان دیگه درس خوندن فاییده ای نداره
    چه دانشگاه شریف و امیرکبیر و تهران و علم و صنعت و خواجه نصیر عباسپور و بهشتی یا آزاد و پیام نور و پیام ظلمت و علمی کاربردی
    همه یا باید برن اسنپ و تپسی یا ول ول بچرخن
    فقط برای اونایی خوبه که استخدام رسمی هستن و میخوان حقوقشون رو زیاد کنن
    الکی جو ندید

    پاسخ ها

    • حسام

      اولا پیدا کردن کار بستگی به مهارت ها و شرایط شما و ویژگی های شخصیتی تون داره. مسلماً شما تو اولین شغل نباید انتظار داشته باشید بالاترین حقوق و مزایا رو دریافت کنید. باید حوصله کنید شکست بخورید دوباره از جا بلند بشید و ادامه بدید. دوما این که دانشجویان دانشگاه های برتر اصلا ایران نمی مونند برای کار و خیلی هاشون پا میشن میرن خارج.

    • بدون نام

      اولا اینکه حسام مثل اینکه خیلی دلت خوشه و نفست از جای گرم بلند میشه
      ثانیا شما هزار بار شکست بخور بعدشم بخند،انگار آدم چندبار عمر میکنه،این از بدبختی و بدشانسی ماست که تو بدترین برهه زمان و بدترین کشور تو دنیا هستیم،زمان قدیم طرف با مدرک دیپلم تا سربازیش تموم میشد میرفت استخدام رسمی میشد ربطی هم به شخصیت و استعداد نداره ولی الان چی
      ثالثا دیگه هیچ کشوری الان با این وضع دلار نمیشه رفت مگه اینکه آقازاده و خرمایه باشی
      افتتتتتتادددددد

    • بدون نام

      ارشد دانشگاه تهران هستم کامنت را تایید می کنم وقتتون را برا درس تلف نکنید

    • علی

      حرف های بدون نام درسته مگه آدم چقدر عمر میکنه و جوون میمونه که هی شکست بخوره و دوباره شروع کنه؟؟ الان واقعا کار پیدا نمیشه بعضیا هم با پارتی بازی میرن سرکار

  • محسن

    محل فعلی مکان موقت دانشگاه آریامهر بود. پردیس اصلی دانشگاه در ۲۳۰۰ هکتار در ۲۵ کیلومتری اصفهان ساخته شد و طراحی آقای امانت نیز آنجا اجرا شد. از سال ۴۴ پذیرش دانشجو در پردیس تهران آغاز شد و فارغ التحصیلان ممتاز برای ادامه تحصیل با کسب تعهد برای خدمت در پردیس اصفهان به دانشگاههای برکلی، ام آی تی، استنفورد، ویسکانسین و... اعزام و بورسیه شدند. سال ۱۳۵۶ اولین دانشجویان پردیس اصفهان پذیرفته شدند که بلافاصله انقلاب شد و ادامه طرح متوقف شد.

  • محسن

    پس از انقلاب دو پردیس به نامهای صنعتی اصفهان و صنعتی شریف به فعالیت خود ادامه دادند. بسیاری از بورسیه های مشغول به کار در دانشگاه صنعتی اصفهان پس از انقلاب از کشور مهاجرت کردند و عده معدودی هم باقی ماندند. پردیس موقت دایمی شد و دانشگاه صنعتی اصفهان هم بعنوان یک دانشگاه مستقل به فعالیت حود ادامه داد.

  • محسن

    به مدد بورسیه هایی که از ممتازین دانشگاه صنعتی برای ادامه تحصیل به دانشگاههای معروف امریکا رفته بودند و در این دانشگاه ماندگار شدند این شهر دانشگاهی علیرغم تازه تاسیس بودن در بین دانشگاههای کشور خوش درخشید و جزو دانشگاههای برتر کشور محسوب می شود.
    ببخشید بخاطر محدودیت تعداد کلمات در سه قسمت نوشتم.

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج