نازکترین اسپاگتی جهان: ۲۰۰ برابر نازکتر از موی انسان
دانشمندان در دانشگاه کالج لندن با استفاده از یک فناوری نوین موفق شدهاند اسپاگتیای بسیار نازکتر از مو بسازند.
یورونیوز: دانشمندان در دانشگاه کالج لندن با استفاده از یک فناوری نوین موفق شده اند اسپاگتیای بسیار نازکتر از مو بسازند.
این رشتههای فوقالعاده باریک که به نام «نانوفیبر» شناخته میشوند، نه به عنوان ماده غذایی که به دلیل کاربردهای گسترده در پزشکی و صنعت تولید شدهاند.
نانوفیبرها که از نشاسته تشکیل یافتهاند، به دلیل ساختار بسیار متخلخل خود کاربردهای گستردهای دارند.
این مواد برای مثال میتوانند در ساخت بانداژهای زخم مورد استفاده قرار گیرند. بانداژهای زخم ساختهشده از نانوفیبرها میتوانند رطوبت و آب را عبور دهند، ولی در عین حال از ورود باکتریها جلوگیری کنند.
این مواد برای بازسازی بافتها بسیار مناسب هستند و همینطور در زمینههای بهبود رشد استخوان و سامانههای انتقال دارو کاربرد فراوان دارند.
محققان در این مطالعه به جای استفاده از نشاسته خالص، که به فرآیندهای پیچیده استخراج و خالصسازی نیاز دارد، موفق شدند نانوفیبر را به طور مستقیم از آرد تولید کنند.
در این روش، از تکنیکی به نام «الکتروریسی» استفاده شده است که در آن ترکیبی از آرد و مایعات از طریق یک سوزن و تحت تأثیر بار الکتریکی کشیده میشود.
دکتر آدام کلنسی، محقق شیمی مواد در کالج دانشگاهی لندن و یکی از نویسندگان مقاله، در این باره میگوید: «برای ساخت اسپاگتی معمولی، آب و آرد را از سوراخهای فلزی عبور میدهید. ما همین فرآیند را با بار الکتریکی انجام دادیم. محصول نهایی به معنای واقعی کلمه اسپاگتی است، اما بسیار کوچکتر.»
این «اسپاگتی» نانویی با ضخامت ۳۷۲ نانومتر (میلیاردیم متر) ساخته شده که نازکتر از برخی طول موجهای نور است.
در مقام مقایسه، نازکترین پاستای سنتی که به نام «رشتههای خدا» (su filindeu) معروف است و به صورت دستی در ساردینیای ایتالیا تولید میشود، حدود ۴۰۰ میکرون ضخامت دارد؛ یعنی هزار برابر ضخیمتر از اسپاگتی نانویی.
دانشمندان برای اندازهگیری دقیق ضخامت این اسپاگتی از میکروسکوپ الکترونی استفاده کردند، زیرا رشتهها به قدری نازک هستند که نمیتوان آنها را با میکروسکوپهای نوری مشاهده کرد.
به گفته محققان، تولید نانوفیبر از آرد چالشبرانگیزتر از نشاسته خالص است زیرا آرد حاوی ناخالصیهایی مانند پروتئین و سلولز است که غلظت مخلوط را افزایش میدهند و شکلگیری فیبرها را دشوار میکنند.
ارسال نظر