۱۵۰۶۹۰۱
۵ نظر
۷۷۷
۵ نظر
۷۷۷
پ

چرا خروس‌ها در سپیده دم بانگ سر می‌دهند؟

صدای «قوقولی‌قوقو» در سپیده‌دم برای خیلی‌ها نقش زنگ بیدارباش طبیعت را دارد، اما خروس‌ها فقط از روی عادت یا وظیفه این آواز صبحگاهی را سر نمی‌دهند.

برترین‌ها: صدای «قوقولی‌قوقو» در سپیده‌دم برای خیلی‌ها نقش زنگ بیدارباش طبیعت را دارد، اما خروس‌ها فقط از روی عادت یا وظیفه این آواز صبحگاهی را سر نمی‌دهند. طبق نتایج چندین پژوهش علمی، دلیل اصلی بانگ زدن خروس‌ها در آغاز روز، فراتر از آن است.

1954255_735

به نقل از یورو نیوز؛ مرغ‌ها حیواناتی اجتماعی هستند و ساختاری دقیق و سخت‌گیرانه به نام «سلسله‌مراتب نوک‌زنی» دارند. این ساختار تعیین می‌کند چه کسی اول غذا بخورد، چه کسی جفت‌گیری کند، و چه کسی قلمرو را کنترل کند. درک جایگاه در این نظام اجتماعی برای حفظ آرامش گله ضروری است.

در میان خروس‌ها، سلطه از طریق رفتارهای تهاجمی و نشانه‌هایی مانند اندازه تاج روی سر و قدرت بانگ‌زدن شکل می‌گیرد؛ نشانه‌هایی که تحت تأثیر سطح هورمون تستوسترون قرار دارند. جالب‌تر اینکه زمان آواز دادن خروس‌ها هم، بیانگر جایگاه‌شان در این سلسله‌مراتب است.

اولین قوقولی‌قو صبح از آن کیست؟

در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۵ توسط مؤسسه ملی زیست‌شناسی پایه در ژاپن انجام شد، مشخص شد که خروسی که بالاترین رتبه را دارد، حق دارد اولین «قوقولی‌قوقو»ی روز را سر دهد. پژوهشگران با مشاهده یک گله شامل چهار خروس دریافتند که هر روز صبح، آواز دادن‌ها به ترتیبی منظم صورت می‌گیرد، به طوری که ابتدا خروس اول، سپس خروس دوم و همین‌طور تا خروس چهارم و در این میان اگر خروسی پایین‌رتبه‌تر نظم را به‌هم بزند و زودتر آواز بخواند، با نوک‌زنی و تعقیب از سوی بالادستی‌ها مجازات می‌شود.

نتیجه این پژوهش این بود که آواز خروس‌ها ارتباط تنگاتنگی با نشانه‌های اجتماعی، قدرت و جایگاه آن‌ها دارد. مطالعات دیگری نیز در دهه ۹۰ میلادی به نتایجی مشابه رسیدند و تأکید کردند که آواز خروس می‌تواند نشانه‌ای از «جایگاه اجتماعی» باشد.

جالب است که بانگ صبحگاهی خروس‌ها لزوما از نور خورشید تبعیت نمی‌کند. در پژوهشی دیگر در سال ۲۰۱۳، همان تیم ژاپنی نشان داد که آواز دادن خروس‌ها بیشتر از ساعت زیستی داخلی‌شان (ریتم شبانه‌روزی یا سیرکادین) تا از عوامل خارجی مانند نور صبحگاهی پیروی می‌کند. حتی در تاریکی کامل هم، نظم سلسله‌مراتب آواز دادن خروس‌ها حفظ می‌شود.

اگر خروس بالادست از گله حذف شود، خروسی که در رتبه دوم است، بلافاصله شروع به آواز دادن می‌کند و رفتاری از خود نشان می‌دهد که گویی خودش رئیس گله است. این یعنی خروس اول طبق ریتم زیستی خودش زمان شروع آواز را تعیین می‌کند و دیگران باید از او پیروی کرده یا با عواقب آن روبه‌رو شوند!

پژوهشگران در پایان می‌گویند: «ما نشان دادیم که خروس رتبه‌بالا، با توجه به ساعت زیستی‌اش، اول صبح بانگ می‌زند و خروس‌های زیردست برای رعایت ساختار اجتماعی، ساعت درونی خود را با او هماهنگ می‌کنند و منتظر اولین بانگ او می‌مانند.»

به‌طور خلاصه، پشت آن صدای صبحگاهی ساده، دنیایی از هورمون، قدرت و نظم اجتماعی نهفته است. پس دفعه بعدی که صدای «قوقولی‌قوقو» شنیدید، یادتان باشد که این صدا فقط بیدارباش نیست ــ بلکه اعلام قدرت است؛ و اگر جایگاه‌تان را نشناسید، ممکن است نوک بخورید!

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • ساجد

    متن خوب ومفیدی بود.
    درودبرشما

  • مینا

    بیاد کوکولکان اسطوره فرازمینی که ستایش صبحگاهی با خود آورد. این هست

  • لیونل مسی

    چون گشادهارو بیدار کنن

  • دوست

    یعنی که نمودند در ایینه صبح کز عمر شبی گذشت و تو بی خبری

  • مهاجر

    ههههه بابا دیگه خروس صبح و ظهر و شب سرش نمیشه یه همسایه داریم کلی مرغ داره فقط یدونه خروس همین الان که ساعت ده شب هست داره قوقولی قو میکنه دیگه صبح و ظهر و شب نمیشناسه دم و دقیقه بانگش بلنده هههه

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج